Dodaj do ulubionych

Język arabski... i inne języki obce

IP: *.c151.petrotel.pl 25.08.04, 12:26
Czy naprawdę w Płocku nie ma nikogo, kto zna arabski i jest w stanie uczyć
tego języka? Albo np. norweski, węgierski, perski, turecki, grecki, hindi...
Przecież to miasto ma ponad 100 tys. mieszkańców, to niemożliwe, żeby nikt
nie podejmował się nauczania żadnego z tych języków... Pomocy - błagam...
Jeśli ktoś ma informacje nt. nauki któregokolwiek z powyższych języków na
terenie Płocka to bardzo proszę o odezwę. Szczególnie zależy mi na arabskim,
ale sama zaczynam wątpić w to, że uda mi się uczyć tego języka tu, w Płocku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maja Re: Język arabski... i inne języki obce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 21:55
      hej, oj trudno w Plocku o tak egzotyczne jezyki.. niestety :( Choc nie tylko o
      takie. Ja np. chcialam podszlifowac biznesowy rosyjski i nigdzie takowego nie
      ucza w plockich szkolach jezykowych. w ogole z rosyjskim jest klopot, bo nie ma
      chetnych na stworzenie grupy.. Szkoda ze rok temu nie bylo filologii rosyjskiej
      w PWSZ :(
      Aaa co do innych jezykow, to jednie na polibudzie wisialo ogloszenie, ze ktos
      uczy szwedzkiego :)
      pozdrawiam
      • Gość: Bea Re: Język arabski... i inne języki obce IP: *.class146.petrotel.pl 06.09.04, 18:41
        w CEPNie mają rosyjski biznes bo juz pytalam iz apisalam sie na zajecia i uczy
        Rosjanka:):):)kurcze! prawdziwa:):):)
    • Gość: Lilcia Re: Język arabski... i inne języki obce IP: 82.177.1.* 26.08.04, 19:50
      sluchaj wiem ze w centrum edukacji Orlenu maja rozniaste jezyki o wegireskim i
      czeskim slyszalam ze maja kogos wiec warto tam spytac czy czasem arabskim sie
      ktos nie posluguje....a swoja droga to ciekawa jestem do czego ci te arabski?
      egzotyka! nie ma co! pozdrawiam i zycze powodzenia
      • Gość: Desperatka Re: Język arabski... i inne języki obce IP: *.class145.petrotel.pl 27.08.04, 10:54
        Tak się składa, że po pierwsze kocham uczyć się języków obcych, po drugie
        arabski mi się niesamowicie podoba i mam straszną ochotę podjąć się jego nauki,
        po trzecie mój chłopak jest Arabem (no dobra, wiem, to nie jest wystarczający
        powód, ale zawsze...), po czwarte potrzebuję jakiejś odskoczni od szarości tego
        miasta na przykład w postaci nauki języka co najmniej tak egotycznego jak
        arabski :-)
        A z tego co wiem, to w Centrum są tylko ang., franc., wł., niem., ros. i
        hiszp., więc szukam dalej...
        • mlody3 Re: Język arabski... i inne języki obce 27.08.04, 12:13
          Uj to masz fajnie, a moze przyjechal siersciuszek robic zdjecia Orlenu, tak jak
          ten ze Swarzedza.
          Jak z nim wyjedziesz do domu to jezyk ci i tak nie bedzie potrzebny bo ci nikt
          nie pozwoli sie odezwac.
          • Gość: Desperatka Re: Język arabski... i inne języki obce IP: *.c151.petrotel.pl 27.08.04, 13:48
            Wypraszam sobie. Poza tym on nigdzie nie przyjechał, bo urodził się i mieszka w
            Pradze. I nie jest muzułmaninem, więc na brak tolerancji nie narzekam. A
            zresztą nie pytałam o radę w sprawie chłopaka, tylko w sprawie nauki języków
            obcych.
            • mlody3 Re: Język arabski... i inne języki obce 27.08.04, 14:20
              Gość portalu: Desperatka napisał(a):
              A mozesz sobie wypraszac ile chcesz, a ja o tej rasie zdania nie zmienie. I nie
              ma to nic wspolnego z brakiem tolerancji. Moge ich tolerowac, ale u nich w
              domu, a nie u siebie.

I nie jest muzułmaninem, więc na brak tolerancji nie narzekam.

Ale na brak logiki to napewno. Przeczytaj sobie to zdanie i postaraj sie je
              zrozumiec. Wiem, ze to syzyfowa praca, ale sprobuj sie pierw polskiego nauczyc.

A
              > zresztą nie pytałam o radę w sprawie chłopaka, tylko w sprawie nauki języków
              > obcych.
              Ucz sie pierw polskiego.
              • Gość: Desperatka Re: Język arabski... i inne języki obce IP: *.class145.petrotel.pl 30.08.04, 13:07
                Tak się składa, że ukończyłam polonistykę ne UW i nie wydaje mi się, aby moja
                polszczyzna była w złym stanie. Reszty zarzutów (brak logiki) i poglądów
                (tolerancja tudzież jej brak) pozwolę sobie nie komentować, bo urągałoby to
                moim wartościom. Byłabym wdzięczna, gdybyś nie odpowiedał, bo chciałabym na tym
                forum poszukać rady co do nauki języków obcych, a nie dennej wymiany zdań.
                • sebastian11 Re: Język arabski... i inne języki obce 25.09.04, 16:05

> Tak się składa, że ukończyłam polonistykę ne UW i nie wydaje mi się, aby moja
                  > polszczyzna była w złym stanie. Reszty zarzutów (brak logiki) i poglądów
                  > (tolerancja tudzież jej brak) pozwolę sobie nie komentować, bo urągałoby to
                  > moim wartościom. Byłabym wdzięczna, gdybyś nie odpowiedał, bo chciałabym na
                  tym
                  > TACY SA LUDZIE.sZUKAJA ZACZEPKI.a ZASADA POWINNA BYC TAKA,ZE WLACZAM SIE
                  JESLI MAM COS DO POWIEDZENIA na temat A NIE ZEBY KOGOS UGRYZC.a EFEKT JEST TAKI
                  ZE POTEM NIESKONCZENIE DLUGO CIAGNIEMY WATEK ,KTORY NIE MA NIC WSPOLNEGO Z
                  TEMATEM.i PO CO?
                  > forum poszukać rady co do nauki języków obcych, a nie dennej wymiany zdań.
            • sebastian11 Re: Język arabski... i inne języki obce 25.09.04, 16:00

> Wypraszam sobie. Poza tym on nigdzie nie przyjechał, bo urodził się i mieszka
              w
              >
              > Pradze. I nie jest muzułmaninem, więc na brak tolerancji nie narzekam. A
              > zresztą nie pytałam o radę w sprawie chłopaka, tylko w sprawie nauki języków
              > obcych.
              bycie muzulmaninem nie oznacza braku tolerancji.W Polsce jest niewielu
              muzulmanow a narod jeden z najbardziej nietolerancyjnych o czym chyba sama
              zdazylas sie juz przekonac.Nasze spoleczenstwo jest niestety bardzo prymitywne
              pod tym wzgledem i moze dobrze ze coraz wiecej ludzi podrozuje.Jest nadzieja ze
              naucza sie jak mozna w zgodzie zyc razem bez wzgledu na roznice
              rasowe,religijne itd i moze przekaza to wlasnym dzieciom.Chociaz osobiscie
              uwazam ze zadowalajaca zmiana nie bedzie widoczna za naszych czasow.A przeciez
              spoleczenstwo jest chrzescijanskie....?
          • sebastian11 Re: Język arabski... i inne języki obce 25.09.04, 15:56
            to kiedys mowilo sie o nietolerancji,ale dzis wiemy ze to przesady.Wszedzie sa
            ludzie zli i dobrzy,w Polsce tez.Akultura to zupelnie cos innego;nam trudno
            zaakceptowac inna,a komus nasza.Nieprawda jest wiec twoje dziwne twierdzenie,ze
            dziewczyna bedzie musiala poslugiwac sie arabskim na terenie jakiegos
            arabskiego kraju.To bzdura.W ostatnich miedzynarodowych mediach najwiecej mowi
            sie o braku tolerancji wlasnie wsrod Polakow;to tez bylo jednym z powodow dla
            ktorego niektore kraje europejskie tlumaczyly swoj sprzeciw wejscia Polski do
            Unii.
        • zwiedniety_flet Re: Język arabski... i inne języki obce 24.10.04, 21:08

