herbatka.malinowa 28.12.09, 20:07 pamiętacie razowy chleb z dzieciństwa? ciemny, twardy i sycący-gdzie mogę go dostać w Poznaniu?? dotychczas natrafiałam na barwioną miękką bułę, a nie prawdziwy razowiec. dzięki za pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lili_marleen Re: razowy chleb!!! 28.12.09, 20:22 herbatka.malinowa napisała: > ciemny, twardy i sycący... W zasadzie nie lubię się dzielić podobnymi info, bo potem zwykle dla mnie nie starcza. Ale niech tam, bestie ponoć mówią o tym czasie ludzkim głosem. Delikatesy mięsne Prosiaczek na dawnym Placu Sapieżyńskim (obecnie - niestety - Wielkopolskim) - tam sprzedają tzw "chleb z gór" i jest to klasyczny twardy, ciemny razowiec na naturalnym zakwasie, z ziarnami lnu i dyni i nawet trzymany kilka dni tylko zyskuje na smaku. Niedaleko w suterenie mozna dostać oryginalny turecki jogurt - taki co go mozna kroić nozem, na naturalnym kwaśnym mleku a nie taki na proszku mlecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: razowy chleb!!! 28.12.09, 21:15 herbatka.malinowa napisała: > pamiętacie razowy chleb z dzieciństwa? ciemny, twardy i sycący-gdzie mogę go dostać w Poznaniu?? Lili powiedziała, gdzie można kupić. A ja proponuje samemu upiec. Są liczne fora w internecie na ten temat a w sklepach różne maszynki do tego celu. To naprawdę nie takie trudne. Z mąkami razowymi tez nie ma problemu, także z orkiszową. Odpowiedz Link Zgłoś