Forum   przysadka

przysadka

(46 wyników)
  • Hej, proszę o pomoc: FT4 obecnie 20 (miesiąc temu 25-norma do 22) obecne TSH 12,5 i mikrogruczolak o wymiarze 1,5 mm na przysadce. Co to oznacza? Nie wspomnę o samopoczuciu-zdarzają się nawet omdlenia.
  • Mam ogromny problem z rodziną, ja jak i zresztą Oni cierpimy na genetyczny Zespół Kallmanna, jednak wbrew nauce jestem zsyłany do szpitali psychiatrycznych i leczony psychotropami, co w tej chorobie jest zabronione, bo szkodzi. Choroba ta polega na niedoborze gonadotropin i testosteronu ze względu na problemy podwzgórze przysadka móżdżek, towarzyszą temu inne cech jak problem z jelitami, dyzgeneza układu kostno szkieletowego, osteoporoza, tzw. zakrzywiony paluch, podwójny układ kielichowy ner...
  • Witajcie! Po drugiej ciąży się rozregulowałam ... Teraz mam obniżane dawki ale dziś p.dok. nie zmniejszyła dalej pomimo za niskiego THS bo powiedziała że to ft3 i ft4 pokazują co odbiera organizm a te są w porządku i że to przysadka się zablokowała w ciąży (przez zbyt dużą dawkę tyroksyny) i musi się odblokować ... Ja się nie znam ... Słyszał ktoś o czymś takim? Moje obecne wyniki tsh - 0,099 (0,4-4) ft3 - 65,45% ft4 - 40% Biorę eutyrox 125 - 4xtyg, 100 - 3xtyg
  • Zaczęło się od wykrycia guza 4 cm na lewym płacie. Dziś miałam robioną punkcję. TSH-norma FT3 norma, FT4 minimalnie podwyższone. Usłyszałam od Pani Dr że może to być guz przysadki!!!!!!!!!!!! Bo inaczej nie wie jak to tłumaczyć... Ja oszaleję!!! O co w tym wszystkim chodzi??????
  • Mam bardzo niski poziom tych hormonow, ktore sa wytwarzane przez przysadke mozgowa w celu stymulacji pracy jajnikow (nie pamietam jak one sie nazywaja). Lekarz podejrzewa niedoczynnosc przysadki mozgowej. Jestem w trakcie badan ale chcialam spytac czy moze ktos wie czym moze byc spowodowana niedoczynnosc przysadki? Mial ktos tak?
  • calosc glowy, mozgu ewentualnie tentniaka , czy jest tylko jak sama nazwa wzkazuje nakierowany na ogladanie samej przysadki bez inych czesci glowy?
  • Mam wysoką prolaktynę -666, a ostatnio 570. Ostatnio spaotkało mnie costakiego jak tężyczka. Oczywiscie odwiedzę endokrynologa (tarczyca), ale tak z ciekawości pytam: czy to może mieć ze soba jakis związek. Czy to, ze jestem bardziej niż zwykle nerwowa i budzę się zmęczona (pomimo 8-10 h snu!) może być wywołane tymi problemami? Ania
  • Witam wszystkich! Za miesiac mam miec robiony rezonans przysadki,w zwiazku z tym mam pytania: jak długo trwa to badanie i czy trzeba sie do niego rozbierac (czy majac na sobie spodnie lub bluzke na zamek konieczne jest sciagniecie tej odzieży?) prosze o odpowiedz.Pozdrawiam :-)
  • Mam od jakiegos czasu bardzo nieregularne cykle (46 dni, 63 dni), po badaniach hormonalnych okazało się ze mam prolaktynę 34,93 (norma 10 - 24) a pozostałe hormony w normie. Ginekolog stwierdził, ze to zadanie dla endokrynologa i odesłał mnie właśnie do niego. Ginekolog uważa, ze to sprawa działania przysadki mózgowej i trzeba wykonać diagnostykę obrazową czaszki, zeby wykluczyć lub potwierdzić istnienia mikrogruczolaka przysadki. Stąd moje pytanie, czy macie jakieś doświadczenia ...
  • Cześć Dziewczyny Przejrzałam Wasze forum i forum Choroby Tarczycy, i dzięki temu już wiem, że pomimo wyników w "normach" przy modelowych objawach uciążliwej niedoczynności (pomimo dwu rzeczy-chudość i biegunki) + przemyślenie niektórych objawów u mojej mamy powinnam naciskać na lekarza o dalsze badania. Bardzo bym prosiła o jakiś trop, co może znaczyć jednoczesny podwyższony poziom THS i FT3? THS 1,78 (0,4-4,0) FT4 1,4 (0.8-1,9) FT3 4,08 (1,5-4,1)
  • Witajcie! Czy wie któraś z Was gdzie można wykonać taki test, Test pobudzenia przysadki: - podaje się dożylnie 100 ng GnRH, oznaczając stężenia LH i FSH w próbkach surowicy pobranych w 0, 30 i 60 minucie testu. U zdrowych kobiet szczyt wydzielania LH (8 - 10-krotny wzrost) obseruje się po 30 minutach, podczas gdy stężenia FSH jest mniejsze (3-4-krotne) i wolniejsze (szczyt po 60 min.) Test wykonuje się w celu: - oceny stopnia wydolności układu podwzgórzowo-przysadkowego, - diagnoz...
  • Mam pytanie czy ktos z Was moze slyszal czy przy zaburzeniach przysadki{za wysoki poziom wazopresyny}mozna zachodzic w ciaze i czy istnieje mozliwosc ,ze przysadka sie wyreguluje w ciazy? Nie bede sie w tym poscie rozpisywac o swojej chorobie bo juz opisywalam na tym forum.Pytam was o ta przysadke bo NIESTETY zaden z lekarzy u ktorych bylam jakos nie potrafi mi na to pytanie odpowiedziec.
  • Witam wszystkich! Mam 22 lata i od dwóch lat zauwazyłam u siebie mlekotok. Nie dużo ale zawsze troszke tego jest. Kiedys lekarz zbagatelizował problem i teraz dopiero po rozmowie z jedną osoba wybrałam sie na badanie. Dzisiaj odebrałam wyniki mam 43.71 prolaktyny. Czy jest az tak bardzo źle??? Doadam ,ze nie miewam ostrch bólów głowy. Mlekotok sie zmienjuszył juz go nie ma czasami przed okresem minimalnie sie pojawi biała kropeczka. Nieregularnie miesiaczkuje. Wyjezdzam za tydzie...
  • Czy ktos to mial ? Jak sie operuje ? Jak sie czul przed i po ?
  • Drogie "prolaktynki" Leczyłam sie na hyperprolaktynemie prawie 5 lat. W sierpniu 2004 roku poddałam sie operacji mikrogruczolaka przysadki, gdyż to on był przyczyną podwyższonego poziomu prolaktyny. Owszem leczyłam sie, na początku brałam Bromergon (ale bardzo krótko, źle go tolerowałam), potem prze dwa lata (z krótkim przerwami na kontrole prolaktyny) brałam Parlodel (czułam sie po nim lepiej niz po Bromergonie, ale mogłam go brac tylko w ograniczonych dawkach 1x dziennie gdyż w...
  • TSH a PRL(22)

    Witam! czytam to forum od czasu do czasu, szukam odpowiedzi i wiele się od Was uczę. Teraz jednak nijak nie mogę sobie poradzić. Miałam już 2 endo, teraz chodzę do podobno świetnej lekarki. Ale nie wiem czy nie wolałabym się sama prowadzić i zmieniać dawki, bo już po swoim samopoczuciu wiem, że coś jest nie tak. Generalnie przez 3 lata leczono mnie na niedoczynność, od pół roku zdiagnozowano Hashi. Do tego wariująca przysadka mózgowa. Miałam robiony nawet rezonans, czy tam coś ...
  • witam :) słuchajcie mam zdiagnozowane hashi( co prawda od 2 m-scy, ale problemy związane z nią od paru lat), ale jest jeden problem- moje obecne wyniki TSH to <0,005. powtarzałam TSH już 3 razy, najpierw dwa razy powtórzył się wynik 0,01, a teraz to <0,005. wiem,że hashi wiąże się z niedoczynnością... dodatkowo nie mam objawów nadczynnosci (chudnięcie itd) tylko wręcz niedoczynnosci (brak koncentracji,opuchlizna,sucha skóra) na pewno wyniki są prawidłowe, bo to niemożliwe...
  • Mam problemy z cyklem. Prawdopodobnie jest to związane z tarczycą. Wciaz nie mam ustalonej wlasciwej dawki hormonow tarczycy i jeszcze to teoche potrwa. Zastanawiam się, cy lepiej wywoływać miesiączkę luteiną czy dac sobie spokój i poczekac, aż hormony tarczycy wrócą do normy i wtedy miesiączka sama wróci. Czym grozi kilkumiesięczny brak okresu?
  • dziś odebrałam wyniki krwi PRL -28,03ng/ml (norma 1,3-25) TSH HOR TARCZYCY 0,61 (norma 0,25-5) fsh w normie estradiol opis z którego nic nie wiem nie wiem jakie to sa jednostki tej prolaktyny co z nich wynika? guz przysadki czy inne zaburzenia ? prosze pilnie o pomoc bo nim pokaze je lekarzowi to umre z nerwów

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się