gackis 08.01.10, 17:06 200 zeta wystarczy? jestem tylko raz w roku w kościele i na mszy to chyba nie za dużo? nalezy się chłopu za jego ciężką robotę - tak chodzić od drzwi do drzwi i się dobijac... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
l.george.l Re: Ile dla księędza po kolendzie? 08.01.10, 17:25 Nie zapominaj, że kuria poznańska odebrała ostatnio dzieciom dwa budynki szkolne. Za jeden już płacisz ze swoich podatków na mocy tajnej umowy pomiędzy Ministerstwem Kultury a kurią. Za drugi też będziesz płacić, a nie wykluczone, że sąd nałoży na poznaniaków kilkudziesięciomilionowe odszkodowanie dla kleru za "bezprawne" użytkowanie gmachu przez uczniów. Dawanie więc w tej sytuacji czegokolwiek z własnej woli księdzu trudno nazwać przejawem zdrowego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
gackis Re: Ile dla księędza po kolendzie? 08.01.10, 17:28 to w takim razie nie wpuszcze go do chałupy po kiego grzyba - żeby prawić morały o wiecznym szczęśćiu Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Ile dla księędza po kolendzie? 08.01.10, 17:34 Ależ wpuść i spytaj, dlaczego jego szef odebrał dzieciom szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
gackis Re: Ile dla księędza po kolendzie? 08.01.10, 17:37 tak se myśle na chłopski rozum czy dawanie księdzu... /w łape/ czy to nie łapówka - przecież ja go po przez kase niszczę duchowo i popełniam tez oczywisty grzech Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Ile dla księędza po kolendzie? 08.01.10, 17:48 l.george.l napisał: > Ależ wpuść i spytaj, dlaczego jego szef odebrał dzieciom szkoły. > Ja tak zrobiłem ;-)). ależ się biedaczyna jąkał, przepraszał za władze, tłumaczył, że nic nie może (powiedziałem mu, że może przynajmniej przekazać oddolny sygnał o zniesmaczeniu hipokryzją i chwiwością), normalnie brał mnie na litość. Odpowiedz Link Zgłoś
gackis Re: Ile dla księędza po kolendzie? 08.01.10, 17:53 ile w tych spracowanych świętobliwych chłopach musi być miłosierdzia do biednych ludzi gdy bierze ten banknocik od emerytki która mniej ma na miesiąc emerytury niż ksiądz za jeden pogrzeb szok i przerażenie Odpowiedz Link Zgłoś
bassooner FINE 08.01.10, 18:18 toście se pogadali... niniejszym zamykam wątek... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bormann Re: FINE IP: *.net.inotel.pl 08.01.10, 19:11 Eeeee, możecie nie wpuszczać do domu, jeśli sobie nie życzycie. Przed rokiem powiedziałem, że jestem ateistą i bardzo dziękuję za wizytę duszpasterską i tyle. Rozmawiałem później prywatnie z księdzem, równiez na temat kościelnych pieniędzy, Rydzyka, biskupa, itp... Księza się tego wstydzą, głupio im, co mają powiedzieć i jak zachowac? Nie generalizujcje, nie osądzajcie za biskupa wszystkich księży, bądźcie też sobą. Normalni księża potrafią rozmawiać z ateistami, ateiści chyba również potrafią z księżmi (co nas w końcu różni???) wszakże wszyscy jesteśmy ludźmi! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś