Dodaj do ulubionych

Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów

02.12.09, 16:48
SUPER. Bardzo dobrze że wygrała polska firma rodzinna. Solaris to
najlepszy wybór z możliwych. Widząc Solarisy w wielu europejskich
miastach jestem dumny z tego że polska firma tak dynamicznie weszła
na tamte, niełatwe przecież rynki.
Obserwuj wątek
    • perepere8 jestesmy zsolarisowani 02.12.09, 16:50
    • Gość: mik popieram IP: 198.28.69.* 02.12.09, 17:02
      oby czesciej !
    • Gość: koles Re: Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów IP: 94.127.109.* 02.12.09, 17:16
      no i dobrze !!!
      • Gość: stefciu Re: Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:02
        Jest to kolejny dowód na ustawianie przetargów w Poznaniu pod jedną firmę. MAN
        jest lepszym autobusem, zaproponował porównywalną cenę a i tak przegrał.
        • Gość: poznaniak Re: Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:48
          Jakościowo takie same, a Solarisy tańsze. Pomnóż razy 75 i wyjdzie Ci dlaczego
          Solaris wygrał.
    • Gość: mpkfun Re: Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów IP: *.146.177.188.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.12.09, 18:51
      Dla mnie inwestycje w nowe autobusy i tramwaje są bez sensu, po
      fakty są takie ,że jeżdżą puste po zakorkowanych ulicach i poruszają
      w rytmie sygnalizacji na każdym kroku. Ja bym te pieniądze
      zainwestował co najwyżej w szybki tramwaj ,albo nowy most albo jakiś
      tunel np przy Królowej Jadwigi. fak!!
      • Gość: fix Re: Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 19:38
        Precedens jakiego nie ma w całej Europie. Tramwaje i autobusy od jednej firmy :D
        • Gość: mkrs Re: Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów IP: 195.2.222.* 02.12.09, 20:26
          No ok, ale w czym problem? Jeśli producent wygrał przetarg, to co Tobie nie pasuje?
      • ramolzezdymbca Re: Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów 02.12.09, 19:59
        Gość portalu: mpkfun napisał(a):

> Dla mnie inwestycje w nowe autobusy i tramwaje są bez sensu, po
        > fakty są takie ,że jeżdżą puste po zakorkowanych ulicach

Chyba jesteś ślepy, albo masz zapaćkane szyby w sobiepańskim wyrobie miejsko-pseudokomunikacyjnym. Gdzie masz tramwaje stojące w korkach, skoro większość sieci jest na wydzielonych torowiskach?! - jesli już, to z winy samochodów, które majac z prawej strony wolne miejsce i tak pchają się na tory (vide 28 Czerwca).
      • Gość: mkrs Re: Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów IP: 195.2.222.* 02.12.09, 20:27
        A nie pomyślałeś przypadkiem, że im więcej będzie autobusów i im bardziej będzie atrakcyjna jazda nimi, tym więcej ludzi porzuci samochody?

Chociaż generalnie zgadzam się - duże inwestycje są potrzebne, ale na pewno nie kosztem zakupu nowego taboru.
    • pmmal28pl Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów 02.12.09, 19:36
      Sprawdza się moja przepowiednia, jeszcze jakiś czas temu, napisałem że jeśli
      wygra przetarg na 75 autobusów Solaris, to będzie oznaczać że i w tym jak i
      tramwajowym przetargu doszło do nawet korupcji!!! Coraz więcej słychać że MAN
      zaprzestanie produkcji autobusów w Sadach, bo Solaris wykończył tą firmę, ale
      to nie wszystko, od jakiegoś czasu częściej w Poznaniu wygrywa Solaris niż
      MAN, a ostatnie trzy przetargi wygrywał Solaris, nawet ten na tramwaje wygrał
      Solaris, choć swoich produktów nie będzie produkować, i co najciekawsze!!!
      podobno ModerTrans ma budować te tramwaje, firma która nie może się wyrobić z
      modernizacjami Moderus Beta N8C MF01 i która jest co najciekawsze spółką córką
      MPK Poznań!!! Czy tego naprawdę nie widać że zostało złamane okrutnie prawo
      przetargowe, że być może doszło nawet do czynów korupcyjnych???? I nie
      chrzańcie o jakimś tam ujednolicaniu taboru, bo to i tak bez sensu... owszem
      Solaris produkuje dobre autobusy, ale stają się one co raz bardziej tandetne,
      bo hale produkcyjne ledwo mieszczą produkcje i cud że się wyrabiają!!! A
      Solaris jeszcze sobie wymyślił tramwaje, które i tak w najbliższym czasie nie
      powstaną w Bolechowie, tylko zostaną zbudowane na zamówienie, przez kilka
      firm... Tylko że wiele osób nie widzi w tym nic dziwnego... cóż jaki kraj tacy
      mieszkańcy. Czekam teraz na wasze opinie, bo wiem że wielu z was na mnie
      najedzie, a ledwie kilku mnie obroni. Pozdrawiam
      • Gość: drechol Re: Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów IP: 213.156.119.* 02.12.09, 20:12
        Coraz więcej słychać że MAN
        > zaprzestanie produkcji autobusów w Sadach, bo Solaris wykończył tą
        firmę, ale
        > to nie wszystko, od jakiegoś czasu częściej w Poznaniu wygrywa
        Solaris niż
        > MAN, a ostatnie trzy przedtargi wygrywał Solaris

Jedno, ale zasadnicze pytanie:
        Kto zabronił MANowi produkować i sprzedawać autobusy TANIEJ?
        I pytanie na marginesie:
        Czy Poznań to jedyny rynek zbytu MANa?
      • Gość: mkrs Re: Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów IP: 195.2.222.* 02.12.09, 20:29
        Nie widzę związku przyczynowo-skutkowego. Równie dobrze ja mogę napisać, że jesli jutro jest czwartek, to Ty na pewno jesteś pedofilem :)

Prawda jest taka, że Solaris wygrywa liczne przetargi w całej Europie (a nawet poza nią), na dodatek wygrywa m.in. właśnie z MAN-em. Jak na ironię jednak, kiedy wygrywa w Polsce, zaraz podnosi się lament, że to świadczy o korupcji. Jak rozumiem, każdy z przetargów, w którym Solaris wygrał w kilkudziesięciu krajach świata, to też dowód na korupcję?
      • Gość: einmal Re: Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów IP: *.tktelekom.pl 02.12.09, 21:23
        Odpowiem krótko, wykańcza MANa? No i co z tego. Hale pękają od produkcji -
        dobrze. Produkcja będzie u dostawcy kontraktowego - tak robi się na świecie.
        Obejrz swój telefon, samochód, etc.I własciwie o co się plujesz. Masz akcje MANa?
      • Gość: decaT Re: Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów IP: *.icpnet.pl 03.12.09, 06:28
        Solaris wykańcza MANa? - w jaki sposob? Na cale szczescie jest wolny rynek, konkurencja, zeby cos osiagnac trzeba cos dac od siebie i sie postarac, dostosowac do oczekiwan klienta. Tak to dziala na calym swiecie!

Solaris produkuje dobre pojazdy, zatem nie wiem czemu podnosisz lament. Rozumiem jakby to byly jakies graty. Ale skoro sie sprawdzaja, to czemu przewoznik mialby ich nie kupowac? Solarisy kupily Warszawa, Kraków, Gdańsk, miasta w Austrii, Niemczech, Francji, Danii, Norwegii, Szwecji - cala Europa skorumpowana?

A poza tym o jakiej korupcji w przetargu tramwajowym mowisz, skoro na kazdym etapie przetarg byl kontrolowany, a ostatecznie swoja opinie - pozytywna dla przebiegu procedur przetargowych - wydaly: Krajowa Izba Odwolawcza i Urzad Zamowien Publicznych? A moze Ty wiesz lepiej?
      • Gość: Mick M. Re: Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów IP: 80.80.235.* 03.12.09, 13:34
        Ciężko się wypowiadać odnośnie tramwajów, bo z jednej strony
        rzeczywiście z zewnątrz wyglądają okoliczności dość dziwnie, ale z
        drugiej strony Solaris wygrał zdaje się dłuższym okresem
        gwarancyjnym - a koszty serwisów gwarancyjnych są o mniejsze dla
        Solarisa pod Poznaniem, niż dla PESY zdala od Poznania. Dodatkowo
        dla Solarisa było to być albo nie być na tym rynku, a więc musiał
        swoją ofertą przebić silną konkurencję stąd warunki musiały być
        preferencyjne.

Co do autobusów - MAN będzie tak długo przegrywał z Solarisem jak
        długo nie będą samodzielnym zakładem. Jeżeli zyski są transferowane
        gdzieś w głąb Niemiec to muszą być mniej konkurencyjni skoro Niemcy
        chcieliby mieć zyski w EUR na zachodnim poziomie.
    • bimota Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów 02.12.09, 21:00
      Nie wiem czy tu byla ustawka, musialbym widziec specyfikacje przetargowa i
      autobusow. Zlamano prawo rzetargowe ? Watpie, bo ono samo jest bezsensowne. W
      tramwajach ustawka byla na pewno.

Czy to jest normalne, ze za o kilka procent wezsze drzwi daje sie 0 pkt., a za
      szersze 100, czyli max. wartosci technicznej ??
    • funkenschlag Solaris wygrał przetarg MPK na 75 autobusów 02.12.09, 23:18
      A ja zawsze mam radochę, jak widzę za granicą mknącego ulicami solarisa. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka