Dodaj do ulubionych

Cornus mas L.

02.09.25, 12:14
W dawnej Polsceprzy każdym, nawet najskromniejszym dworku szlacheckim, jak i przy okazałym pałacu magnackim był obowiązkowo park a w nim sadzono krzewy derenia. (Cornus mas L.).
Jego owoce, przypominające kształtem i kolorem wiśnie służyły do sporządzania znakomitej nalewki.Myślę,że głównym powodem sporządzania nalewek był okropny smak gorzałki, pędzonej w prymitywnych urządzeniach gorzelanych. O rektyfikacji nikt nawet nie słyszał więc smakowało to niewiele lepiej od denaturatu.
Ratowano się na różne sposoby, np. zakopywano beczułkę spirytusu w dniu urodzin córki, którą (wódkę, nie córkę) wykopywano i serwowano podczas jej ślubu. To była słynna starka. Prócz tego były dziesiątki przepisów na przeróżne nalewki na owocach czy ziołach ale prym wiodła (i wiedzie nadal) nalewka z derenia.
Oprócz niezwykle interesującego smaku oznacza się wieloma prozdrowotnymi cechami. Od dużej zawartości witaminy C, poprzez flawonoidy czy przeciwutleniacze aż po mikroelementy.
Jak widać- w najbliższej przyszłości awitaminoza mi nie grozi. Żeby tylko wytrzymać kilka miesięcy, aż nalewka nabierze mocy.
klaudynahebda.pl/dereniowka-nalewka-z-derenia/
Jeśli macie kawałek ogródka- posadźcie derenia a jeszcze lepiej dwa, lepiej owocują. Nie wymagają żadnej pielęgnacji, nie groźne im przymrozki ani szkodniki. Za trzy lata będziecie się delektować własnym lekarstwem w zimowe wieczory.
Obserwuj wątek
    • kiks4 Re: Cornus mas L. 03.09.25, 22:31
      Z owoców derenia można zrobić jeszcze konfiturę o intrygującym, nietuzinkowym smaku. Nasze babcie przed smażeniem drylowały owoce ale to beznadziejne zajęcie więc moja zona zrobiła próbę z rozgotowanie niewypestkowanych owoców i przetarła je przez sitko.Po wysmażeniu a dokładniej zagęszczeniu w mikrofali po wyszło coś wspaniałego. Rewelacja.
      Tylko nie mamy więcej owoców, poszły na nalewkę.
    • l.george.l Re: Cornus mas L. 03.09.25, 23:10
      Obecnie już się nie uważa, by alkohol w lekarskich dawkach miał właściwości prozdrowotne. Opinia jest jednoznaczna: alkohol szkodzi pod każdą postacią i w każdej ilości.
      • kiks4 Re: Cornus mas L. 25.09.25, 11:49
        Odebrałeś mi całą radość życia swoim nieprzemyślanym postem. Teraz już nic nie będzie takie samo
    • renepoznan Re: Cornus mas L. 25.09.25, 13:11
      Koalicja rozważa wprowadzenie prohibicji a nasz Kiks propaguje alkohol. Czy to nie zdrada ideałów?
      ;) ;) ;)
      • pijatyka Re: Koalicja rozważa wprowadzenie prohibicji 25.09.25, 13:47

Rene, a Ty co - lubisz poimprezować sobie w środku nocy przed monopolowym? ;)

• renepoznan Re: Koalicja rozważa wprowadzenie prohibicji 25.09.25, 18:33
          Nie lubię. Nalewki sam robię ale nie propaguję ich picia na tym naszym politpoprawnym forum. ;)
          • pijatyka Re: nie propaguję ich picia 08.03.26, 14:04

Racja - robimy, nie gadamy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka