truskawa800 12.07.11, 09:24 No racja- dlatego tu żyjemy, chociaż często pracujemy, jak na przykład ja- 200 km stąd. Bo to jest zajebiste miasto, a mogłoby być jeszcze dużo lepsze- dlatego często sobie tu dyskutujemy o tym.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ciekawski Zdjęcie IP: *.171.32.2.static.crowley.pl 12.07.11, 09:38 Swoją drogą, czy jest w Poznaniu takie miejsce, gdzie można sobie poleżeć na trwace nie-obsranej-przez-kejtry tak, jak przed Operą? (Cytadeli nie liczę, bo choć zasr...a, to jednak dość duża, aby znaleźć dla siebie skrawek czystej koniczynki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: Zdjęcie IP: *.icpnet.pl 12.07.11, 10:35 Tak jest, w "parku Rataje". Park to może określenie nieco na wyrost, ale w centrum Rataj nasz piękne polany koniczyny, bez psiej kupy , albo z kupą jeżą, czy kreta, wg życzenia. Taka zdziczała wiocha w city, taka otchłań ciszy i spokoju. Od północy i południa już typowo parkowa, w środku jeszcze dzika i swobodna. Ten park ciągnie się z południa ( od ronda Żegrze) na północ (do estakady katowickiej) od wschodu (od os. Polan i Starego Żegrza) na zachód (po os. Armii Krajowej, Rzeczypospolitej, Bohaterów II W.Ś. i os. Powstań Narodowych). Jest dostępny dla wszystkich, prócz wandali. Jest jeszcze nabrzeże Warty, a właściwie wał przeciwpowodziowy od zachodniego brzegu, na wysokości Wildy (Ul. Krzyżowej) dawne kąpielisko miejskie. Piękny spokojny zakątek do leżakowania na trawce, łace czy kończynce. Spoko, opalać się można spojnie nawet na golasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Zdjęcie IP: *.icpnet.pl 12.07.11, 19:28 studencik nie pieprz głupot bo ta jedyna prawda płynie z tej GOwnianej gazety, która od dobrego roku wypisuje jakie to straszne miasto. Dobrze, że coraz więcej ludzi zacznie samemu oceniać jak się żyje w mieście i i jak jest bezpiecznie na stadionie. Ale jak ludzie zaczną wychodzić z za monitorów to ta gazeta nie bedzie miała racji bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ezekiel 25 : 17 [...] IP: *.washdc.fios.verizon.net 12.07.11, 09:44 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
flugar Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto żyć! 12.07.11, 09:49 No to ja żyję chyba w innym mieście... w europejskim POZnaniu, który nie potrafi zadbać o ścieżki rowerowe, zabija transport miejski, nie wspiera oddolnych inicjatyw kulturalnych, w POZnaniu dla którego najważniejszą grupą mieszkańców są wierni kibice Lecha organizujący marsze z nacjonalistycznymi hasłami, który stawia na wielkie galerie handlowe i zabija życie na ulicach takich jak św Marcin, w miejscu gdzie za występ teatralny w ramach festiwalu można dostać mandat, gdzie szanse na dofinansowanie remontów mają tylko zabytki sakralne, gdzie zakazuje się marszu równości a abp Paetz siedzi w pierwszym rzędzie na uroczystościach sakralno/państwowych - mógłbym tak jeszcze wymieniać i wymieniać... Siłą Poznania są ludzie, ale niestety są to w większości ludzie przyjezdni - młodzi studenci lub ludzie niedługo po studiach, to dzięki nim coś się w tym mieście dzieje, to dzięki nim są bańki na rynku i dzięki nim powstał Festiwal Murali. Tylko jak długo będzie im się chciało użerać z władzami miasta ? Czy nie machną na to wszystko ręką i nie wyjadą ? Odpowiedz Link Zgłoś
rockville Re: Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto ży 12.07.11, 10:17 flugar napisała: > No to ja żyję chyba w innym mieście... w europejskim POZnaniu, który nie potraf > i zadbać o ścieżki rowerowe, zabija transport miejski, ---------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
flugar Re: Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto ży 12.07.11, 10:44 No tak, nie wspomniałem o STADIONIE - dumie naszego europejskiego POZnania, ale zrobiłem to celowo ponieważ uważam, że leżącego się już nie kopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adel Re: Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto ży IP: *.xdsl.centertel.pl 12.07.11, 13:26 Dałeś się zmanipulować natrętnej propagandzie GW i MP. Powtarzasz te same argumenty na zasadzie kalki. Masz takie prawo i wierzę, że przesiąkłeś tymi wyświechtanymi sloganami do tego stopnia, że pewnie święcie w nie wierzysz i przez ten pryzmat patrzysz na miasto. Masz pecha, bo jako malkontentowi źle ci się w Poznaniu żyje. Oczywiście nikt Ciebie nie przekona, że jest inaczej, bo jak przekonać przekonanego... Na szczęście jest cała grupa ludzi, którzy w swoim mieście dobrze się czują i dobrze im się tu żyje. Nie są kibicami, kierowcami, przedsiębiorcami, tylko Poznaniakami (celowo przez duże P), którzy po prostu lubią swoje miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto ży IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.07.11, 16:55 > Poznaniakami (celowo przez duże P), którzy po prostu lubią swoje miasto. A kto się tu nie urodził, niech wyp...ala, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
flugar Re: Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto ży 12.07.11, 17:31 Bardzo się mylisz. Rzeczy o których pisałem pochodzą w moich własnych obserwacji a nie z artykułów prasowych są to fakty a nie slogany. Mam styczność z osobami działającymi w różnych stowarzyszeniach w Poznaniu i wiem jak wygląda ich współpraca z władzami. Przestałem korzystać z usług mpk, przesiadłem się na rower i widzę jak wygląda życie rowerzystów w naszym mieście, byłem na obradach gdzie decydowano o dofinansowaniu remontów (przeszły same kościelne) itd. itp. To nie jest tak że przez ten pryzmat patrzę na miasto, to są rzeczy, z którymi po prostu się spotykam i których zaczyna być za dużo. Staram się patrzeć z optymizmem na POZnań, zauważam rzeczy pozytywne ale jest mi coraz trudniej, podobnie rzecz się ma u moich znajomych i coraz częściej słyszę że stąd trzeba spadać bo tu się nic nie zmieni - a są to ludzie pozytywni, pełni energi, którzy próbują zrobić coś nie tylko dla siebie, ale jak się komuś wciąż rzuca kłody pod nogi to przychodzi czas, że ma się chęć swój entuzjazm przenieść na bardziej przyjazny grunt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gatuzi Re: Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto ży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 20:00 Wzruszające ,a teraz wyjdź na dwór i ochłoń Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Duma z miasta 12.07.11, 10:05 „Najtańszą odmianą dumy jest duma narodowa. Każdy żałosny głupiec, który nie ma na świecie nic, z czego mógłby być dumny, jako ostatniej deski ratunku czepia się narodu, tylko po to, by być z czegoś dumnym” Artur Schopenhauer Duma z miasta jest następna w kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Duma z miasta 12.07.11, 10:05 „Najtańszą odmianą dumy jest duma narodowa. Każdy żałosny głupiec, który nie ma na świecie nic, z czego mógłby być dumny, jako ostatniej deski ratunku czepia się narodu, tylko po to, by być z czegoś dumnym” Artur Schopenhauer Duma z miasta jest następna w kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~hiena Re: Duma z miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 10:18 Można być też dumnym z tego, że się zna takie różne fajne cytaty i powiedzonka. Wtedy można w towarzystwie głąbów się nieźle zaprezentować ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hamas Re: Duma z miasta IP: 213.77.27.* 12.07.11, 13:23 I kto to powiedział ??? Arturo Sch. Członek dumnego narodu, na którego nawet nie można krzywo spojrzeć bo od razu jest się obrzucony błotem i zwyzwany od anty.... . A co robią jego rodacy w Palestynie ? To samo co naziści (hitlerowcy) i komuniści w Europie. Ghetta i mury. Już to przerabialiśmy i temu Panu podziękujemy. Raus mit alles klamotten !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm schoppenhauer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 20:45 ej, ale on był niemcem. Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto ży 12.07.11, 10:23 Cóż, to znaczy tylko, że w Bydgoszczy jest jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
zasad_selekta Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto żyć! 12.07.11, 11:32 Perspektywa z jakiej miasto ocenia 23 latek jest ciekawa, ciekawe jak będzie wyglądała dwa lata po ukończeniu SUMu. Dodam jeszcze, ze wspomniane atuty, widoczne są również w bliskim Bydgoszczy Toruniu (ale tego przyznać nie można), o np. Łodzi nie wspominając (komunikacja nocna!!!) Poza tym bardziej materiał dla kulturoznawcy niż cokolwiek innego. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadztezczlowiek Warszawa ma stadion od panstwa. 12.07.11, 11:50 Warszawa dostaje stadion za darmo, a Poznan musi w calosci z wlasnych srodkow pokryc. Wroclaw i Gdansk dostaja ogromne dotacje. Jaka w tym logika. Podobniez Warszawa jest najbogatsza. Teraz wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
wla-d11 Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto żyć! 12.07.11, 12:38 Wróciło nowe, za PL jak studenciaki poszumiały to aktyw robotniczy gromił " próżniaków" słowem a i kłonicą też nie rzadko. Po kompromitacji pokazanej w artykule o Malcie jak spod ziemi wyrósł "advocatus". Prawda jest taka,że od dziesiątków lat Poznań niezasłużenie jedzie na opinii miasta gospodarnego, czystego , tolerancyjnego, zagłębia rolniczego o wysokiej kulturze agrarnej itp etc Nie widać?? to się rozejrzyjcie wokół siebie , poczytajcie prasę archiwalną i aktualną. Ja do przeprowadzania dowodu zniżął się nie będę.Już samo to kogo wybierają "światli" wysrarczy za dowód Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto ży IP: 212.126.10.* 12.07.11, 13:27 Popieram w 100%.Studiowałem w Krakowie teraz drugi kierunek w Poznaniu i jestem przerażony. Komunikacja miejska nie ułatwia życia, biletomatów brak, kiosków również, w tramwaju biletu nie kupię....żeby wyjść wieczorem trzeba się mocno nagimnastykować żeby znaleść jakąś ciekawą kulturalną ofertę, poza tym zaniedbane centrum, okropny rynek, który powinien być wizytówką miasta), nie mówiąż o dworcu PKP. Moje zdanie o rzekomej "gospodarności" Wiekopolan zmieniło się pod wpływem tego, co codziennie tu obseruję. Poza tym ludzie mało przyjaźni, smutni i non stop zabiegani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto ży IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.07.11, 16:57 Ale za to chodniki są tak samo zatarasowane złomem jak w Krakowie, bądź obiektywny... :) Odpowiedz Link Zgłoś
zojek2 Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto żyć! 12.07.11, 13:19 a ile wydzial promocji miasta zaplacil za ten artykul? Czy moze pan dorastajacy dziennikarzyna bedzie mial jakas praktyke w wydawnictwie miejskim albo w wydziale prasowym, i trzeba sie do tego kwalifikowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krepy Re: Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto ży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 13:36 Z zdaniem tego Pana w 100% sie zgadzam. W końcu nasze miasto daje sobie doskonale rade mimo nie pomagania nam z centrali tak jak np jest to we Wrocławiu. zojek2 jesteś z Wrocławia czy z Warszawy? Bo na poznaniaka mi nie wygladasz. Jak komus sie tu nie podoba zawsze moze sie wyprowadzic xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto ży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 14:03 wiekszosc z piszacych powyzej to przyjezdni i dlatego maja ciagle zazdrosne miny. Mozecie jechac sobie na wschod i tam zyc w dobrobycie i spokoju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfssfsfs Re: Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto ży IP: *.integral-tech.pl 12.07.11, 14:23 no, no, na pewno "AZJA" jest zazdrosna. zazdroszcza na przyklad tego metra co jest w poznaniu :D Odpowiedz Link Zgłoś
wla-d11 Re: Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto ży 12.07.11, 15:14 do sd, tu mój ród, a twój??, musisz się afiszować ksenofobią??, jest źle więc do roboty a nie upajać sie sukcesami, których nie ma i utwierdzać władzę ,że jest wspaniała a nie jest. O gospodarności świadczy sprzedanie za psi grosz gruntów miasta , gdy nieboszczyk Fr. likwidował żłobki z braku bejmów?? a tak gospodarzący mimo wyroku nadal wybierani ?? Tolerancja to to co wyprawia "naszość" i im podobni? Lepiej zamilknąć albo wielkim głosem nawoływać z troską o naprawę, Prawo? a co z budową chluby Poznania stadionu? Wyjdź człowieku z wieży z kości słoniowej i walcz o naprawę Poznania aby cię twoi potomkowie nie wyklinali. Kultura w czasie jarmarku świętojańskiego to odpust parafialny?? Coś tak reprezentacyjnego jak"Malta" zostało skopane przez jak przypuszczam dewotów, nie wstyd ci. Mógłbym tak nieskończenie "BO WIEM" ale nie chcę obsmarowywać zbyt szczegółowo miasta z którego byłem dumny, ale które jest zagrożone ksenofobią, homofobią, klerykalizmem itp kompromitującymi je obrzydliwościami i z tym należy walczyć a nie "popędzać kota" zatroskanym o dobro Poznania krytykom. Zazdroszczę ale np Wrocławowi wszystkiego czego dokonał a szczególnie otwartości . a jeszcze nie tak dawno to my dla Wrocławia byliśmy nowoczesną Europą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravau Re: Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto ży IP: 195.216.113.* 12.07.11, 15:06 Po całym roku obrzydzania Polakom i poznaniakom Poznania przez GW przedstawiona wypowiedź studenta brzmi niewiarygodnie i nie wpisuje się w linię pisma. Od miesiąca nie dowiadujemy się też o żadnych bezecnych czynach kibiców Lecha od pana red. Żytnickiego. Czyżby spadek czytelnictwa GW zaczął kierownictwu doskwierać? Odpowiedz Link Zgłoś
prezi777 Opinia studenta: Poznań? Tu naprawdę warto żyć! 12.07.11, 17:39 Czyli kluczowym kryterium byla geografia. Bo stad wszedzie jest blisko. Nie ma to jednak nic wspolnego z walorami Poznania w ktorym naprawde jest co zmieniac. Zaczalbym od komunikacji miejsce ktora jest OKROPNA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bua Re: Tu naprawdę warto co nieco zmienić IP: 142.94.86.* 06.08.11, 19:56 Najwyższa pora by w Poznaniu pojawiły się wreszcie szalety za darmo. Tak jest od wieków w USA i Kanadzie. Babcie klozetowe powinny zabrać się za sprzątanie zamiast wydzielać po kawałku papier toaletowy i zbierać na tace. Można im przecież godziwie płacić zamiast wydawć miliony na często bezmyślne reklamy. Najlepszą (najskuteczniejszą) reklamą miasta będzie slogan: w Poznaniu siusia się za darmo ! Z reklam umieszczonych w toaletach, nie tylko przy pisuarach, miasto może uzyskać sporo pieniędzy. Dodatkowo można zrealizować taki slogan: "każdy nocnik ma swój głośnik". Przecież nie jest trudne zainstalowanie głośników i nadawanie reklam wraz z muzyką (podobnych do radiowych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geordi Re: Tu naprawdę warto co nieco zmienić IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.08.11, 00:43 papier toaletowy też może byc nosnikiem reklamowym. Nadruk moze troche drozszy.. To o czym mowisz, to zachodnie myslenie o zarządzaniu. Jako służbie publicznej, aby elektoratowi zylo sie lepiej. Powszechne chocby w takiej Kanadzie, albo Skandynawii. Tu nadal króluje mongolskie myslenie o wladzy. Sieć takich szaletów napewno odniosla by efekt marketingowy w kraju. Dodatkowo, rockville i zdesperowani piesi przestaliby stawiać klocki po bramach - czystsze miasto. Ale za takie cos nie przyznają pułkownikow - nagród do postawienia na półce. Spostrzezenie o Goebbelsie trafne. Wystarczy jedna-dwie wizyty w Poznaniu aby czar propagandy prysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bua Re: Tu naprawdę warto co nieco zmienić IP: 142.94.86.* 09.08.11, 15:15 Nie wiem czy to "zachodnie" czy "wschodnie" myślenie o zarządzaniu. To po prostu logiczne myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macio żałosne przykłady IP: 95.108.96.* 09.08.11, 23:32 "Prężnie działa cały trzeci sektor - fundacje, organizacje, stowarzyszenia. Przykłady? Ruch My-Poznaniacy czy Stowarzyszenie Dni Równości i Tolerancji" Parodia... Jest tyle wartościowych i obojętnych światopoglądowo organizacji i stowarzyszeń, a gość podaje jako przykład skrajne organizacje nawiedzonych eko-oszołomów i pederastów... ŻAŁOSNE ;) Dlatego właśnie z powodu takiej lewacko-polityczno-nachalnej propagandy m.in. gazetki koszernej z Poznania wyprowadza się coraz więcej normalnych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miro Re: żałosne przykłady IP: *.icpnet.pl 17.02.12, 11:28 Czy w ogóle można publikować tak zacofane i pełne nienawiści treści jak ta powyżej i wiele innych na tym forum? Poznań naprawdę jest bardzo zacofany I BARDZO ZANIEDBANY. Wie o tym każdy Poznaiak i przyjezdny - każdy kto podróżuje trochę po świecie i po Polsce, mieszkał i uczył się wcześniej poza Poznaniem. Naprawdę to miasto jest daaaaleko w tyle za innymi. Faszystowscy Poznaniacy, którzy nienawidzą przyjezdnych, myślących i inteligentnych niech pojadą poza swoje zapuszczone województwo i zobaczą jak przynajmniej pod względem gospodarności wyglądają inne miasta czy województwa - naprawdę trzeba być ŚLEPYM, ŻEBY TEGO NIE WIEDZIEĆ. Nie mam nic wspólnego z akcją GW, ale także po przeprowadzce do tego miasta byłam w szoku jak zakłamny jest wizerunek miasta i okolic - to prawda, że Wasza ""gosposdarność" to mit, nigdzie nie zetknęłam się z taką niewiedzą i lenistwem jak tu. Boże wyciągnijcie jakieś wnioski, zacznijcie jeździć poza Poznań, bo będziecie niedługo dzikim zachodem Polski ! Mieszkałam tu 13 miesięcy, to był koszmar i wieelkie rozczarowanie, wyprowadzam się jak wielu, bo tu nie da się żyć, z powodu ogromnego zacofania, niebywałej nieuprzejmości i chamstwa, o kompetencjach i braku pracy nie wspomnę. UNIKAJCIE TEGO MIASTA !!!poczytajcie posty "rodowitych" Poznaniaków - to mówi wszystko, w dodatku władze myslą tak samo. To naprawdę inny, gorszy świat. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek-kurski Studenckie atrakcje 15.09.15, 18:33 Jedną z lepszych atrakcji Poznania jest niewątpliwie Escape Room Poznań! Na ich stronie są zasady gry: www.zamknieciwpokoju.pl Dobrze wymyślone zagadki, naprawde trzeba się pogłowić w ciągu tej godziny:) Odpowiedz Link Zgłoś