-
Zrobiło mi się niechcący za dużo sernikowej masy (sernik z bialą czekoladą). Na dwa albo trzy serniki, a nie na jeden :) Czy jak zamrożę tę masę, to po jej rozmrożeniu i upieczeniu sernik wyjdzie OK w smaku, konsystencji itd ?
-
Wymyśliłam sobie na Boże Narodzenie tort piernikowy. Nie mogę jednak do niego dodać jajek. Znalazłam sporo przepisów na piernik bez jaj, ale szukam pomysłu na masę i inne dodatki do tortu (również bez jaj). Czy macie sprawdzone przepisy? Chętnie zrobię coś z czekoladą, ale raczej bez bakalii.
-
Mojemu synowi zdiagnozowano niedawno całościowe zaburzenia rozwoju. Od jakiegos czasu czytam to forum i zastanawiam się, czy nie zrobic synowi badań w kierunku chorób metabolicznych. W Instytucie Matki i Dziecka w warszawie, gdzie urodziłam syna powiedziano mi, że syn po urodzeniu mial zrobione badania przesiewowe w kierunku fenyloketonurii, mukowiscydozy, wrodzonej niedoczynności tarczycy i tandemową spektometrię mas. Usłyszałam gdzies jednak, że czas, u dzieci autystycznych te badania sie p...
-
Witam :)
Czy ktoś z Was wypróbował może gotowe masy makowe?
Jeśli tak to jakiej firmy są dobre? Widziałam w sumie masy z dwóch firm - Helio i Bakaland.
Co polecacie?
-
witam:) mam dwa pytania
1. ktorej masy krowkowej zdecydowanie unikac, a jak jest dobra?
2. czy w Niemczech jest cos takiego dostepne czy musze targac z Polski?
-
Ostrzegam kupilam 2puszki i wyrzucilam, nigdy wiecej!
.Niechcialo mi sie gotowac mleka skondensowanego na mazurek i kupilam to swinstwo zachwalane przez innych.
musialam kupic i ugotować mleko ale teraz jest pyszny mazurek
-
Witam, czy da się przygotować "masę maślaną" (buttercream) na miękkiej margarynie, takiej do smarowania pieczywa, pakowanej do kubeczka? Zawsze używam do takiej masy masła i margaryny twardej (+ cukier puder), w kostce, zapakowanej w papier, ale tym razem będę miała do czynienia z alergikiem, który może jeść tylko 1 rodzaj margaryny, właśnie miękkiej. Proszę o możliwie szybką pomoc i dziękuję.
-
Jeżeli kupujecie gotową masę makową do klusek, to co dalej z nią robicie? Czego dodajecie?
Pomóżcie, please, to moja pierwsza samodzielnie przygotowywana wigilia :).
Przy czym nie ukrywam, że na razie idę po najmniejszej linii oporu, bo nie mam warunków do normalnego gotowania, większość dań jest z gotowych półproduktów.
-
Chciałam zrobić ptysie, nie wiem tylko jak zrobić taką prawdziwą masę ptysiową?
-
Ostatnio robiłam ciasto z masą z budyniu zmiksowanego z kremówką i cukrem pudrem (500 ml mleka, 2 budynie, 600 ml kremówki). Całość zapiekłam ale masa się nie ściągnęła. Zastanawiam się, czy nie dać do niej żelatyny. Ale czy można ją piec? A jeśli tak, to ile jej dać? 2 łyżeczki?
-
Mam w domu puszke gotowej masy krowkowej,ktorej niedlugo uplynie termin waznosci.Zawsze robilam ciasto snickers,ale juz nam sie przejadl.Znacie jakies propozycje do wykorzystania z ta masa?
-
bardzo proszę o pomoc: chciałam zrobić córeczce na urodziny taki tort, ale nie mam pojęcia co to za masa! czy maślana? niestety, nie jestem z anglojęzycznych, nad czym coraz bardziej ubolewam;-( liczę na Wasza pomoc! www.youtube.com/watch?v=BqOP4iygW2k&feature=related
-
W zeszłym tygodniu robiłam ten tort:
www.malacukierenka.pl/pomaranczowy-tort-z-kremem-maslankowym.html
i zostały mi maleńkie grudki żelatyny w masie. Naprawdę długo mieszałam i mieszałam...
Z żelatyną nie mam zupełnie doświadczeń i nie wiem, może trzeba było jeszcze dłużej.... a może ten sok można trochę podgrzać jak przy robieniu galaretki?
Bałam się zrobić inaczej niż jest w przepisie i podgrzewać bo nie miałam składników na wiecej masy.
-
Witam, chcę sama upiec tort dla synka na 3 urodziny i tu kilka moich pytań?
1. Lepiej kupić gotową masę cukrową czy zrobić samemu ?
2. Czy tort który będzie pokryty taką masą cukrową musi mieć jakiś specjalny krem , czy mogę zrobić np. śmietanowy ?
3. Czy bezpośrednio pod masą cukrową tort musi być pokremowany czy może być suchy ( ale czy masa będzie ładnie przylegać ? )
4. Czy ozdoby z masy cukrowej czymś się przykleja ?
Mam nadzieję że ktoś wykaże cierpliwość i mi pomoże ? :)
z gó...
-
Witam,
moj Synek za 3 tygodnie obchodzi 1 urodziny, chcialam upiec mu maly torcik tylko dla Niego zeby mogl sie "wybrudzic" kremem do woli, i tu jest moj maly problem, Malenstwo ma alergie na produkty mleczne i jajka. Czy zna ktos przepis na tort i mase bez jajek i produktow mlecznych?
Z gory dziekuje.
S
-
Zostaliśmy zaproszeni na święta do rodziny z innego miasta, chce upiec i zabrać ze sobą kruche babeczki z jakimś nadzieniem (jeszcze nie zdecydowałam jakim) i kremem na wierzchu - ma on wyglądać tak: babeczki.info.pl/images/obrazki/babeczki4.jpg , taka dość sztywna spiralka, bo chcę je świątecznie udekorować. Krem ma być dość zwarty, żeby te wszystkie duperelki do ozdoby ładnie się w nim trzymały i żeby babeczki zniosły kilkugodzinną podróż samochodem. Wiem, że najlepiej pewnie sprawdziłaby...
-
oczywiście śmietana ubita, i dodane trochę żelatyny lub może galaretki? jak myslicie? chciałam przełożyć ciasto cytrynowe?
-
Zważyła mi sie masa do ciasta i nie miałam pojęcia ze są sposoby na naprawienie tego wiec włożylam masę do piekarnika i jestem ciekawa czy cos z tego wyjdzie? Proszę o porady.
-
Mam takie pytanie...
czy jak zrobie babeczki w tym stylu:
www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-snickerdoodle---rudolfy
(głownie chodzi mi o masę)
i dodam jako ozdobę takie ciastko:
www.slodkiefantazje.pl/rubinowe-serduszka
lub takie:
www.mojewypieki.com/przepis/kruche-kakaowe-ciasteczka
to czy masa sie zabarwi a lukier rozpusci? Chodzi mi o to, czy będzie wyglądac estetycznie po kilku godzinach... (dziecko do szkoły potrzebuje i nie wiem czy robić taka kombinacje czy bezpieczniej s...
-
Kupiłam w Tesco gotową masę kajmakową (po raz pierwszy). Jest w puszcze więc nie wiem "na pewno", ale chyba jest twarda :) W związku z tym mam pytanie - jak ją rozpuścić by wyłożyć na ciasto?
Dziękuje za inf.
Pozdrawiam/