wielkilebowski 27.10.10, 10:27 zamienił wujek holendra na helmuta...super. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: autor "zakupione w połowie roku niemieckie tramwaje GT8" IP: *.icpnet.pl 27.10.10, 10:46 że, kurde, co??? Nasi ciągle kupują stary złom z Niemiec? Ja pier... przecież to ręce opadają! MPK nie zarobi już na mnie jak mają takie zakupy robić, wybieram samochód. A niemcy pewnie się cieszą, że opchnęli frajerom złom, który normalnie musieliby zutylizować i mieliby tylko koszty, a tak jeszcze na tym zarobili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor do autora Re: "zakupione w połowie roku niemieckie tramwaje IP: *.sileman.net.pl 27.10.10, 18:51 wybierasz samochód, więc pewnie kupisz dwudziestoletniego VW Golfa z Niemiec i będziesz z tego dumny....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Zdjecie - oto czym bedziecie jezdzic! IP: *.pools.arcor-ip.net 28.10.10, 06:23 de.wikipedia.org/wiki/Datei:GT8_Freiburg.png Najnowsze tego typu zeszty z tasm 20 lat temu. Kibice na euro2012 beda mieli czym na stadion dojechac :) No comments Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Już lubie te tramwaje :) 27.10.10, 10:58 Szkoda, że ich w Warszawie nie ma, nawet bym pojeździł. Tramwaj do którego nie będzie gramoliła się baba z wózkiem to skarb :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do bobasa Re: Już lubie te tramwaje :) IP: *.versanet.de 27.10.10, 11:10 Nie ciesz sie tak nie ciesz,poniewaz dajemy w ramach promocji do kazdego skladu rowniez wozkotender za friko z bemarem i wypozyczalnia smokow.Ma sie rozumiec,ze te z nawyzszej polki,czyli szmatka z cukrem i grzechotka ! Az zazdroszcze tym cmokacza ! Odpowiedz Link Zgłoś
ni_mo_sprawy Re: Już lubie te tramwaje :) 27.10.10, 22:31 Szmatkę z cukrem i z wywarem z "makowin". Żeby dobrze spało i nie wydzierało się bez sensu! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do ni_mo_sprawy Re: Już lubie te tramwaje :) IP: *.versanet.de 27.10.10, 22:53 Nic mi Oma o tym nie wspominala,ze juz wtedy dawano zasrancom dopalacze ! Ja wtedy dostawalem jeno grzechotke i najwyzej packa na muchy po ziarku kawy jak darlem szczekaczke ! Ni_mo_ sprawy,klawo bylo ! ; - )))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubi Re: Już lubie te tramwaje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 23:26 Hehehehh...... Popieram w calej rozciaglosci :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gen_wieniawa Niech w ogóle znikną tramwaje!!! 27.10.10, 11:11 Ani to tanie, ani wygodne, ani ekologiczne. Czas już się przesiąść do samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Niech w ogóle znikną tramwaje!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 11:34 Masz rację - należy również poszerzyć jezdnie likwidując chodniki - zmniejszy to korki dla naszych samochodów, nie mówiąc już o wykorzystaniu terenu po zlikwidowanych torach tramwajowych na nowe pasy. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak i okna też! 27.10.10, 18:43 Okna też proponuję zlikwidować! Przecież otwarte zmniejszają szerokość ulicy. Bez okien będzie więcej pasów dla samochodów! Odpowiedz Link Zgłoś
ni_mo_sprawy Re: Niech w ogóle znikną tramwaje!!! 27.10.10, 22:33 Brawo! Dobrze, chłopaki, kombinujecie! Jestem za likwidacją tramwajów i autobusów MPK! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mentatd_at_gmail Kiedy z Poznania znikną stare holendry? 27.10.10, 11:12 Spoko - podniosą ceny biletów i już za rok kupią nowszy tramwaj :D Odpowiedz Link Zgłoś
pozahoryzontem Kiedy z Poznania znikną stare holendry? 27.10.10, 11:30 A ja mam nadzieję, że całkiem nie znikną i 1 lub 2 sztuki zasilą tabor zabytkowych pojazdów szynowych. Chrońmy zabytki techniki! Odpowiedz Link Zgłoś
sucholesianin Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? 27.10.10, 14:53 Spokojnie, na pewno taki tramwaj zostanie i będzie nadal jeździł liniowo- na linii 3, gdzie można zauważyć jeżdżą teraz ostatni przedstawiciele poszczególnych typów tramwajów historycznych (105N, 102Na, GT6, GT8 ze wcześniejszej serii oryginalnym malowaniem, docelowo także holender pomalowany na żółto). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3G Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? IP: *.icpnet.pl 27.10.10, 15:58 sucholesianin napisał: > Spokojnie, na pewno taki tramwaj zostanie i będzie nadal jeździł liniowo- na li > nii 3, gdzie można zauważyć jeżdżą teraz ostatni przedstawiciele poszczególnych > typów tramwajów historycznych (105N, 102Na, GT6, GT8 ze wcześniejszej serii or > yginalnym malowaniem, docelowo także holender pomalowany na żółto). A powiedzcie mi jedno co do zabytkowego Holendra. Czemu on będzie pomalowany na żółto?? Seria 3G nigdy nie była w Poznaniu pomalowana na żółto, tylko na biało-niebiesko (Przykład tramwaju 3G wprost z Amsterdamu ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do 3G Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? IP: *.versanet.de 27.10.10, 16:12 Nic nie kumasz 3G,zolty,poniewaz ma tulipanowe pochodzenie,natomiast bialo - niebieskie przeznaczone sa dla szalikowych kiboli na dojazd do Bulgarskiej. Ot co !! ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? IP: *.spray.net.pl 27.10.10, 17:29 One przyjechały w żółtym malowaniu i w takim jakiś czas jeździły po Poznaniu, nie wiem czy później pojawiły się biało niebieskie, możliwe że tak i od razu je przemalowali na nasze barwy żeby nie było pstrokacizny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3G Re: Wyjaśnienie co do koloru :) IP: *.icpnet.pl 27.10.10, 18:30 Gość portalu: RAUBER napisał(a): > One przyjechały w żółtym malowaniu i w takim jakiś czas jeździły po Poznaniu, n > ie wiem czy później pojawiły się biało niebieskie, możliwe że tak i od razu je > przemalowali na nasze barwy żeby nie było pstrokacizny. Tramwaje typu 3G przyjechały od razu w barwach biało-niebieskich. Zostały prawie od razu przemalowane na barwy zakładowe MPK, czyli takie. W tym momencie posiadamy już tylko tramwaje typu 3G. A barwy żółte w poznaniu posiadały wersje 1G (Zdjęcie 1G) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: Wyjaśnienie co do koloru :) IP: *.spray.net.pl 29.10.10, 11:40 Dziękuję za materiał poglądowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogodny Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? IP: *.uznam.net.pl 27.10.10, 21:21 W Świnoujściu rodzi się mało dzieci - problem z wjazdem wózkiem do wewnątrz, byłby znikomy. Sprzedajcie stare holendry, do Świnoujścia. K ... - zapomniałem, tu nie ma trakcji tramwajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karsibor Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? IP: *.versanet.de 27.10.10, 21:42 Jak nie ma jak jest ! Taka troche kopytniakowa od przejscia do centrum,ale jest. Kunie macie,ktore maja bezposredni wydech bez katalizatora na woznice i tylko se sprawicie germanskie ekwipaze od pyrasow,ktorymi byly pyry wozone w te i nazad i po problemie !Kun by sie usmial ! iiiiiiihaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogodny Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? IP: *.uznam.net.pl 27.10.10, 23:25 Nie pij tyle - to szkodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
minkat Wspolczucie. Na tej zamianie nic nie zyskacie. 27.10.10, 11:43 Tak sie sklada, ze mieszckam w Düsseldorfie i jezeli Poznan ma zamiat kupic to: www.youtube.com/watch?v=oNi3blr6A2A to wywala pieniadze w bloto. Osoba z dzieckiem w wozku samodzielnie do tego tramwaju nie wejdzie, starsze osoby nadal beda mialy problemy(starsze panie siedza tu czasami dluzsza chwile na przystankach, bo czekaja, az przyjedzie jakis niskopodlogowy).. Z tym, ze w srodku jest stosunkowo niewiele siedzen, wiec w godzinach szczytu pewnie da sie w nich upchac wiecej pasazerow. Jedynie mieszkancy Düsseldorfu zyskaja na tym. Rheinbahn przerzuca sie na pojazdy tego typu: de.wikipedia.org/wiki/NF8U , wiec za kilka lat beda tu jezdzic tylko niskopodlogowe tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: Wspolczucie. Na tej zamianie nic nie zyskacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.10, 12:19 Tak się składa, że w Poznaniu jeździ już wiele pojazdów GT6 i GT8, więc znamy wroga :) i zapewniam Cię, że to jednak znaczna poprawa w stosunku do 3G (tzw. Holelendrów). Zapewniam też, że główny nurt zakupów to niskopodłogowce, choć powoli idzie ta wymiana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minkat Re: Wspolczucie. Na tej zamianie nic nie zyskacie IP: 188.109.251.* 27.10.10, 12:50 Ale po co im w takim razie te stare GT8? Przeciez glownego problemu(schodki) sie w ten sposob nie eliminuje. Ciesze sie, ze niskopodlogowce tez juz do Poznania docieraja. Z artykulu wynikalo dla mnie, ze wymienia sie tramwaje prawie zabytkowe na tramwaje bardzo stare, a to zaden postep. Ale tych zabytkowych nie powinno sie calkiem eliminowac. Rheinbahn uzywa ich w celach rozrywkowych- wynajmuje na imprezy rodzinne, odczyty kryminalow z akcja w Düsseldorfie itd. Mysle, ze w Poznaniu mozna by ich bylo uzyc do wycieczek objazdowych po miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak a gdzie poznański rozsądek? 27.10.10, 16:44 A zauważyłeś może, że PKB Poznania, a na pewno dochody podatkowe p cpta. są drastycznie niższe niż Dusselforu? Na kredyt można kupić wszystko. Jednak należy unikać takich zakupów, które później sztuka spłacić. Za GT8 płacimy przeciętnie 1/20 nowego tramwaju, a przez 10 lat będą w pełni funkcjonalne. W Poznaniu wciąż mamy prawie 100 N105, które są wzorowane na zachodniej (chyba amerykańskiej) konstrukcji z okresu około II WŚ, więc GT 8 to duży postęp. Holdendry znam bardzo dobrze z lat 80-tych w Amsterdamie, gdy mieszkałem w Holandii. Wiem, że można ich nie znosić, wsiadanie do nich z wózkiem wymaga pomocy drugiej osoby (a o to akurat znów coraz łatwiej). Niestety szał nowoczesności i mania wielkości nas tak bardzo ogarnął, że zamiast korzystać na potęgę z zakupów jak GT 8 chcemy nowych, nowoczesnych, a poznański system torowisk tramwajowych ma zapóźnienia inwestycyjne sięgające 7-10 lat (wtedy miało zostać wg pierwotnych planów otwarte torowisko PST do Dworca Zachodniego, a torów w Ratajczaka-Solnej do dzisiaj nie ma, nie ma na Os. Kopernika, ani na Naramowice). Do dzisiaj w Zurychu, Bazylei, Frankfurcie, Hadze jeżdżą jeszcze tramwaje z lat 70-tych. Do dzisiaj w Norymberdze, Dusseldorfie, Wurzburgu jeżdżą tramwaje GT8 z lat 60-tych. Pochylmy się nad nimi z pokorą i pragmatyzmem Poznaniaka, który mając mniejszy portfel znacząco może zaakceptować wymianę na nowsze 10 lat po tych miastach, a za to zlikwidować sporo z dzisiejszych korków rozbudowując czekające od dawna na inwestycje torowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak z ulotki obecnego prezydenta... 27.10.10, 17:04 którą każdy dostał dzisiaj do skrzynki pocztowej: "Teraz jest czas na wejście w następną fazę rozwoju miasta. Gdy gotowa jest już infrastruktura powinniśmy ..." i tu następuje seria słusznych postulatów, jaką znamy z wszystkich miejskich dokumentów Ministerstwa Propagandy, lecz diagnoza jest fundamentalnie błędna. Powiedzcie coś o tej gotowej infrastrukturze jadącym do centrum do pracy mieszkańcom Naramowic, Os. Kopernika, rosnącego Osiedla Przemysła, dojeżdżającym samochodami do Poznania i szukających parkingów Park+Ride oraz kopcącym sobie w nosy w kolejce na przejeździe kolejowym, mieszkańcom przedmieść szukającym dogodnie skomunikowanego z tramwajem przystanku kolejowego, studentom UAM na Morasku, mieszkańcom Jeżyc i Łazarza zatruwanym przez brak Dolnej Głogowskiej i Św. Wawrzyńca, mieszkańcom Plewisk, Lubonia i Koziegłów, czy wreszcie klientom PST chadzającym po nasypie raz po raz przez niemal 10-cio letnie opóźnienie w budowie trasy do Dworca Zachodniego (plan budowy został zatwierdzony już w 1994 r.). Wmówić ludziom można niemal wszystko. Rzecz w tym, że prędzej czy później się połapią. Wiemy to najmniej od czasów Goebbelsa. Dlatego spotykając się z mieszkańcami dzielnic i spotykając raz w sobie zwolenników obecnego prezydenta z zawzięciem deklarujących poparcie dla niego, namawiam wszystkich, absolutnie wszystkich do pójścia do wyborów oraz do namawiania wszystkich. Pójdźcie i poprzyjcie kogo uznacie, jednak nie może być dłużej tak, że obecny prezydent rządzi dzięki absencji większości z nas, że głosy 16% Poznaniaków oddane na obecnego w 2006 r. wystarczą aby wybrany został prezydent naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minkat Re: a gdzie poznański rozsądek? IP: 188.109.251.* 27.10.10, 20:59 Nadal nie rozumiem czym roznia sie holendry od helmutow? Gdyby powiedziec, ze Poznan kupuje te tramwaje, bo ma za w ogole za malo skladow to ok. Ale wymieniac jedne wysokie na drugie i argumentowac przy tym, ze bedzie latwiej wsiadac z wozkiem, bo beda nowe tramwaje to cokolwiek dziwne. Tym bardziej, ze te helmuty to zaden cud techniki, ciagle sie w nich drzwi psuja. Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Re: Wspolczucie. Na tej zamianie nic nie zyskacie 27.10.10, 14:12 W moim odczuciu stare GT8 - mimo zasadniczej wady jaką jest wysoka podłoga - są niezwykle funkcjonalne i lubiane przez pasażerów. W środku jest naprawdę przestronnie, mnóstwo miejsc siedzących. Wygodne przejścia. Zaryzykuje nawet twierdzenie, że stary "Helmut" bije o głowę niektóre współczesne konstrukcje, że nie podam nazwy. Ale jeśli ktoś jest miłośnikiem "nowego" z gadżetami, no to rzeczywiście Helmuty odpadają. Dla mnie liczy się funkcjonalność, bezpieczeństwo i cieszę się zawsze, ilekroć taki sprzęt podjeżdża na przystanek. Nie bez znaczenia pozostaje kwestia kosztów. Wolę większą liczbę wozów - nawet jeśli część z nich to starsze maszyny, aniżeli skromną ilość luksusowych torped, podatnych na usterki i wymagających sporych nakładów. Jednak - bardzo słusznie ktoś zauważył w artykule - że dla części osób wysoka podłoga - to kwestia jechać lub nie. Dlatego niskopodłogowce powinny z czasem wyprzeć wszystkie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
sucholesianin Re: Wspolczucie. Na tej zamianie nic nie zyskacie 27.10.10, 14:52 Tak, to są te wagony- zresztą po Poznaniu jeżdżą w tym kremowym malowaniu z czerwonym paskiem, po tym można poznać te ostatnio sprowadzone (dodatkowo jeden jest srebny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: Wspolczucie. Na tej zamianie nic nie zyskacie IP: *.spray.net.pl 27.10.10, 17:39 Zyskamy trochę tramwajów za niewielkie które są o niebo lepsze i wiele sprawniejsze niż stozłomki. Niestety nie mamy aż tyle kasy żeby obkupić się niskopodłogowcami no i nie warto za głęboko brnąć w kredyty. Z kredytami warto teraz poczekać aż będą atrakcyjniejsze oprocentowania, nie ma co się na siłę zadłużać. Weź jeszcze pod uwagę to że mimo że Helmuty są lekko podstarzałe (jaki ja dziś dyplomatyczny jestem) to są klimatyczne i stylowe, mają charakter. No i ryzykowałbym zakład że przeżyją stozłomki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do rozbojnika Re: Wspolczucie. Na tej zamianie nic nie zyskacie IP: *.versanet.de 27.10.10, 17:59 Tej,pyrkowy rozbojniku ! Za tego "Helmuta",powinienem Ci z szynowego "Helmuta" powietrze pospuszczac we wszystkich kolach i bedziecie smigali na rafkach niegodziwcy ! Dac cos za czapke sliwek,to cie jeszcze dyszle pestkami obrzucaja ! Ot pyrkowe niedorobki !;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
pawman Lepszy holender zimą, w którym jest gorąco, 27.10.10, 12:58 niż 105N z zaszronionymi siedzeniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Kiedy z Poznania znikną stare holendry? IP: 194.114.62.* 27.10.10, 13:50 O nie Modertrans spóźnia się z realizacją zamówień - to nowość ;) Zapewne nowe 'Beta' wjadą do Poznania o wiele później. A gdzie podziewa się testowy Tramino, ciągle stoi smutnie na Głogowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gda Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? IP: *.chello.pl 27.10.10, 20:14 To że Modertrans się spóźnia to nowość? Do Gdańska z naszymi Dortmunderami (N8C) tak się spóźnił, że jeden zrobił za darmo... 500 tyś kary ;). Poza tym beznadziejna przebudowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taminek Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? IP: *.173.21.244.tesatnet.pl 27.10.10, 23:11 Tramino po Poznaniu już pojeździł, a ostatnio był wystawiony na jednych z zagranicznych targów komunikacyjnych - Inotrans 2010. Reprezentował tam nas obok Swinga i niezłej kolekcji polskich autobusów, z nową solarisową hybrydą na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
poznanbicyclechic Kiedy z Poznania znikną stare holendry? 27.10.10, 14:22 Po pierwsze- błąd fotografa, bo tramwaj widoczny na zdjęciu, to nie holender, tylko pochodzący z Niemiec GT6. Poznań słynie z największego urozmaicenia tramwajowego w Polsce i osobiście się cieszę, że jeżdżą u nas przeróżne gatunki tramwajów. Holendry rzeczywiście nie są wygodne, ale fajnie mieć świadomość, że kiedyś właśnie one jeździły po Amsterdamie. I osobiście je tam widziałem. Co do widocznego na zdjęciu niemieckiego GT6 z Dusseldorfu, albo Frankfurtu, to uważam, że jest to bardzo ładny, stylowy tramwaj, z takim fajnym, staroświeckim vintage klimatem. I bardzo się cieszę, że mamy je w Poznaniu. Poza tym, nikt mi nie wmówi, że nie jeździ się nimi wygodnie. Mają spokojny bieg, cicho chodzą, są pojemne i mają wygodne ławki. A to, że nie są niskopodłogowe? Cóż, taka byłą kiedyś epoka, tak się kiedyś budowało pojazdy. Nie lubię wygodnictwa i marudzenia. Nic mi się nie stanie, jak sobie po schodkach wejdę i spalę parę kalorii więcej. A jak ktoś ma wózek, to zawsze znajdzie się dżentelmen, który pomoże wnieść. Jeszcze nie widziałem, żeby ktoś odmówił. Przesadzacie. Odpowiedz Link Zgłoś
poznanbicyclechic Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? 27.10.10, 14:26 Po pierwsze- błąd fotografa, bo tramwaj widoczny na zdjęciu, to nie holender, tylko pochodzący z Niemiec GT6, zwany helmutem. Poznań słynie z największego urozmaicenia tramwajowego w Polsce i osobiście się cieszę, że jeżdżą u nas przeróżne gatunki tramwajów. Holendry rzeczywiście nie są wygodne, ale fajnie mieć świadomość, że kiedyś właśnie one jeździły po Amsterdamie. I osobiście je tam widziałem. Uważam, że parę sztuk powinno zostać, tak symbolicznie, żeby urozmaicać krajobraz. Fajnie, jak są zabytkowe tramwaje. Co do widocznego na zdjęciu niemieckiego GT6 (helmuta) z Dusseldorfu, albo Frankfurtu, to uważam, że jest to bardzo ładny, stylowy tramwaj, z takim fajnym, staroświeckim vintage klimatem. I bardzo się cieszę, że mamy je w Poznaniu. Poza tym, nikt mi nie wmówi, że nie jeździ się nimi wygodnie. Mają spokojny bieg, cicho chodzą, są pojemne i mają wygodne ławki. A to, że nie są niskopodłogowe? Cóż, taka byłą kiedyś epoka, tak się kiedyś budowało pojazdy. Nie lubię wygodnictwa i marudzenia. Nic mi się nie stanie, jak sobie po schodkach wejdę i spalę parę kalorii więcej. A jak ktoś ma wózek, to zawsze znajdzie się dżentelmen, który pomoże wnieść. Jeszcze nie widziałem, żeby ktoś odmówił. Przesadzacie. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Kiedy z Poznania znikną stare holendry? 27.10.10, 17:04 Najmłodszy GT 8, może mieć 34 lata ! ! ! Sprawdzałem ;) Czy to jednak nie jest lekka przesada ? Darowanemu koniowi... . Pozdrawiam ^ ^ Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? IP: *.dsl.bell.ca 27.10.10, 17:51 ...znowu zawinili obcy.... ...zmienily sie parametry...dzis dzieci za "dobrobytu platfusow" rodza sie tluste...wozki trzeba dla nich szersze kupowac...stad zrozumiale ze taki klocek w starych wymiarach sie nie miesci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdańsk mają klimacik :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 18:35 nie wiem czy to ten, ale jechałem jakiś tramwajem z lat 50tych w Poznaniu, pozdro pyry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga A Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 19:46 W Gdańsku są owe osławione dortmundy- niemiecki złom nieco odnowiony i mający robic wrażenie nowoczesnych pojazdów. Problem w tym, ze są to pojazdy stare i nie pomoze tu troche farby. W środku mało miejsca, trzęsie i szarpie, na zakrętach przeraźliwie piszczy W godzinach szczytu załadowane na maksa... a w obniżonej częsci pojazdeu, gdzie teoretycznie powinny być wózki dziecięce lub wózki inwalidzkie, nie otwierają się drzwi. "Normą" jest to, że motorniczy musi wysiadac i ręcznie otwierać ów zabytek... Czy naprawdę nie stać nas na nowe polskie tramwaje? Kilka u nas jeżdzi i jest o wiele bardziej przyjazny pasażerom, niż niemiecki nabytek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gda Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? IP: *.chello.pl 27.10.10, 20:19 bo tak je "wspaniale" zmodernizowali w Modertransie w Poznaniu... Massakra jakaś. Jedyne drzwi działające, to te oryginalne niemieckie, te wstawione w pozku - nie dadzą się otworzyć przyciskiem, źle dolegają itp. A funkcjonalność członu środkowego... eh, jakiś ułom to projektował. Tyle miejsca zmarnować!. Czoło tych przeróbek to już zbrodnia na designie! Taki koszmar, że w nocy straszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 28.10.10, 18:17 > W Gdańsku są owe osławione dortmundy- niemiecki złom nieco odnowiony i mający r > obic wrażenie nowoczesnych pojazdów. Problem w tym, ze są to pojazdy stare i ni > e pomoze tu troche farby. W środku mało miejsca, trzęsie i szarpie, na zakrętac > h przeraźliwie piszczy To nie tylko wina pojazdu, ale i torowiska. Wystarczy przejechac sie w P-niu nowym Combino na linii 10. Polecam szczegolnie "nowy" odcinek od Hetmanskiej do petli. Odpowiedz Link Zgłoś
jakubovski Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? 28.10.10, 09:19 albo, że już w ogóle siekierkę na kijek na przykład, bo przecież z tymi tramwajami to zupełnie nigdy nic nie wiadomo, nigdy nic! srecenzje.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? 28.10.10, 09:52 To tramwaj ma taką długą żywotność, żaden autobus by tyle nie przeżył. Kupujcie bimby z bydgoskiej PESY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.10, 12:17 ..to kopsnij mi ze dwie Pesy. ale metropolia bydgoska bez Torunia to nie metropolia tylko troche większy family village, a nawet z Toruniem to nie metropolia, nawet nie aglomeracja, tylko potencjalna aglomeracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? IP: *.spray.net.pl 29.10.10, 11:47 PESY są takie sobie, jechałem tym na linii 26 w W-wie. Fakt najlepsze co tam mają, ale w naszych Siemensach Combino było mi jakoś lepiej. Niebawem zobaczysz Solarisa Tramino, to jest Tramwaj który zdeklasuje wszystko co dotychczas jeździło w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
uvp Kiedy z Poznania znikną stare holendry? 28.10.10, 12:16 Fajnie byloby choc 1 holendra zostawic na pamiatke, tak jak jezdzi po 1 pamiatkowym 105N, oraz tez stary przebubowy co na linii 3 i 9 kiedys jezdzil. No i zabytkowe jezdza te tramwaje z rozsuwanymi drzwiami i drewnianymi siedzeniami Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylech Re: Kiedy z Poznania znikną stare holendry? 28.10.10, 14:56 Tramwaje dla kobiet z wózkami to pewnie hasełko przedwyborcze,co? A nasze tramwaje,z wyjatkiem tych made in Deutschland,kosztujacych furę forsy,są dobre. Własciwie dlaczego rajcy Poznania tak lelceważą potencja Firmy H.Cegielski? Jedna ppaniusia z" ratusza" oznajmiła kiedys z głupkowata pewnoscia,ze musza rajcy kupować In Deutschland,bo "Cegielski nie umie robic tramwaju".Chciała pewnie rzec,ze "Man" nie potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekcesobieważący o potencjale (tramwajowym) FPS IP: 150.254.120.* 28.10.10, 19:07 "Właściwie dlaczego rajcy Poznania tak lelceważą potencja Firmy H.Cegielski?" Po pierwsze: nie rajcy (bo nic im do przetargów), a MPK, Po drugie: jak nie lekceważyć, skoro ostatnim niskopodłogowym tramwajem rodem z FPS jest jedyny prototyp Pumy (nr taborowy MPK 450), zmontowany (boć przecież nie wyprodukowany) w 2007 roku, Po trzecie: od tego czasu fabryka z 28 Czerwca 1956 nie zmontowała ani jednego nowego tramwaju, Po czwarte: Puma nie spełnia wymogów ogłaszanych w Polsce przetargów na tramwaje niskopodłogowe (% niskiej podłogi, wysokość podłogi od główki szyny), Po piąte: FPS to już nie jest H. Cegielski, więc sobie tradycyjną, mocną (nie tylko wielkopolską, ale i polską) marką gęby nie wycieraj, Po szóste: FPS ledwie sobie daje radę z remontem stojących 'na placu' wagonów dla IC (zresztą wagonów własnej produkcji!!!), więc szczytem idiotyzmu jest wmawianie FPS'owi dziecka w brzuch, czyli produkcji tramwajów, Po siódme: nawet remonty i modernizacje lokomotyw i wagonów rodem z HCP i FPS robi bydgoska PESA, Po ósme: o potędze FPS najlepiej świadczy wielka produkcja nowych wagonów pasażerskich - w I kwartale 2010 roku za bramę wyjechało ... 5 (tak tak, to nie pomyłka - słownie PIĘĆ nowych wagonów pasażerskich). Myślę, że wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś