miki.20105 05.08.26, 21:03 Bardzo się boję kolonoskopii ale niestety muszę wykonać. Bardzo dziwne jest to że ze skierowaniem terminy są za rok lub dwa lata a profilaktycznie bez skierowania max miesiac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malia Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 21:23 Ze znieczuleniem nie czego sie bać Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:37 malia napisała: > Ze znieczuleniem nie czego sie bać A sa wogole bez znieczulenia? Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:42 Jasne, sa ludzie ktorzy znieczulenia nie chca. A lekarzom to na reke, bo szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:48 palacinka2020 napisała: > Jasne, sa ludzie ktorzy znieczulenia nie chca. A lekarzom to na reke, bo szybci > ej. Really? U nas to chyba nie jest opcja... Z definicji usypiaja ale zon aosttnio zazyczyla sobie "Twilight" czyli aby tylko znieczulili i dali glupiego Jasia, i po skontaktowaniu sie z lekarzem potwierdzili ze tak zrobi. Mnie kiedys trak robili i wydawalo mi sie doslwnie ze oni na kims innym robia Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:57 palacinka2020 napisała: > Jasne, sa ludzie ktorzy znieczulenia nie chca. A lekarzom to na reke, bo szybciej. 🤔 Sedation przy kolonoskopii nie wynika z tego, ze "moze bolec" - glowny powod to wykonywanie badania na jak najbardziej bezwladnym pacjencie, ktory ani sie nagle nie poruszy, nie drgnie, bedzie pod pelna kontrola. To jest dosc delikatne badanie & lekarz musi miec full control - u nas nie ma opcji nie tylko bez znieczulenia ale i bez sedation - trzeba sie "zdrzemnac", nie ma przepros. To be honest, w glowie mi sie nie miesci, ze jesli jakis lekarz nie musi (frontowe warunki albo absence of anesthesiologist ...), podjalby sie colonoscopy test na nieuspionym pacjencie! Calosc z sedation trwa max 20-30 minut - ile tego czasu mozna oszczedzic? I jakim kosztem? Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Kolonoskopia - boję się 06.08.26, 00:18 bi_scotti napisała: >Calosc z sedation trwa max 20-30 minut - ile tego czasu mozn > a oszczedzic? I jakim kosztem? Cheers. > Naprawde? Zaakldajac ze sedation to 10 minut i wlotedy lekarz ma obejrzec cale Twoje lelito w 10 minut? Jakiedys sobie ogladaalem zaly proces razem z lekarzem i widzlaem jak sie to robi - sama kolonoskopia tz ogladnie jelita powinno trwac min 30 minut jesli sie chce to zrobic dojkladnie a nie po lebkach. " A colonoscopy procedure typically takes 30 to 60 minutes, but the total time spent at the facility, including preparation and recovery, is about 2 to 3 hours. This allows the doctor to thoroughly examine the colon and address any findings, such as polyps." Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Kolonoskopia - boję się 06.08.26, 00:27 For the record: Preparation and Procedure Bowel Prep: Clean out your colon by drinking a special laxative solution and following a clear liquid diet the day before. Sedation: Medicine is given to help you relax or sleep so you do not feel pain during the 20 to 30 minute test. Recovery: You rest for an hour after, and someone must drive you home. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 21:23 Z terminami na NFZ trzeba podzwonić w kilka miejsc. Jak w zeszłym roku dzwoniłam, to w jednej poradni termin był za dwa lata, a w innej już za miesiąc (standardowo, nie na cito). Najgorsze są te środki na przeczyszczenie, trzeba wypić masakryczne ilości obrzydliwego płynu. Samo badanie to przy tym pikuś. Odpowiedz Link Zgłoś
kloacznymysliwy Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 21:34 Nie trzeba. Jest citra fleet. Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 21:38 Już dostałam go na receptę bo w Przychodni dali mi jakiś na 4 l płynu Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:40 szara.myszka.555 napisała: > Z terminami na NFZ trzeba podzwonić w kilka miejsc. Jak w zeszłym roku dzwoniła > m, to w jednej poradni termin był za dwa lata, a w innej już za miesiąc (standa > rdowo, nie na cito). > > Najgorsze są te środki na przeczyszczenie, trzeba wypić masakryczne ilości obrz > ydliwego płynu. Samo badanie to przy tym pikuś. Bez przesady.... Nie jest to cos przyjemnego ale so gorsze rzeczy od tego. No i rzeczywoscie z calej zabawy to to czyszczenie sie jest najmniej przyjmne ale top jedynie latanie ( i to nie latanie doslownie ale w miare "kulturalne" chodzenie) do lazienki bo przeciez nie boli? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Kolonoskopia - boję się 06.08.26, 00:49 engine8t napisał: > Bez przesady.... Jesli juz jestes mna, to prosze, abys godnie mnie reprezentowal. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 21:32 Nie bój się, da się przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 21:37 Boję się tych powikłań w czasie badania np przebicie jelita itp Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:44 miki.20105 napisała: > Boję się tych powikłań w czasie badania np przebicie jelita itp K to kto ci to bedzie robil? Hydraulik czy lekarz? Jak sie boisz to idz do lekarz specjalisty co to robi 10 razy na dzien.. Teoretycznie to kazda procedura nawet u dentysty moze ci powazna krzywde zrobic bo wiertlo moze sie urwac i dziure do mozgu zrobic... a jednak tego sie ni eboisz? A z tym przebiciem jelita to gruba , gruba przesada i nie wiem kto wpedza w taka panike. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 21:33 Miałem dwukrotnie. Mnie szkoda pana doktora, nie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:32 Dla mnie w kolonoskopii najtrudniejsze jest przygotowanie się do badania. Sama kolonoskopia ze znieczuleniem to nic strasznego. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Kolonoskopia - boję się 05.08.26, 23:41 Tulę najmocniej i nie bój się. W znieczuleniu nic nie boli. I nie martw się diagnozą, wierzę, że będzie dobra. Odpowiedz Link Zgłoś