Dodaj do ulubionych

śmieci: temat stary, ale potrzebuję info

14.11.11, 15:54
Na temat śmieci było już trochę wątków ale w zakładce Poznań, to niewiele.
Mam problem z wyrzucaniem posegregowanych śmieci. Podkreślam: POSEGREGOWANYCH.
Otóż na Morasku, na osiedlu w Radojewie kilka lat temu były pojemniki do segregowania śmieci. Niestety było tam wrzucane wszystko oprócz tego co powinno. Jakiś tubylec radośnie wcisnął tam kanapę (!) - tak na marginesie moje gratulacje. Więc pojemniki zniknęły. Jest oczywiście możliwość segregacji w workach, jednak mam do wyboru: albo w garażu nocuje autko, ale mam tam prezez 2 tygodnie worki pełne śmieci.
Od tego czasu posegregowane śmieci wrzucałam do pojemników koło Makro (często tam przejeżdżam) lub koło Castoramy. Niestety wczoraj ochrona Makro poinformowała mnie że nie wolno mi tam wyrzucać szkła i PET (tak na marginesie - całą wodę w butelkach plastikowych kupuję właśnie w makro) i mam to wyrzucać sobie do śmietnika w domu.
I tutaj proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie: czy Makro, Castorama albo inne markety płacą za wywóz posegregowanych odpadów? Bo jeżeli tak, to oczywiście klienci nie powinni korzystać z ich kontenerów, ale jeżeli nie to czy jest prawo które zabrania mi wrzucania tam makulatury i butelek?
Obserwuj wątek
    • manissa Re: śmieci: temat stary, ale potrzebuję info 14.11.11, 22:56
      W umowie znajduje się informacja jak roliczane są surowce plus liczba wywozów. Duże firmy np. takie jak Makro czy inne Markety moga negocjować cenę i ilość wywozów surowców. Poza tym to ich kontenery i nie rozumiem polityki podrzucania "kukułczych jaj". Nie dość, że Makro walczy z mieszkańcami okolicznych domków to jeszcze napływowy mieszkaniec z Radojewa z najwiekszą radością podrzuca worki z posegregowanymi surowcami. Czasem wystarczy zadzwonic do firmy z którą ma się podpisaną umowę i poprosić o wywóz interwencyjny(dodatkowy). Remondis nie robi zbytnich problemów
    • Gość: log No, właśnie - gdzie znikają pojemniki? IP: *.icpnet.pl 08.12.11, 12:05

Gdzie mam wyrzucić posegregowane śmieci? (chodzi o centrum miasta)

Z miejsca gdzie zawsze wyrzucałem (Krasińskiego, przy Roosevelta) zniknęły.
      • Gość: log Niby jest strona, niby jest mapka... IP: *.icpnet.pl 12.12.11, 14:11

...ale co z tego, że kompletnie nieczytelna i niedziałająca?

www.odpady.poznan.pl/index.php?rsl=1&&pid=11111251

Grunt, że grant z Unii (zapewne) wzięty :->

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka