Dodaj do ulubionych

wolne dla męża

10.04.10, 14:53
Hej dziewczyny,

Mam pytanie o wolne dla męża po urodzeniu dziecka. Wiem, że jest teraz urlop
ojcowski i zawsze można z niego skorzystać, ale szczerze mówiąc chcemy go
sobie zostawić na później. Lekarz wspominał nam, że w szpitalu można dostać L4
dla męża - opieka nad dzieckiem i że później mój gin może dodatkowo wystawić
L4 - opieka nad żoną no i jeszcze pozostaje L4 wystawiane przez pediatrę -
opieka nad dzieckiem. Chcielibyśmy jednak wiedzieć z jakich przepisów wynikają
te urlopy, a właściwie zasiłki chorobowe. Czy któraś z Was się do tego
dokopała, bo ja nie mogę znaleźć. No i najważniejsze - czy mogą tego odmówić w
szpitalu?
Jeśli coś wiecie proszę o info.
Obserwuj wątek
    • mama-emilki Re: wolne dla męża 10.04.10, 15:28
      Wprawdzie na przepisach się nie znam, więc nie pomogę, ale-w Św. Rodzinie nie
      robili problemów, lekarz sam pytał, czy chcę l4 dla męża. Ja byłam po CC, więc
      mąż dostał 10 dni l4, a pozostałe dziewczyny (SN), 7 dni l4.
    • bezak25 Re: wolne dla męża 10.04.10, 21:21
      na przepisach się nie znam, ale wiem, że w każdym roku kalendarzowym przysługuje
      14 dni opieki nad chorym dzieckiem powyżej 14 lat lub innym członkiem rodziny
      oraz 60 dni opieki na chore dziecko do lat 14. Ponadto 2 dni opieki nad
      dzieckiem z art. 188 Kodeksu Pracy. Jak wpisałam w google to masa wyników
      wyskoczyła :)
      • marghot Re: wolne dla męża 12.04.10, 08:56
        z okazji urodzenia dziecka, ojcu przysługują 2 dn wolnego
        w szpitalu na pewno cie zapytają czy potrzebne jest zwolnienie l4
        dla męża
    • greene3 Re: wolne dla męża 10.04.10, 22:56
      Faktycznie poszperałam w necie i znalazłam wszystko - po prostu nie wiedziałam,
      że nazywa się to zasiłek opiekuńczy.
      Tak więc oprócz kodeksu pracy, o którym pisałam (art. 180-188, czyli dział ósmy)
      polecam lekturę Ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w
      razie choroby i macierzyństwa (art. 32 i 29, z którego wynika prawo do zasiłku
      macierzyńskiego dla nas).
      W każdym razie wynika stamtąd, że mąż może dostać 14 dni zasiłku z powodu
      konieczności sprawowania opieki nad nami oraz 60 dni opieki nad dzieckiem, gdy
      my nie możemy się nim opiekować. Nie wiem, które wystawiają w szpitalu
      (oświadczające, że matka wymaga opieki czy że nie może się opiekować dzieckiem,
      więc dziecko wymaga opieki), ale mniejsza z tym - ważne, że są do tego podstawy
      prawne.

Jakby któraś chciała:
      Tu jest najnowszy Kodeks pracy (www.pip.gov.pl/html/pl/html/k0000000.htm)
      - wymienione wyżej przepisy znajdują się w dziale ósmym.
      A tu jest Ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie
      choroby i macierzyństwa
      (http://kadry.infor.pl/akty_prawne/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/DZU.2005.031.0000267,ustawa-z-dnia-25-czerwca-1999-r-o-swiadczeniach-pienieznych-z-ubezpieczenia-spolecznego-w-razie-choroby-i-macierzynstwa)
      • bezak25 Re: wolne dla męża 11.04.10, 08:51
        w szpitalu raczej wystawiają opiekę nad dorosłym, czyli Twój mąż dostanie opiekę
        nad Tobą. Te 6o dni warto sobie zostawić w razie czego, w przeciągu całego roku
        można je wykorzystać. Pediatra dziecka wystawia zwolnienie nad chorym dzieckiem :)
    • aga.tekila Re: wolne dla męża 11.04.10, 21:20
      na lutyckiej podczas pierwszego obchodu lekarz pyta wprost czy będzie potrzebna
      opieka, jeśli powiesz tak to w dniu wypisu mąż dostanie 14 dni opieki nad Tobą
      niezależnie czy poród był cc czy sn
    • bolutiebolutie Re: wolne dla męża 12.04.10, 17:01
      Na Polnej musiałam sama dociekać jak to jest ze zwolnieniem dla
      męża, bo żadna z "uczynnych" położnych nie zapytała. Dostałam
      formularzyk do wypełnienia - moje dane, dane męża - PESEL, nazwa i
      adres zakładu pracy i info jak długie mąż chce zwolnienie, max 14
      dni. Z wystawieniem zwolnienia na opiekę nad żoną nie było żadnego
      problemu. Pozdrawiam :-)
      • ollamonolla Re: wolne dla męża 13.04.10, 17:21
        a jak to jest z tym wolnym gdy nie jestesmy malzenstwem? on ma tylko dwa dni okolicznosciowego za urodzenie dziecka, czy ten tydzien ojcowskiego co wprowadzili od tego roku tez mu przysluguje?
        • bezak25 Re: wolne dla męża 13.04.10, 18:30
          pewna nie jestem, ale jeśli uzna dziecko to wydaje mi się, że jak najbardziej
          przysługuje, tak samo jak opieka na Ciebie wtedy i inne tego typu rzeczy. Jeśli
          nie uzna dziecka to nici z tego. Przy pierwszym dziecku nie chciało nam się w
          ciąży iść do USC i uznać ojcostwo, i potem po urodzeniu Kuby mój wtedy niemąż
          nie dostał L4 na opiekę na mnie :> bo to nie żadna rodzina - tak nam powiedzieli
          w szpitalu :/ Gdyby dziecko miało wtedy nazwisko po ojcu to nie byłoby problemu,
          pewnie tak samo jest właśnie z tacierzyńskim.
        • greene3 Re: wolne dla męża 13.04.10, 18:38
          Wszędzie jest mowa o ojcu dziecka a nie mężu matki, a więc na pewno urlop
          ojcowski się należy niezależnie od małżeńskich więzów.

A ten urlop okolicznościowy to faktycznie jest? Bo ja nigdzie nie mogłam znaleźć
          przepisów na ten temat, a piszecie o dwóch dniach urlopu okolicznościowego z
          racji urodzenia się dziecka.
          • murena79 Re: wolne dla męża 13.04.10, 19:07
            tak tatusiowi przysługują 2 dni urlopu okolicznościowego
            urlopy.wieszjak.pl/urlopy-okolicznosciowe/203751,Dni-wolne-na-urodzenie-dziecka.html
          • ollamonolla Re: wolne dla męża 13.04.10, 19:08
            www.idn.org.pl/sonnszz/okol_urlopy.htm tu jest wszystko o urlopach okolicznosciowych a o tych 2 dniach z okazji urodzenia sie dziecka jest w 14 punkcie
          • bezak25 Re: wolne dla męża 13.04.10, 21:31
            greene3 napisała:

> Wszędzie jest mowa o ojcu dziecka a nie mężu matki, a więc na pewno urlop
            > ojcowski się należy niezależnie od małżeńskich więzów.

Ty wiesz, że ten i ten to ojciec dziecka, ale jeśli nie jesteście małżeństwem
            to musi on uznać dziecko w Urzędzie Stanu Cywilnego, żeby oficjalnie i dla
            wszystkich to właśnie ON był ojcem.
            • ollamonolla Re: wolne dla męża 13.04.10, 21:49
              wiem ze w naszym przypadku on nie moze isc sam do usc po akt urodzenia, tylko musimy isc razem z moim aktem urodzenia i dowodami, i wtedy on uznaje dziecko przy urzedniku i ja to musze osobiscie potwierdzic i wtedy na akcie on figuruje jako ojciec. Papiery ze szpitala, co do usc dostarczaja w przypadku panny mowia tylko o matce a ojca formalnie niema- nie wazne ze ty od razu mowisz ze to jest tatus, dopiero oswiadczenie przy urzedniku sie liczy.
              • bezak25 Re: wolne dla męża 13.04.10, 22:01
                ollamonolla napisała:

> wiem ze w naszym przypadku on nie moze isc sam do usc po akt urodzenia,

Może, jeśli razem w czasie trwania ciąży pójdziecie do Urzędu i on przy Tobie
                uzna dziecko. Po porodzie może wtedy już jako oficjalny ojciec tego dziecka iść
                sam załatwiać formalności, a Ty możesz spokojnie opiekować się w tym czasie
                waszym noworodkiem. Jeśli nie zrobicie tego podczas ciąży to niestety po
                urodzeniu dziecka oboje musicie (jeśli ojciec ma widnieć na akcie urodzenia)
                stawić się w Urzędzie i to załatwić.
                • greene3 Re: wolne dla męża 14.04.10, 12:21
                  hmm, nie wiedziałam, że z uznawaniem dziecka przez ojca są takie problemy -
                  myślałam, że wystarczy podać w szpitalu i już, ale jak się nad tym głębiej
                  zastanowić to nie jest to dziwne - w przeciwnym razie każda kobieta każdego
                  mogłaby podać za ojca swojego dziecka.
                  No w każdym razie kłopotem są formalności z uznaniem faceta za ojca a nie z
                  samym urlopem ojcowskim, bo jak już ta pierwsza formalność jest spełniona to
                  prawa się ma identyczne jak ojciec-mąż i to jest najważniejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka