Gość: e IP: *.icpnet.pl 03.04.04, 13:01 Czy ktos zna termin? Jest otwierana raz do roku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alfred Re: kiedy otwarta studzienka w kosciele na Żydows IP: *.icpnet.pl 03.04.04, 14:19 CO to za studzienka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: kiedy otwarta studzienka w kosciele na Żydows IP: *.icpnet.pl 03.04.04, 17:48 to jest studzienka w podziemiach kościoła Najświętszej Krwi P.Jezusa, która jest dostępna raz do roku i ma w niej być woda o cudownych właściwościach. generalnie taka ciekawostka mało znana w Poznaniu. Wydaje mi się, że jest czynna przez kilka godzin w wielką sobotę, ale nie mam pewności. Schodzi się do podziemia i tam jest kilka ławek, cembrowina i ozdoba przy studni w kształcie pelikana czy marabuta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfred Re: kiedy otwarta studzienka w kosciele na Żydows IP: *.icpnet.pl 03.04.04, 17:53 Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: kiedy otwarta studzienka w kosciele na Żydows IP: *.icpnet.pl 04.04.04, 23:24 z checia bym wkleil historie kosciola i cudownej studzienki, ale redakcja za zlamanie regulaminu pewnie mnie i tak wytnie... Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: kiedy otwarta studzienka w kosciele na Żydows 05.04.04, 10:31 ??????? Historia kościoła i studzienki łamie regulamin????? Nie wydaje mi się pozdrawiam Błażej Wandtke Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: kiedy otwarta studzienka w kosciele na Żydows 05.04.04, 11:28 redakcja napisała: > ??????? > Historia kościoła i studzienki łamie regulamin????? > Nie wydaje mi się > Błażeju, pamiętaj: POLAK POTRAFI ;-)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener Re: kiedy otwarta studzienka w kosciele na Żydows IP: *.ae.poznan.pl 08.04.04, 12:53 Może potrzebny tłumacz? Tłumaczę: Wystarczy pójść do tego kościółka, posłuchać księdza opowiadającego swoją wersję historii studzienki i normalnemu człowiekowi przyjdą do głowy tylko takie słowa, które GW wycina. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: kiedy otwarta studzienka w kosciele na Żydows 08.04.04, 13:54 Aaa... chyba że tak to widzisz. To dość długi łańcuch przyczynowo-skutkowy. Pierwsze jego ogniwo regulaminu nie łamie. Co będą robić następne, zobaczymy. pozdrawiam Błażej Wandtke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: kiedy otwarta studzienka w kosciele na Żydows IP: *.icpnet.pl 08.04.04, 16:14 posener jakie slowa?? skad wiesz, ze to nie jest prawdziwa historia... historia studzienki na zydowskiej... swego czasu paru zydow postanowilo udowdnic, ze hostia nie jest cialem Chrystua, a przy okazji splugawic ja. jeden z nich poszedl do kosciola, i wyniosl hostie w sutach. nastepnie w domu na zydowskiej plugawili ja, a na koniec przebili nozem. z hostii zaczela plynac krew, probowali roznych sposobow na zatrzymanie zjawiska, ale krew caly czas plynela. plynela tak dlugo az, zaczela wyplywac na ulice, wtedy ludze zaniepokojeni wtargneli do domu i znalezli w piwnicy tych zydwo i hostie. w miejscu tego haniebneo czynu wybudowano kaplice, a w studzienka w podziemiach, gdzie przebito hostie nozem, ma podobno cudowne wlasciwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: kiedy otwarta studzienka w kosciele na Żydows IP: *.icpnet.pl 08.04.04, 16:16 przepraszam za literowke, hostie ukradl oczywiscie w USTACH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener Do "Historyka" IP: *.ae.poznan.pl 15.04.04, 15:57 Jest to "historia" z gatunku tych, które zobrazowano w katedrze w Sandomierzu. Historią jest w rzeczywistości to, co nastąpiło po rozpowiadaniu takich "historii"... A do Redakcji - i tak nie wycinajcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: Do "Historyka" IP: *.icpnet.pl 15.04.04, 16:54 oczywiscie posener... historie o zydwoskich katach z nkwd i ub, o kolaborantach zydowskich na kresach to tez tylko legendy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e studzienka IP: *.icpnet.pl 15.04.04, 18:20 przykro mi, ze moje niewinne pytanie o ewidentna ciekawostke historyczna- turystyczna wywolalo rozmowe ktora idzie w kierunku...hmm sami widzicie jakim. dodam, ze studzienka byla czynna w wielka sobote od 12 do 15 i kolejna szansa by ja zobaczyc jest za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głupek Re: Do Posnera... IP: *.icpnet.pl 15.04.04, 23:48 6 mln Zydow podczas II WS? Rozpowiadnie jakiejs hitorii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: Do Posnera... IP: *.icpnet.pl 17.04.04, 12:22 czy gazeta napisz jakis ciekawy artykul o rodzinie naczelnego, ktorej tez nie bylo wszystko jedno ?? Odpowiedz Link Zgłoś