Dodaj do ulubionych

MPK w długi weekend

01.05.11, 19:45
Kolejny raz MPK stawia się ponad wszystkimi mieszkańcami miasta którzy muszą iść do pracy i w teoretycznie normalny dzień pracy fundują rozkład sobotni i dodatkowo nieudolną zmianę rozkładu jazdy.
Jak to jest że kilkuset pracowników miejskiej bądź co bądź firmy dyktuje warunki całemu miastu już kolejny raz i nie ma na to siły?
Obserwuj wątek
    • kajciech Podpisuję się 02.05.11, 10:30
      Wybór komunikacji publicznej w Poznaniu to powoli sport podwyższonego ryzyka.
      Od kilku lat regularnie spada jakość usług poprzez zupełnie niezgodne z rozkładami kursowanie pojazdów (z coraz częstszym "wypadaniem" kursów). Przez ostatni kilka lat widze to jakna dłoni korzystając z usług MPK.
      Nowoczesny tabor nie rekompensuje 20 minut na mrozie tym bardziej, że autobus i tak utknie w korku razem z samochodami. Własny samochód to pomimo dużej niechęci coraz oczywistszy dla mnie wybór (tym łatwiejszy, że stoi pod domem, wystarczy nie wykupić sieciówki).

Sobotni rozkład to jawne obniżenie standardu usług októrym nie wiedziałem wykupująć sieciówkę
      • marek.es Re: Podpisuję się 02.05.11, 11:52
        Korzystam z usług MPK i mam dwie uwagi. Pierwsza, to coraz brudniejsze wagony. Druga dotyczy letniego rozkładu jazdy. Założenie,że wszyscy mieszkańcy Poznania mają dwa miesiące wolnego w miesiącach letnich, albo są studentami, jest bezczelnością! Nowoczesnego taboru nie dostrzegam.Mieszkam przy Strzeleckiej i o 4:48 budzi mnie "holender" linii 9.Auta nie mam, bo po prostu mi się nie opłaca. Miesięczny koszt utrzymania (wliczając parking-130 zł) ,to kilkaset złotych.Tyle nie wydam na taksówki. Chyba stary tekst wkleiłeś, bo miesiące mroźne już minęły (choć poranek dziś był rześki).
        • kajciech Re: Podpisuję się 02.05.11, 12:21
          > Chyba stary tekst wkleiłeś, bo miesiące mroźne już min
          > ęły (choć poranek dziś był rześki).
          Nie, dzielę siępo prostu kilkuletnia obserwacją i najmniej przyjemnymi doznaniami z MPK.
          Jeszcze 5 lat temu według linii którą najcześciej jeżdżę mogłem regulować zegarek.
          Dzis wychodzę z domu gdy jestem gotowy do wyjścia, bo już od długiego czasu z rozkładem żaden autobus nie podjeżdża (ani w jednym ani w drugim kierunku kiedy wracam). Szkoda się denerwować.
          Niemniej pomimo braku ekonomicznego uzasadnienia samochód jawi mi sie jako droższa ale o niebo lepsza forma przemieszczania (z założenia jestem orędowinikiem KM a o dojazdach samochodem jeszcze rok temu nawet bym nie pomyślał). Akurat na dojazdy samochodem mnie stać, więc tylko zwracam uwagę, iż zmniejszanie taktowania kursów i mierna punktualność powodują akurat u mnie, że podziękuję chyba za przyjemności z MPK w szczególności w okresie od października do marca
          • kajciech Re: Podpisuję się 02.05.11, 12:23
            lipiec-sierpień z taktem autobusów co 15 minut to też porażka. A jeszcze jak ktoś ma przesiadkę. Proponuję transport indywidualny. Jak ktoś może - rower!
      • aleabc Re: Podpisuję się 02.05.11, 12:50
        Dlatego, po 10 latach jeżdżenia do pracy autobusem MPK, zdecydowałem się na zakup drugiego auta. Małe, tanie, ekonomiczne. Pierwszym żona dojeżdża do pracy poza Poznań.
        Już nie muszę czekać na przystanku na autobus kursujący co 30-40min. Nie muszę czekać na ten autobus po 1h20min (często zdarzało się, że jeden autobus wypadał, a drugi się spóźniał) i jechać nim jak sardynka w śmierdzącej ciasnej puszce.
        MPK i ZTM mają doopie skargi i wnioski - na wszystkie pisma odpowiedają elegancko, że generalnie można ich cmoknąć.
        Więc dzisiaj sobie wygodnie jadę autem, zimą jest mi ciepło, latem włączam klimę - i jestem w domu max. w ciągu 30-40min odbierając po drodze dzieci ze szkoły, czyli dziennie oszczędzam ok. 2h czasu.
        A koszty - 2x sieciówka to prawie miesięczny koszt paliwa + zaoszczędzony czas.
        • kajciech Re: Podpisuję się 02.05.11, 13:25
          > Więc dzisiaj sobie wygodnie jadę autem, zimą jest mi ciepło, latem włączam klim
          > ę - i jestem w domu max. w ciągu 30-40min odbierając po drodze dzieci ze szkoły
          > , czyli dziennie oszczędzam ok. 2h czasu.
          > A koszty - 2x sieciówka to prawie miesięczny koszt paliwa + zaoszczędzony czas.

2h czy choćby i 1h dziennie to czas godny wydania kilkudziesięciu dodatkowych złotych.
          No chyba, ze ktoś nie może bo nie ma.
          Wolę ten czas spędzic z rodziną niż pośród niedomytych pasażerów.
          W tygodniu to będzie sporo extra czasu.

Takim sposobem przy MPK zostaną biedni nie majacy alternatywy mieszkańcy slumsopodobnych kamienic.
          Poznań taka politykę prowadzi, wiec MPK jedzie na tym smaym wózku. Bogaci wyprowadzają sieza miasto i używaja samochodu, a biedni i tak zostana i tak nie kupią samochodu.
          Nie generalizuję, ale to oczywisty trend
          • krzysiu65 Re: Podpisuję się 02.05.11, 23:43
            Co do czystości pojazdów MPK podpisuję się obydwoma rękoma. Ja nie mam innej alternatywy na dojazdy do pracy jak tylko komunikacja zbiorowa. Na moim osiedlu wieczorem nie ma gdzie wcisnąć nowego pojazdu.
            Swego czasu też mieszkałem na Strzeleckiej i pamiętam drewniane N7 jak wchodziły w zakręt i w mojej szafie wszystko się trzęsło.
            Generalizowanie że wszyscy muszą mieć długie weekendy i wakacje na 2 miesiące jest najgorszym założeniem jakie przyjęło MPK. Firma ta uprawia swego rodzaju terroryzm transportowo-miejski i zmusza mieszkańców Poznania do przyjęcia tych z góry narzuconych warunków czy też rozkładów.
            • Gość: geordi Re: Podpisuję się IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.05.11, 00:01
              khym,
              za "rewelacyjne" rozkłady jazdy odpowiada ZTM, którym chyba nadal zarządza zastępca Rusaka, pan Kupś. Dodatkowo MPK zgłosiło, że kończy im sie kontrakt na rope i koszta wyskoczą sufitem == potrzeba oszczednosci. To obcina sie kursy.

Poprzednik stopien zadowolenia rozkładem mierzył ilością skarg na maila. Nie wiadomo chyba, jak to ocenia obecna siła kierownicza.

Niskim kosztem można osiągnąć poprawę:
              - wyraźniejsze zaznaczenie międzyszczytu w rozkładach (przy pilnowaniu przesiadek)
              - urealnienie rozkładów szczytowych, żeby uniknąc propagacji opóźnień i propagandy sukcesu (Bukowska w kier. centrum np. ;)
              - wykorzystanie TETRy pojazdowej dla decyzji o objazdach korków
              - instalacja nadajników jakie są w tramwajach w autobusach, dla zapewnienia im zielonego na najbardziej obciążonych skrzyżowaniach
              • Gość: marek.es Re: Podpisuję się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 08:47
                ZTM to chyba od początku ma pod górkę. Nie potrafą zrozumieć,że są dwie pory wzmożonego ruchu. Między 7-9 oraz 15-18.Zamiast się do tego dostosować, upierają się,że nie jest możliwe różnicowanie rozkładu jazdy ze względu na godziny. Również poza możliwościami technicznymi jest wprowadzenie składów jednowagonowych.Ale za jedno ich pochwalę. Na nasz kosztt ładnie odremontowali swoją nową siedzibę. Miejsce fajne, park po drugiej stronie ulicy.
    • mapo0 Re: MPK w długi weekend 03.05.11, 13:59
      ciekawe czy w poniedziałek strefa parkowania w centrum była bezpłatna, tak jak w sobotę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka