Dodaj do ulubionych

"Żeby było lepiej!"

29.12.10, 21:42
No właśnie! Rockville! Lilly! Rene!George!Kiksie! Ramolu!Leszku.es!Dobrusiu! Etykieto! Emissariuszu! (Włodka zostawiam w spokoju, niech ochłonie po wyborach).
W którym kierunku "iść" w tym naszym "codziennym" Poznaniu?
Tylko, plzzzzz! Bez ścieżek dla rowerzystów!!!
Czego "u nasz" społecznikowsko brakuje?
Czy jesteśmy aż takim dziadostwem i hołotą (procentowo/statystycznie), że nic nie można oddolnie poprawić?
Psie kupy? Parkowanie? Unikanie podatków? Roszczenia komunalnej hołoty w centrum?

Czy już - czas umierać? ;-)
Obserwuj wątek
    • poz3 Re: "Żeby było lepiej!" 29.12.10, 22:03
      Można zacząć wyburzać nadmiarowe kamienice na Wildzie, Jeżycach i Łazarzu. Do niczego się nie nadają, nikt tam nie chce mieszkać, normalni ludzie ich nienawidzą, są szkodliwe tak społecznie jak i ekonomicznie.

Jakby wyburzyć tak z 2/3 to może wreszcie można by tam przyjemnie i bezpiecznie jeździć rowerem, bo teraz to koszmar...
      • wszystko_policzone Re: "Żeby było lepiej!" 29.12.10, 22:06
        Co do wyburzeń Wildy, Łazarza, Starego Miasta - zgoda!!!
        Ale z tymi rowerkami, to przeginasz! ;-)
    • Gość: do wszycko POliczo Re: "Żeby było lepiej!" IP: *.versanet.de 29.12.10, 22:21
      Nie oplaca sie strzelac w futeral ! Za duzo zachodu - na Wschodzie ! Trzeba by bylo oddac POnad 20 tysiecy zlociszy na makitre,wszystko POzamiatac POd Tepicha i jeszcze pioruny dziabneli na dodatek POchowkowe ! Ot hieny cmentarne. Wiec sie nie oplaca ! Dokonczysz zywota pozniej,jak bedzie dobrze zarlo ! A ze nie bedzie,to masz kupe lat do zywota ! Az Ci zazdroszcze tego luksusu i dobrobytu w pyrolandzie.Hihi POzdrawiam :-)))
      • Gość: Untermensch Re: "Żeby było lepiej!" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 22:27
        Luksus i dobrobyt w Pyrolandzie całkowicie mi odpowiada! Moje wspomnienia z Niemiec (lata 80 - te) mają się nijak do dzisiejszej rzeczywistości!!!
        Kiedyś było "kiedyś", a teraz jest "teraz"!
        • Gość: Do untermensch Re: "Żeby było lepiej!" IP: *.versanet.de 30.12.10, 08:33
          Pewnym gatunkom czlapajacych rowniez PO glebie wystarczy tylko POnoc banan,aby byc szczesliwym i sie iskac z radoscia.Teraz rozumiem pelne Twoje samozadowolenie,bo kiedys to bylo "kiedys"a teraz to jest "teraz" POdczlowieku ! Hihi :-))))
    • lili_marleen Test the West 30.12.10, 09:12
      Nadzieja w otwartych granicach. Trzeba nawiązywać kontakty nie tylko z uczelniami na Zachodzie ale zacząć już od gimnazjów i podstawówek. Nie tylko wymiana młodzieżowa. Niemieckie szkoły średnie chętnie będą kształcić Polaków. Nie trzeba znać nawet języka - strona niemiecka zapewnia stosowne kursy, daje stypendia do 1500 ojro plus zakwaterowanie. Załózmy ze nawet 60% tych ludzi już na tym Zachodzie zostanie ale ta reszta co wróci "na ojczyzny łono" będzie miała już przeoraną świadomosć. Wrócą jako inni ludzie. To oni będą kształtować twarz naszego miasta i to wg najlepszych wzorców.

Przykładowo - mój kilkuletni pobyt w Niemczech sprawił, ze jako jedyna spośród osób z mojego otoczenia segregowałam śmieci wtedy gdy w Polsce nawet nikt o tym nie słyszał. Sąsiedzi mysleli, że zubożałam gdy targałam do skupu stosy gazet a plastiki stawiałam obok kubła w płonnej nadziei, ze moze ktoś to przerobi. Kierując się tą samą nadzieją do dziś zbieram do osobnego worka różne sreberka po czekoladkach, dekle od słoików i inne metalowe klunkry i wystawiam osobno obok makulatury i petów. Czasem to znika, czasem nie. Szkoda mi wyrzucać resztek jedzenia, obierek od warzyw czy owoców, skorupek jajek - kiedyś przerabiałam to u siebie na kompost, ale sąsiedzi skarżyli się na zapachy - wiec z żalem wrzucam do kubła. Dobrze, że chociaż zaczęli zbierać skoszoną trawę.
      Tymi i innymi przyzwyczajeniami zaraziłam moja rodzinę i znajomych, w tym duchu wychowuję swoje dzieci.
      Pewnych postaw trzeba się nauczyć - a jak się uczyć to od prymusa a nie od matoła. Go West!
      • Gość: Do lili Re: Test the West IP: *.versanet.de 30.12.10, 09:58
        No wreszcie,POruszylas bardzo wazny temat z ktorym sie w wiekszosci zgadzam i POpieram wcalej krasie !Pewne rzeczy troche przekolorowalas,ale generalnie tak jest i tak nalezaloby w przyszlosci czynic.POtrzeba na to bardzo wiele czasu i pewnie paru POkolen,aby to wszyscy kumneli.Sadze,ze wreszcie zrozumialas w jakim kierunku nalezy ukierunkowac to Wasze forum i tluc do zakutych pal realia tego ekologicznego padolu.Bedac ostatnio w Wawce u znajomych,chwalili sie,ze zbieraja plastikowe nakretki na cele dobroczynne.Na moje pytanie dlaczego nie cale butelki i inne rzeczy do POnownego przetworstwa zobaczylem zdziwione facjaty ! Jednak komuna tkwi bardzo gleboko.Ps.Wymienilas wolne kolo ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka