Dodaj do ulubionych

Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobelny

13.01.12, 22:11
No comment
Obserwuj wątek
    • rockville Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobelny 13.01.12, 22:14
      Oplata Euro 2012 , czyli 20 zlotych dodane do kazdego rachunku za gaz , wode i elektrycznosc sprawi , ze cena sieciowki w roku 2015 nie przekroczy 150 zlotych !
      • poziomka000 Rysiek po prostu chce wpłynąć na tradycję jazdy 14.01.12, 09:23
        rowerem w Poznaniu!
    • rejestr1 Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobelny 13.01.12, 22:16
      Rysiu G. wyraźne chce dużo bardziej zaoszczędzić na komunikacji masowej. Drastyczny wzrost cen biletów jeszcze bardziej skłoni ludzi do przesiadki na samochody prywatne, a to da argument Rysiowi, żeby jeszcze bardziej ograniczyć komunikację miejską.
      Domyślam się, że Rysiu G. ma jeszcze dużo innych wspaniałych pomysłów, żeby wyściubić pieniąchy na spłatę kolejnych rat długów za stadion przy Bułgarskiej, którego koszt w czasie budowy w ciągu trzech lat prawie sie podwoił...ale to jakoś nie spędzało snu z powiek Włodarza Poznania.
      • Gość: kdf Wybieralski zwiazkowcem Solidarnosci! IP: *.icpnet.pl 13.01.12, 22:21
        Szanowni Panstwo,
        autor tekstu, Michal Wybieralski zalozyl zwiazek zawodowy;-)
        Pracownicy Agory założyli związek zawodowy

W Agorze powstał pierwszy związek zawodowy. Pracownicy spółki, do której należy m.in. “Gazeta Wyborcza”, portal Gazeta.pl czy radio Tok FM, powołali strukturę NSZZ “Solidarność”.

- Założyliśmy związek zawodowy, by jak najlepiej reprezentować interesy pracowników w kontakcie z pracodawcą. Uznaliśmy, że dotychczasowa formuła kontaktów załogi z pracodawcą - Rada Pracowników - jest niewystarczającym narzędziem do pełnej ochrony interesów pracowników - mówi w rozmowie z Wirtualnemedia.pl Michał Wybieralski, dziennikarz poznańskiego oddziału “Gazety Wyborczej”, który znalazł się w Tymczasowej Komisji Międzyzakładowej NSZZ “Solidarność
        • Gość: kiepski Re: Wybieralski zwiazkowcem Solidarnosci! IP: 46.227.241.* 13.01.12, 22:41
          Generalnie wali mnie to zasadniczo w zadek.
        • Gość: nie_widze_zwiazku Re: Wybieralski zwiazkowcem Solidarnosci! IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.12, 16:21
          Skierowane przeciw pracownikom działania w branży fotograficznej dotknęły także fotografów Agory S.A. – wydawcy między innymi „Gazety Wyborczej”. „GW” przedstawiła wszystkim fotografom nowe wzory umów. Umowy te są skonstruowane wyraźnie na niekorzyść fotografów.

W praktyce oznacza to zrzeczenie się wszystkich praw majątkowych do zdjęć z archiwum wydawnictwa Agora. Fotograf miałby nie dostać ani grosza za jakiekolwiek wykorzystanie jego zdjęcia z archiwum – bez względu na to, czy byłoby to małe zdjęcie w lokalnym wydaniu „GW”, portret na pierwszej stronie edycji ogólnopolskiej, reklama na billboardzie czy nawet zdjęcia wykorzystane w innym wydawnictwie w ramach Agory. Jak pisze Filip Klimaszewski, obecnie jeszcze fotoreporter „GW”, każdy, kto nie podpisze nowej umowy, nie może liczyć na dalszą współpracę z „GW” – bez względu na to, czy jest w firmie nowy, czy pracuje dla „Gazety” od lat.

W tym samym czasie Agora próbuje zwerbować nowych pracowników, którzy na dzień dobry będą mieli dużo gorsze warunki pracy. Plotki o tym, że wydawnictwo Agora S.A. poszukuje nowych współpracowników, znalazły potwierdzenie – w internetowym portalu gazetapraca.pl pojawiły się oferty współpracy z GW w Zielonej Górze i Gorzowie Wielkopolskim. Spółka szuka współpracowników – fotoreporterów z własnym aparatem, oferując pracę na podstawie umowy zlecenia.
    • poznaniak272 Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobelny 13.01.12, 22:33
      Może w ramach oszczędności Pan "Rysiu" zrezygnuje z kierowcy i przesiądzie się do autobusu i tramwaju. Ciekawe ile razy nie zmieści się do tramwaju i ile razy spóźni się do pracy!!!
      • poznaniak272 Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe 13.01.12, 22:35
        Aha i może trochę zmarznie na przystanku gdy jakiś tramwaj lub autobus akurat wypadnie !!!!!!
      • Gość: mkrs Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.12, 22:56
        Kretyn Rysiu nie przesiądzie się do KM, gdyż uczynił ją zbyt nieatrakcyjną dla kogokolwiek.
        • Gość: zenek Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.12, 17:24
          Przecież tego osobnika wraz z koleżką Kruszyńskim do tego czasu już nie będzie!!
      • kazek100 Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe 14.01.12, 14:01
        poznaniak272 napisał:

Ciekawe ile razy nie zmieści się do tramwaju i ile razy
        > spóźni się do pracy!!!

to on pracuje???
    • Gość: Krze Co za baran z tego Grobelnego! IP: *.icpnet.pl 13.01.12, 22:35
      No innych słów już nie znajduję! Proooooszę, niech ktoś znajdzie jakiś sposób, żeby usunąć tego barana przed końcem kadencji - da to jakieś szanse, żeby nie rozwalił tego miasta do końca. No przecież ten człowiek w ogóle nie myśli przyszłościowo, idzie po najmniejszej linii oporu i wmawia wszystkim, że to jest jedynie słuszna droga. "Baran" to nawet mało powiedziane...
      • tvn24_od_dawna_jest_tabloidem Re: Co za baran z tego Grobelnego! 14.01.12, 05:53
        Gość portalu: Krze napisał(a):

(...) idzie po najmniejszej linii oporu i wmawia wszystkim, że to jest jedy
        > nie słuszna droga. "Baran" to nawet mało powiedziane..."

Po linii najmniejszego oporu - tak jest prawidłowo.
        • Gość: abcdefghijk Re: Co za baran z tego Grobelnego! IP: *.echostar.pl 14.01.12, 18:14
          > Gość portalu: Krze napisał(a):
          >
          > (...) idzie po najmniejszej linii oporu i wmawia wszystkim, że to jest jedy
          > > nie słuszna droga. "Baran" to nawet mało powiedziane..."
          >
          > Po linii najmniejszego oporu - tak jest prawidłowo.

ŁAŁ!!! Ale jesteś inteligentny, jaki mądry!
    • Gość: Porażka Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe IP: *.play-internet.pl 13.01.12, 22:38
      Jak nie ma pieniędzy to nie Grobelas szuka ich w Urzędzie Miasta. Niepotrzebne etaty przy obecnej sytuacji miasta na pewno się znajdą. Swoją pensje także mógłby obciąć ... No i skoro my pasażerowie komunikacji miejskiej mamy płacić więcej ("my-pasażerowie" nie niszczymy chodników, zieleni, nie przyczyniamy się do korków czego nie można powiedzieć o kierowcach), to płatne parkowanie także powinno iść w górę! To nie nowe drogi, a komunikacja zbiorowa i rowerowa uratuje nasze miasta od korków i degradacji, no ale jak widać nasze władze nadal żyją w latach 90tych.
      • Gość: nygus4588 Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.12, 00:29
        sram na lecha z kiecha !!!!!!!!!!Uszol Wracaj Pozdro Młyn na Młynskiej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • pie3km Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobelny 13.01.12, 23:36
      No, 3 miliony na nagrody znalazł jak widać w kieszeniach pasażerów> Jak się patrzy na tych włodarzy to człowieka szlag trafia, rządzą jakby to był ich folwark, tylko jakby był ich i tak by rządzili to wylądowaliby szybko na bezrobociu. Ale to nie ich, to mogą sobie robić eksperymenty, nie oni zapłacą, dla nich zawsze się znajdzie na wypłaty, nagrody, samochody, szkolenia, wyjazdy.
      A chamstwo czyli MY to możemy im skoczyć.
    • talsen Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobelny 14.01.12, 00:01
      Powiem krótko i po poznańsku. Grobelny ma chyba "z gorem". Po cholerę nam w Poznaniu taka władza, za której rządów nam mieszkańcom, jest co raz gorzej. Ludzie zastanówcie się i nie wybierajcie więcej tych nieudaczników, którzy najpierw narobili bezmyślnie długów a teraz my musimy za nie płacić. Pod sąd z tymi, którzy doprowadzili do takiego zadłużenia naszego miasta. Ci dyletanci, czują się bezkarni. Trzeba z tym wreszcie skończyć.
    • Gość: pasażer Sieciowka roczna a zmiany rozkładu IP: *.icpnet.pl 14.01.12, 00:11
      To ja mam proste pytanie – we wrześniu kupiłem roczną sieciówkę dla siebie i dla dziecka odwożonego do szkoły. Zapłaciłem z góry za roczne usługi zgodnie z obowiązującym rozkładem jazdy. ZTM w styczniu zmienia rozkład kursowania taboru na mniej dla mnie korzystny. Traktuję to jako niedotrzymanie warunków umowy. Ktoś też tak ma?
      • prezesik007 Re: Sieciowka roczna a zmiany rozkładu 14.01.12, 21:14
        Gość portalu: pasażer napisał(a):

> To ja mam proste pytanie – we wrześniu kupiłem roczną sieciówkę dl
        > a siebie i dla dziecka odwożonego do szkoły. Zapłaciłem z góry za roczne usługi
        > zgodnie z obowiązującym rozkładem jazdy. ZTM w styczniu zmienia rozkład
        > kursowania taboru na mniej dla mnie korzystny. Traktuję to jako niedotrzyma
        > nie
        warunków umowy. Ktoś też tak ma?

bilet można zwrócić w każdej kasie MPK - może nawet potrącą ci kilka procent odstępnego!:D
    • Gość: misiek Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.12, 00:18
      A gdyby zamiast z mpk korzystać z pkp? Są dworce kolejowe w poznaniu. Ja czasami tak się przemieszczam. Szybciej i taniej. Pociąg w korku nie utknie. Jedynie to trzeba by dołozyć kilka przystanków w mieście wtedy mozna byłoby mysleć o stworzeniu czegos takiego jak szybka kolej miejska- tak jak funkcjonuje to w Warszawie.
    • anders76 Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobelny 14.01.12, 00:35
      To sa wszystko nic nie znaczace glupstwa. Najwazniejsze zeby trawa rosla !
    • bimota Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobelny 14.01.12, 00:36
      30 gr za dzien ? Tanio...
      • Gość: bob nie 30 gr, a 4 zł... IP: *.echostar.pl 14.01.12, 02:55
        nie 30 gr, a 4,03 zł... (121zł/30 dni)
        • Gość: podpowiadacz Re: nie 30 gr, a 4 zł... albo i nawet 6 IP: *.icpnet.pl 14.01.12, 12:32
          Powinieneś liczyć tylko dni robocze, bo nie każdego dnia się dojeżdża do centrum - wychodzi 121/20 = 6,05zł - dla dojeżdżających tylko jeden raz dziennie - opłaca się jeździć na bilety.
          Przy dojazdach do centrum - najbardziej chyba będzie się opłacać dojeżdżać autem do granicy strefy i resztę trasy pokonywać pieszo.

Odnośnie uproszczenia - należy jak najszybciej zrównać ceny biletów jednorazowych na linie zwykłe i linie pospieszne Koszt obsługi linii pospiesznej jest niższy, gdyż autobusy nie zatrzymują się na wszystkich przystankach, przez co mają niższe zużycie paliwa. Poza tym krótszy czas przejazdu powoduje, że do obsługi potrzeba mniej pojazdów.

Jeszcze bardziej się opłaca wszystkim tym, którzy płacą 10zł/m-c parkowania w strefie. Podczas gdy "nieuprawnionym" 10zł starczy zaledwie na 3 godz. parkowania.
          Takie różnicowanie opłat za parkowanie w zależności od miejsca zameldowania jest nieuczciwe!!
    • panczarodziej Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobelny 14.01.12, 00:53
      dla mnie to oznacza tylko jedno przy 121zł za bilet miesięczny bardziej kalkuluje mi się auto
      • Gość: EM Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 14.01.12, 20:26
        Albo masz malego fiata, albo prace w odleglosci trzech przystankow...
        • der-rauber Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe 15.01.12, 19:24
          akurat kaszlak pali cholernie dużo ;)

mniej więcej 2x więcej niż mój aktualny VW Polo 1.4
    • Gość: bob dobrze się czujesz? ;-) IP: *.echostar.pl 14.01.12, 02:57
      dobrze się czujesz? ;-)
    • szmecierecie Czy Wybieralski zauważył podwyżki cen paliw, pracy 14.01.12, 08:15
      Czołowy komunista poznański red. Michał Wybieralski nie zauważył podwyżki cen paliw, podwyżki kosztów pracy, podwyżki cen kosztów części zamiennych.

Możliwe, że jest jeszcze gorzej i red. Wybieralski nie zauważył (jeszcze) przedziwnego związku pomiędzy ceną usług, a kosztami świadczenia tych usług.

Rozumiem, że red. Wybieralski wie, że ceny powinny być regulowane (jak w krajach komunistycznych), chciałbym, żeby się jeszcze dowiedział, że urzędowe ustalanie cen zawsze kończyło się fiaskiem (jak w Polsce za PRL).
      • Gość: mkrs Re: Czy Wybieralski zauważył podwyżki cen paliw, IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.12, 09:09
        Zajrzałeś o jedną warstwę głębiej, ale drugiej już nie chciałeś albo nie potrafiłeś odsłonić - a chodzi o koszty generowane przez ruch samochodowy (które są coraz większe, podobnie jak koszty remontów, budowy dróg, pogorszenia stanu zdrowia przez mieszkańców itd.).

KM jest jedną z najlepszych inwestycji dla miasta tej wielkości. Samochód nie jest w stanie zapewnić wszystkim sprawnego dojazdu do miejsca pracy/rozrywki/spotkań, a dobrze zorganizowana sieć komunikacji publicznej to miejsca pracy, zadowoleni mieszkańcy i przede wszystkim ogromne oszczędności. I choć z przekonania jestem liberałem, akurat KM uważam za wyjątek, w który naprawdę miasta powinny inwestować z publicznych pieniędzy dla dobra najszerszej możliwej grupy ludzi.
        • szmecierecie Re: Czy Wybieralski zauważył podwyżki cen paliw, 14.01.12, 18:14
          Gość portalu: mkrs napisał(a):

> Zajrzałeś o jedną warstwę głębiej, ale drugiej już nie chciałeś albo nie potraf
          > iłeś odsłonić - a chodzi o koszty generowane przez ruch samochodowy (które są c
          > oraz większe, podobnie jak koszty remontów, budowy dróg, pogorszenia stanu zdro
          > wia przez mieszkańców itd.).

Ja tego nie neguję. Też uważam, że transport publiczny musi mieć priorytet. Tylko tu nie chodzi o priorytety, ale o koszty

• Gość: nios Re: Czy Wybieralski zauważył podwyżki cen paliw, IP: *.icpnet.pl 14.01.12, 09:29
        akurat te drożejące paliwo nie ma nic wspólnego z tymi podwyżkami biletów,....przewoźnicy np. MPK dostanie tylko taką kwotę jaką wynegocjowało (ostatnio nawet mniejszą stąd te zwolnienia) za swoje usługi przewozowe.....za wszystkie bilety te droższe też, pieniądze idą do Miasta Poznania.... na co one są przeznaczone???? na pewno NIE na lepszą obsługę pasażer,ów
        • szmecierecie Re: Czy Wybieralski zauważył podwyżki cen paliw, 14.01.12, 18:15
          Gość portalu: nios napisał(a):

> akurat te drożejące paliwo nie ma nic wspólnego z tymi podwyżkami biletów,....p
          > rzewoźnicy np. MPK dostanie tylko taką kwotę jaką wynegocjowało (ostatnio nawet
          > mniejszą stąd te zwolnienia) za swoje usługi przewozowe.....za wszystkie bilet
          > y te droższe też, pieniądze idą do Miasta Poznania.... na co one są przeznaczon
          > e???? na pewno NIE na lepszą obsługę pasażer,ów

I za jakiś czas nie przyjdą po więcej pieniędzy?
      • Gość: EM Re: Czy Wybieralski zauważył podwyżki cen paliw, IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 14.01.12, 11:16
        Mylisz komunikacje miejska z warzywniakiem za rogiem, pseudowolnorynkowy pajacu.
      • Gość: kiepski Re: Czy Wybieralski zauważył podwyżki cen paliw, IP: 46.227.241.* 14.01.12, 16:29
        Rozumiem misiaczku ze tramwaje dymają po miescie na ropę.
        • szmecierecie Re: Czy Wybieralski zauważył podwyżki cen paliw, 14.01.12, 18:16
          Gość portalu: kiepski napisał(a):

> Rozumiem misiaczku ze tramwaje dymają po miescie na ropę.

Czy ja gdzieś tak napisałem? Tramwaje to część komunikacji miejskiej. Spora część jeździ na ropę właśnie. Ceny prądu też wzrosły (to dla tramwajów).

Wyobraź sobie, że wyższe koszty pracy dotyczą kierowców autobusów jak i również motorniczych.
      • wlodzimierz_nowak Re: Czy Wybieralski zauważył podwyżki cen paliw, 14.01.12, 19:10
        A ja myślę, że Ty czegoś nie zauważyłeś - korków, które powodują ludzie zniechęceni do coraz mniej konkurencyjnej komunikacji miejskiej. No chyba, że należysz do tych bajarzy co uważają, że korki to zasługa ZDM, remontów, zbyt taniego paliwa, zbyt wysokich cen w strefie parkowania, TIRó w mieście albo jakiś jeszcze kosmicznych przyczyn. Aha, już wiem, Ty jeździsz motorem, więc Cię korki nie obchodzą...
        • szmecierecie Re: Czy Wybieralski zauważył podwyżki cen paliw, 15.01.12, 13:15
          wlodzimierz_nowak napisał:

> A ja myślę, że Ty czegoś nie zauważyłeś - korków

Włodeczku, ja zauważyłem, bo codziennie PRZECHODZĘ obok korków. Jest szybciej. Wiem, że Twój "wspaniały" imiennik ma na Twoje poglądy wielki wpływ i podobnie jak on uważasz, że cena usługi nie zależy od kosztów jej świadczenia.

Muszę Ciebie zmartwić, ale od początku ludzkości każdy średnio rozgarnięty piętnastolatek wie, że jeśli cena jest niższa od kosztów wyprodukowania/świadczenia to osoba świadcząca usługi zbankrutuje prędzej czy później.

Dla Ciebie najważniejsze jest bicie piany TERAZ, byle tylko się dorwać do stołka. Nie obchodzi Ciebie czy MPK zbankrutuje za kilka lat.

> Aha, już wiem, Ty jeździsz motorem, więc Cię korki nie o
          > bchodzą...

Nie motorem tylko motocyklem.
          • wlodzimierz_nowak plum plum na klawiaturze 21.01.12, 15:53
            szmecierecie napisał:

> wlodzimierz_nowak napisał:
            >
            > > A ja myślę, że Ty czegoś nie zauważyłeś - korków
            >
            > Włodeczku, ja zauważyłem, bo codziennie PRZECHODZĘ obok korków. Jest szybciej.
            > Wiem, że Twój "wspaniały" imiennik ma na Twoje poglądy wielki wpływ i podobnie
            > jak on uważasz, że cena usługi nie zależy od kosztów jej świadczenia.

Nie wiem dlaczego tak myślisz. Nie trzeba MBA, żeby wiedzieć, że jest tak jak piszesz. Ale żeby się wypowiadać mógłbyś też wiedzieć, że transport publiczny jest od dawien dawna dotowany. Dlaczego? Ponieważ ruch samochodowy także jest dotowany. Dlatego nie mamy do czynienia z usługą rynkową, tak jak kierowca jadący po ulicy nie płaci za usługę udostępnienia drogi. To się zmieni, ale zajmie ok. 40 lat.
            ec.europa.eu/transport/strategies/2011_white_paper_en.htm
            Po co się dopłaca do transportu publicznego? Kiedyś robiono to dla mniej zamożnych, którzy nie mieli samochodów. Po co to robić, gdy w Poznaniu mamy 526 samochodów osobowych na 1000 mieszkańców (o 30% więcej niż szacunkowa mediana dla dużych miast UE15, która wynosi ok. 400/1000)? Ponieważ te 350.000 samochodów w ruchu doprowadziło by do korka porówywalnego z mega korkami złotej ery samochodów, jakie Europa widziała w latach 70-tych. Same miejsca parkingowe w Poznaniu zajmują 5-6% powierzchni miasta (z wyłączeniem 27% zajmowanego przez tereny zielone). Nie ma dróg, które udźwignęły by ten ruch samochodowy.
            Oczywiście pomógłby wolny rynek, Twój i mój faworyt. Doprowadzono by do tego, że średnia prędkość spadła by do ok. 3-5 km/h, więc ludzie zamiast wydawać 20 PLN na przesiedzenie godzinę w samochodzie by pokonać 5 km, decydowaliby się coraz częściej chodzić pieszo (ew. rowerem), ale ile osób by umarło w drodze do szpitala, w oczekiwaniu na karetkę, ile dzieci nie wytrzymałoby w drodze do toalety w samochodzie, ilu ludzi by się pokółciło, ile interesów by przepadło, tego wszystkiego nie da się przeliczyć. Polityka to nie jest nic nie robienie w imię ideologii. To rozwiązywanie problemów, czyli działanie. Niestety długo władze Poznania myślały dokładnie tak jak Ty. Stosowały starą technikę redukcji stresu w organizacji oraz zarządzania czasem - jeśli masz za dużo obciążeń, nie rób nic, wówczas zobaczysz co się naprawdę wali, a co jest obciążeniem pozornym, bądź generowanym przez innych. To jest stare jak świat, skodyfikowane w podręcznikach do zarządzania.

Dlatego zrozum wreszcie, że regulacja rynku jest tak samo naturalna dla wolnego rynku, jak sam rynek. Pytanie brzmi nie czy regulować, ale na ile. Ludzkość to wie od kiedy zrozumiano na czym polega pojęcie monopolu, czyli ponad 200 lat.

A impertynencje wynikające z Twego braku wiedzy możesz sobie oczywiście wypisywać. One obciążają w końcu Ciebie, a nie mnie.
      • der-rauber Re: Czy Wybieralski zauważył podwyżki cen paliw, 15.01.12, 19:20
        To jako liberał przewrotnie odpowiem tak.

Najpierw pytanie:
        Co zrobi potencjalny klient gdy ma opcje drogiego przejazdu w korku samochodem i nieproduktywnego spalania coraz większych ilości paliwa oraz przejazdu wszelkimi środkami transportu miejskiego za aktualną cenę sieciówki?

Ja z radością wybiorę ZTM.

Przy obecnych rozwiązaniach komunikacyjnych nie wyrażam zgody na podwyżkę cen biletów, podwyżka zniechęca bo zachowuje status wyboru sprzed podwyżki cen paliw i biletów. Co powie przeciętny pasażer? Za większe pieniądze stoi się w takim samym o ile nie większym korku. Jaki więc będzie wybór?
        - Będzie tak samo, tylko drożej.

Mogę dopuścić podwyżkę cen biletów pod warunkiem zmian warunków w których przychodzi mi korzystać z usług ZTM. Tramwaje muszą poruszać się na wydzielonych torowiskach na których żaden debil nie pojedzie samochodem ani go na nich nie zaparkuje. Autobusy muszą mieć wydzielone buspasy żeby nie stać w korku a po buspasach nie może poruszać się żaden debil samochodem któremu wydaje się że jest św krową. I żeby było jasne, przy obniżce cen paliwa - ceny biletów też muszą zostać obniżone o stosowny poziom. Tylko PO CO? Lepiej pozostać przy aktualnych cenach, zwiększyć za to częstotliwość kursowania i tym samym uatrakcyjnić ofertę. Chętni do oszczędności się znajdą, zatem zwiększy się popyt i pojawi się więcej klientów czyli przychodów. Miasto powinno wykorzystać tą szansę na rozwój transportu miejskiego.
    • edziufujara Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobelny 14.01.12, 09:32
      Pozdrawiam serdecznie niniejszym wszystkich DEBILI głosujących na na tego PREZYDETA Z ZAWODU I OSOBOWOSCI.
      • Gość: the5thHorseman Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe IP: *.hist.amu.edu.pl 14.01.12, 11:27
        Mimo, że fana p. Grobelnego uznać mnie nie można, to proponuję aby spojrzeć na sytuację z drugiej strony. Ostatnia duża podwyżka miała miejsce w 2008 r. o ile dobrze pamiętam. Minęło zatem ponad 3 lat od tego czasu. Przekalkulujmy sobie ceny paliwa i in. rzeczy związanych z transportem. Różnica będzie kolosalna. Cena paliwa wzrosła od tego czasu o 15-20%.

Nie do tego jednak zmierzam. O ile mam za złe nietrafione inwestycje p. Grobelnego (Stadion, Termy, Zajezdnia), to uprzejmie pytam jakim prawem pp. radni z PiS i SLD robię z siebie teraz obrońców uciśnionych? Dlaczego nikt nie wybiegał w przyszłość w owym roku 2008 i nie przedstawił wówczas planu podwyżek sukcesywnie podnoszących ceny biletów o kilka złotych (sieciówka)? Jeśli jeszcze tego nie wiecie, to może podpowiem. Wybory, wybory, wybory. Jak nie samorządowe, to parlamentarne. Nie psujmy sobie opinii i nie wprowadzajmy podwyżek, no bo kto Nas wybierze. Może wtedy nie brakowało by 18mln złotych w budżecie, a 6? Tego nie wiem, ale sytuacja ta pokazuje fakt, że nie tylko p .Grobelny jest odpowiedzialny za ten burdel, ale radni w dużej mierze również.

Ostra propozycja - mówi PO. Ostro to powinno się Was po kieszeniach uderzyć, może w końcu zrozumiecie, że świat i Poznań, nie kończą się na pl. Kolegiackim. W mieście tym żyją dziesiątki tysięcy ludzi nie zadowolonych z takiego obrotu sprawy i zrozumcie to w końcu!!! Cała klasa polityczna w Poznaniu i Polsce jest do absolutnej wymiany.

Rozpisałem się, ale szlag mnie bierze jak czytam tak durne wynurzenia radnych, jakoby byli bardzo zaskoczeni i zasmuceni takimi podwyżkami.
        • Gość: podpowiadacz tajemnice biletów ZTM IP: *.icpnet.pl 14.01.12, 13:51
          > Mimo, że fana p. Grobelnego uznać mnie nie można, to proponuję aby spojrzeć na
          > sytuację z drugiej strony. Ostatnia duża podwyżka miała miejsce w 2008 r. o ile
          > dobrze pamiętam. Minęło zatem ponad 3 lat od tego czasu. Przekalkulujmy sobie
          > ceny paliwa i in. rzeczy związanych z transportem. Różnica będzie kolosalna. Ce
          > na paliwa wzrosła od tego czasu o 15-20%.

Spójrzmy na to jeszcze inaczej. 3 lata temu miałem podwyżkę pensji, niezbyt dużą,
          ale zawsze - wówczas nie było jeszcze kryzysu więc firma troszkę poprawiła żywot
          swoich pracowników. Co miesiąc też dostaję premię... 3 lata temu była ona całkiem
          pokaźna, ale teraz jeśli jest ona jakakolwiek, to się cieszę, bo już nie każdego
          miesiąca ją dostaję, gdyż jest kryzys i firma oszczędza na premiach dla swoich
          pracowników. Generalnie 3 lata temu przelewy pensji na konto miałem o jakieś
          15-20% wyższe, niż teraz.
          Dlatego postuluję o obniżenie cen paliwa i cen biletów.

(oczywiście wiem, że jest to nierealne, ale wmawianie nam, że ceny muszą
          rosnąć, bo muszą i wszyscy to łykają, jest olbrzymim nadużyciem i dla mnie
          nie do przyjęcia... zrzucamy się na nowe autobusy, które powinny być tańsze
          w eksploatacji, i zużywać mniej paliwa, dokładamy się do budowy nowych
          linii, które pozwalają na skrócenie czasów przejazdu (Most Św. Rocha), co
          powinno zaowocować zmniejszeniem kosztów funkcjonowania komunikacji
          miejskiej, restrukturyzujemy przewoźników, komputeryzujemy wprowadzamy
          ułatwienia dla komunikacji miejskiej i za to wszystko mamy co roku płacić
          więcej... gdzie te oszczędności? Dodam, że 10 lat temu benzyna kosztowała
          3zł/l, teraz kosztuje 5,50zł /litr - wzrost o 83%. a bilety MPK:
          1999 rok - 10 min - 0,90zł, 30 min - 1,80zł,
          2001 rok - 10 min - 1,00zł, 30 min - 2,00zł, +11%
          2003 rok - 10 min - 1,10zł, 30 min - 2,20zł, +10%
          2004 rok - 10 min - 1,20zł, 30 min - 2,40zł, +9,0%
          2005 rok - 10 min - 1,30zł, 30 min - 2,60zł, +8,3%
          2008 rok - 15 min - 2,00zł, 30 min - 3,00zł, +15%
          Łącznie od 1999 roku cena biletu 10min wzrosła o 122%, od roku 2001 o 100%, przy wydłużeniu czasu obowiązywania o 5 min, jako rekompensata podwyżki z 1,30 na 2,00 (o 54%).
          Teraz proponuje się powrót do biletów 10min przy zachowaniu ceny... co de facto sprawia, że podwyżka z 2008 roku była mykiem kreatywnej rachunkowości.
    • bimota Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobelny 14.01.12, 12:00
      Ceny biletow powinny pokrywac 100% kosztow eksploatacji, wtedy byscie zobaczyli ile te wasze wspaniale tramwaje kosztuja... Ja nie po to jezdze rowerem, by innym finansowac tramwaje...
      • Gość: EM Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 14.01.12, 13:01
        Dzieki komunikacji miejskiej istnieje w tym miescie x tysiecy miejsc pracy. Umozliwia ona dotarcie do miejsca pracy. Pracujacy placa podatki i wydaja pieniadze, przez co zarabiaja inni. Korzysci plynace z KM to nie tylko te pare groszy, ktore wpadne ze sprzedazy biletow.
        • bimota Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe 14.01.12, 16:47
          Zarabiaja by dokaldac im do biletow...
          • Gość: EM Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 14.01.12, 20:23
            No coz. Kolejny Polaczek, ktory wiedze uwaza tylko za przeszkadzajaca w zyciu.
            • bimota Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe 14.01.12, 21:08
              Zalezy jaka... Twoja ci zapewne pomaga w obrazaniu... Ale co to ma do rzeczy ?
              • Gość: EM Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 15.01.12, 13:04
                Dobrze, tym razej bez "obrazania": najwyrazniej nie masz pojecia, o czym piszesz.
                • Gość: Bimota Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe IP: *.icpnet.pl 17.01.12, 10:53
                  A ty masz, tylko wytlumaczyc nie umiesz... :)
    • Gość: podpowiadacz lepiej 10zł/m-c parkowania w strefie niż 121zł IP: *.icpnet.pl 14.01.12, 12:22
      Dla osób, które muszą dojeżdżać do centrum miasta - najlepiej zameldować się u kogoś w centrum tylko po to, żeby otrzymać za 10zł/m-c naklejkę na szybę samochodu uprawniającą do parkowania w strefie i codziennie sobie dojeżdżać autkiem.
      Bardziej też się opłaci zaparkować autko koło CH Pestka czy koło Politechniki i na bilety jednorazowe dojechać do centrum miasta - wyjdzie tak taniej a przede wszystkim szybciej i wygodniej, bo komunikacja miejska nie zabezpiecza potrzeb mieszkańców, którzy nie mieszkają w zasięgu linii tramwajowych.
      Natomiast mieszkańcy ścisłego centrum, którzy parkują auta w strefie za 10zł/m-c praktycznie nie dokładają się ani do tworzenia miejsc parkingowych, ani do komunikacji miejskiej. Więcej - niskie opłaty za parkowanie na ulicach sprawia, że nikomu nie opłaca się budować parkingów, a już wybudowane - takie jak pod Placem Wolności - świecą pustkami.
    • manissa Gdzie jest Włodek Nowak? 14.01.12, 13:09
      Nasz cudotwórca i zbawca, ona na pewno sprawi, że sieciówki będą tanie jak barszcz, a bilety bardziej chodliwe niż ciepłe bułeczki. No gdzie, pytam?
      • Gość: Q Re: Gdzie jest Włodek Nowak? IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.12, 13:35
        Ale mieszkańcy / duża część/ lubi głosować na szczotę. I to ma niestety katastrofalne skutki dla naszego miasta. Kocham Poznań!
      • Gość: kiepski Re: Gdzie jest Włodek Nowak? IP: 46.227.241.* 14.01.12, 16:31
        Hej Balbina a co on ma do tego? .Idz już do kuchni.
      • wlodzimierz_nowak Re: Gdzie jest Włodek Nowak? 14.01.12, 17:48
        Jak to gdzie? Spotykam się z prez. Kruszyńskim w środę.
        • manissa Re: Gdzie jest Włodek Nowak? 14.01.12, 18:51
          wlodzimierz_nowak napisał:

> Jak to gdzie? Spotykam się z prez. Kruszyńskim w środę.

I pamiętaj nie droższe niż 85 zł w strefie A oraz 105 w strefie A+B!
          • wlodzimierz_nowak Re: Gdzie jest Włodek Nowak? 14.01.12, 19:07
            Tej Manissa mi warunków nie stawiaj, nie ja będę decydował. Lepiej mi bilet w te i we w te lajsnij.
            ;-)
            • manissa Re: Gdzie jest Włodek Nowak? 14.01.12, 19:26
              Łańcuch Ci spadł?:-) Podwózkę mogę zaproponować, ale pewnie nie skorzytasz.
            • Gość: Grzegorz Lato :-)) Re: Gdzie jest Włodek Nowak? IP: *.pools.arcor-ip.net 14.01.12, 19:44
              Tej,no jak to ? Trzy rzechy furmanisz i od mainisski domagasz sie biletu ? Schodzisz na kejtry ? :-)) PS Arm oder Reich,der Tod mach alle gleich !
          • Gość: kontystka Pytanie do Włodka Nowaka! IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.12, 21:36
            Ile wynoszą rocznie straty miasta z tytułu obsadzania w jednostkach i spółkach miasta ludźmi namaszczonymi przez baronów i członków rodzin namaszczonych.

Wysoko namaszczeni = wysoko kwalifikowani mogą zajmować wyłącznie stanowiska kierownicze lub zastępcy.

Chodzi nie tylko o wyliczenie ich wynagrodzeń, ale również strat wynikających z podjęcia przez nich błędnych decyzji.
            Wystarczy jak przykładowo wyliczysz na dowolnie wybranej jednostce lub spółce.

Jeśli obliczenie nie przekrocz 10% błędu, w nagrodę będę całą zimę myła twój samochód.
            • Gość: Ezekiel 25 : 17 Re: Pytanie do Włodka Nowaka! IP: *.washdc.fios.verizon.net 14.01.12, 22:20
              To nie jest tajemnica , budowa kilometra autostrady koszuje w Polsce 2X wiecej niz w Niemczech , budwa stadionu jest 3X drozsza , a pracownicy budujacy te obiekty zarabiaja pieciokrotnie mniej. Smialo mozna powiedziec , ze ponad 50% kosztow kazdej inwestycji w Polsce pochlania korupcja i zlodziejstwo - mowi sie otym powszechnie w krajach rozwnietych , a jakos cicho w Polsce.... Jaka liczbe musze podac za umycie szyby ???? Pozdrowienia !!!
              • Gość: kontystka Tylko Włodek Nowak! Czekam na odpowiedź IP: 87.204.190.* 15.01.12, 19:00
                Tylko Włodek Nowak, chyba ma zamiar to powiedzieć najpierw Kruszyńskiemu?
                • wlodzimierz_nowak Re: Tylko Włodek Nowak! Czekam na odpowiedź 21.01.12, 15:55
                  A skąd ja mam to wiedzieć?! Czy ja wyglądam na Pytję? Znajdziesz moje zdjęcie w internecie ;-)
    • dr.europa Pokraki z PiSu i SLD! Co z referendum? 14.01.12, 14:02
      Ciagle pie...cie cos o referendum za odwolaniem wielkiego szkodnika Grobelnego ale jakos nic sie nie dzieje. Wezcie sie qrwa choc raz do droboty i zorganizujecie to! O PO nie wspominam bo te POkarki siedza w jego kieszeni, ale wy macie okazje sie wykazac. Dalej niePO-radni, ruszcie dupska!
    • drogowypies Czy DrGrobels w magistracie jest sam? 14.01.12, 14:50
      Są przecież iinni pracownicy odpowiedzialni za komunikację. Jeżeli Dr Grobels wszystko robi sam to niech pozwalnia nierobów, zrobi sobie wypłatę 1 mln miesięcznie i spoko
    • Gość: gość Re: Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobe IP: *.cable.net-inotel.pl 14.01.12, 17:26
      prezydenta zapraszamy do korzystania z komunikacji miejskiej, poznaniacy do samochodów!
    • wlodzimierz_nowak logika 14.01.12, 17:47
      Każdy zarządzający sprzedażą czegokolwiek wie, że podniesienie cen zmniejsza popyt. W przypadku dóbr postrzeganych przez konsumenta jako luksusowe, spadek popytu może zostać przy umiejętnym sterowaniu popytem zrównoważony zwiększeniem marży. W przypadku dóbr podstawowych, które mają substytut (korkujące nasze życie samochody) tak nie będzie. W przypadku dóbr dotowanych to droga do zwiększenia dotacji likwidacji tej usługi dla mieszkańców.
      Wiedział o tym Cyryl Ratajski. Odpowiedzią na propozycję łatania dziury kolejną podwyżką było to.
      my-poznaniacy.org/index.php/nasze-tematy/budzet-i-pieniadze/741-prof-w-czarnecki-cyryl-ratajski-o-podwyzkach-dedykowane-r-grobelnemu
      Mieszkańcy przeciętnego nowoczesnego miasta Europy Zachodniej mają ok. 400 samochodów osobowych na 1000 mieszkańców i średnia samochodów w dużych miastach ciągnie w dół średnią krajową. W Polsce duże miasta ciągną średnią krajową w górę, a w Poznaniu mamy już 526 samochodów osobowych na 1000 mieszkańców. Ta nierównowaga (widoczna w pozycji miast względem kraju) wskazuje na zapóźnienie cywilizacyjne polskich dużych miast, w których poziom usług transportu publicznego oraz poziom zapobiegania dewastującej przestrzeń miasta roli samochodu są zatrważająco niskie.
      www.sobieski.org.pl/news.php?id=779
      Miasto przeprowadza jednocześnie zmasowane remonty, co jeszcze jest jakoś do przyjęcia, ale czyni to w taki sposób, że w największym stopniu tracą na nich właśnie klienci transportu publicznego, zaś na jakości podróży zyskają w ich wyniku podróżujący samochodami.

I w takim momencie w historii miasta zarządzają nami ludzie, którzy BEZ ŻENADY potrafią jak prezydent w uzasadnieniu do uchwały z 2010 roku argumentować, że obniżka cen biletów spowoduje wzrost wpływów do budżetu ZTM, a w 2012 roku twierdzić odwrotnie.
      finanse.wp.pl/kat,28354,title,POZNAN-Radni-zdecydowali-bilety-MPK-beda-tansze,wid,12083409,wiadomosc.html?ticaid=1dbcc
      Pozostaje zapytać - o co chodzi? O tanie (okazyjne) sprzedanie naszych autobusów MPK? Takie paranoiczne pytania rodzą się, gdyż cel strategiczny działań jest kompletnie niejasny, ale konsekwencje w postaci zabijania transportu publicznego podwyżkami wraz z pogorszeniem jakości są oczywiste.
      • der-rauber Re: logika 15.01.12, 18:58
        Tu niestety znów trzeba zadać pytanie czy jest to głupota czy celowe działanie na szkodę Miasta. Wydaje się ze Grobelny nie jest głupi, w końcu skończył AE, wprawdzie za komuny ale jednak. Teoretycznie kwalifikacje posiada.
        Ci którzy na niego głosowali określali to raczej jako rodzaj mniejszego zła, ale też ich przemyślenia na temat tego co się dzieje w mieście i komu na czym zależy nie są za głębokie. Owszem spostrzegli np zdziesiątkowane sklepy na św Marcinie po otwarciu kloca handlowego zrobionego przez nie poznańskiego Neinvera na Malcie, ale jakoś nie dostrzegli tego, że ktoś tego typu inwestora tu wpuścił. Podobnie rzecz ma się teraz z wpuszczeniem Trigranitu, czy nieżyciowym i nierynkowym podejściem do transportu publicznego.

MPK i ZTM nie mają przynosić zysku tylko mają zabezpieczać przed znacznie większymi stratami finansowymi na jakie miasto jest narażone w sytuacji gdy jest rozjeżdżane przez taką ilość pojazdów. To jest coś co rozumie student pierwszego roku zarządzania. Czasem lepiej dopłacić żeby mieć za chwilę więcej klientów. A nie dowalić większe rachunki żeby tych klientów się pozbyć - bo to tym się skończą te debilne regulacje cen biletów. Usługi komunikacji miejskiej nie podlegają takiemu fenomenowi jak zegarki. Kiedyś pewna marka zegarków notowała słabą i spadająca sprzedaż. Wykonali ciekawy ruch, wprowadzili element elitarności do swojego produktu i znacząco podnieśli ceny. Sprzedaż się zwiększyła i marka została uratowana oraz ugruntowała swoją pozycję. Może Grobelny tu się zapatrzył? Obawiam się że jednak nie. Najprostszy benchmarking już dałby mu odpowiedź że kroki jakie podejmuje są idiotyczne albo są działaniem na szkodę miasta. Jakie miasto o wysokiej jakości życia mieszkańców zachowuje się tak jak Poznań? Które z nich aż tak nie dba o podatników - swoich mieszkańców? Detriot z czasów równi pochyłej? Grobelny robi z Poznania jedno z NAJGORSZYCH miast na świecie, najniższą klasę.

On nie ma kwalifikacji, nie broni się efektami pracy, miasto nie ma wizji którą by realizowało, raczej chaotycznie dryfuje w dowolnym kierunku. Jego działania o których mogę wyczytać w mediach ograniczają mi wybór oceny do trzech opcji z czego każda z normalnej firmie doprowadziłaby do usunięcia go ze stanowiska.

1. Jest mało inteligentnym i głupi, nie umie się uczyć i wyciągać wniosków. Uparł się za to przy głupich rozwiązaniach.

2. Świadomie działa na szkodę miasta narażając je na konsekwencje szeroko pojętych strat finansowych. (straty dla firm i mieszkańców poprzez nieproduktywne spalanie paliwa w korku i straty czasu, koszty pracy bo pracownicy pracują dłużej nad jednym zadaniem, zanieczyszczenia środowiska to straty dla pracodawców bo pracownicy będą częściej chorować czyli pójdą na L4, do tego drogi trzeba częściej naprawiać, autobusy MPK stoją w korku zamiast jechać i realizować usługi, wreszcie ogranicza się źródło przychodu dla MPK i ZTM zniechęcając do korzystania z transportu publicznego).

3. Jest eunuchem i być może ma rację oraz zdrowe poglądy, ale nie ma tego czegoś co pozwoliłoby na podjęcie odważnej i mądrej decyzji.

Jeżeli ktoś może mi przedstawić sensowny argument który merytorycznie przekona mnie że źle go oceniam to niech to zrobi. Bo ja nie widzę argumentów przemawiających ZA tym panem.
        Dziękuję też tym którzy na niego głosowali, Poznań już od dawna nie jest miastem o najwyższych średnich zarobkach, nie przyciąga inwestorów poważnie traktujących miasto i lokujących tu swoje siedziby oraz stających się podatnikami poznańskimi (np inwestujących w kapitał ludzki który wiąże się z miastem, porównajcie ile miejsc w działach R&D przyciągnął do Poznania nasz urząd a ile Wrocław, ile ściągnięto merytorycznych miejsc pracy u podatników poznańskich), degeneruje się transport publiczny i dopuszcza do rozpełzania miasta, dopuszcza się do przenosin firm poza Poznań. Ten człowiek wykańcza to miasto.
    • raven50 Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobelny 14.01.12, 19:08
      podsumujmy, zmniejszono częstotliwość jazdy tramwajów i autobusów, czyli czekamy dłużej na przestankach a jak jakiś wypadnie to powinniśmy brać ze sobą taboret składany jak zabraknie miejsc na ławce, dalej, teraz bilety drożeją w postępie arytmetycznym co parę miesięcy, czyli jak ktoś nie ma zniżek ful hajcu musi wydać, i w efekcie tego wychodzi nam , że lepiej chodzić pieszo albo kupić sobie hulajnogę, na wrotkach widzę coraz więcdej osób
    • prezesik007 Sieciówka za 121 zł za 2 lata? Tak chce Grobelny 14.01.12, 21:09
      niech wymienią kolejny raz płotek wokół stadionu za parenaście milionów - na to kasa jest z rękawa i bez zbędnego pierdnięcia.
      kibole to bezrobotni - jak zarobią na ten stadion?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka