Dodaj do ulubionych

Kolonoskopia - boję się

05.08.26, 21:03
Bardzo się boję kolonoskopii ale niestety muszę wykonać. Bardzo dziwne jest to że ze skierowaniem terminy są za rok lub dwa lata a profilaktycznie bez skierowania max miesiac.
Obserwuj wątek
    • malia Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 21:23
      Ze znieczuleniem nie czego sie bać
      • engine8t Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:37
        malia napisała:

> Ze znieczuleniem nie czego sie bać

A sa wogole bez znieczulenia?
        • palacinka2020 Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:42
          Jasne, sa ludzie ktorzy znieczulenia nie chca. A lekarzom to na reke, bo szybciej.
          • engine8t Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:48
            palacinka2020 napisała:

> Jasne, sa ludzie ktorzy znieczulenia nie chca. A lekarzom to na reke, bo szybci
            > ej.

Really? U nas to chyba nie jest opcja... Z definicji usypiaja ale zon aosttnio zazyczyla sobie "Twilight" czyli aby tylko znieczulili i dali glupiego Jasia, i po skontaktowaniu sie z lekarzem potwierdzili ze tak zrobi.
            Mnie kiedys trak robili i wydawalo mi sie doslwnie ze oni na kims innym robia smile
          • bi_scotti Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:57
            palacinka2020 napisała:

> Jasne, sa ludzie ktorzy znieczulenia nie chca. A lekarzom to na reke, bo szybciej.

🤔
            Sedation przy kolonoskopii nie wynika z tego, ze "moze bolec" - glowny powod to wykonywanie badania na jak najbardziej bezwladnym pacjencie, ktory ani sie nagle nie poruszy, nie drgnie, bedzie pod pelna kontrola. To jest dosc delikatne badanie & lekarz musi miec full control - u nas nie ma opcji nie tylko bez znieczulenia ale i bez sedation - trzeba sie "zdrzemnac", nie ma przepros. To be honest, w glowie mi sie nie miesci, ze jesli jakis lekarz nie musi (frontowe warunki albo absence of anesthesiologist ...), podjalby sie colonoscopy test na nieuspionym pacjencie! Calosc z sedation trwa max 20-30 minut - ile tego czasu mozna oszczedzic? I jakim kosztem? Cheers.
            • engine8t Re: Kolonoskopia - boję się 06.08.26, 00:18
              bi_scotti napisała:

>Calosc z sedation trwa max 20-30 minut - ile tego czasu mozn
              > a oszczedzic? I jakim kosztem? Cheers.
              >

Naprawde? Zaakldajac ze sedation to 10 minut i wlotedy lekarz ma obejrzec cale Twoje lelito w 10 minut?
              Jakiedys sobie ogladaalem zaly proces razem z lekarzem i widzlaem jak sie to robi - sama kolonoskopia tz ogladnie jelita powinno trwac min 30 minut jesli sie chce to zrobic dojkladnie a nie po lebkach.

" A colonoscopy procedure typically takes 30 to 60 minutes, but the total time spent at the facility, including preparation and recovery, is about 2 to 3 hours. This allows the doctor to thoroughly examine the colon and address any findings, such as polyps."
            • bi_scotti Re: Kolonoskopia - boję się 06.08.26, 00:27
              For the record:

Preparation and Procedure
              Bowel Prep: Clean out your colon by drinking a special laxative solution and following a clear liquid diet the day before.
              Sedation: Medicine is given to help you relax or sleep so you do not feel pain during the 20 to 30 minute test.
              Recovery: You rest for an hour after, and someone must drive you home.

Cheers.
    • szara.myszka.555 Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 21:23
      Z terminami na NFZ trzeba podzwonić w kilka miejsc. Jak w zeszłym roku dzwoniłam, to w jednej poradni termin był za dwa lata, a w innej już za miesiąc (standardowo, nie na cito).

Najgorsze są te środki na przeczyszczenie, trzeba wypić masakryczne ilości obrzydliwego płynu. Samo badanie to przy tym pikuś.
      • kloacznymysliwy Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 21:34
        Nie trzeba. Jest citra fleet.
        • miki.20105 Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 21:38
          Już dostałam go na receptę bo w Przychodni dali mi jakiś na 4 l płynu
      • engine8t Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:40
        szara.myszka.555 napisała:

> Z terminami na NFZ trzeba podzwonić w kilka miejsc. Jak w zeszłym roku dzwoniła
        > m, to w jednej poradni termin był za dwa lata, a w innej już za miesiąc (standa
        > rdowo, nie na cito).
        >
        > Najgorsze są te środki na przeczyszczenie, trzeba wypić masakryczne ilości obrz
        > ydliwego płynu. Samo badanie to przy tym pikuś.

Bez przesady.... Nie jest to cos przyjemnego ale so gorsze rzeczy od tego. No i rzeczywoscie z calej zabawy to to czyszczenie sie jest najmniej przyjmne ale top jedynie latanie ( i to nie latanie doslownie ale w miare "kulturalne" chodzenie) do lazienki bo przeciez nie boli?
        • malgosiagosia Re: Kolonoskopia - boję się 06.08.26, 00:49
          engine8t napisał:

> Bez przesady....

Jesli juz jestes mna, to prosze, abys godnie mnie reprezentowal. big_grin
    • marusia_ogoniok_102 Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 21:32
      Nie bój się, da się przeżyć.
      • miki.20105 Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 21:37
        Boję się tych powikłań w czasie badania np przebicie jelita itp
        • engine8t Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:44
          miki.20105 napisała:

> Boję się tych powikłań w czasie badania np przebicie jelita itp

K to kto ci to bedzie robil? Hydraulik czy lekarz? Jak sie boisz to idz do lekarz specjalisty co to robi 10 razy na dzien..
          Teoretycznie to kazda procedura nawet u dentysty moze ci powazna krzywde zrobic bo wiertlo moze sie urwac i dziure do mozgu zrobic... a jednak tego sie ni eboisz?
          A z tym przebiciem jelita to gruba , gruba przesada i nie wiem kto wpedza w taka panike.
    • krwawy.lolo Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 21:33
      Miałem dwukrotnie. Mnie szkoda pana doktora, nie mnie. smile
    • princy-mincy Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:32
      Dla mnie w kolonoskopii najtrudniejsze jest przygotowanie się do badania.
      Sama kolonoskopia ze znieczuleniem to nic strasznego.
    • miaumia Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:41
      Tulę najmocniej i nie bój się.
      W znieczuleniu nic nie boli.
      I nie martw się diagnozą, wierzę, że będzie dobra.
      kiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka