tsuranni 19.07.11, 21:12 krzyż na drogę. I niech lepiej nie wracają Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JUPI! Re: Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły IP: *.proxnetwork.com 19.07.11, 21:26 Popieram przedmówcę!! Bilet dla pilotów w jedną stronę, a bazę zburzyć :) Będzie w sam raz na nowe lotnisko na Wielkopolski :) Ja się chyba popłaczę, ze szczęścia, rzecz jasna :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poseniak Re: Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.11, 21:43 psy szczekają a karawana jedzie dalej. biedni Ci mieszkańcy co się wybudowali przy lotnisku. podobnie jak Ci nieszczęśliwi ludzie mieszkający przy Ławicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V. Re: Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły IP: *.173.12.161.tesatnet.pl 19.07.11, 22:20 I nastała błoga cisza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bua Re: Krzesiny nie dla ryczących potworów IP: 142.94.86.* 19.07.11, 22:27 Latające fabryki hałasu powinny stacjonowć np. na lotnisku w Powidzu. W Poznaniu nikt ich nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geordi Re: Krzesiny nie dla ryczących potworów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.11, 14:08 ok. 10km od lotniska gdzie stacjonują przy zamkniętych oknach słychać ryk "ćwiczeń". MIGi-21 tak nie buczały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdeb Re: Krzesiny nie dla ryczących potworów IP: *.astornet.eu 27.03.12, 04:47 Co za bzdury piszesz, to sama przyjemność słuchać pięknego ryku silnika startującego F-16 na dopalaczu albo MiGa-29. Nikt nie kazał ci mieszkać przy lotnisku a najlepiej wynieś się do lasu tam jest cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Chcesz ciszy, wyprowadź się na wieś IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.11, 22:42 tylko sprawdź plan zagospodarowania, żebyś za 10 czy 20 lat nie płakał tak jak ci tutaj śmieszni mieszkańcy że "niespodziewanie" zaczną ci drogę szybkiego ruchu pod oknami budować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mice Re: Chcesz ciszy, wyprowadź się na wieś IP: *.investbank.pl 20.07.11, 08:44 W 2005 roku udostępniono mapy stref podejścia do lotniska (I-III), sprawdziłem gdzie jest działka - leżała poza strefami. Po 2-3 latach udowadniania, że piloci latają gdzie chcą, zrobiono pomiary i rozszerzono strefy - bo "wtedy im źle wyszło". Jak mam wytłumaczyć dziecku które nie chce być samo na dworze bo się boi hałasu, że tak naprawdę miało ich tu nie być ? I tu nie chodzi o niechęć do samolotów jako takich bo przez wiele lat lotnictwo było moim hobby. Czy Ci którzy tak mówią o taniości ziemi, sprawdzili za ile były kupowane działki, że twierdzą, że "za pół darmo" ? Polska - cieszyć się, że inni mają problemy i ich pouczać :( Odpowiedz Link Zgłoś
poz3 Re: Chcesz ciszy, wyprowadź się na wieś 20.07.11, 08:57 Przecież miasto buduje kontenery które powinny rozwiązać sprawę - wysiedli się tam wiecznych narzekaczy i po problemie :) Odpowiedz Link Zgłoś
szmecierecie Re: Chcesz ciszy, wyprowadź się na wieś 20.07.11, 09:47 Skoro wytworzyłeś w dziecku taki strach, że boi się samo być na dworze, to może czas udać się do psychologa ? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak bezmyślność 20.07.11, 09:27 Gość portalu: zzz napisał(a): > tylko sprawdź plan zagospodarowania, żebyś za 10 czy 20 lat nie płakał tak jak > ci tutaj śmieszni mieszkańcy że "niespodziewanie" zaczną ci drogę szybkiego ruc > hu pod oknami budować. Niestety śmiesznością sam się wykazałeś. Człowiek napisał Ci jaką decyzję podjął i na podstawie czego. I miał prawo wierzyć w prawo. Tak samo ludzie od 1994 sprawdzali w Planie Zagospodarowania informację, że Ławica będzie zlikwidowana, a na Krzesinach nie będzie dużo bardziej hałasującego wojska. Tę informację powtarzali politycy i urzędnicy, a za nimi media lokalne. I poznaniacy na podstawie Planu Zagospodarowania podejmowali swoje decyzje. Po to wymyślono Plany Zagospodarowania, żeby ludzie mogli podejmować racjonalne decyzje wolne od widzimisię urzędników. Tak samo jak po to wymyślono księgi wieczyste dla działek, żeby podejmując decyzję człowiek miał pewność sytuacji prawnej nieruchomości. I w przypadku poznańskich lotnisk NARUSZONO zaufanie publiczne w sposób jaskrawy. A Ty drwisz sobie z ludzi i ich cierpienia, strat ponoszonych przez nich oraz przez cały Poznań i aglomerację. Czy MASZ jakiś argument na rzecz korzyści z istnienia wojskowej bazy taktycznej w granicach miasta? Potrafisz coś więcej niż napluć? Mam nadzieję, że będziesz w stanie to uargumentować, to wtedy przeproszę Cię za słowo w tytule. Odpowiedz Link Zgłoś
poz3 Re: bezmyślność 20.07.11, 09:56 Jeśli ktoś wierzy w jakieś absurdalne zapewnienia polityków albo urzędników to jest sam sobie winny i to jest właśnie przejaw bezmyślności. To tak jakby wierzyć w wizualizację developera i potem się dziwić, że zamiast drzew za oknem jest autostrada albo okna sąsiada :) A baza jest fajna, kolejny ciekawy punkt w okolicy Poznania, można sobie rowerkiem podjechać i chociaż z daleka popatrzeć. Miło sobie od czasu do czasu zobaczyć f16 w locie, a może kiedyś nawet coś jeszcze fajniejszego przyleci i będzie ciekawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: bezmyślność 20.07.11, 10:33 poz3 napisał: > Jeśli ktoś wierzy w jakieś absurdalne zapewnienia polityków albo urzędników to > jest sam sobie winny i to jest właśnie przejaw bezmyślności. Żyjesz w demokracji. Przeraża mnie Twoje myślenie, że "to normalne". Jeśli tak jest, to jest to jak najbardziej NIEnormalne. > To tak jakby wierz > yć w wizualizację developera i potem się dziwić, że zamiast drzew za oknem jest > autostrada albo okna sąsiada :) Deweloper zarabia na siebie, władza publiczna jest opłacana z naszych podatków. Drobna różnica... > A baza jest fajna, kolejny ciekawy punkt w okolicy Poznania, można sobie rowerk > iem podjechać i chociaż z daleka popatrzeć. Miło sobie od czasu do czasu zobacz > yć f16 w locie, a może kiedyś nawet coś jeszcze fajniejszego przyleci i będzie > ciekawie :) Taaaak, przyleci np. jakaś rakieta odpali wskutek błędu sprzętu (google: NATO military accidents aviation). Jak w tytule. Odpowiedz Link Zgłoś
szmecierecie Re: bezmyślność 20.07.11, 10:43 > Taaaak, przyleci np. jakaś rakieta odpali wskutek błędu sprzętu (google: NATO m > ilitary accidents aviation). Jak w tytule. Wiesz, znacznie częściej zdarzają się wypadki na drogach. Rozumiem, że sugerujesz zamknięcie wszystkich dróg. Dzieci giną na placach zabaw: zamknąć wszystkie place zabaw? ech... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: bezmyślność 20.07.11, 11:43 szmecierecie napisał: > > Taaaak, przyleci np. jakaś rakieta odpali wskutek błędu sprzętu (google: > NATO m > > ilitary accidents aviation). Jak w tytule. > > Wiesz, znacznie częściej zdarzają się wypadki na drogach. Rozumiem, że sugeruje > sz zamknięcie wszystkich dróg. Dzieci giną na placach zabaw: zamknąć wszystkie > place zabaw? > > ech... Rozumiesz związek logiczny osiedli ludzkich w mieście z istnieniem placów zabaw i dróg? A widzisz związek logiczny osiedli ludzkich w mieście ze sprzętem wojskowym i materiałami wybuchowymi...? Jak w tytule. Odpowiedz Link Zgłoś
szmecierecie Re: bezmyślność 20.07.11, 12:19 > Rozumiesz związek logiczny osiedli ludzkich w mieście z istnieniem placów zabaw > i dróg? A widzisz związek logiczny osiedli ludzkich w mieście ze sprzętem wojs > kowym i materiałami wybuchowymi...? Jak w tytule. Bezmyślność - tak można scharakteryzować stan Twojego myślenia. Kończ waść, wstydu sobie oszczędź. Myślenie nie boli, uwierz w to i spróbuj pomyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: bezmyślność IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 20.07.11, 19:11 Ciebie myslenie raczej boli. Baza przeszkadza calemu poludniu miasta, nie tylko parunastu mieszkancow. Ale fajne se tak pojechac na rowerku i ptarzec przez siatke na warte xxx milionow maszynki do zabijania. I czasami zatykac uszy, kiedy startuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luce_dal_tessino Re: bezmyślność IP: *.icpnet.pl 20.07.11, 21:09 Mogłeś tego już nie pisać. Ośmieszyłeś się do bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: bezmyślność IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 20.07.11, 19:14 > Jeśli ktoś wierzy w jakieś absurdalne zapewnienia polityków albo urzędników to > jest sam sobie winny i to jest właśnie przejaw bezmyślności. To tak jakby wierz > yć w wizualizację developera i potem się dziwić, że zamiast drzew za oknem jest > autostrada albo okna sąsiada :) To po jaka cholere robimy plan zagospodarowania? Jesli kupno jakiejkolwiek nieruchomosci, w ktory wpakujemy oszczednosci zycia i zadluzymy sie na dodatek jeszcze na kolejnych 20 lat moze oznaczac, ze jednego dnia przyjdzie ktos bardziej kasiasty/silniejszy, i zrobi akuku, a ludzie jak ty beda sie wymadrzac, to po jaka cholere kupowac cokolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negrar Re: bezmyślność IP: *.icpnet.pl 24.07.11, 00:48 Stawiacie proste, logiczne pytania. Ale głupek ma za zadanie obronić F-16 i dopieprzyć jeszcze komuś. Robienie fermentu i kołowanie ludzi. WSI revival. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Niech się wyprowadzą na stałe IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.11, 22:40 ale mieszkańcy, to sobie będą mogli oddychać do woli. Głośno koło lotniska, no faktycznie szok i kto by o tym pomyślał... Połasiło się na tańszą ziemię i mieszkania koło lotniska, ale nie ruszyło się dyńką DLACZEGO są tańsze. No i hałas zaczął nagle przeszkadzać. To jest kpina, że ktokolwiek tych ludzi słucha. Lotnisko nie pojawiło się z dnia na dzień, a kto przy nim zamieszkałdobrze wiedzia łna co się pisze. Coś mi się wydaje, że któryś z redaktorów GW musi tam blisko mieszkać, bo już się nie da czytać tego użalania na te ciężki los mieszkańców... Odpowiedz Link Zgłoś
rejestr1 Re: Niech się wyprowadzą na stałe 19.07.11, 23:01 Może tak wytłumaczysz co ma do szukania lotnisko wojskowe pośrodku aglomeracji miejskie i jakie korzyści ma z tego tytułu aglomeracja? Tylko nie podpieraj się wyświechtanym argumentem, że lotnisko to było tam od zawsze, gdyż założyli je tam dla potrzeb machiny wojennej Niemcy w czasie IIWS, gdzie sytuacja była inna, samoloty podobież i Poznan nie liczył wtedy nawet połowy mieszkańców co obecnie, a jako aglomeracja jeszcze mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zombi Re: Niech się wyprowadzą na stałe IP: *.icpnet.pl 20.07.11, 12:37 Wszystko rozumiem tańsza ziemia i mieszkania wokół lotniska ale ja mieszkam na grunwaldzie czyli pewnie w linii prostej ze 20 km od lotniska i u mnie też jest straszny hałas. Dlaczego mam to znosić??? Odpowiedz Link Zgłoś
andpel Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły 19.07.11, 23:02 Poznaniacy bardzo lubią samoloty F16 hałasujące nad miastem, albo są idiotami. W końcu w większości głosowali na Pana Grobelnego, których chwali się tym, że F16 stacjonują nie gdzieś na wojskowym lotnisku na zadupiu, tylko w jednym z największych miast w Polsce. Poza Poznaniem ludzie historie sobie opowiadają o tym, jak byli w Posen i widzieli/słyszeli F16 nad miastem :) Osobiście nie wierzę w to, iż Poznaniacy to idioci. Po prostu podoba im się ten hałas, lubią go i uważają, że samoloty wojskowe powinny stacjonować w dużych miastach :) Know How! Odpowiedz Link Zgłoś
trixiglk Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły 19.07.11, 23:09 Pan redaktor chyba nigdy nie był w okolicy lotniska. Ja bywam tam często. I moim zdaniem jedyni, którzy mają prawo narzekać to: ludzie mający domy na podejściu do pasa. Reszta wiedziała gdzie kupuje domy/ziemię i co jest w pobliżu. Ja mam piękny widok na EPKS z okna w korytarzu i nie narzekam - mieszkam prostopadle do pasa i hałas jest znośny. Dla wszystkich narzekających - wybierzcie się do Świdwina pod płot albo Malborka i posłuchajcie jak brzmią silniki SU-22 czy MiG-29. Będziecie Wujowi Samowi dziękować za to, że sprzedał nam F-16. A lotnisko.. Było jest i będzie. I oby efiki amerykańskie stacjonowały na EPKS. Będzie na co popatrzeć. Spotter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f-złom Re: Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły IP: *.proxnetwork.com 19.07.11, 23:54 człowieczku, to niech ci nad chałupą hałasują, ale co ten g... złom robi nad miastem, na Ławicy? możesz to wytłumaczyć? ja tylko czekam aż któryś "przez przypadek" zrzuci paliwo nad Starym Rynkiem - nadal będziesz popierał tych idotów? Odpowiedz Link Zgłoś
ppp262 Re: Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły 20.07.11, 00:02 to może zmień miasto? w końcu są podobno takie bez lotnisk... Odpowiedz Link Zgłoś
trixiglk Re: Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły 20.07.11, 00:20 Ławica jest lotniskiem zapasowym dla krzesin. Dlatego chłopaki muszą ćwiczyć podejścia na EPPO. Nie bój nic - nie zrzucą paliwa ani bomb ani innego czegoś na starym rynku czy mieście. Piloci latający takimi samolotami to profesjonaliści i wiedzą co, jak i gdzie mogą zrobić. Swoją drogą należy im się trochę uznania - w komercynych liniach lotniczych zarobili by sporo więcej. Co do przelotów nad moim domem - zdarzają się i jest to miły dźwięk. W przeciwieństwie do tuningowanych złomów z uszkodzonymi tłumikami jeżdżących po osiedlu i mieście. Trzeba umieć dostrzegać dobre rzeczy. Nie tylko te złe - co jest przypadłością Polaków. Gość portalu: f-złom napisał(a): > człowieczku, to niech ci nad chałupą hałasują, ale co ten g... złom robi nad mi > astem, na Ławicy? możesz to wytłumaczyć? ja tylko czekam aż któryś "przez przyp > adek" zrzuci paliwo nad Starym Rynkiem - nadal będziesz popierał tych idotów? Odpowiedz Link Zgłoś
ppp262 Re: Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły 20.07.11, 00:28 popieram w 100% ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forr Re: Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły IP: *.tktelekom.pl 20.07.11, 11:07 > Ławica jest lotniskiem zapasowym dla krzesin. Dlatego chłopaki muszą ćwiczyć po > dejścia na EPPO. Nie bój nic - nie zrzucą paliwa ani bomb ani innego czegoś na > starym rynku czy mieście. Piloci latający takimi samolotami to profesjonaliści > i wiedzą co, jak i gdzie mogą zrobić. Równie wysokiej klasy profesjonalista pilotował Case pod Mirosławcem i Tutke pod Smoleńskiem. > Swoją drogą należy im się trochę uznania - w komercynych liniach lotniczych zar > obili by sporo więcej. Nie bój, po szkole muszą swoje odsłużyć jako ekwiwalent za wyszkolenie. Potem część pójdzie 'w generały' albo struktur NATO, a część do cywilnego lotnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
szmecierecie Re: Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły 20.07.11, 09:49 Ja mam widok z mojego pokoju na startujące i czasami lądujące samoloty i bardzo sobie to chwalę. Kto pamięta loty MiG-21 wie jaki może być hałas i to nie w godzinach pracy ale cały Boży dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 20.07.11, 19:17 > Pan redaktor chyba nigdy nie był w okolicy lotniska. Ja bywam tam często. I moi > m zdaniem jedyni, którzy mają prawo narzekać to: ludzie mający domy na podej > ściu do pasa. I na Debcu, Swierczewie, Grunwaldzie. > Dla wszystkich narzekających - wybierzcie się do Świdwina pod płot albo Malbork > a i posłuchajcie jak brzmią silniki SU-22 czy MiG-29. Będziecie Wujowi Samowi d > ziękować za to, że sprzedał nam F-16. A mozeby tak ich do Powidza, gdzie nie beda nikomu przeszkadzac. A, przepraszam. Porzadna zona polskiego zoldaka musi miec blisko do butiku i nie bedzie zakupow w GSie robic! > Będzie na co popatrzeć. Dobrze. Ale zapnij najpierw rozporek. Odpowiedz Link Zgłoś
ppp262 Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły 19.07.11, 23:59 dobrze, że jest tu kilka osób które naprawdę wiedzą o czym piszą...jak są samoloty to logiczne jest, że jest również hałas...tego uniknąć się nie da ale można się przyzwyczaić...a tym co zapomnieli przypominam, że to miasto cały czas zbliża się do lotniska a nie na odwrót....nie ma nic za darmo - a ci, którzy kupili ziemię za grosze chyba tak właśnie myśleli...pozdrawiam wszystkich wielbicieli naszych F16 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trixiglk Re: Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły 20.07.11, 00:21 Miłośnicy dziękują za pozdrowienia i również podrawiają... ppp262 napisała: > dobrze, że jest tu kilka osób które naprawdę wiedzą o czym piszą...jak są samol > oty to logiczne jest, że jest również hałas...tego uniknąć się nie da ale można > się przyzwyczaić...a tym co zapomnieli przypominam, że to miasto cały czas zbl > iża się do lotniska a nie na odwrót....nie ma nic za darmo - a ci, którzy kupi > li ziemię za grosze chyba tak właśnie myśleli...pozdrawiam wszystkich wielbicie > li naszych F16 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real Re: Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 03:24 ppps262 Czy ty czasem nie pracujesz w jednostce? Albo chodzisz zbyt często na głośne imprezy? Chodzi o podejście wojska dosłownie i w przenośni. Kombinują przy mierzeniu poziomu hałasu. Krokoci robią sobie skróty nad miastem-niby dowódca wydał rozkaz, że bez dopalaczy, terefere. W ramach bratania się z ludem zapraszają przedszkole albo wysyłają orkiestrę wojskową na rynek. Ja mieszkam na Łazarzu- gdy przelatują szklanki brzęczą na stole a w okolicy włączają się alarmy samochodowe. To jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
szmecierecie Re: Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły 20.07.11, 10:00 Wiesz, mój znajomy mieszka w domku, który jest najbliżej pasa startowego i jedyne co powiedział o hałasie to: "przyzwyczaiłem się, że w tygodniu o 9 mam budzik, a reszta mi nie przeszkadza" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp262 Re: Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły IP: 150.254.194.* 20.07.11, 14:11 nie pracuję w jednostce - mieszkam obok i jakoś mi szklanki w domu nie brzęczą... a mam też inne "hałaśliwe" atrakcje w pobliżu...mam wrażenie, że najbardziej narzekają Ci co nie mają innych problemów..dla ludzi którzy mieszkają tu od lat samoloty to norma tylko osoby, które się tu wybudowały w ostatnich latach wciąż mają jakieś "ale" a szczególnie mieszkańcy Marlewa a nie Krzesin... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak obłuda, skleroza, czy niewiedza? 20.07.11, 08:26 ppp262 napisała: > miasto zbliża się do lotniska, a nie odwrotnie To przenieść lotnisko, czy miasto? > iża się do lotniska a nie na odwrót....nie ma nic za darmo - a ci, którzy kupi > li ziemię za grosze chyba tak właśnie myśleli...pozdrawiam wszystkich wielbicie > li naszych F16 ;) Ty zaś zapomniałeś albo nie wiedziałeś, że mieszkańcy Poznania usłyszeli od swoich polityków w latach 90-tych, że Ławica będzie zamknięta, a lotnisko pasażerskie zostanie przeniesione na Krzesiny. Rada Miasta po ustaleniach z rządem uchwaliła to już w 1994 roku. Dalej będziesz szkalował cierpiących mieszkańców "że kupili za grosze"? Odpowiedz Link Zgłoś
szmecierecie Re: obłuda, skleroza, czy niewiedza? 20.07.11, 10:03 Hola Hola, czyli tylko Ci którzy wybudowali się między 1995 a 2000 rokiem protestowali? Mieszkańcy g**** cierpią. Moja rodzina mieszka przy lotnisku od 1971 roku i jakoś nikt nie narzeka. Ja się urodziłem, wychowałem i doczekałem własnych dzieci - wcale nie cierpiałem. Przy okazji pozdrawiam pilotów MiG-21, którzy latali nie tylko w dni robocze 9-15, ale 24h na dobę! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: obłuda, skleroza, czy niewiedza? 20.07.11, 10:29 szmecierecie napisał: > Mieszkańcy g**** cierpią. Moja rodzina mieszka przy lotnisku od 1971 roku i jak > oś nikt nie narzeka. Ja się urodziłem, wychowałem i doczekałem własnych dzieci > - wcale nie cierpiałem. To co napisałeś wystarcza by nie kontynuować dyskusji. Po prostu chciałbym zobaczyć jak umieszczasz na youtube film, który pokazuje Ciebie stojącego na torze startów w czasie 10 takich startów. Dokonaj tego, a uznam, że rzeczywiście jesteś "twardy facet"... Żenujące. Natomiast to co napisałeś wciąż nie jest odpowiedzią na dwa pytania fundamentalne: - przenieść wojskowe lotnisko, czy miasto? - jakie korzyści ma Poznań z tego lotniska, by mieszkańcy musieli znosić zupełnie nietypowe dla miast niedogodności? Odpowiedz Link Zgłoś
szmecierecie Re: obłuda, skleroza, czy niewiedza? 20.07.11, 10:39 Skoro nie chcesz kontynuować dyskusji to po co ją kontynuujesz? Co to takiego "tor startów", chyba z torem wyścigowym się Tobie pomyliło. Oba pytania są pozbawione sensu. Zapominasz, że mieszkasz w Polsce, nie tylko w Poznaniu. Ja z autostrady nie mam żadnych korzyści więc mam żądać zamknięcia autostrady? Jak to mówił mój profesor fizyki w liceum: bezedury gadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: obłuda, skleroza, czy niewiedza? 20.07.11, 12:14 szmecierecie napisał: > Oba pytania są pozbawione sensu. Zapominasz, że mieszkasz w Polsce, nie tylko w > Poznaniu. Ja z autostrady nie mam żadnych korzyści więc mam żądać zamknięcia a > utostrady? > > Jak to mówił mój profesor fizyki w liceum: bezedury gadasz. Każda decyzja to podjęcie działania poprzedzone wyborem działań alternatywnych. Nie chcesz się przyznać, że nie masz dobrej odpowiedzi na temat wyboru tej, a nie innej alternatywy, to nie ripostuj. Odpowiedz Link Zgłoś
szmecierecie Re: obłuda, skleroza, czy niewiedza? 20.07.11, 12:17 Ponoć nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Tak więc, Twoje pytania nie są głupie, one są bez sensu. Dla przykładu: "Przenieść miasto czy lotnisko?" Co to za alternatywa? Na tym kończy się cały możliwy zakres Twoich opcji? Dramatycznie z Twoim myśleniem jeśli listę możliwych rozwiązań zamykasz do dwu nierealnych opcji. Co będę robić, wybiorę sam, nie musisz mi rozkazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cluberr Re: obłuda, skleroza, czy niewiedza? IP: *.icpnet.pl 21.07.11, 22:34 Jak to co ma miasto kupę kasy od armi . Podczas ćwiczeń międzynarodowych i nie tylko wszyscy się cieszą hotele sklepy b.....e kina i wiele innych. Ta jednostka zatrudnia około 4000 ludzi którzy pieniądze również zostawiają w Poznaniu a nie w Powidzu wiec tobie lub twoim znajomym też nabijają kieszeń w jakiś sposób . Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: obłuda, skleroza, czy niewiedza? 23.07.11, 20:31 Gość portalu: cluberr napisał(a): > Jak to co ma miasto kupę kasy od armi . Proszę o jakiś konkret, oszacowanie, wskazanie. Ja bardzo jasno wskazuję na źródło strat finansowych. >Podczas ćwiczeń międzynarodowych i nie > tylko wszyscy się cieszą hotele sklepy b.....e kina i wiele innych. 1. Takich (na szczęście) jeszcze nie było. 2. Czyli sprzedajemy niebo nad dużym miastem i spokój akustyczny mieszkańców millionowej metropolii za pieniądze? Ile to jest warte? Ilu ludzi przyjechałoby na takie manewry? Więcej niż na imprezę targową? > Ta jednostk > a zatrudnia około 4000 ludzi Jeśli masz jakieś źródło, to proszę je podaj. Ja niestety dysponuję jedynie przekazem ustnym, że 31 Baza zatrudnia łącznie ok. 300-400 wojskowych i cywili. > którzy pieniądze również zostawiają w Poznaniu a n > ie w Powidzu wiec tobie lub twoim znajomym też nabijają kieszeń w jakiś sposób Z radością oddałbym "te pieniądze" miastom, które gospodarczo by na tym zyskały przy mniejszych kosztach uciążliwości. Dla gospodarki Łasku byłby to zysk, a tak starty i lądowania odbywają się nad polami, zaś pas startowy od granicy zabudowań leży w odległości ok. 2km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp262 Re: obłuda, skleroza, czy niewiedza? IP: 150.254.194.* 20.07.11, 14:17 miasto się rozwija i osoby decydujące się przenieść w rejon lotniska są tego świadome i teoretycznie powinny być świadome uciążliwości z tym związanych... gdyby było lotnisko cywilne podejrzewam, że sporo osób narzekałoby jeszcze bardziej - w końcu ruch pasażerski trawa cała dobę - świątki piątki i niedziele..samoloty wojskowe lataja w określonych godzinach..w weekendy właściwie wcale...i wcale nie szkaluje ludzi, którzy działki kupili...zastanawia mnie tylko ich brak wyobraźni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły IP: *.icpnet.pl 20.07.11, 09:01 Pod ich nieobecność proponuję zbombardować to pieprzone lotnisko Odpowiedz Link Zgłoś
szmecierecie Stowarzyszenia Ekologiczne Marlewo już nie ma 20.07.11, 09:46 Kiedy sądy odrzuciły wnioski o odszkodowania, pies z kulawą nogą nie chciał się tym stowarzyszeniem zajmować. Tak bardzo "ekologiczni" są mieszkańcy Marlewa. Swoją drogą, ciekawe ilu z nich mieszkało na Marlewie przed 1943 rokiem, skoro byli zaskoczeni powstaniem lotniska wojskowego? Dla zainteresowanych: www.gearthhacks.com/dlfile33527/303rd-BG-%28H%29,-Mission-164---Posen-Aircraft-Plant.htm www.wojennypoznan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=56:amerykaskie-naloty-bombowe-na-pozna-w-1944-roku&catid=31:general&Itemid=46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Stowarzyszenia Ekologiczne Marlewo już nie ma IP: *.netcologne.de 20.07.11, 15:11 Ten Pan lub Pani (szmecierecie, jak sie nazywa), to chyba po prostu przedstawiciel wojska. Pewnie oddelegowany do sluzby na niwie Internetu, do bronienia idiotycznej decyzji o lokalizacji bazy F16 w Poznaniu-Krzesinach. Prawda jest taka, ze baza jest w oczywisty sposob szkodliwa dla Poznania i calej aglomeracji poznanskiej, i powinna zostac wyprowadzona stad jak najszybciej. Jest oczywiscie pytanie co zrobic z lotniskiem Lawica - przeniesc na Krzesiny? A moze gdzies jeszcze dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
szmecierecie Re: Stowarzyszenia Ekologiczne Marlewo już nie ma 20.07.11, 17:09 Przedstawiciel wojska :-) hehehehhe. W sumie kapralem rez. jestem, to może jestem też przedstawicielem wojska. Nade wszystko jednak jestem przedstawicielem zdrowego rozsądku. Bo w moim domu dużo bardziej słychać hałas z autostrady niż z lotniska. Zlikwidować autostradę? Pytanie brzmi: kto zapłaci za ewentualną wyprowadzkę? Pan podatnik, czy Pan deficyt? Takiego trudnego pytania pewnie nikt z malkontentów pewnie nie zadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowytna Re: Stowarzyszenia Ekologiczne Marlewo już nie ma IP: *.proxnetwork.com 22.07.11, 09:37 kapral rezerwowego szajsu i hałasu... rozumiem, że pajace ci zapłaciły za pzeprowadzkę jakieś 100km i ich nie słyszysz i/lub za pogrubienie murów tak gdzieś o 6m przez co ich nie słyszysz. Sorry, ale to g*wno lata też nad m.in. Wildą (słychać tam w piwnicach to nawet), Jeżycami (jw), centrum miasta (wejdź sobie do Altum, gdy to "coś" będzie lecieć i spróbuj z kimś porozmawiać). ----- Wojsko ograniczna wolność mieszkańców! Usunąć wojsko! Odpowiedz Link Zgłoś
poz3 Re: Stowarzyszenia Ekologiczne Marlewo już nie ma 22.07.11, 09:59 Gość portalu: jowytna napisał(a): > Wojsko ograniczna wolność mieszkańców! Usunąć wojsko! Nie lepiej byłoby usunąć mieszkańców z tych dzielnic patologicznych? Wilda czy Jeżyce są znacznie bardziej szkodliwe dla miasta niż lotnisko wojskowe. Odpowiedz Link Zgłoś
rejestr1 Re: Stowarzyszenia Ekologiczne Marlewo już nie ma 26.07.11, 13:03 Zarówno Jeżyce, czy Wilda są jednak częścią Poznania, i to że mieszkają tam różni ludzie, nie wynika bynajmniej że są to dzielnice patologiczne. Jak już z tak dużym zapałem wypowiadasz się za lotniskiem wojskowym pośrodku aglomeracji, to może potrafisz mi wytłumaczyć jakie korzyści przynosi ono tejże aglomeracji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cluberr Re: Stowarzyszenia Ekologiczne Marlewo już nie ma IP: *.icpnet.pl 21.07.11, 22:40 Jak co zrobić z Ławicą -----------zlikwidować.... Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Re: Stowarzyszenia Ekologiczne Marlewo już nie ma 20.07.11, 15:27 Szmecierecie - napisałeś elegancko, ale z tymi odszkodowaniami trochę przesadziłeś - sam zobacz: poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,8542642,Miliony_odszkodowania_za_halas_F_16.html Swoją drogą ciekawe, co tam słychać u osób, które już zainkasowały odszkodowania - sprzedały działki i zakupiły domy w spokojnej okolicy, bez hałasów, czy może odszkodowania sprawiły, że hałas przestał im przeszkadzać... "Trzy tygodnie bez F-16. Krzesiny odetchnęły" - pisze Gazeta. No bardzo się cieszę, ale ja mam nadal przekroczone wszystkie normy hałasu, niemal przez cała dobę, a nie tylko w porach, kiedy latają samoloty. I co teraz? Niech ktoś spróbuje posłuchać u mnie muzyki. Fajnie, że przeczytałem ten artykuł, bo tych trzech tygodni "wytchnienia" od hałasu związanego z lotami samolotów mógłbym przypadkiem nie zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Stowarzyszenia Ekologiczne Marlewo już nie ma 23.07.11, 20:34 1. Widzę, że zamiast na problemie jakim dla całego Poznania jest obecność F-16 koncentrujesz się na schadenfreude wobec ludzi mieszkających koło lotniska... 2. Wskutek czego masz nieustannie przekroczone normy hałasu? Czy Twój dom jest na mapie przekroczeń w strefach czerwieni? Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Re: Stowarzyszenia Ekologiczne Marlewo już nie ma 24.07.11, 18:29 Ad. 1. Nie zgadzam się, po prostu nie lubię hipokryzji. Nie uważam też kwestii obecności lotniska wojskowego za najbardziej palący problem miasta. Widzę tu sporo istotniejszych problemów do pilnego rozwiązania. Lotnisko - owszem, w takiej kolejności jak już kiedyś pisaliśmy - decyzja, albo nawet umowa i stopniowe wygaszanie lotniska na przestrzeni kilku lat (choćby nawet 10) bez jakiegokolwiek udziału miejskich środków, co oznacza także czas dla miasta na przygotowanie się do zagospodarowania tego obszaru. Ad. 2. Limity hałasu w miejscu, w którym mieszkam - jaką sądzę (bez badań) są przekroczone dość znacznie przez większą część doby. Na tyle mocno, że incydentalny hałas naszego miejskiego lotnictwa mało mnie obchodzi. Słuchanie muzyki przy otwartym oknie - zdecydowanie nie wchodzi w grę. Ale nie narzekam, odszkodowania się nie domagam, wszak mieszkam w mieście, widziałem jakie są warunki decydując się na taką lokalizacje. Źródła tego hałasu to między innymi: - ruch uliczny, powodowany także przez mieszkańców Marlewa, Franowa i Grunwaldu (zwłaszcza tych ostatnich, z uwagi na pojemność silników) ;-) - ruch tranzytowy (w tym ciężarówki) poprowadzony między osiedlami, lub tuż na ich obrzeżach, także z powodu braku niektórych odcinków III ramy. - atrakcje miejskie związane z ruchem ulicznym: nadużywanie sygnałów dźwiękowych, pisk opon - wielokrotnie w ciągu dnia, motocykliści oraz demonstrowanie jak bardzo hałaśliwy potrafi być pojazd z niesprawnym układem wydechowym. - nocne atrakcje związane z parkowaniem i rozładowywaniem ciężarówek przy rampie marketu - w tym praca agregatów chłodniczych naczep. - hałas emitowany przez stację paliw - sprężarki do przetaczania gazu z cystern, także późnym wieczorem, także w nocy. Nie wiem, czy budynek w którym mieszkam znajduje się w "strefie czerwieni", bo takiej mapy dawno nie widziałem. Wiem za to, co słyszę przez cały rok. No, może poza okresem, kiedy leży świeży śnieg (mocno tłumi hałas). Ja nawet mapy z precyzyjnie zaznaczonym granicami osiedli nie mogę nigdzie znaleźć, a co dopiero mapę obszarów z przekroczeniami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Stowarzyszenia Ekologiczne Marlewo już nie ma 26.07.11, 20:05 emissarius napisał: > Ad. 1. Nie zgadzam się, po prostu nie lubię hipokryzji. Nie uważam też kwestii > obecności lotniska wojskowego za najbardziej palący problem miasta. Widzę tu sp Hipokryzji nie ma co Ci wykazałem. A z schadenfreude się nie wytłumaczyłeś. > Ad. 2. Limity hałasu w miejscu, w którym mieszkam - jaką sądzę (bez badań) są p > rzekroczone dość znacznie przez większą część doby. Na tyle mocno, że incydenta > lny hałas naszego miejskiego lotnictwa mało mnie obchodzi. Kwestia wyobraźni, empatii i solidarności. > nia się nie domagam, wszak mieszkam w mieście, widziałem jakie są warunki decyd > ując się na taką lokalizacje. Źródła tego hałasu to między innymi: I w tym momencie nie rozumiem Twoich gorących protestów wobec pomysłu wyegzekwowania prędkości 50 km/h na ul. Krzywosutego. > - ruch uliczny, powodowany także przez mieszkańców Marlewa, Franowa i Grunwaldu > (zwłaszcza tych ostatnich, z uwagi na pojemność silników) ;-) Samochód z silnikiem o dużej pojemności przy jeździe do 100 km/h jest znacznie cichszy od niewielkiej pojemności. > Nie wiem, czy budynek w którym mieszkam znajduje się w "strefie czerwieni", bo > takiej mapy dawno nie widziałem. Wiem za to, co słyszę przez cały rok. No, może Na stronie miejskiej gdzieś pod badanie uciążliwości akustycznej albo przekroczenia norm hałasu, a może monitoring hałasu. Na pewno jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aerofan Ale przecież to nie o Marlewo chodzi... 20.07.11, 10:52 Marlewo to jest ekstremum, ale przecież F16 to spora uciążliwość dla mieszkańców południowych Rataj, Starołęki, Dębiny, Lubonia, Komornik... I nie chodzi tylko o F16. Często nad głowami Borówca czy Kamionek "terkocze" wojskowy śmigłowiec (często całymi dniami) zrzucający spadochroniarzy. Szczerze mówiąc ten śmigłowiec bardziej mi przeszkadza, niż owe F16. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bua Re: Ograniczony Grobelny pozbawiony wyobraźni IP: 142.94.86.* 21.07.11, 19:50 andpel bredzisz. Poznaniacy wręcz nienawidzą F16 hałasujące nad miastem, bo nie są idiotami. Grobelny ma coś nie tyle z uszami (głuchy?) ale przede wszystkim ze swoim mózgiem ( brak wyobrażni ) chwaląc się tym, że F16 stacjonują w Poznaniu a nie gdzieś na wojskowym lotnisku np. w Powidzu. Odpowiedz Link Zgłoś