Dodaj do ulubionych

Włamania VS monitoring

25.11.09, 14:41
Z tego co wiem, to włamania do mieszkań w ostatnim czasie, są też na porządku
dziennym... i niestety obawiam się, że jak pozbędziemy się problemu włamań do
samochodów, to nie rozwiąże to problemu włamań do mieszkań.

Ręce opadają ..
Obserwuj wątek
    • queenet Re: Włamania VS monitoring 25.11.09, 15:42
      Jestem ciekawa czy bloki przy Smardzewskiej-Babimojskiej mają takie same
      problemy jak my?Czy ktoś coś wie? Co to za okolica jest w ogóle!? :(((

Podstawowy błąd popełnił moim zdaniem deweloper PWD,trzeba było narzucić ochronę
      i tyle.Albo ktoś kupuje bezpieczne mieszkanie z ochroną,albo mamy takie problemy
      jak teraz.

Na szczęście niedługo spotkanie roczne,trzeba będzie wreszcie coś postanowić,bo
      tak dłużej nie może być.

Jeśli ochrona hali garażowej nie zostanie przełosowana,walczymy dalej, trzeba
      będzie wrócić do pierwotnego głosowania nad ochroną całej nieruchomości. I
      trzeba będzie połączyć to jakoś z ochroną hali.Nie będzie innego wyjścia. Niech
      podniesie rękę,kto jeszcze nie ma dosyć.Prawie codziennie od miesięcy jest jakaś
      akcja.Ile można!?

ps.na pewno w ostatnich dniach zostały okradzione dwa miesznia,a nie jedno?
      • klub_smardzewska Re: Włamania VS monitoring 27.11.09, 01:06
        Witam,

- najlepszą ochroną jest dbałość mieszkańców o nieruchomość oraz aktywne
        zainteresowanie się, co się dzieje na terenie nieruchomości; wynajęcie ochrony
        za 12 000 zł/ m-c nie rozwiąże problemu;

jak ja widzę, że samochód wjeżdża do hali garażowej i kierowca nawet NIE
        zainteresuje się, czy brama się zamknęła, to o czym tu mówić?!

- pracuję we firmie, gdzie jest strzeżony parking 24h łącznie z kamerami;
        niestety nowy samochód Citroen zaparkowany "wyparował" z parkingu około
        południa, a na parkingu było dużo samochodów w tym dniu roboczym; kamery nic nie
        uchwyciły, a ochrona niczego podejrzanego nie zauważyła;

- zawodowiec potrzebuje nie więcej niż 5 sekund, żeby otworzyć samochód
        wyposażony w autoalarm i go obrobić lub odjechać w ciągu 3 do 5 minut;

- gałkoklamki utrudnić mogą dostęp do hali garażowej;

- drzwi wejściowe do klatek schodowych są pozostawiane otwarte (nie są zamknięte
        blokady do zamka elektrycznego) - nie dziwię się, że takie poważne NIEDBALSTWO
        skutkuje włamaniami i kradzieżami;

- 12000 zł/ m-c, czyli 144 000 zł/ rok to OLBRZYMIA suma na "ochronę" - haracz;
        skąd wiadomo, że ktoś nie "zachęca" mieszkańców do podjęcia "właściwej" decyzji
        o wynajęciu "ochrony" za pomocą kradzieży, dewastacji, włamań etc.;

- tylko współpraca wszystkich mieszkańców i zainteresowanie miejscem
        zamieszkania może spowodować zniechęcenie czynnika pasożytniczego do kradzieży i
        niszczenia cudzej własności;

Pozdrawiam,
        Mieszkaniec Smardzewska
        • queenet Re: Włamania VS monitoring 27.11.09, 09:44
          >najlepszą ochroną jest dbałość mieszkańców o nieruchomość

>nie dziwię się, że takie poważne NIEDBALSTWO skutkuje włamaniami i kradzieżami;

ile mamy mieszkań? ponad 200. Wystarczy,że w jednym mieszka osoba współpracująca
          ze złodziejami/gangiem i to,że stara się 99,9% rodzin nic nie da. Poza tym są
          osoby wynajmujące,często studenci,rotacja takich osób jest duża, a im z reguły
          nie zależy na niczym.Nie liczyłabym więc na "dbałość mieszkańców".
          Przerabialiśmy to od momentu wprowadzenia,czyli od ponad roku.Sytuacja tylko się
          pogarsza.

Nawet gdyby nikt z wewnątrz nie był powiązany z jakims gangiem wystarczy, że
          0,1% mieszkańców regularnie nie sprawdza czy brama po wjechaniu samochodem się
          zamknęła i włamania gotowe.

O samochodach kradzionych ze strzeżonych parkingów też już była mowa.
          Ale nikt mi nie wmówi,że ochrona nie POPRAWIA ZNACZNIE bezpieczeństwa
          i mimo wszystko nie broni też przed aktami wandalizmu,bo takie tez mieliśmy.
          Pisaliśmy o tym od dawna,wszyscy.Czujki,bramy,teraz domofony.Mieszkałam 8 lat na
          osiedlu chronionym,nigdy nie było
          tam takich akcji ani takich problemów.Chroniła firma Jocker,potem Hunters.

>skąd wiadomo, że ktoś nie "zachęca" mieszkańców do podjęcia "właściwej" decyzji
          o wynajęciu "ochrony" za pomocą kradzieży, dewastacji, włamań etc.

mnie naprawdę jest wszystko jedno,czy ukradzione dwa razy lusterka są dziełem
          kogoś,kto mnie "zachęca do podjęcia decyzji" czy robotą zwykłego złodzieja.Nie
          mam lusterek,to jest fakt.
          • devonpl Re: Włamania VS monitoring 30.11.09, 09:38
            Ja myślę, że nie ma co siebie nawzajem obwiniać tylko trzeba się zmobilizować i
            zebrać te głosy za ochroną obiektu. Nie ma szans przy tak dużej ilości
            mieszkańców i tak częstej ilości zmian lokatorów przypilnować wszystkich czy nie
            robią czegoś wbrew nam.
    • ppp000 Re: Włamania VS monitoring 26.11.09, 03:27
      Jeżeli wszyscy się zgodzą to można założyć dodatkowo kamery przy
      każdej klatce wejściowej, a osoba pilnująca garaż może też
      obserwować wejścia do bloku takie rozwiązanie jest na polance i się
      sprawdza tam nie zdarzyła się żadna kradzież, a tu masakra. Mogę się
      założyć, że osoby wynajmujące mieszkania mają w tym duży udział.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka