agn.10
14.11.11, 15:54
Na temat śmieci było już trochę wątków ale w zakładce Poznań, to niewiele.
Mam problem z wyrzucaniem posegregowanych śmieci. Podkreślam: POSEGREGOWANYCH.
Otóż na Morasku, na osiedlu w Radojewie kilka lat temu były pojemniki do segregowania śmieci. Niestety było tam wrzucane wszystko oprócz tego co powinno. Jakiś tubylec radośnie wcisnął tam kanapę (!) - tak na marginesie moje gratulacje. Więc pojemniki zniknęły. Jest oczywiście możliwość segregacji w workach, jednak mam do wyboru: albo w garażu nocuje autko, ale mam tam prezez 2 tygodnie worki pełne śmieci.
Od tego czasu posegregowane śmieci wrzucałam do pojemników koło Makro (często tam przejeżdżam) lub koło Castoramy. Niestety wczoraj ochrona Makro poinformowała mnie że nie wolno mi tam wyrzucać szkła i PET (tak na marginesie - całą wodę w butelkach plastikowych kupuję właśnie w makro) i mam to wyrzucać sobie do śmietnika w domu.
I tutaj proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie: czy Makro, Castorama albo inne markety płacą za wywóz posegregowanych odpadów? Bo jeżeli tak, to oczywiście klienci nie powinni korzystać z ich kontenerów, ale jeżeli nie to czy jest prawo które zabrania mi wrzucania tam makulatury i butelek?