> Tak się składa, że po pierwsze kocham uczyć się języków obcych, po drugie
          > arabski mi się niesamowicie podoba i mam straszną ochotę podjąć się jego
          nauki,
          >
          > po trzecie mój chłopak jest Arabem (no dobra, wiem, to nie jest wystarczający
          > powód, ale zawsze...), po czwarte potrzebuję jakiejś odskoczni od szarości
          tego
          >
          > miasta na przykład w postaci nauki języka co najmniej tak egotycznego jak
          > arabski :-)
          > A z tego co wiem, to w Centrum są tylko ang., franc., wł., niem., ros. i
          > hiszp., więc szukam dalej...

No to musisz być niezała desperatka jak Cię nasi nie chcą.
          Dobra rada: jak chcesz jakiemuś Achmedowi z krzyża upuścić to język jest nie
          potrzebny no chyba że francuski :-)))
    • Gość: majka Re: Język arabski... i inne języki obce IP: *.citykom.de 27.08.04, 18:18
      troche znam grecki i nie nauczylam sie z kursu. sama szukalam chocby slownika,
      jakiejs gramatyki. ciezko bylo. gramatyke znalazlam w antykwariacie, a potem z
      przykroscia stwierdzilam, ze to starogrecki. nie zlap sie na taki haczyk.
      slownik kupilam w Warszawie. a potem zabraklo mi juz checi i nie szkolilam sie
      juz dalej. szkoda. ale dla zachety dodam, to latwy jezyk, moim zdaniem,
      latwiejszy niz taki angielski np, no i taki spiewny, samo piekno.
    • Gość: oro Re: Język arabski... i inne języki obce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 19:16
      znam pania lektor j. arabskiego ale ostrzegam ta przyjemnosc bedzie cie drogo
      kosztowac :( niestety daje tylko lekcje prywatnie.
      Pani ta jest zona wlasciciela sklepow komputerowych w championie i kauflandzie.
      mam nadzieje ze ta informacja ci pomoze.
      pozdro
      • Gość: Desperatka Re: Język arabski... i inne języki obce IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.04, 23:57
        Dzięki bardzo :-) dopytam się i może coś z tego wyjdzie, pozdrawiam
        • Gość: Desperatka Re: Język arabski... i inne języki obce IP: *.c151.petrotel.pl 16.10.04, 10:36
          No i się okazało, że pani "tłumacz przysięgły języka arabskiego" nie ma
          czasu... Zatem do dzieła - chyba dam ogłoszenie w gazecie, chociaż wątpię, że
          coś osiągnę, ale przynajmniej będę miała świadomość, że zastosowałam wszystkie
          dostepne środki. A może ktoś zna osobę z kraju arabskojęzycznego (nawet
          niekoniecznie mówiącą po polsku, angielski wystarczy)???
          • enaka Re: Język arabski... i inne języki obce 28.12.04, 14:56
            moja kolezanka skonczyla filologie arabska, ale czy chcialaby udzielac Ci
            lekcji to nie wiem, po swietach spytam
            • Gość: Desperatka Re: Język arabski... i inne języki obce IP: *.c151.petrotel.pl 08.01.05, 10:42
              Spytaj, spytaj, ja tu już świra dostaję, pół roku szukam i nic... Znalazłam
              kogoś, ale aktualnie jest za granicą i niewiadomo kiedy wróci :(
    • Gość: Arabistka Język arabski nauczanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 17:57
      Zapytania o lekcje z jęz.arabskiego prosze kierowac na meila
      arabski@plusnet.pl.Pozdrawiam Danka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka