magribi 01.01.10, 12:13 ale obciach. Ściągnijcie te zdjęcia bo wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: www zaścianek IP: *.173.1.242.tesatnet.pl 01.01.10, 13:17 wiocha, badziew wielki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ehh Re: zaścianek IP: 77.255.157.* 01.01.10, 22:18 Wiocha jak ostatnio prawie wszystkie imprezy w Poznaniu. Wstyd nawet porządnego sylwestra nie zrobili w mieści. A żeby malkontenci się nie czepiali jest to moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larocca Re: zaścianek IP: *.sptelek.com.pl 01.01.10, 22:47 W Poznaniu jeszcze nie było porządnego sylwestra, niestety. Oszczędzamy! Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize [Z... 01.01.10, 15:02 Pokaz widziałem tylko we fragmencie, na jaki pozwalał mi widok z okna. W moim odczuciu - nawet nieźle to wypadło. Chociaż chyba skromniej niż w ub. roku. Gdyby to jednak ode mnie zależało - fajerwerków nie byłoby wcale. Tylko prywatne i komercyjne [sponsorów]. Wydawanie publicznej kasy, idącej w miliony - na fajerwerki to moim zdaniem spora przesada. Zwłaszcza w dobie kryzysu i gigantycznych niedoborów budżetowych. Rozumiem - organizacja imprezy, koncertu, jakie skromne dekoracje itp. Ale strzelanie w niebo publicznymi pieniędzmi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: 62.21.94.* 01.01.10, 15:07 Przesadą jest organizacja Teze - Sylwester w Poznaniu niczym w remizie. Wszyscy się bawią a Poznań w tyle. Wstyd Rado Miasta, wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize 01.01.10, 16:52 Gość portalu: aaa napisał(a): > Przesadą jest organizacja Teze Urząd Miasta nie organizuje żadnego "Teze", a jeśli chodzi o Spotkanie Młodych Taize - miasto też nie jest organizatorem, tylko ośrodkiem koordynującym. To taki drobiazg. "Poznań stanie się młodzieżową stolicą Starego Kontynentu. Do stolicy Wielkopolski przyjedzie ponad 30 tys. uczestników 32. Europejskiego Spotkania Młodych organizowanego przez ekumeniczną Wspólnotę z Taizé." - Znasz lepszy sposób na promocje miasta w świecie? Fajerwerki? Gość portalu: aaa napisał(a): > Wszyscy się bawią a Poznań w tyle. Wstyd Rado Miasta, wstyd Poproś jeszcze Radę Miasta o organizacje wigilii, imienin i ślubu. Oczywiście wszystko z dużą ilością fajerwerków. Potem za to zapłać. Przykro mi, że Rada Miasta nie potrafiła zorganizować Tobie zabawy sylwestrowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: *.icpnet.pl 01.01.10, 17:10 na poznańskim fotoforum pojawiły sie fotki naszych, poznańskich fajerwerków fotoforum.gazeta.pl/72,2,872,105036240,105036240,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larocca Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: *.sptelek.com.pl 01.01.10, 20:54 Fajerwerki - świetna sprawa. Ale w organizacji sylwestrze chodzi o coś więcej niz tylko pokaz sztucznych ogni. To spotkanie dla ludzi na fajnej imprezie, po to, zeby się dobrze pobawić. A takiej własnie dobrej zabawy sylwestrowej w Poznaniu nie było jeszcze nigdy. Koncerty były kompromitujące, że przypomnę Magnifico z Bałkanów. Koszmar. Miasto tej wielkości jak Poznań i o takich aspiracjach (choćby ESK 2016) powinno mieć bardzo dobrą impreze sylwestrową dla ludzi: mieszkańców i turystów. Ale jak nie ma miejskiego sylwestra to oczywiste ze nikt nie przyjedzie. W Krakowie tłum jest co roku na Sylwestrze. W Poznaniu niestety bieda straszna. Wszystko znów wskazuje na to, że w Poznaniu ludzie nie umieją się bawić, a miasto jest zamkniete dla odwiedzających. To oczywiście nie jest prawda, bo umiemy sie bawić. Ale brak miejskiego sylwestra doskwiera coraz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: 77.255.157.* 01.01.10, 22:28 Miasto tej wielkości jak Poznań i o takich aspiracjach (choćby ESK 2016) powinno mieć bardzo dobrą impreze sylwestrową dla ludzi: mieszkańców i turystów. Ale jak nie ma miejskiego sylwestra to oczywiste ze nikt nie przyjedzie. Co do ESK 2016 to możemy zapomnieć nie ma szans by pokonać Warszawę (tam są największe wydatki na kulturę) czy Łodzi (do walki o tytuł wystartowali jako i mają już plan ułożony i poza Warszawą i Krakowem największe wydatki na promocję i kulturę) lub o dziwo Lublina (jak oglądałem ostatnio Teleexpress byli wymieniani na drugim miejscu po Łodzi trzecie miejsce miał Wrocław i Toruń a piąte Poznań). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: 77.255.157.* 01.01.10, 22:31 Poznań dzielił piąte miejsce z Warszawą. Uściślam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laro Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: *.sptelek.com.pl 01.01.10, 22:40 Niestety taka jest prawda. Brak strategii, brak promocji kultury przez ostatniich kilka lat dają się teraz we znaki. Ostatnio coś drgnęło, ale to wciąż za mało. Też nie wierzę zbytnio, że Poznań ma szanse na ESK 2016. Władze miasta nie kładą takiego nacisku na promocję kultury i tworzenie oferty kulturalnej jak w innych miastach. Poznań ma kilkuletnie opóźnienie w budowaniu wizerunku miasta. Efekt jest taki, że nadal dominuje stereotypowe myślenie o mieście i jego mieszkańcach, że są nudni, zamknięci na innych ludzi spoza miasta, nie umieją się bawić, szczędzą na kulturę etc, można by mnożyć. Szkoda, bo osobiście uważam, że Poznań to rewelacyjne miasto z ogromnym potencjałem. Tylko trzeba go spożytkować i to jak najszyciej, bo inne miasta (wiadomo jakie) już nas przegoniły. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize 01.01.10, 20:05 emissarius napisał: a jeśli chodzi o Spotkanie Młodych > Taize - miasto też nie jest organizatorem, tylko ośrodkiem koordynującym. Niestety nie tylko. Niestety miasto również na kilka sposóbów dofinansowywało te imprezę. Z pieniędzy podatników. A szczególnie w takim mieście jak Poznań jest to doprawdy niewłaściwe. Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize 01.01.10, 21:48 kazek100 napisał: > Niestety nie tylko. Niestety miasto również na kilka sposóbów > dofinansowywało te imprezę. Z pieniędzy podatników. A szczególnie w > takim mieście jak Poznań jest to doprawdy niewłaściwe. To wszystko prawda, oczywiście. Miasto wspomaga imprezę na wiele sposobów. Jednak to nie Poznań jest organizatorem Spotkania, tylko gości tę imprezę - podobnie jak wcześniej Wrocław czy Warszawa. Dla porządku: nie mam absolutnie nic wspólnego z Taize. Zachodzę jednak w głowę, dlaczego tego rodzaju pomoc miasta [np darmowe przejazdy] - jest czymś... "doprawdy niewłaściwym"? Okresowo w Polsce grasują hordy bandytów, którzy potrafią zatrzymać pociąg w polu, brutalnie wyciągnąć z niego część pasażerów i urządzić regularną bitwę. Zwani są oni kibicami. Oczywiście, nie każdy kibic to bandyta, wiadomo. Dla nich wszystkich buduje się w Poznaniu wielki stadion, przy bardzo wydatnym udziale miasta. By nie powiedzieć - na koszt miasta. Nie rozumiem dlaczego ta gigantyczna inwestycja jest OK, a pomoc dla organizatorów Spotkania Taize - nie. Czy ktoś może mi to wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larocca Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: *.sptelek.com.pl 01.01.10, 22:00 popadasz w skrajności pisząc o kibicach piłkarskich, że to bandyci. Też sie zaliczam do kibiców, popieram EURO w całej rozciagłości i nie życze sobie, zeby mnie nazywano bandytą Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize 01.01.10, 22:15 Ups! Bardzo Cię za to określenie przepraszam. Jestem gotów przelać na Twoje konto stosowną kwotę tytułem rekompensaty. Po prostu sądziłem naiwnie, że moje zdanie z poprzedniego postu pt. "Oczywiście, nie każdy kibic to bandyta, wiadomo." - jest widoczne w komputerze każdego uczestnika forum, nie tylko w moim. Sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larocca Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: *.sptelek.com.pl 01.01.10, 22:45 podać numer konta? czekam na tą rekompensatę nawet jesli zapewniasz ze nie kazdy kibic to bandyta pejoratywne określenie "bandyta" już zdołałeś jadowicie wylać wcześniej. tłumaczenie się ze "nie każdy" jest już zbędne, irytuje tak czy inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize 02.01.10, 00:51 > podać numer konta? czekam na tą rekompensatę Oczywiście możesz podać numer konta, najlepiej wraz z hasłem. Musisz mi tylko udowodnić, że chuligaństwo i demolki na stadionach to nie dzieło kibiców, a raczej pewnej ich części, czyli tzw. "pseudokibiców", tylko na przykład ludzi z Taize. Albo może świadków Jehowy. Podejrzewam też ludzi z PZPN. > nawet jesli zapewniasz ze nie kazdy kibic to bandyta pejoratywne określenie "bandyta" już zdołałeś jadowicie wylać wcześniej. Bandyta to jak najbardziej "pejoratywne" określenie pseudokibica. W moim poście nie ma nawet cienia "jadowitości". > tłumaczenie się ze "nie każdy" jest już zbędne, irytuje tak czy inaczej Daleki jestem od tłumaczenia się; koncyliacyjnie z okazji Nowego Roku przeprosiłem w dwóch różnych językach znanych także kibicom. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larocca Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: *.sptelek.com.pl 02.01.10, 12:44 ja nic nie muszę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize 02.01.10, 12:16 emissarius napisał: Dla porządku: nie mam absolutnie nic wspólnego z Taize. Zachodzę jednak w głowę > , dlaczego tego rodzaju pomoc miasta [np darmowe przejazdy] - jest czymś... "do > prawdy niewłaściwym"? dla każdego mieszkańca tego miasta odpowiedź jest bardzo prosta - postawa KK wobec miasta, wobec miejskich szkół, uczniów i rodziców. Np. żądanie od miasta komercyjnych czynszów w sytucaji, gdy miastu za budynki z który się korzysta płaci się ich 1/10. I proszę nie oddzielać KK od Taize, bo w naszych warunkach będzie to zakłamniem sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.01.10, 15:57 > Dla porządku: nie mam absolutnie nic wspólnego z Taize. Zachodzę jednak w głowę > , dlaczego tego rodzaju pomoc miasta [np darmowe przejazdy] - jest czymś... "do > prawdy niewłaściwym"? A kto powiedział, że miasto finansuje przejazdy? Każdy uczestnik spotkanie przyjeżdżający do Poznania wpłaca odpowiednią kwotę (Polacy 190 PLN)- na wyżywienie, organizację spotkania i właśnie na przejazdy. Osobiście uczestniczyłam w ESM w Poznaniu, było to piąte spotkanie na którym byłam, i jestem dumna, że Poznań tak dobrze poradził sobie z organizacją. W moim odczuciu było to jedno z lepiej zorganizowanychspotkań Taize. Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize 03.01.10, 20:53 A ja jestem prawdziwie dumny z tego, że byłaś na ESM w Poznaniu i wysoko oceniłaś tutejszą organizację. Mam też nadzieję, że pozostali uczestnicy odnieśli podobne wrażenia. Władze naszego miasta aktywnie wspomogły organizację Spotkania, a ja uważam, że była to bardzo dobra inwestycja, choć jak zauważyłaś - część osób na tym forum ma inne zdanie, które także szanuje. Pomoc miasta dotyczyła także komunikacji - darmowej dla wszystkich gości w czasie zjazdu. Komunikacja ta została także mocno zmodyfikowana - na potrzeby biorących udział w Spotkaniu zwiększono częstotliwość kursowania, uruchomiono dodatkowe linie. Na marginesie dodam, że w związku ze zjazdem uruchomiono także 105 dodatkowych pociągów. Zwyczajnie nie wiem, czy wszystkie te środki o których wyżej - były finansowane z kwoty, jaką musiał uiścić każdy uczestnik ESM. Jednak śmiem w to wątpić. Pisząc o pomocy miasta dla organizacji ESM, a ściślej o darmowych przejazdach - miałem też na myśli finansowany przez Miasto przejazd młodych ludzi z włoskiego miasta L'Aguilla, w którym doszło do tragicznego trzęsienia ziemi. Pewnie jestem w mniejszości, ale uważam, że pomoc dla organizatorów Europejskiego Spotkania Młodych była znacznie lepszą inwestycją, niż wystrzeliwanie bez mała pół miliona złotych w powietrze w postaci fajerwerków, skąd inąd niezłych. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize 02.01.10, 13:26 > Niestety nie tylko. Niestety miasto również na kilka sposóbów > dofinansowywało te imprezę. Z pieniędzy podatników. Ale podatnicy to nie tylko ludzie, którzy są przeciw. Ja nie mam nic przeciwko temu, że coś z moich pieniędzy na to poszło, mimo, że do kościoła nie chodzę. I takich ludzi może jest więcej, podobnie jak tych, którzy są religijni, chodzą do kościoła, popierają tego typu spotkania.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: *.echostar.pl 01.01.10, 17:20 >Wszyscy się bawią a Poznań w tyle. Wstyd Rado Miasta, wstyd< Bez przesady z tymi wszystkimi, może ich wymienisz? Wyjdzie naprawdę nie tak wiele. A fajerwerki były ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: zaścianek IP: *.icpnet.pl 01.01.10, 16:19 A widziałeś ich? Tych "wieśniaków"? Rozmawiałeś z nimi? Ja rozmawiałem - świetni, inteligentni młodzi ludzie, znający kilka języków i mający to coś, czego Tobie brak... Czyli wiarę :))) Jestem dla nich pełen uznania!!! I jeszcze coś... Paryż, Londyn, Monachium, Madryt - to dla Ciebie zaścianek?!?!? A Ty skąd? "Szacun Taize :)))" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Ja to skąd? Z Warszawy, bo tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.10, 17:35 warszawiacy wiedzą wszystko najlepiej i wszystko widzieli :-) Odpowiedz Link Zgłoś
adauer jak się nie podoba to 01.01.10, 20:11 możecie pojechać do Warszawy albo do Krakowa. I już. Marudzicie jak stare baby. Że wiocha? Niech się wstydzi ten kto to powiedział. Wiocha to jest właśnie koncert w Sylwestra. Jakbyś miał o poranku w miarę lekką głowę to byś zobaczył przegląd Sylwestrów w największych metropoliach na świecie. Właśnie pokazy fajerwerków, pokazy świetlne. Właśnie to się robi. A nie koncerty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: *.icpnet.pl 01.01.10, 21:34 zdjęcia fajerwerków rzeczywiście badziewne - jakbym miała robić dokumentację do gazety to bym użyła statywu aby zdjęcia nie były poruszone !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize 01.01.10, 21:58 Obciach to są takie właśnie komentarze, bo świadczą o kompleksach i braku poczucia wartości. Świat jest kolego zwyczajny nie taki jak w magazynach, w MTV i u celebrytów. Jak ci się wydaje, że zwyczajne zabawy to obciach to znaczy, że nie widziałeś swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HENRY Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: *.chello.pl 01.01.10, 22:57 Tak się składa, że spędziłem tegorocznego Sylwestra przed telewizorem. I bardzo przepraszam, ale gdyby w Poznaniu miało być to "coś" co było w Łodzi lub Wawie, to ja wolę jak Kononowicz, żeby nie było niczego. Wolę się wstydzić, że u nas się nic nie dzieje niż, że jak się dzieje to zajeżdża totalną wiochą vide Łódź i trochę mniej Wawa (chociaż ściągnięcie podstarzałej La Toi Jackson, żeby sobie policzyła sekundy do Nowego Roku i była jurorem w jakimś wiejskim konkursie tańca to dopiero była żenada). Najlepsze były miny "bawiących się". Zajeżdżało 1 Majem i przymuszeniem ludzi do przyjścia na te żenujące spektakle. Tfu i błe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: *.sptelek.com.pl 01.01.10, 23:16 mnie się też to komercyjne "coś" w Łodzi i Wawie nie podobało. sylwester jednak powinien być imprezą taneczną dla ludzi. tegoroczny poznański nie był takim niestety. formuła imprezy powinna być niepowtarzalna, aby żadne miasto nie potrafiło jej skopiować. problem w tym, ze wymyślenie dobrej imprezy masowej to trudne zadanie, a sama impreza wymaga w mojej opinii budżetu rzędu 2-3 mln PLN. Ciekawe czy "POZnan* know how" wie jak zrobić dobrego miejskiego sylwestra, bo jak na razie to jeszcze na to nie wpadł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HENRY Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: *.146.106.20.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.01.10, 23:40 Tiesto, Armin ..... hmm to by było coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: 77.255.200.* 02.01.10, 11:43 Gość portalu: HENRY napisał(a): > Tiesto, Armin ..... > hmm to by było coś. Tak ale zauważ, że na takiego Sylwestra nie przychodzą tylko młodzi ludzie ale także osoby w średnim wieku i starsze. Nie każdemu taka muzyka odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize IP: *.sptelek.com.pl 02.01.10, 12:56 Sprowadzenie Armina lub Tiesto do Poznania - zapomnij. Armin grywa Sylwestry w Los Angeles. Za dużo by to kosztowało, poza tym zaraz rozlegnie się krytyka, że to tylko dla maniaków trance'u. Potem poleciałyby inwektywy, że to impreza dla plastikowych panienek w białych kozaczkach i dla dealerów dragów. Już pojawiały takie hasła na okoliczność imprez na stadionie Lecha. Toze było za głośno, to był najmniejszy problem. Poznaniowi wciąż brak odwagi i pomysłu na sylwestra, a zwłaszcza urzędnikom odpowiedzialnym za imprezy i promocje tych imprez. Niczego nie zrobili jak dotąd, aby sylwester w Poznaniu był atrakcyjny. Zasłanianie się deklaracjami, że nie bedziemy się ścigac z innymi miastami to słaba wymówka. Poznań powinien ten wyścig wygrywać, jeśli ma poprawić swój wizerunek. Ludzie chcą sylwestra, a miasto nie ma pomysłu na imprezę już od wielu lat. Kiedyś na Pl. Wolnosci był DJ, dlaczego pomysł nie został rozwinięty i kontynuowany w nastepnych latach? Odwagę ma Kraków - skutecznie zerwał z konserwatywnym wizerunkiem miasta, jaki miał przez wiele lat, teraz sylwester w Krakowie jest po prostu modny. Mimo ze nie było tam babci Maryli i wnuczki silikonowej Dody ani też krzyczącego Ibisza, a królowała muzyka klubowa, na sylwestra przyszło 100 000 ludzi. To mówi samo za siebie. ciekawe jak długo jeszcze w Poznaniu wydział promocji konsekwentnie bedzie odpuszczał sylwestra. Zresztą tu nie tylko o samego sylwestra chodzi. Promocyjnie Poznan jest zapóźniony o jakieś 3-4 lata, a czołówka ucieka Odpowiedz Link Zgłoś
shot777 Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize [Z... 05.01.10, 12:05 Ciekawe kto te popierdułki nazwał największym pokaze dla mnie kasa z jednego pokazu to max 10tys x 10 miejsc + 100 tys + koszty około 50 Tys razem 150 tys wiec pytam się gdzie jest reszta kasy z tych pokazów bo na pewno nie była w masie pirotechnicznej a okreslanie ilości strzałów na 10tys to po 1000 stzrałów na punkt dla porównania bateria która kosztuje 450 zł ma ich 150 wiec jak zwykle poznan został wydymany a głównie Poznaniacy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dianka89 Re: Fajerwerki nad Poznaniem i sylwester z Taize 11.12.10, 22:52 Sylwester i święta Zakopane, Kościelisko od 60zł/os Pokoje Gościnne u Agaty. Zapraszamy na sylwester i święta w góry i na narty. Lokalizacja: Kościelisko- Rysulówka, 5min samochodem od Zakopanego. Noclegi w cenie 60 zł za osobę. Mamy jeszcze wolne miejsca na sylwestra! Adres naszej strony: koscielisko.website.pl Odpowiedz Link Zgłoś
krokus-zakopane Re: Sylwester w Tatrach 23.11.11, 17:45 Sylwester ( i nie tylko)W Ośrodku położonym w Kościelisku 4 km od centrum zakopanego. Wiecej informacji na stronie www.krokus-zakopane.pl Odpowiedz Link Zgłoś