kolo125 28.07.10, 21:42 a ja myślałem, że ten dworzec zostanie wyburzony, teren całkowicie inaczej zagospodarowany, a tu jedna wielka żenada się nam szykuje!!! co jest grane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaspera 20 lat trzeba było czekać 28.07.10, 22:14 Jestem zszokowany! To aż 20 lat od transformacji trzeba było czekać, by w to miejsce wkroczyła cywilizacja. Po tylu latach władze miasta uświadomiły sobie, że jedno z najbardziej reprezentatywnych miejsc w Poznaniu wcale nie musi wyglądem przypominać Bangladeszu, i że Polska to jedynie kraj III świata dlatego, że się komuś dupy i głową nie chciało ruszyć przez dwie dekady. Jestem ciekaw kto za to ponosi odpowiedzialność. Informacja bardzo pozytywna, może nie będę się musiał w końcu wstydzić, gdy ktoś mnie będzie odwiedzał z zagranicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: 20 lat trzeba było czekać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 23:20 Nie ma się co dziwić, Poznań to wielkie zadupie od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
fred_die Re: 20 lat trzeba było czekać 29.07.10, 08:29 A jednak kocham i wolę to zadupie od innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: 20 lat trzeba było czekać IP: *.ip.netia.com.pl 29.07.10, 13:39 Nie od dziś wiadomo, że miłość ślepa jest... :) Odpowiedz Link Zgłoś
starystormy Wreszcie będzie czysto i ładnie przed dworcem PKS 28.07.10, 22:15 biorac pod uwage ze miasto sprzedalo teren PKS lezacy naprzeciwko parku Marcinkowskiego za grubo ponad 100mln zlotych Atanerowi to chyba stac miasto na to by wyremontowac dworzec a wrecz zbudowac go na nowo? no chyba ze te sto baniek poslzo w prywatna kieszen? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek Re: Wreszcie będzie czysto i ładnie przed dworcem IP: *.icpnet.pl 29.07.10, 07:25 Ataner o którym Mówisz, znajduje się na przeciwko dworca PKP - a dokładniej vis a vie tzw."wolnych torów". A to zmienia nieco postać rzeczy... ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starystormy Re: Wreszcie będzie czysto i ładnie przed dworcem IP: *.echostar.pl 29.07.10, 08:46 czytaj prosze ze zrozumieniem. jesli juz to znajduej sie tam budynek Atanera. Cala reszta nalezala do PKSu. teren zostal sprzedany wiec sa z tego pieniadze i to calkiem duze. skoro teren sprzedany przez PKS i miasto wiec miasto i PKS maja kase na wybudowanie nowego dworca i jeszcze im zostanie na lapowki i wakacje dla osob decyzyjnych. zle mysle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretka Re: Wreszcie będzie czysto i ładnie przed dworcem IP: *.icpnet.pl 29.07.10, 08:51 Nie masz racji Ataner stoi w miejscu bazy przewozowej ciężarówek PKS oraz bazy remontowej przewoźnika towarowego PKS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Wreszcie będzie czysto i ładnie przed dworcem IP: *.echostar.pl 29.07.10, 13:55 ale ja nie pisze o stojacym budynku atanera tylko o olbrzymim terenie ktory zostal przez atanera niedawno kupiony, a nalezal do PKSu i czesciowo miasta. terenie ze sprzedazy ktorego pieniadze mogly by pojsc na wybudowanie nowego dworca na przyklad a pojda do czyjejs kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Wreszcie będzie czysto i ładnie przed dworcem PKS 28.07.10, 22:47 Jak na tego rodzaju obiekt - sporo niewiadomych, kwestia właściciela, lokalizacji... Pomysł zintegrowanego centrum komunikacyjnego, jakie miało powstać przy dworcu PKP zdaje się już przepadł, więc może lepiej od razu zabierzmy się za remont... Naszemu dworcowi PKS wiele można odmówić, ale też trzeba mu przyznać, że jak dotąd był dla pasażerów w pełni przewidywalny. Zawsze ten sam, w tym samym miejscu, z niemal identyczną organizacją... Gdyby ktoś zajrzał do poznania po 30 latach nieobecności - dworzec wydałby mu się niemal niezmieniony. Te same perony, wiaty, płot... Takie okno w przeszłość. Tylko tabor zmieniał się wielokrotnie. I pracownicy. Przez lata pewnie wiele milionów osób odwiedziło to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wowgin Poznań=przewidywalny porzundek? IP: *.icpnet.pl 29.07.10, 14:00 Dworzec nasz jest całkiem ładny. Nie powiem. Taki w sam raz na miasto powiatowe. Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Re: Poznań=przewidywalny porzundek? 29.07.10, 20:04 A ja myślę, że nie tylko dworzec PKS świadczy o tym, jakie jest nasze miasto. Jest znacznie więcej takich miejsc - wizytówek, które daleko bardziej dają wyraz temu, jaki charakter ma Poznań - aniżeli nasza megalomania poparta rankingami. Wystarczy przejść się reprezentacyjnym deptakiem o nazwie Półwiejska i w samo południe napotkać wypełnione po brzegi kosze ze śmieciami, które walają się także wokół, oraz psie kupy. Ale może nie udało się uzyskać specjalnej dotacji z UE na rozwiązanie tego problemu... Zresztą... może się czepiam. W końcu piękny stadion mamy. I termy wkrótce. I najlepszą wodę, komunikację, i miejsce w rankingach. Przydałoby się tylko trochę bardziej wdzięcznych mieszkańców. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pringles80 Wreszcie będzie czysto i ładnie przed dworcem PKS 28.07.10, 23:57 Taaa, bo rzeczywiście większą żenadą jest budka z parasolami od kartki z napisem 2,50 w pks-owym kiblu i panią skrzętnie tę opłatę pobierającą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsuranni no dokładnie, bo opłata za sikanie jest miarą IP: *.icpnet.pl 29.07.10, 07:08 ucywilizowania danego kraju. Im kraj bogatszy i bardziej cywilizowany tym sik jest droższy. Nie wierzysz? W Chinach na każdym kroku potykałem się o publiczną, darmową i lśniącą czystością toaletę (w kazdym razie takie były na dworcach, lotniskach i innych atrakcjach turystycznych), w niezbyt bogatej Portugalii, podobnie Estonii nikt mi za sikanie płacić też nie kazał. Za to w bogatej Finlandii płaciłem aż euraska za jeden sik (a że kibelek był zautomatyzowany, gdy raz zapomniałem czegoś zabrać ze środka, musiałem wydać drugiego euraska, żeby raz jeszcze odwiedzić przybytek, bynajmniej z niego nie korzystając). Reasumując - nie narzekaj. 2,5 zl za sik - znaczy, że Polska bogata jest i cywilizowana! Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni podobno PKS ma się przenieść 29.07.10, 06:28 w takim razie po co to wyrzucanie pieniędzy w błoto? Odpowiedz Link Zgłoś
chajro Wreszcie będzie czysto i ładnie przed dworcem PKS 29.07.10, 07:40 Leczenie s*fa pudrem. Jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
geniun1 Wreszcie będzie czysto i ładnie przed dworcem PKS 29.07.10, 09:31 Lepiej późno niż wcale. A tę szopę to trzeba rozwalić a nie remontować... pasażer PKS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Moje serce. IP: *.171.32.2.static.crowley.pl 29.07.10, 09:49 Dziękujemy PT prezydentowi, że wreszcie obywatele BĘDĄ (bo nigdy nic nie wiadomo...) mogli korzystać z brzydkiego i przestarzałego, ale czystego dworca PKS. Dzię-ku-je-my! Dziękujemy tym bardziej, że prezydent i tak niewiele mógł w tej sprawie zrobić. W końcu PKS (i PKP) to niezależne firmy, a tylko niewydarzeniec może uważać, że dworce są wizytówkami miast :> Odpowiedz Link Zgłoś
aa.nka Jak to? 29.07.10, 13:01 Zielen? To nie da sie tam centrum handlowego postawic? Chociaz takiego malego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Jak to? IP: *.ip.netia.com.pl 29.07.10, 13:41 Właśnie, też jestem rozczarowany. A nie dało się tam jeszcze jakiejś estakady wcisnąć i zorganizować parkingu zamiast chodnika i tej wstrętnej ścieżki rowerowej? Odpowiedz Link Zgłoś
aa.nka Re: Jak to? 29.07.10, 15:16 Ostatnia nadzieja ,że krawęzniki będa niskie to wtedy chociaż sie da wjechać i jakoś zaparkować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgh Re: Wreszcie będzie czysto i ładnie przed dworcem IP: 188.125.236.* 29.07.10, 13:43 Jaki mędrzec zaprojektował ścieżkę rowerową wydzieloną linia z chodnika? W tak ruchliwym miejscu? Przecież nie trzeba być jasnowidzem żeby przewidzieć, że pasażerowie z walizkami będą chodzili tą ścieżką nieświadomi tego, że nie są na chodniku. Dlaczego ścieżka nie jest oddzielona od chodnika pasem zieleni? Miejsce na to przecież jest, jak pokazują wizualizacje. Nie ma tylko zdrowego rozsądku i dobrej woli, zrobiono wymagane minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Wreszcie będzie czysto i ładnie przed dworcem 29.07.10, 15:30 Nie wiesz ,ze w Poznaniu nie ma tradycji jezdzenia rowerami. Sciezka powstala ,zeby sie ludzie wreszcie odpierdzielili od szanownego pana rysia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www czynności mające na celu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.10, 14:19 zasłonić syf w PKS-ie nic więcej, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: czynności mające na celu IP: 194.114.62.* 29.07.10, 15:13 a mi sie najbardziej podoba przystanek '71' Dworzec PKS - wysiadasz a tu drzewo i kaluza albo bloto. Odpowiedz Link Zgłoś
kebryl Wreszcie będzie czysto i ładnie przed dworcem PKS 29.07.10, 22:04 Mila inicjatywa, tylko troche bez sensu.Powinni wreszcie rozebrac ten barak, polaczyc PKS z PKP, a na miejscu PKS postawic zwarta zabudowe miejska.Szkoda wkladac pieniadze w cos, co powinno zniknac.Chc znajac zycie taki stan moze potrwac jeszcze lata, wiec moze nie bedzie to takie wyrzucanie bejmow w bloto? Odpowiedz Link Zgłoś
adamczeski Wreszcie będzie czysto i ładnie przed dworcem PKS 30.07.10, 05:41 Czyż nie lepiej by było wybudować nowy dworzec razem z PKP? Odpowiedz Link Zgłoś