faber.cpu 21.10.11, 10:17 Panie urbanisto, chcecie aby studenci zostali w centrum a nic nie robicie aby im umożliwić normalny transport po poznaniu !?!? Chcieć nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wlodzimierz_nowak Re: Poznań będzie tęsknił za studentami? 21.10.11, 11:25 Pan urbanista pracuje w UK. Zresztą poznańscy urbaniści także mają krytyczne zdanie o pomyśle kampusu, ale UAM i urząd miejski nie kierują się ich zdaniem przy brnięciu w pomysł dezurbanizacji z lat 70-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Poznań będzie tęsknił za studentami? IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 21.10.11, 11:43 Pozwole sobie pominac kwestie urbanistyczne. Ale przenoszenie wydzialow humanistycznych na wieksza odleglosc od BU jest po prostu poronionym pomyslem. W dodatku co z dwukierunkowcami? Morasko dla historykow jest kompletnym "Verschlimmbesserung", na pierwszy rzut oka fajnym rozwiazaniem, ale w gruncie rzeczy krokiem wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anon Re: Poznań będzie tęsknił za studentami? IP: *.icpnet.pl 21.10.11, 12:11 NIE WSZYSCY STUDENCI CHCĄ NA MORASKO! I całe szczęście zdążę zrobić licencjat przed przeniesiem... Poza tym projekt tego budynku jest okropny. Kolejny pseudo-amerykański kloc. Odpowiedz Link Zgłoś
totuus Re: Poznań będzie tęsknił za studentami? 21.10.11, 12:48 "Nowe budynki zdaniem rektora zaprocentują sukcesami naukowymi. - Po przenosinach na Morasko wydziału biologii mamy tam wysyp habilitacji. Naukowcy zdobywają więcej grantów i więcej publikują." Naprawdę? Skoro jest tak świetnie, to dlaczego wydział biologii z ledwością obronił w tym roku swoją pozycję w klasyfikacji komisji akredytacyjnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biolog Re: Poznań będzie tęsknił za studentami? IP: *.173.32.110.tesatnet.pl 21.10.11, 13:49 Od razu widać, że nie wiesz, o czym piszesz - nie wiesz nawet czym zajmuje się PKA. Odpowiedz Link Zgłoś
totuus Re: Poznań będzie tęsknił za studentami? 24.10.11, 09:04 Za to ty najwyraźniej orientujesz się śiwietnie. Odpowiedz Link Zgłoś
plendz Myślenie życzeniowe rektora 21.10.11, 14:22 To, że na biologii wysypało habilitacjami można też wiązać ze zmianą ustawy na gorszą (od 1.10.11odebrano naukowcom wszystkie "pomoce" habilitacyjne - urlopy i stypendia, zaś roczny urlop po 7 latach pracy przysługuje tylko nauczycielom mianowanym, których jest garstka, podczas gdy większość doktorów-adiunktów jest zatrudniona na czas określony) oraz z domniemaniem, że przedtem wiele osób robiło tam habilitacje zbyt długo. Rektor nie powiedział, że habilitacjami "sypnęło" również na innych wydziałach, w tym tych, które się nie przeniosły na zadupie. Ponadto rektor udaje, że nie widzi, że z Moraska wszyscy uciekają po "odrobieniu pańszczyzny". Cały zaś artykuł abstrahuje od opinii większości naukowców, dla których zesłanie na Morasko oznacza kłopoty z dojazdem. Co do opiniurbanisty - co do studentów to prawda, ale jeśli chodzi o środowiskowotwórcze oddziaływanie UAM, to jest to niestety ułuda - UAM słabo wpisuje się w życie Miasta,jego pracownicy są zagonieni i słabo wynagradzani. Ponadto powszechna jest opinia, że gdyby środki wydane na Morasko poszły na badania naukowe, wyposażenie i sprzęt oraz wynagrodzenia, to UAM byłby o kilka dekad do przodu. Niestety, zarówno dla władz państwa, jak i UAM pracownicy, ich motywacja i jakość, to najmniej ważny element układanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Myślenie życzeniowe rektora IP: *.echostar.pl 21.10.11, 17:03 Żeby nie było: można być mianowanym na czas określony. Ja jestem adiunktem z takim mianowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Historycy wyprowadzają się na morasko [zdjęcia] 21.10.11, 13:37 No tak, bo to Morasko to pewnie w Australii... A wydzial matmy gdzie jest, jesli nie na Morsku ? Wiadomo bylo, ze budynki w centrum chca opylic. Ciekawe czy dostana tyle ile wydali na te nowe (pewnie z Unii dostali kase)... Po diabla nam tylu historykow ? Chca sie uczyc tych bzdetow - niech placa, a stypendia tylko dla elity... Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Historycy wyprowadzają się na morasko [zdjęcia] 21.10.11, 14:35 Nie wiem czy ktoś z szanownych forumowiczów miał okazję uczestniczyć w zajęciach odbywających się w Historicum, ale gniecenie się parudziesięciu osób w małej salce (wiosną - zaduch, zimą - buba)nie można nazwać normalnymi warunkami do nauki. A czy Poznań na tym straci? Bar Kuchcik, lokalne kserokopiarnie, parę okolicznych knajp - pewnie tak. Poznań jako taki - śmiem powątpiewać. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Historycy wyprowadzają się na morasko [zdjęci 21.10.11, 16:34 dziodu napisał: > Nie wiem czy ktoś z szanownych forumowiczów miał okazję uczestniczyć w zajęciac > h odbywających się w Historicum, ale gniecenie się parudziesięciu osób w małej > salce (wiosną - zaduch, zimą - buba)nie można nazwać normalnymi warunkami do na > uki. A czy Poznań na tym straci? Bar Kuchcik, lokalne kserokopiarnie, parę okol > icznych knajp - pewnie tak. Poznań jako taki - śmiem powątpiewać. Ktora to sala nie jest w stanie pomiescic przecietnej wielkosci grupy? Nie sa one jakos szczegolnie wielkie, ale nikt nigdy nie musial dzielic jednego stolu z trzema innymi osobami. A czy ze plecami bede miac sciane w odleglosci metra czy czterech.... HU w Berlinie byl i jest w wiele madrzejszy. Mimo faktu, ze nie jest bynajmniej bajecznie bogaty, wciaz utrzymuje humanistow w centrum miasta - wlasnie tam, gdzie jest BU i Staatsbibliohek. Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Historycy wyprowadzają się na morasko [zdjęci 21.10.11, 17:54 Historicum nie kończy się na 3 piętrze. Zapraszam w odwiedziny na piętra 4-5 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Historycy wyprowadzają się na morasko [zdjęci 22.10.11, 10:33 Z góry przepraszam. Test.. forum.gazeta.pl/forum/f,32,Nauka.html forum.gazeta.pl/forum/f,27,Gielda.html forum.gazeta.pl/forum/f,67,Poznan.html forum.gazeta.pl/forum/f,13,Aquanet.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cehaem Re: Historycy wyprowadzają się na morasko [zdjęci IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 22.10.11, 10:36 Ok, przyznaje. Na gorze bywalem wylacznie okazjonalnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
reviri Historycy wyprowadzają się na morasko [zdjęcia] 21.10.11, 14:45 Z jednej strony, jako absolwentka Wydziału Historycznego mogę powiedzieć, że dobrze, że się przenoszą. W tej chwili warunki do nauki są dla "historyków" kiepskie: małe, duszne, źle wyposażone sale, które często nie są w stanie pomieścić wszystkich studentów. Pod tym względem przenosiny na pewno wyjdą na dobre. Ale generalnie opuszczanie historycznego budynku przy św. Marcinie napawa mnie smutkiem. Tam się rzeczywiście oddycha historią. Cieszę się, że tego nie dotrwałam. Nowy (swoją drogą brzydki i nieoddający klimatu wydziału budynek) położony tak daleko od miasta, muzeów i bibliotek raczej nie wyjdzie wydziałowi na dobre. Miastu też pewnie nie -> jeszcze więcej studentów w zatłoczonych tramwajach na Pestce każdego ranka i popołudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyrlander Re: Historycy wyprowadzają się na morasko [zdjęci IP: *.centertel.pl 21.10.11, 22:13 Jakiego historycznego budynku??? Historycznym dla WH było i jest Coll. Iuriducum. Obecny budynek Wydziału został mu 'wtryniony' na fali rozliczeń z nieboszczką PZPR (KomWoj), bez oglądania się na to, że na dydaktykę nadaje się gorzej od psiej budy. Ale cóż, to miała być tzw. społeczna sprawiedliwość. O tej ostatniej, ale narodowej, można mówić w przypadku WFPiK, który w spadku po biologach i geografach otrzymał budynek ... pruskiej Komisji Kolonizacyjnej. Ot, swoisty chichot historii i dowód na to, że Polacy potrafią na swoje przekuć nawet to, co wzniesiono przeciw nim (dotyczy to również Coll. Minus, starego Iuridicum, Teatru Wielkiego, Filharmonii i Zamku, a więc całej dzielnicy cesarskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk_cyklista Re: Historycy wyprowadzają się na morasko [zdjęci IP: 150.254.110.* 16.12.11, 18:36 Bez przesady z tą odległością. Pestka z pętli na Sobieskiego do Kaponiery jeżdzi 10 -12 minut. Już za rok ma być dojazd pod mostami na dworzec i dalej na Górczyn, co usprawni dojazd wszystkim. Jak na Morasku powstaną akademiki to tłok też się zmniejszy - poza tym jest jeszcze rower. Odpowiedz Link Zgłoś
gladwik Historycy wyprowadzają się na morasko [zdjęcia] 15.12.11, 00:53 Jestem Poznaniakiem studiującym biologię, ale w Warszawie. W "stolycy " wydział biologii jest w centrum i z zoologią stoi dużo gorzej niż Poznań, Kraków, albo Gdańsk, które swoje wydziały wyniosły poza miasto - bardzo prosty powód - jak chcę robić badania "terenowe" to w trzech wspomnianych przeze mnie miastach wystarczy, że wyjdą do ogródka - w Warszawie muszą jeździć na Mazury albo do Kampinosu. Jeśli chodzi o studentów w centrum - w Warszawie zarówno kampus Centralny, jak i Ochota są w centrum, a mimo to studenci są dużo bardziej widoczni na poznańskich ulicach, w poznańskich knajpach, w poznańskich tramwajach. Położenie kampusu ma na prawdę marginalne znaczenie. I nie jest to moje prywatne, odosobnione zdanie, potwierdza to większość znanych mi dwumiastowych (Poznańsko-Warszawskich i Warszawsko-Poznańskich) studentów. Odpowiedz Link Zgłoś