Dodaj do ulubionych

Kto stracił 1 procent naszych podatków

21.02.11, 11:28
Trzeba się rozliczać? No to przecież straszne, bestialstwo i despotyzm! A miało być po "polskiemu" czyli - jakoś to będzie. A jak nie zdążymy, to się rzewny artykulik walnie w prasie. Pogra na emocjach.
Jak tu przekazywać pieniądze, gdy nie mam pewności na co idą? Skoro nie dają rady nawet się rozliczyć. Ale prezesy inne pierdzistołki w fundacjach kwitną:/
W tym roku nikt nie dostanie mojego 1-go procenta. I tyle. Zapanujecie nad bałaganem, tumiwisizmem, polaczkowatym "jakoś to byndzie" i złodziejstwem - to dostaniecie pieniądze. Nie wcześniej.
Obserwuj wątek
    • gall.anonim.pn Re: Kto stracił 1 procent naszych podatków 21.02.11, 12:10
      Hellbert, tylko częściowo masz rację. Wybierz sobie malutka fundacyjkę, a nie molocha typu "folwark państwa Sadowskich" czy "magafundacja pani Dymnej". Taką gdzie wszystko widać czarno na białym. Przyznam, że ja znam fundację która de facto i de iure składa się z rodziców, a celem jest pomoc ich dziecku na które wypięły się instytucje państwowe i duże fundacje (bo jego kalectwo nie jest zbyt medialne). Ci państwo mieszkają sobie w Obornikach i co roku dostaję na dwóch stronach rozpiskę od nich na co idą te pieniądze plus zdjęcia dziecka (a czasem wyciągi z dokumentacji medycznej). Myślę, że jak poguglasz to na pewno znajdziesz coś dla siebie. W każdym razie ja wolę mieć świadomość, że w zeszłym roku moje pieniądze poszły na wymianę kół w wózku inwalidzkim, a w tym na lizaki podczas wizyty w zoo niż łożyć głównie na jakiegoś pierdzistołka który "profesjonalnie pomaga innym" za pieniądze znacznie większe niż średnia płaca w przemyśle.
      • Gość: aFee Re: Kto stracił 1 procent naszych podatków IP: *.kti.ae.poznan.pl 21.02.11, 12:41
        Masz rację, ale nawet Ci najmniejsi nie powinni mieć przepisów w 4 literach tylko złożyć sprawozdanie i cieszyć się z pieniędzy które wpływają. Szlag mnie trafia jak czytam "księgowa była na macierzyńskim" - rozumiem, że pan prezes ani pracownicy nie dostali pensji, a faktur nikt przez pół roku nie płacił. Zgadzam się z Hellbertem - jak chcą dostawać nasze pieniądze niech wypełniają wymagania jakie się im stawia. Może dzięki takim redukcjom zostaną tylko te fundacje, w których się otrzymane pieniądze szanuje (np. takie jak rodzina o której pisałeś).
      • Gość: hellbert Daj na tych ludzi namiary. Pogooglam i pewnie im IP: *.icpnet.pl 21.02.11, 13:39
        zapiszę 1%. Skoro tak ich wychwalasz, to trzeba dać im szansę. Jak kolorujesz - no cóż, zaszkodzisz tylko im i innym.
        • gall.anonim.pn Re: Daj na tych ludzi namiary. Pogooglam i pewnie 21.02.11, 14:53
          Nie chodzi mi o tych konkretnych. Daj zgodnie ze swoim sumieniem - ale nie ma "molocha dobrej woli". Jest tyle celów (nie piszę osób, bo czasem jest to na przykład dokarmianie dzikich zwierząt czy podobne) które potrzebują wsparcia, że na pewno znajdziesz.
          • Gość: dziab Nowy spis OPP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.11, 15:39
            Nowy spis OPP z numerami KRS, za rok 2010.
    • distefano5 Kto stracił 1 procent naszych podatków 21.02.11, 18:41
      W zeszłym roku zadałem sobie trud sprawdzenia wszystkich organizacji pożytku publicznego w jednym z województw. Lista o ile pamietam obejmowała ok. 500 pozycji. szczerze mówiąc wiele z tych organizacji , juz po samej nazwie, która wskazywała na cel działalności nie wzbudziła mojego zaufania. Sprawdziłem również dane Zarządów, składanie sprawozdań finansowych itd. Niestety w bardzo wielu przypadków ten wynik sprawdzenia nie był dobry dla sprawdzanych - brak nazwisk zarządu , brak danych adresowych , brak sprawozdań. Dlaczego takie osoby liczą na to że powierzy im się swoje pieniądze które mają iść na naprawdę ważne cele. Widzę że wtym roku podjęto bardziej zdecydowane działania. W końcu zdecydowałm się przekazać mój 1 % na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy
    • Gość: marek.es Re: Kto stracił 1 procent naszych podatków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.11, 18:57
      Masz rację. Do tego wypowiedź p.Krajewskiego z Familijnego Poznania uważam za lekceważącą (to promil naszego budżetu-czytaj dajecie to bierzemy, ale łaski nie robicie). Natomiast p.Raczkiewicz po prostu podpowiada jak w jej fundacji można obchodzić przepisy i namawia do tego publicznie. Takich ludzi i ich fundacje należy obchodzić szerokim łukiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka