Dodaj do ulubionych

Czy know how łamie ustawę o języku polskim?

10.02.11, 19:58
Borys to niezły młotek. Już się popisał parę razy, kto go zna prywatnie - ten wie:)
Obserwuj wątek
    • Gość: zenek Poznań miastem mrożonek IP: 95.108.69.* 10.02.11, 20:02
      A w zasadzie jednej dużej mrożonki.
      Ale, nie bójcie się, mamy noł-hał jak robić takie jeb..tne mrożonki.
      • Gość: mlx Re: Poznań miastem mrożonek IP: *.icpnet.pl 10.02.11, 21:55
        Potwierdza to moje wcześniejsze przedwyborcze przypuszczenia, że Stowarzyszenie My Poznaniacy to ludzie nie nadający się do niczego sensownego. Ale problem znaleźli, rozumiem że nic poważniejszego nie przyszło im do głowy :). A jakie to brawurowe hasło reklamowe (takie po polskiemu) ma w zanadrzu Stowarzyszenie?

PS: Ustawę o języku polskim to łamie GW, pisząc o studentce protestującej na "fejsie" ;)
        • Gość: janusz Re: Poznań miastem mrożonek IP: *.buderus.pl 11.02.11, 11:41
          I niech te debile, cytując Ani Mru Mru - zakały Poznania - nauczą się najpierw dobrze po polsku- np. "cieplejsze' zamiast "bardziej ciepłe". Po jakiemu to w ogóle jest? Może jednak po warsiawskiemu? Takim mówimy tutaj - NIE!
    • fumi-komi Czy know how łamie ustawę o języku polskim? 10.02.11, 20:04
      Obecne hasło jest dobre. Jedno z lepszych w Polsce. Wychodzi w przód a nie wraca w tył (typowe dla tego kraju).
      ---
      parkingi, loty Polska, kredyt preferencyjny
      • Gość: atomowka Re: Czy know how łamie ustawę o języku polskim? IP: *.147.72.115.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.02.11, 22:28
        "wracać w tył" .... bardzo po polsku. Nie wiem tylko czy takie typowe :))) Oj, ktoś w szkole na polskim nie uważał.
    • Gość: filifionka Re: Czy know how łamie ustawę o języku polskim? IP: *.awakom.net 10.02.11, 20:49
      Ano fakt. Kiedyś go znałam ;P
    • szabelka_ciach_ciach Czy know how łamie ustawę o języku polskim? 10.02.11, 21:06
      Nie! Nie łamie! Hau-hau to zwykła polska onomatopeja.
      A "My-Poznaniacy" niech się w sobotę skrzykną i zrobią ścieżkę rowerową na pasie zieleni na Solnej, Św. Marcinie, czy innej A-2 (na odcinku miejskim, ofkoz). Materiały można wziąć z III ramy!
    • anders76 Czy know how łamie ustawę o języku polskim? 10.02.11, 22:07
      "Mieszkańcy mają tylko czerpać korzyści z zysków, jakie przyniesie akcja promocyjna miasta."

Nie za bardzo jest z czego czerpac jak promocja taka kiepska.
      • Gość: mlx Re: Czy know how łamie ustawę o języku polskim? IP: *.icpnet.pl 10.02.11, 22:10
        Zewnętrzni specjaliści, a nie tutejsi malkontenci "wszystkowiedzący", jak Ty, twierdzą inaczej.
        • Gość: Ezekiel 25:17 Re: Czy know how łamie ustawę o języku polskim? IP: *.washdc.fios.verizon.net 10.02.11, 22:41
          How how niejest takie zle jak te koszulki i odziez z napisami w jezyku angielskim. Czegos takiego nie widac nawet w najgorszych gettach biedoty w U.S.A..
        • Gość: zenek Re: Czy know how łamie ustawę o języku polskim? IP: 95.108.69.* 11.02.11, 00:07
          Jasne, w konkursach w których wyprzedziliśmy przysłowiowy Sandomierz i Rybnik.
          Specjaliści... taaa... towarzystwo wzajemnej adoracji od dojenia urzędasów.
          • Gość: mlx Re: Czy know how łamie ustawę o języku polskim? IP: *.icpnet.pl 11.02.11, 00:23
            Może przedmówca oświeci nas jakie to ma kompetencje aby formułować takie opinie? Ja się nie znam na promocji miast, więc nie krytykuję, opieram się na opinii mądrzejszych w tej kwestii ode mnie.
            • Gość: zenek Re: Czy know how łamie ustawę o języku polskim? IP: 95.108.69.* 11.02.11, 00:29
              Pracuję w tej branży od 20 lat.
            • Gość: free.woman Re: Czy know how łamie ustawę o języku polskim? IP: *.icpnet.pl 11.02.11, 02:22
              ...jaki układny...
            • lukask73 Promocja miasta 11.02.11, 08:44
              Pewnie jestem trochę staroświecki, ale wolałbym, żeby władze miasta skupiły się na tym, aby w Poznaniu
              n a p r a w d ę  żyło się lepiej, a nie żeby tylko sprawiać takie wrażenie robiąc jakąś tam promocję. Niech mieszkańcy mają piękne i czyste ulice, zabytki, których stanu nie muszą się wstydzić, sprawną komunikację i niech właściciele budynków mają możliwość dbania o nie z własne pieniądze. Czy czegoś jeszcze trzeba oczekiwać od władzy?
            • Gość: W105N4 Do mlxa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 23:04
              A ty skąd się urwałeś? Przedstaw tych mądrzejszych i zacytuj ich opinie.
              Po co zajmujesz kilobajty pustosłowiem.
              Konkursy, w których "nasza" "promocja" została nagrodzona są żenujące.
              ---
              Oto jeden z nich:
              www.outdoordlamiast.pl/festiwal/laureaci.asp
              Wygraliśmy z Rudą Śląską, ale przegraliśmy ze Starym Sączem:).
    • talsen Czy know how łamie ustawę o języku polskim? 10.02.11, 23:16
      Też mają się o co kłócić. Jakby w Poznaniu nie było, znacznie większych problemów. Np. cięcie inwestycji na Euro. To jest problem do dyskusji!
    • talsen Czy know how łamie ustawę o języku polskim? 10.02.11, 23:19
      Jakie miasto, takie problemy. Beznadzieja! Euro za pasem a my dyskutujemy o "d.... Maryni".Taki jest właśnie Poznań.
      • Gość: free.woman Re: Czy know how łamie ustawę o języku polskim? IP: 85.221.181.* 11.02.11, 02:20
        To nie euro jest problemem (chyba takim, że w ogóle ma się jednak odbyć, chociaż nie wiadomo jak i po co). My-Poznaniacy niech się lepiej zajmie pracą u podstaw: taką, zby w następnych wyborach mieli coś do gadania i mieli szansę stać się rzeczywistym ciałem społecznym. Bo inaczej... znów prezydentem będzie Grobowy lub jakiś kumpel Grobowego, dajmy na to Hinc?... Niedobrze mi się robi od wszechogarniającej poprawności politycznej i zgodności z ustawą o języku albo nową ustawą medialną. Do roboty, panowie!
    • piter_wlkp CITY wiedzieć jak * 11.02.11, 00:57
      Obecne hasło promocyjne jest do du*y , a cała ta promocja tylko pokazuje że król jest nagi.
      Krótko przed wyborami wypłynęła informacja że prezydent Ryszard nie zna języka angielskiego, więc nie dziwi, że tak łatwo wcisnąć mu taki kit.
      Teraz gdy na tą dziadowską promocję wydano już worek pieniędzy, nikt nie chce przyznać że są to pieniądze wyrzucone w błoto ...
    • leszekes "My Poznaniacy" to grupka zramolałych dziwaków... 11.02.11, 01:53
      ...ale w tej sprawie się z nimi zgadzam całkowicie. Jesteśmy w Polsce i tutaj obowiązuje język polski.
      Będę kibicował im w staraniach o przywrócenie czystości naszego języka.
      • Gość: guest POZNAN , who knows.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 02:12
        moje nie jest lepsze ??
        • totuus A może 11.02.11, 08:49
          Poznań: miasto wiecznych remontów...
      • Gość: guest po polsku i jeszcze lepsze !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 02:17
        POZNAN: jedyne miasto w Polsce gdzie kat prosty ma 90°
      • india.wr A łacina w/na kościele,na procesjach, radio i TV? 11.02.11, 10:07
        Czy to też łamie "zramolałe" prawo ochrony j. polskiego?
        Czy przypadkiem angielski nie jest językiem komunikacji międzynarodowej, czy aby dotrzeć do społeczności iedzynarodowej nie trzeba mówić i pisać po angielsku?
        To XXI wiek, nie Rydzykowy przysiółek

Nie jestem fanem sloganu Grobelnego ale nie można co roku zmieniać go, wydano fortune na jego używanie. Poznań nie jest tak zamożny. Może na etapie propozycji My Poznaniacy powinni oprotestować slogan, a nie obudzić się dzisiaj.
    • india.wr Populizm czy nuda? 11.02.11, 09:54
      Nie mają już co wymyslać nasi działacze, szkoda, bo rzeczy do zrobienia w Poznaniu jest wiele. Parafrazując Bila Clintona posyłam przesłanie My-Poznaniacy: "Miejscowe Plany Zagospodarowania Przestrzennego durnie".
      • Gość: Poznaniak-India Re: Populizm czy nuda? IP: *.icpnet.pl 11.02.11, 10:52
        Jeżeli "durnie" odnosiło się do MY Poznaniacy to trafiłeś Indio jak kulą w płot.
        Twoje wpisy i ciągłe malkontenctwo sprawia wrażenie,że nie jesteś zdolny do żadnych
        konstruktywnych działań. Jeżeli jest inaczej to sie pochwali napisz czego,poza chroniczną upierdliwością dokonałeś.Zrób dla Poznania chociaż cząstkę tego co zrobili Poznaniacy.
        • Gość: mlx Re: Populizm czy nuda? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.11, 11:56
          O, chętnie się dowiem co takiego "zrobili Poznaniacy". Konstruktywnego, oczywiście. Już się nie mogę doczekać oświecenia :)
        • Gość: india a co ty zrobiłeś IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.11, 22:18
          ... mądrego? To głupie pytanie ale jak chcesz to je stawiam.
          Jeśli nie rozumiesz parafrazy to ja tu już nic nie poradzę.
          A propos malkontentstwa - to ty jesteś malkontentem skrzyżowanym z nawiedzonym duce.
          I przypomnę tylko ile złego wyrządziłeś w sprawie jednej dzielnicy miasta. Wiesz dobrze jakiej
    • Gość: Szymon Filip Re: Czy know how łamie ustawę o języku polskim? IP: 218.111.176.* 11.02.11, 10:00
      jak jestes taki kozak zeby publicznie i anonimowo kumpli opluwac to gartuluje postawy!
      stary ci do wanny wchodzil jak byles maly?
    • india.wr I'amsterdam 11.02.11, 10:00
      To hasło Amsterdamu. CHYBA DOBRZE PAMIĘTAM. Nie słyszałem, aby mieszkańcy Amsterdamu protestowali na wymiesznie ich nazwy miasta z angielskim.
      Na złość Grobelnemu robić, byle robić jest bez sensu - para w gwizdek zamiast w ruch
      • piter_wlkp Re: I'amsterdam 11.02.11, 11:22
        WrocLOVE też nie brzmi źle, ale to jest właśnie cała sztuka żeby utworzyć miłą grę słów, zamiast koszmarka typu "miasto know-how".
        Dobry piekarz z mąki zrobi pyszne ciasto, a partacz z tej samej mąki tylko zakalec , ale różnicę poczuje każdy zjadacz chleba. Podobnie jest z tymi hasłami
        • Gość: mlx Re: I'amsterdam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.11, 11:58
          No to słucham jakiejś sensownej "kontrpropozycji". Skoro obecne hasło jest takie do d..y, nie trudno będzie wymyślić co lepszego, prawda?
          • kiks4 Re: I'amsterdam 11.02.11, 12:03
            Know how najlepiej przetłumaczyć na j. polski jako: technologia. Technologia- czyli wiedza jak się coś robi.
            Poznań- jak się to robi?
            I jak wam się to podoba???
            • libl Re: I'amsterdam 11.02.11, 12:49
              kiks4 napisał:

> Poznań- jak się to robi?
              > I jak wam się to podoba???

Podoba się :)
            • Gość: india niestety nie za dobrze IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.11, 22:24
              to brzmi, a obcokrajowiec na pewno skuma
        • Gość: india ale jednak angielski prawda? IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.11, 22:21
          czy to złamanie ustawy?
    • gusma Czy know how łamie ustawę o języku polskim? 11.02.11, 12:10
      Dla mnie know how to okropne hasło. Nie niszczmy naszego polskiego języka! W ogóle powinni poznaniacy głosować już wcześniej na hasło promujące miasto a nie jakieś psie hau hau!
    • lojalista polacy to dziwny naród 17.02.11, 19:31
      polacy to jednak dziwny naród... najgorliwiej bronią polskości, gdy ta jest w jakiś sposób zagrożona... historia pokazuje, że jak już są "wolni", to sami kalają swoje gniazdo... w czasach prl-u nie było polaka (poza kilkoma wyjątkami), który by się nie bronił przed wpływami obcych kultur, a już najbardziej tej, ze wschodu... dziś wydaje się, że inwazja angielszczyzny nie napotyka na opory, ale jest wprost mile widziana przez gospodarzy wielu miast, gmin i regionów... i niech mi nikt nie mówi, że "globalizacja", że "unia europejska"... w innych krajach ue nie ma takiego trendu... w paryżu jest francuski, w berlinie niemiecki... wydaje się że to sprawa polskiego, niezrozumiałego dla mnie, poczucia niższości i snobizmu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka