kolo125 25.09.09, 17:56 Poznaniacy wiedzą, że jesteś pal.antem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: brek kto namaścił wybieralskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 18:32 w tym mieście dobrzy dziennikarze dawno przestali pracować dla gazety. Z dobrych to chyba tylko nawrot został. Szanowni Państwo. Oto pisze Pan MICHAŁ WYBIERALSKI. kim do diabła jest michał wybieralski. Swieżo upieczony absolwent ... czego? mam wrażenie że czepialstwa. jak dzieje się coś co się nie działo (i było przez wyborczą i pana wybieralskiego krytykowane) to Pan wybieralski znów się czepia. Tym razem tego że jest. Panie Michale. W żaden sposób nie potrafi Pan wybrać tego co dobre i próbować tworzyć dobrej rzeczywistości. Woli Pan wybrać to czego można się czepić i na tym wybudować wielką fikcję. Nie wątpię że na zlecenie redakcji bo to właśnie na tym polega polityka Gazety. Budowa fikcji na której będziemy budować sprzedaż. a mnie cieszy akurat że to miasto, Poznań. jest miastem zasobnym, dobrze mi się w nim żyje. I za każdym razem kiedy wracam z takich dziur (nie boję się użyć takiego słowa) jak wrocław, to cieszę się że mieszkam tu a nie tam. Kiedy Pan był ostatnio we wrocławiu. dziury w drogach, zapuszczone miasto, komunikacja miejska przypomina czasy późnego PRL, wjeżdżał Pan do tego "cudownego" miasta?, widział pan tamtejsze sklepy, które swoimi witrynami przypominają również PRL, wie pan że tam jest najwyższa umieralność noworodków, czy wie pan że w opinii wielu osób z zagranicy to nie Poznań jest dziurą a właśnie wrocław? Pewnie Pan nie wie ale nie wie tego również wiele osób w Poznaniu, bo to właśnie tacy ludzie jak Pan generują opinie które nie są prawdą. Piszą później mądre artykuły, powołują się na opinie nie wiadomo kogo(na poziomie faktu) i utrwalają rzeczywistość której nie ma nie było i nie będzie. A propos opinii nie wiadomo kogo. Spotkałem wiele sytuacji w których nie korzystaliście z opinii ludzi, którzy wypowiadali się na jakiś temat dobrze. Dlaczego? Bo nie uprawiacie w gazecie wiarygodnego dziennikarstwa i do każdego materiału podchodzicie z gotową tezą. Tezą do której trzeba nagiąć fakty i słowa (które mają wielką moc), tak aby wyglądała na wiarygodną. Tak wygląda dziennikarstwo w Gazecie Wyborczej oddział lokalny Poznań. I powtarzam raczej nie tyczy się to Nawrota. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zGorczyna Re: kto namaścił wybieralskiego IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.09, 19:09 Panie Michale. W żaden sposób nie potrafi > Pan wybrać tego co dobre i próbować tworzyć dobrej rzeczywistości. Woli Pan > wybrać to czego można się czepić i na tym wybudować wielką fikcję. Nie wątpię ż > e > na zlecenie redakcji bo to właśnie na tym polega polityka Gazety. Budowa fikcji > na której będziemy budować sprzedaż. Bardzo trafne. Ja moze sie powtorze, ale pokaze ten przemilczany artykul z czerwcowego Przekroju: www.przekroj.pl/wydarzenia_kraj_artykul,4897.html www.przekroj.pl/pub/files/miasta_tabela_03.pdf Poznań na pierwszym miejscu, i to dzięki "ludzkim" kryteriom oceby miasta, takim z życia wziętym. Oczywiscie artykul jest niewygodny, bo Poznan tam wypada najlepiej w Polsce. Gdyby wypadl zle (a juz, hosanna dla Wybiorczej, gorzej niz Wroclaw!) to by trąbili o tym naokraglo. Jesli jest tak zle, to czemu jest tak dobrze? Oczywiscie ze poznanska Wybiorcza bedzie kreslic tylko czarny obraz miasta pod rzadami Grobelnego. To sie zmieni dopiero wtedy, kiedy faktycznie PO sie przyklei do Grobelnego, w trakcie wyborów. Zenujace jest ciagle branie za "specjalistow" jakis niedorobionych lewakow doktorków czy doktorantow z Szamarzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
masster88 Dlaczego nie zagłosuję na Grobelnego 26.09.09, 07:29 Lotniska. Na terenie miasta są dwa. Lotnisko cywilne należy jeszcze do niezbędnej infrastruktury aglomeracyjnej, ale Krzesiny? F-16 miały nie latać nad centrum, a teraz co? Dębiec, Grunwald, Marlewo, ostatnio nawet Rataje się skarżyły, zwykle niedotknięte. W mieście brakuje terenów pod budownictwo wielorodzinne, miasto mogłoby się rozrastać, ale olbrzymie tereny są zablokowane przez bazę w Krzesinach. A Grobelny mówił wcześniej, że nie zamierza nic w tym temacie robić. Śmieszne sa argumenty, że dawniej były tam Migi. Dawniej w aglomeracji nie było miliona mieszkańców. Rowery. Tu znów Grobelny wyraźnie daje znać swojej administracji, że nie zamierza wspierać tego środka transportu. Wzruszająca jest obrona tożsamości Poznania przed wzorcami niemieckimi w tym względzie (nawiazuję do artykułu w Przekroju). Przyznaję, że się coś robi w tym względzie, ale najważniejsze jest centrum, obszar najbardziej newralgiczny (jak dojechać rowerem z Grunwaldu? ilu widzieliście potrącanych rowerzystów na Kapo?) Inwestycje w tramwaje. Dokładamy te 70 mln, żeby mieć Solarisa, ok. Liczę, że błędy, których na początku się nie uniknie, zostaną w kolejnych modelach wyeliminowane. Kasa poleciała jednak z Unii. Czy dałoby się ją zdobyć na trasy tramwajowe? Nowe, nie remonty przeprowadzane dopiero, gdy tramwaje ledwie się toczą? Pal licho Ratajczaka, ale Naramowice, Polska, Os. Kopernika, wydłużanie Pestki, Grochowska, Solna? Poznańska duma, Pestka, jest od 1997 (niedługo 13 lat!). Co zrobiono przez 8 lat władzy Grobelnego? Fragment trasy Ratajskiego Szybkiego Tramwaju? Nawet nie udało się przedłużyć Pestki do dworca PKP! Gdzie bilety aglomeracyjne? Gdzie kolej aglomeracyjna? (mamy 16 stacji kolejowych, świetnie rozwiniętą sieć, której inne miata nie mają) Gdzie parkingi P&R? (do wygodnego przesiadania z samochodu na tramwaj przed centrum) Grobelny, samochodziarz, komunikację miejską olewa. Dalej: Co się dzieje z centrum? Na Św. Marcinie znikają sklepy, pojawiają się kolejne placówki banków. Grobelny popiera przynajmniej powstanie deptaka z Rynku do Teatralki, ale w tym kierunku nic się nie dzieje. Wszędzie w centrum są samochody, nawet chodnik na kawałku Marcina się zwęża dla centrum na rogu z Marcinkowskiego. Centra handlowe położone zbyt blisko centrum (w obrębie II ramy), powodują dodatkowo odpływ ludzi z centrum. Rynek nie ureguluje ich obecności, tak jak nie ureguluje liczby placówek bankowych albo parków w centrum. To miasto powinno te kwestie regulować. Dlatego tak złą ocenę od mieszkańców dostaje pozwolenie na budowę galerii Malta (nad samym jeziorem, z dala od komunikacji publicznej, z nieuregulowanym dojazdem!) i dalsze rozważania dotyczące Łaciny, galerii przy Hetmańskiej i na Bema (w tym przypadku Grobelny wspaniałomyślnie stwierdził, że jest sceptycznie nastawiony). Do tego problemy z uporządkowaniem sprawy budek z tanim jedzeniem, DePtak. Baseny. Kryte powinny być w każdej dzielnicy, żeby ułatwić dostęp młodym, nie generować przejazdów przez całe miasto. Termy Maltańskie to urządzany z bólami pokój dla gości, podczas gdy nie ma się nawet gotowych pokojów domowników. Ale niech chociaż one powstaną wreszcie. Zajednia na Jeżycach, park na Ratajach, Sołacz, rozszerzana strefa płatnego parkowania (przestanie odstraszać od ścisłego centrum) - można długo wymieniać. Nie zaprzeczam, że Grobelny jest dobrym ekonomistą. Ale nie jest dobrym prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: kto namaścił wybieralskiego 25.09.09, 20:09 To gratuluję Ci niezwykłych spostrzeżeń. Podpieranie się jakimś rankingiem ze szmatławca - także pełne sensowności. Ja w przeciwnieństwie do Ciebie korzystam z komunikacji miejskiej. I doskonale wiem o czy pisze Pan Wybieralski. Ty tego nie znasz - widać to po Twojej wypowiedzi. Szybko zmieniłbyś zdanie. I zamiast dwóch nowych centrów handlowych dla galerianek i galerian (choć pojmuję to bardziej jako stan umysłu a nie to co przedstawia jeden z nowych filmów) wolałbym mieć kilka nowych siemensów, wolałbym nie testować po raz kolejny jakiegoś "prototypu tramwaju" szczegolnie po doswiadczeniach z Tatrą, wolałbym dzisiaj nie stać na Bukowskiej 35 minut w beznadziejnym autobusie (pan Grobelny nie ma o tym oczywiście pojęcia - on przecież patrzy na wszystko z pozycji fiskalnej) a zamiast tego wolalbym żeby miasto pomyślało nad kolejnymi rozwiązaniami komunikacyjnymi, które przyniosłyby jakąś wartość dodaną! Tak - nie tylko wyremontować to co jest, ale dodać kawałek linii który otworzyłby np. ogromne połacie Rataj na tramwaje, bo wbrew powszechnej opinii - plany są od komuny, a Rataje są bardzo słabo utramwajone. Tramwaj na Naramowice - ta inwestycja wręcz prosi się o realizację i nie mam pojęcia jak pan Grobelny może mówić o tym że ulica nowa Naramowicka jest wazniejsza (jest oczywiste że ta ulica niczego nie zmieni dla miasta, będzie tylko kolejnym zakorkowanym ciągiem komunikacyjnym, a mieszkańcy ogólnie mówiąc Naramowic przesiądą się na kolejny tysiąc aut bo przecież to będzie dla nich miało sens - autobus i tak będzie stał w gigantycznym korasie). A może coś nowego? Linia tramwajowa między Grunwaldzką a Bukowską i Dąbrowskiego - aż prosi się zeby taką linię tam pociągnąć, może i dalej, przez okolice potężnego osiedla Kopernika do górczyna - kolejna inwestycja, która wniosłaby ogromną wartość dodaną, nowe atrakcyjne tereny miejskie, nowe linie rozładowujące centrum... Ale zamiast tego mamy MRZONKI o mega-drogich ramach komunikacyjnych, które okazują się tylko snem na jawie pana Grobelnego, mamy kolejne projekty gigantycznych centrów handlowych, mamy dziwaczne ustawione przetargi na nowe tramwaje (za co zapłacą poznaniacy). I co obok tego? Mamy komunikację miejską z której już nawet studenci mało korzystają, bo wolą dojechać gdzieś autem... Oto sukcesy tej strategii - a zająłem się tylko tym co znam z codziennej męczarni czyli komunikacją... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zGorczyna Re: kto namaścił wybieralskiego IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.09, 22:23 Nie wiesz czym jezdze, ale fakt, staram sie unikac komunikacji miejskiej z roznych powodow (głównie brak higieny wspolpasazerow). Praktykuje podjazdki, tzn. kawalek podjedzam tramwajem a reszte sobie spaceruje (mam siedzaca prace a tak troche ruchu nie zaszkodzi). Oczywiscie juz musisz byc tak polaczkowato zaslepiony zeby tylko "gorczyn" pisac z malej litery, ja piernicze, ile masz lat? 15? Moglem napisac w nicku "zRataj" to bys pisal "rataje" he he. Reszta twojego posta to takie, sorry, pitolenie, kazdy sie uwaza za najmadrzejszego i kazdy by chcial zeby tramwaj lecial tam gdzie ten ktos mieszka czy po prostu gdzie by wolal. Juz tutaj takich domoroslych planistow wielu bylo i pewno bedzie. Ciagle gdzies na tym forum trafia sie wielki teoretyk co z planem w reku uzdrawia miasto swoimi utopiami. Nie znasz potokow pasazerskich, to ze Tobie sie wydaje ze gdzies sie prosi o tramwaj to moze byc tylko Twoja schiza, pomyslales o tym? Szmatlawiec - jasne, gdyby Poznan tam byl na dolu ankiety to juz Ty i Tobie podobni byscie piali ze koniec itd, ze miarodajny tygodnik podal prawde. Czemu szmatlawiec? Tylko dlatego ze popiera PO? Ok, to jest jakis argument, ale czemu nie podoba Ci sie ten ranking? Co mu zarzucasz? Jesli Ci sie nie podoba, pojedz sobie na troche do Wroclawia, nawet weekend wystarczy zebys sie poczul jak w Poznaniu sprzed 7-10 lat, na tyle oceniam zacofanie Wroclawia wzgledem naszego miasta.A i tak mieli dobrze bo odziedziczyli poniemieckie rozwiazania komunikacyjne, ktorych jako znacznie nie potrafili rozwinac - a ruch automobilowy wzrosl iluskrotnie. Jesli te galerie handlowe sa az tak straszne i niepotrzebne to pewnie upadna. Nie? ;) Moze i jest ich za duzo, ale nie zwalajmy na nie winy za cale zło miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POZNANIAK Re: kto namaścił wybieralskiego IP: *.icpnet.pl 26.09.09, 13:46 A ja właśnie wróciłem z Wrocławia,gdzie oddychałem" świeżym" powietrzem. Nie mówię o pięknej starówce,licznych fontannach,windach przy dworcowych peronach,ładnych tramwajach marki Skoda. Mówię o Prezydencie Wrocławia. Jaka to ulga być w mieście gdzie Prezydent- TO BRZMI DUMNIE. Gdzie mieszkańcy nie dowiadują się codziennie o kolejnych potyczkach prokuratorsko sądowych swojego reprezentanta. Kalumnie rzucane na red. Wybieralskiego i ekipę GW są wysoce niestosowne. Czy można winić ich za to,że pokazują nam Poznań w Realu,fatalnie rządzony i prezydenta ,ktory przynosi PORUTE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny Re: kto namaścił wybieralskiego IP: 195.205.169.* 28.09.09, 13:35 Zgadzam się z Twoją opinią dotyczącą poziomu dziennikarstwa w GW (Poznań) - nawet nie wiem czy chce mi się to komentować. Odniosę się tylko do autora artykułu. Napisałeś że Pan Michał Wybieralski jest świeżo upieczonym absolwentem "czegoś" ... wydaje mi się że jeszcze nie, chociaż mogę się mylić bo w wieku 23 lat można przecież ukończyć studia jeżeli wcześniej, na którymś z etapów edukacji miało się indywidualny tok nauczania albo ze względu na szczególne uzdolnienia poszło sie wcześniej do szkoły. Jeżeli tak było to przepraszam - Pan Michał faktycznie może już być absolwentem. Myślę że Pan Michał wie co mówi a tym bardziej wie co pisze - przecież jest doświadczonym dziennikarzem a trafność i zwięzłość swoich spostrzeżeń i przemyśleń wynika na pewno z jego mądrości życiowej. Zapewne poszukuje jej wieczorami w zadymionych lokalach :-) ... poznanbiega.blox.pl/html/1310721,262146,20.html?12 ... Pan Michał na wyżej zacytowanym blogu GW zakomunikował Światu że nawet w bieganiu chce być lepszy od Pana Ryszarda Grobelnego - ciekawe w czym jest już lepszy - może nam się tutaj pochwali? Nie wiem tylko czy nie będzie to wyglądało tak jak tutaj: poznanbiega.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?556505 ... ... Odpowiem już teraz na zarzuty, które zapewne się pojawią. Nie uważam wcale że młody wiek może dyskwalifikować kogoś w swojej dziedzinie ale chyba trochę pokory by się przydało. Łatwo jest wszystko "obśmiać" i skrytykować - trudniej zaproponować coś konstruktywnego. Proszę samemu wyciągnąć wnioski z wpisów Pana Michała na blogu GW. Oczywiście niczego złego tam nie ma ale jakieś zdanie na temat profesjonalizmu i zaangażowania Pana Michała można sobie wyrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GROBELLANDIA Re: kto namaścił wybieralskiego IP: *.icpnet.pl 29.09.09, 22:06 Polemika Grobelnego z Grobelizmem wywołała autentyczną burzę w GW. Wszystkie inwektywy w stosunku do red. Wybieralskiego rozumiem również. Wszak osób żyjących z namaszczenia naszego wodza jest jeszcze w Poznaniu trochę/coraz mniej/.Osobiście uważam,że red. Wybieralski wiernie przedstawia nam poczynania ,porażki i sukcesy Prezydenta. Należy do nielicznych dziennikarzy,który solidnie przysłuchują się obradom na Sesji a niejednokrotnie bywa również na posiedzeniach Komisji. Chwała mu za to.Rozumiem,że wściekłość jego oponentów wzbudzają Jego rzetelne informacje z Poznania,zadające kłam kryptoreklamie i hipokryzji Grobelnego. Dziękujemy.Poznaniacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grobelniak Re: kto namaścił wybieralskiego IP: *.icpnet.pl 01.10.09, 17:13 żadna polemika Grobelnego z Wybieralskim nie jest potrzebna. Prezydent i jego działania odarły nas z wszystkich złudzeń co do lepszych czasów w Poznaniu pod jego przywództwem. Skrajna pycha,arogancje,niechęć do mieszkańców i demontaż Poznania są widoczne przy wszystkich decyzjach. A tak przy okazji-wszystkie poznańskie media udają się co roku z postulatami od mieszkańców do Grobelnego. Prosimy o ujawnienie ich treści i jak wygląda realizacja"pokornych próśb" Poznaniaków do Prezydenta. Króljest NAGI. Odpowiedz Link Zgłoś
kasprol Prezydent Grobelny polemizuje z "grobelizmem" 25.09.09, 19:24 Łatwo krytykować ale czy można wiedzieć co konkretnie, poza dyskusją, zrobił Pan Wybieralski dla miasta i poprawy jakości życia Poznaniaków? Jeśli ktoś wie proszę chociaż o trzy przykłady. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Prezydent Grobelny polemizuje z "grobelizmem" 25.09.09, 19:52 A co wg Ciebie może zrobić dziennikarz oprócz pisania artykułów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brek Re: Prezydent Grobelny polemizuje z "grobelizmem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 20:00 co może robić poza pisaniem artykułów. Myśleć. przede wszystkim. Być obserwatorem i szczerze przedstawiać każdą stronę a nie tylko swoją tezę. To jest moja odpowiedź na twoje pytanie. A z drugiej strony to cieszy mnie że nie tylko ja mam złe zdanie o pismactwie Pana Michała Wybieralskiego. Postulat do redakcji. Zatrudniajcie dziennikarzy a nie pismaków, bo jak tak dalej pójdzie to niczym nie będziecie się różnić do Faktu. Właśnie dzięki takim ludziom jak Wybieralski zbliżacie się niebezpiecznie do tego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Prezydent Grobelny polemizuje z "grobelizmem" 25.09.09, 20:16 Akurat to retoryka pana Grobelnego zbliża się do retoryki Faktu - czysty populizm. Mówienie o galeriach handlowych, o jakichś wymaginowanych plusów z tych inwestycji, bajki o nowych ulicach, bajeczki o nowych tramwajach, itp itd. I jak widać, to zawsze znajdzie swoich fanów. Nie bronię pana Wybieralskiego - ale uważam że to jedyny człowiek od długiego czasu który próbuje pokazać że poznaniacy nie pragną tylko nowych kolejnych galerii handlowych oraz kolejnych imprez, a woleliby nie wstydzić się za dworce, móc dojechać komunikacją pewnie w określone miejsce i odpocząć w jakimś sensownym parku z czystą rzeczką. Jak na razie wygrywa "Wasze" - będziecie mieli kolejne galerie handlowe, kolejne wielkie ulice z gigantycznymi korkami, kibiców z całej Europy stojacych w kolejkach do popeerelowskich kas na dworcach, i idących wzdłuż torów pestki bo akurat popsuł sie nowiutki tramwaj wymyślony w Solarisie. Gratulacje - ale nie uważajcie że wszystkim się to tak samo podoba. Czuwaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brek mam dzisiaj wolne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 21:06 Mam dzisiaj wolne i już dawno chciałem podyskutować sobie na forum dlatego mnie pełno. ale odpowiadając. Poznaniacy wydaje mi są spragnieni nowych wydarzeń o charakterze kulturalnym i nie tylko. choćby restauratorzy. podczas takiego radiohead w knajpach był taki ruch, że piali ze szczęścia. Podczas Poznania za Pół Ceny kolejki się nie kończyły. Podczas Mistrzostw Świata w Wioślarstwie na ulicach było pełno młodych ludzi, którzy korzystali z usług w Poznaniu. Podczas Animatora i Malty wreszcie ktoś podjął słuszną decyzję o stworzenia miejsca festiwalowego pomiędzy arsenałem. Właśnie poznaniakom się to podobało. Mówili: wreszcie ktoś coś zrobił z tym miejscem. Tak powinno być całe lato. W czerwcu nawał imprez był taki, że ciężko było wybrać na co iść: Ethnoport, Rafineria. GT Polonia to 20 000 ludzi zebranych spontanicznie w centrum Miasta. Powiedz mi że ludzie tego nie chcą. Właśnie tego chcą. Powstają nowe galerie handlowe. Jezu i co z tego. Czyżby nie dawały pracy, pieniędzy z podatków, świeciły pustkami, nie wpływały na otoczenie bezpośrednio wokoło. Gdzieś czytałem posty o tym że Centrum Handlowe Malta wygenerowało znacznie większy ruch i w związku z tym w tym rejonie są większe korki. Pewnie. takie rzeczy się zdarzają. Ale właśnie po to masz radnych żeby im komunikować takie rzeczy. Oni mają interpelacje żeby takie rzeczy wyjaśniać. Która rzeczka w którym parku jest brudna. Jeżeli wiesz że gdzieś taka jest to: zgłoś to radnemu, zgłoś to radzie osiedla, zgłoś to do Wydziału Ochrony Środowiska, zwróć uwagę szczylowi który rzuca papierek na trawnik, żeby tego nie robił. Poznań jest jednym z bardziej zielonych miast w Polsce. Powiedz, kiedy byłeś ostatnio na Cytadeli. Jeżeli nie byłeś to się przejdź. Znajdziesz tam spokój i masę miejsca. Takich miejsc jest znacznie więcej. Dworzec. To jest właśnie jeden z przykładów w jaki wyborcza kształtuje błędną rzeczywistość. Dworzec w każdym mieście rządzi się swoimi prawami. z jednego prostego powodu. należy do PKP. Ci ludzie nie potrafią nawet pociągu dobrze wysprzątać a co dopiero dworca. i zawsze się tłumaczą: nie ma pieniędzy, kolej jest biedna itd. Zadaj pytanie o dworzec tym którzy nim zarządzają. Chcesz zobaczyć syf na dworcu, w parku to jedź do wrocławia. Serio. Bywam tam parę razy w miesiącu i pomiędzy spotkaniami mam czas na to żeby się przejść tu i tam. W parkach jest taki syf, że szkoda gadać. nie mówię o dworcu, na którym strach się oprzeć o ścianę. Ja tam się cieszę, że to właśnie tramwaj z solarisa został wybrany. Mam zaufanie do poznańskiej solidności i jestem pewny że będzie to kolejny dobry produkt tej fabryki znany na całą Europę tak jak autobusy. Poza tym to ludzie z Poznania i aglomeracji będą mieli pracę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasprol Re: Prezydent Grobelny polemizuje z "grobelizmem" 26.09.09, 10:50 Mogę się mylić ale uważam, że dziennikarz poza pisaniem artykułów może zrobić dokładnie to samo co każdy inny mieszkaniec miasta aby zmienić problemy które go irytują na lepsze. Jak słusznie zauważył kolega 'brek' jest wiele wydarzeń w Poznaniu - np. Mistrzostwa Świata w Wioślarstwe - i coraz bardziej popularne jest wnoszenie pozytywnego wkładu udzielając się np jako wolontariusz w komietecie organizacyjnym. Jeżeli natomiast Pan Wybieralski posiada fachową wiedzę w zakresie organizacji transportu miejskiego lub metod finansowania samorządu terytorialngo to, wykorzystując swoje umiejętności pisania, mógłby złożyć w jedynym z wydziałów UM pracę naukową wskazującą na podstawie zgromadzonego mteriału badawczego lepsze rozwiązania. Jestem pewien, że Urząd Miasta nie przejdzie obojętnie obok wybitnej propozycji. Polecam szeroki wybór tematów w poniższym linku: www.poznan.pl/mim/public/publikacje/pages.html?co=list&id=181&ch=972&instance=1017&lang=pl Z chęcią zapoznałbym się z takimi kokretnymi propozycjami poprawy autorstwa Pana Wybieralskiego. Wierzę też, że zainwestowanie swojego prywatnego czasu w pracę socjalną na rzecz poprawy jakości życia mieszkańców miasta, pozwoliłaby każdej osobie zdolnej do takiego wysiłku lepiej zrozumieć tą problematykę przed przystąpieniem do jakiejkolwiek krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
masster88 Re: Prezydent Grobelny polemizuje z "grobelizmem" 26.09.09, 11:41 spryciarzujesz. dam Ci innego linka: bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/documents.html?co=print&id=93&parent=72&instance=1001&lang=pl&lhs=bip_home&rhs=null zajrzałeś do priorytetu "dostępny Poznań" w strategii 2005-2010? w strategii tej dano priorytet (sprawdź w słowniku, co to znaczy) komunikacji zbiorowej, zalecono tworzenie P&R, parkingów wielopoziomowych z równoczesną likwidacją miejsc parkingowych na ciągach ulicznych, realizację ścieżek rowerowych. jak byk masz tam napisaną rozbudowę linii tramwajowych i co? z pięciu punktów (i tak niewiele!) zrealizowano tylko dwa! jeśli masz wątpliwości, zajrzyj jeszcze tu: www.mpu.pl/studium2008/index.php?studium=116 przez najbliższe lata nic poza tym, co jest w tej tabelce, nie wymagam. w strategiach wszystko jest, eksperci swoje powiedzieli. tylko miasto tego nie realizuje. tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
as1048 Re: Prezydent Grobelny polemizuje z "grobelizmem" 25.09.09, 20:05 No właśnie, Pane Wbieralski, cóżeś takiego wspaniałego Poznaniowi zrobił, że teraz trwasz w przekonaniu, iż dano ci prawo i krytykowania, i poniżania nas - mieszkańców tego miasta. "Tęłmpotta" Państwa Błyskotliwych "Dziennikarzyn" GW cieniem się kładzie na tęż instytucję, jaką jest Gazeta Wyborcza: coś mi się nawet zdaje, iż mamy tu "zeszmaconych uzurpatorów zwymyślonych racji na własną prywatną korzyść" beszczelnie odwołujacych się (jako pracownicy GW) do tradycji szanowanego 4 czerwca 1989 roku na podobieństwo, jakże im podobnych, wysokofinansowanych pseudodziałaczy związkowych podobnie, dla własnych i tylko dla własnych prywatnych korzyści równie beszczelnie odwołujących się do szanowanego symbolu Solidarności. I to nie jest pierwszyzna: apeluję zatem na Czerską do Warszawy aby pouczyć tych tfurców o Godności Dziennikarza Tej Gazety, albo zmienić nazwę poznańskiego dodatku na szmzcianną i nie drukować go w Pile, by nie hańbić tamtejszej Drukarni, którą pozdrawiam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
es_zet_pe Re: Prezydent Grobelny polemizuje z "grobelizmem" 27.09.09, 18:26 kasprol napisał: > Łatwo krytykować ale czy można wiedzieć co konkretnie, poza > dyskusją, zrobił Pan Wybieralski dla miasta i poprawy jakości życia > Poznaniaków? Jeśli ktoś wie proszę chociaż o trzy przykłady. To co napisałeś to przykład socjalistycznej mentalności. To za komuny była stosowana taka argumentacja - jak ktoś krytykował ustrój, to go pytano "A wy Kowalski to co zrobiliście by było lepiej? Byliście na czynie społecznym? Posadziliście drzewka na skwerku? Nie? To nie krytykujcie!". Pan Wybieralski nie jest prezydentem miasta, radnym ani urzędnikiem miejskim. Demokracja polega na tym, że wybieramy władze, płacimy podatki i mamy prawo władzę krytykować a nie rozliczać. Demokracja nie polega natomiast na zamykaniu ust dziennikarzom hasłem "a co ty zrobiłeś"?. Oczywiście społeczna i obywatelska aktywność jest bardzo cenną rzeczą, ale nie trzeba się nią legitymować by krytykowac władze miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekalbert Prezydent Grobelny polemizuje z "grobelizmem" 25.09.09, 20:19 Poznań jest ciekawym miastem ma ładne parki itd Cały ten ładny obraz burzy sam Grobelny bo robi wałki i myśli, że nikt tego nie widzi i wszyscy są głupi. Problemem tego miasta jest też kilku urzędasów którzy mają kontakt z mieszkańcami i robią kawał złej roboty zatruwając życie zwykłym prostym ludziom. W mieście brakuj mi jakiejś osoby czy instancji gdzie można by zgłaszać tych wszystkich wymuszających łapówki i wysyłających chamskie pisemka odmowne jak się jej nie da. Nie dawno próbowałam podzielić działkę i dostałem odmowę sąsiad dał i dostał. A mnie krew zalała nawet nie wiem komu się poskarżyć. Na tych od podział nieruchomości na mieście mówi się "wziątek" legendy o nich krążą i nic z tym nie można zrobić ?? Plan zagospodarowania przewiduje działki 1000 m2 a tu nagle ktoś dostał podział na kilkanaście po 500 m2 ... cuda się zarządzają wszystko zależy od "wziątka". Jaki prezydent tacy urzędnicy bo przykład idzie z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brek łapówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 20:50 i takie właśnie rzeczy i zachowania należy piętnować. jeżeli ktoś wziął łapówkę to należy to zgłosić na policję lub do prokuratury. Jeżeli ktoś wziął łapówkę to należy się z tym zgłosić do kogoś kto jest znacznie wyżej niż dany urzędnik. Nie należy się ograniczać do jego bezpośredniego dyrektora. Trzeba iść właśnie do Prezydenta. Ile królestw, firm, instytucji padło właśnie dlatego, że ten kto nimi zarządzał nie wiedział o tym co robią ci którzy w jego imieniu wydawali decyzje, administrowali jakąś płaszczyzną. Ile mamy przykładów w naszej historii, gdzie prywata urzędników szlachty ściągała nieszczęścia na Polskę. Właśnie dlatego nie należy się zrażać i uważać że wszystkie ręce są brudne. jacekalbert. jeżeli masz podejrzenie że ktoś wziął łapówkę to nie możesz zrobić dla Poznania nic lepszego niż napisać wyważone normalne pismo właśnie do Prezydenta i poddać w wątpliwość decyzję urzędnika, który pozwolił na podział działki sąsiada a nie pozwolił na podział Twojej działki. To że ktoś bierze nie znaczy że biorą wszyscy. Grobelny byłby głupi gdyby brał, co jednak nie znaczy że takie wypadki się zdarzają wśród urzędników. Ja nigdy się z tym nie spotkałem, ale gdybym się spotkał to właśnie tak bym zrobił. Właśnie dla Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenio Coś aktywowł się elektorat pro-Grobelny IP: 195.20.110.* 25.09.09, 21:01 Czyżby efekt deklaracji Dzikowskiego, że PO poprze Grobelnego w wyborach i egzekutywa dała prikaz rozkręcenia dobrego PR w necie ? Co się dziwić - ciągnie swój do swego (Dzikowskiego chroni immunitet, a Grobelnego PO). Mam nadzieję, że ta decyzja da dużo do myślenia Poznaniakom !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brek ten argument pada zawsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 21:16 Tak jak napisałem w poście wcześniej mam dzisiaj wolne, a że od dawna czytam różne posty na forum i nigdy nie mam kiedy się zebrać do pisania to uśpiłem syna i usiadłem do komputera. Moja żona nie będzie szczęśliwa bo muszę podłączyć naprawić prąd w garażu ale co tam. ten argument że jakiś PR się uaktywnia zawsze pada. To jak. Jeżeli sądzę inaczej niż ty to już jestem PPG (płatnym pachołkiem grobelnego)? szczerze. Wypraszam sobie. Widzę wady tak jak każdy, ale już wkurza mnie to że wybieralski robi sobie nazwisko bijąc w Poznań jak w krowią kupę. Wkurza mnie, że przez takich pismaczków, poznaniacy przestali patrzeć na to z czego mogą być dumni, a patrzą na to co mają złe, gorsze. Żaden billboard na świecie nie załatwi nam promocji, jeżeli to my sami nie będziemy ambasadorami naszego miasta. Możemy wydawać miliony na promocję, która choćby nie wiem jak była dobra nic nie załatwi jeżeli to my poznaniacy się nie uaktywnimy w promocji Poznania. Zacznijmy mówić dobrze o naszym mieście, bo największą promocją miasta jest duma i postawa jego mieszkańców. Dlatego piszę. dzikowskiego mam w poważaniu bo on akurat to jest cztery litery nie polityk. Nawet nie potrafił jako wójt najbogatszej gminy w Polsce wkręcić się dobrze do rządu i robić coś dla samorządów. nie mówię nawet o Poznaniu bo o tym to i Kaczmarek i Dzikowski już dawno zapomnieli. Dla nich liczy się teraz Wiejska, Bruksela, latanie samolotami i spotkania na wysokim szczeblu. szczerze mówiąc to robię na to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brek ale żebyś nie myślał zenio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 21:33 co mi się nie podoba w Poznaniu, żeby nie było że jestem PR - owcem i że rysuję piękną wizję obecnego Poznania. Zatem: nie podoba mi się że można z miasta zawinąć każdą rzecz i mimo monitoringu cholernie trudno cokolwiek udowodnić. I w ogóle ten monitoring ledwo działa. Mało jest patroli policji wieczorami. Pijani się kręcą po mieście, rozrabiają, kopią w śmietniki, samochody i wszyscy mają to gdzieś. nie podoba mi się to - nie podoba mi się że płoty są zasyfione. Ledwo stanie płot już jest wuchta plakatów. No jak to w europejskim mieście? To jest gnój. I słupy. Ledwo odnowią to już tego jest pełno. - wkurza mnie na przykład ulica pomiędzy placem cyryla a marcinkowskiego. No urwę sobie tam kiedyś podwozie i ZDM mnie popamięta. - wkurza mnie jak wyglądają targowiska. Super że można kupować tam świeże warzywa owoce i inne ale te folie pomiędzy straganami. Wiocha. - wkurza mnie że w obliczu zniszczeń w tramwajach MPK jeszcze nie zdecydowało się stworzyć monitoringu w tramwajach. Jak to wygląda jak szyby są porysowane. Nie popisane tylko porysowane. Swoją drogą to ręce bym gó...arzom oderwał przy barku - strasznie mnie denerwuje, że ZKZL ma strasznie wysokie stawki najmu lokali użytkowych w centrum. Patrzyliście kiedyś na ceny wywoławcze (!!!!!) za metr? Żaden rozsądny przedsiębiorca w to nie pójdzie. A przecież chcemy żeby to miasto kwitło w centrum. Byłem raz na takiej licytacji. Masa chętnych i cena taka że w życiu bym nie zapłacił. to nie jest do utrzymania. - obłędem jest CIM i CIT. Pomimo całej ostatniej dyskusji o tym że mówią w wielu językach i są pomocni. Są to prawda. Ale na miłość boska jak wygląda CIM przy EMPIKU. Napackane plakatów. Bajzel na samym wejściu. Gadżety z Poznania? Panowie. To jest żart. - wózkiem z dzieckiem jeździłem jakiś czas. Teraz zasuwa na nogach. I pomimo tego że ciężko jeździło mi się po starym rynku to co? To jest właśnie rynek. Widać w nim historię. Widać w nim oryginalnosć. Nie chcę takiego rynku jak w Krakowie czy Wrocławiu. tam jest ładna nowa płyta wygląda to mówiąc brzydko tragicznie. A coś takiego samego chcą nam teraz zafundować w Poznaniu. A to własnie rynek jest naszą wizytówką. - Bukowska. Wolałbym czasem lecieć na lotnisko niż na nie dojeżdżać. Ale mają remontować. czekam czekam. - i wiele innych... na pewno się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ale żebyś nie myślał zenio IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.09, 07:31 Ja artykuł Wybieralskiego odbieram jako krytykę Grobelnego i jego polityki i w tym się z nim zgadzam. Nie odbieram tego jako krytyki i obrzucanie błotem Poznania. Też jestem dumny z Poznania, ale z Grobelnego jakoś ... mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aircrafts okoliczne gminy 25.09.09, 22:20 Sorry, ale łatwo tak gadać, że nic się nie dzieje i że zysków nie ma... No ale niestety wpływy z podatków spadają, coraz więcej ludzi ucieka poza granice miasta. Wyprowadza się większość na wieś, ale dojeżdża po poznańskich drogach, młodzież najczęściej uczy się w poznańskich szkołach, za ulgi też płacą Ci, którzy mieszkają w Poznaniu. Może więc niech w końcu się dogadają wszystkie gminny ościenne i wtedy inaczej to by wyglądało (chociażby komunikacja). Suchy Las basen dla 'swoich' mieszkańców ma taniej, poznaniacy płacą więcej. Może pora żeby Poznań zaczął grać tak samo?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: okoliczne gminy IP: 195.20.110.* 25.09.09, 23:37 A może Poznań powinien być bardziej przyjazny mieszkańcom, żeby nie uciekali do gmin sąsiednich? Może nie tylko developerom iść "na ręke" ale też zwykłym ludziom - umożliwić im kupno działki pod dom na uczciwych zasadach, pobudować nie tylko bloki, ale też infrastrukturę (chodniki, drogi, szkoły, przedszkola, place zabaw)? Ludzie nie wyprowadzają się z Poznania dlatego, że tu jest tak cudnie, tylko szukają miejsca dla siebie, a w Poznaniu go nie znajdują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brek Re: okoliczne gminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 00:26 co to znaczy iść na rękę. co to znaczy na uczciwych zasadach. Czy to znaczy po niższych cenach? To jest niemożliwe ponieważ układ własnościowy w Poznaniu nie jest tak prosty jak we Wrocławiu gdzie wszystko zabrane Niemcom szło do skarbu państwa. W Poznaniu to ci którzy chcą sprzedać ziemię dyktują jej cenę. Kupić ziemię w Poznaniu i wybudować tam dom to dla wielu ludzi mrzonka. ceny są kosmiczne. Ale pytanie czy to wina zarządzania miastem? Nie. To rynek. To kapitalizm. A jeśli chodzi o to dlaczego ludzie chcą mieszkać za miastem. Bo ziemia jest tańsza, bo jest las, polna droga po której mogą pojeździć rowerem, bo rano ptaki siedzą na parapecie i ćwierkają do ucha: "czas do pracy". Bo biorą kredyt i zastanawiają się co jest tańsze i lepsze czy mieszkanie w mieście czy większy dom poza miastem. Takie są powody. Poza tym bądźmy realistami. Tak już jest na świecie,że tworzą się aglomeracje. Przykład Lizbona. Czy ktoś z was wie ile mieszkańców ma Lizbona? Tyle co Poznań, o ile nie mniej. Ale już aglomeracja lizbońska ma 3 mln. Bo nie każdy chce mieszkać w mieście ale wiele osób chce w nim pracować. I to jest w porządku bo tak rozwijają się europejskie metropolie. Ja nie mam nic przeciwko jeżdżeniu samochodów z okolicznych gmin po Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: okoliczne gminy IP: 195.20.110.* 25.09.09, 23:41 I jeszcze z tym jeżdżeniem po poznańskich drogach - częsty argument, który mnie strasznie drażni. Miszkam w Poznaniu, ale do pracy dojeżdżam poza Poznań. Wbrew pozorom po drogach gmin sąsiednich jeździ bardzo dużo samochodów z rejestracją PO. Pozwole sobie na tezę, że po drogach gmin sąsiednich jeździ tak samo dużo samochodów "poznańskich" co po Poznaniu samochodów z gmin sąsiednich. Odpowiedz Link Zgłoś
franneck Prezydent Grobelny polemizuje z "grobelizmem" 26.09.09, 01:07 Dyskusja zawsze jest potrzebna. Poznań ma swoje atuty i z pewnością komunikacja jest jednym z nich, ale na pewno pan Grobelny nie dostrzega w nich kultury jako powaznej dziedziny gospodarki. Albo widzi ją jako akcyjność koncertów mega gwiazd (bo do kasy miejskiej wpłyna podatki od hoteli i restauratorów)czym wpisuje się w prymitywne i krótkowzroczne strategie dziesiątków miast w Polsce, albo słucha radnych na temat budowy głupowatego centrum poczatków Polski na... Śródce... Tymczasem dopuszcza do budowy zamku Gargamela w środku miasta. To zwyczajnie prezydent bez pojęcia o kulturze i w dodatku nikt myślący mu w tym nie podpowiada. Poznań jest miastem zaniedbanym kulturalnie przez władze miasta. Niestety. Liczenie pieniedzy to jedno, a inwestowanie w przyszłość z myśla o produkcyjnym wieku dzisiejszych przedszkolaków to drugie. Oni będa bardzie potrzebowali wysokiej kultury niż pan prezydent i jego świta. renomowanej imprezy nie zbuduje się przez dwa lata, więc może warto zacząć panie Prezydencie. A we Wrocławiu rok rocznie odbywa się kilkadziesiąt imprez koncertowych muzyki powaznej w roku. Autobusy i tramwaje naprawde łatwiej dokupic... Czy ktoś zna jakiś słynny festiwal nad Warta poza Maltą. To naprawdę za mało jak na Poznań. I jescze ta zabawa prezydenta w muzea-ratusze, (przeciez pan Grobelny się na tym nie zna ani, ani...). Łapiąc się platformy w tej sprawie staje sie zwyczajnie nie wiarygodny jako prezydent. Ja wiarę w niego straciłam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berk kultura na pewno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 01:47 kultura potrzebuje i dowodem na to są wnioski z krakowskiej konferencji. Kultura jest traktowana w Polsce po macoszemu. W trakcie obrad nikt nie powiedział w Poznaniu. W Polsce. nie ma w tym kraju rozwiązań systemowych dla kultury. Przez lata środowisko kulturalne przyzwyczaiło się do pełnego albo w miarę pełnego garnka z kasą. Wiem bo wychowywałem się w środowisku artystów i w czasach komuny byli traktowani jak święte krowy. Była kasa i już. A jak to działa w innych krajach. Oczywiście kultura pewnie jest dotowana, ale w znacznym stopniu przeszła na model biznesowy i wcale to nie umniejsza jej wartości artystycznej. W Poznaniu też odbywa się kilkadziesiąt koncertów muzyki poważnej. Powiedz tylko na którym byłeś. Ja nie chodzę często. Jeżeli chodzę raz na rok to jest sukces. Jestem pewnie bardziej zwolennikiem łatwej i przyjemnej rozrywki albo wypadu do parku z dziećmi. Ale wiem co się dzieje w Poznaniu. Co jest grane wyborczej to chyba jeden z ciekawszych dla mnie dodatków. I gdybym tylko znalazł czas to miałbym jak zapełnić weekend. Problem kultury to dotacje, problem kultury to kasa. nie zmieni tego strumień pieniędzy płynący z kasy miasta bo tego zawsze będzie za mało. To polskie prawo powinno umożliwiać zupełnie inne zasady związane z mecenatem kultury - wtedy byliby sponsorzy. System może to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Łgarstwo 26.09.09, 21:59 "Poznaniacy wiedzą, że nie jestem zwolennikiem pozyskiwania poparcia za szafowanie obietnicami" Kibice PSŻ wiedzą że jesteś hipokrytą i to co zacytowałem to łgarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś