miroo 21.02.12, 15:45 tracicie czas od dawna... nie ma żadnego boga mimo tego gadania i obrzędów... nikt nie słucha waszych modłów... zajmijcie się czymś dobrym i pożytecznym tu na ziemi... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rataj Re: Misterium znów zobaczymy na Cytadeli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.12, 16:18 Czy bogobojni salezjanie z dziećmi radnych miasta też będą brać udział w tym, pożal się boże mizerium ??... I ile to pośmiewisko będzie miasto kosztować ?? Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Misterium znów zobaczymy na Cytadeli 21.02.12, 16:53 miroo napisał: > nie ma żadnego boga mimo tego gadania i obrzędów... > nikt nie słucha waszych modłów... Jesteś pewien? To dlaczego tak irytuje cię kwestia tego co nie istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
miroo a dlaczego takich jak ty irytuje kwestia... 21.02.12, 19:53 renepoznan napisał: > To dlaczego tak irytuje cię kwestia tego co nie istnieje? a dlaczego ciebie irytuje kwestia islamu, judaizmu, protestantyzmu, ateizmu - nie wiary w boga, że ktoś nie postępuje tak jak sobie twoja mitologia życzy, dlaczego irytuje ciebie kwestia dody, ufoludków, latającego potwora spaghetti? no dlaczego? pewnie dlatego, że się upierasz na coś co od tysięcy lat się nie potwierdziło ale jest bardzo wiele gadania... Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: a dlaczego takich jak ty irytuje kwestia... 21.02.12, 20:58 ??? Mnie nie irytuje żadna kwestia islamu, ateizmu czy innego izmu. Irytuje mnie jedynie natrętne czepianie się katolicyzmu przez ludzi nie mających o nim pojęcia ale uważających za konieczne danie głosu w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: a dlaczego takich jak ty irytuje kwestia... 22.02.12, 13:51 Sądząc po niektórych Twoich wpisach, to jednak irytuje. Myślę, że najbardziej to, że ateiści nie chcą płacić na utrzymanie Twojego ideolo. Ale OK, zróbmy tak - my nie będziemy prawić Wam złośliwości, ale Wy swoje ideolo zaczniecie utrzymywać sami. To chyba uczciwy układ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ius superioritatis Dobra ale kazek utrzymujesz Osmego Dnia i Tzadik IP: 95.108.125.* 22.02.12, 14:44 ja tam nie chce placic na jakas babe co lize stopy palikotowi i jakis gowniany festiwal kelzmerow? Ok? Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Dobra ale kazek utrzymujesz Osmego Dnia i Tza 23.02.12, 00:05 Na Tzadik nigdy nie byłem, więc sie nie wypowiem. Ósemki utrzymuję, ale to tak samo, jak Wielki, Nowy i Polski. Teatr to teatr, nie instytucja religijna. Religia to sprawa prywatna. Teatr nie jest ani ateistyczny, ani katolicki, ani prawoslawny, jest teatrem. Pewnie, zawsze bedą dyskusje co do samej jakości artystycznej i tego, które instytucje kultury są bardziej warte wsparcia, niemniej żadna z nich nie wyraża mojego prywatnego ideolo i dlatego godzę się na utrzymywanie ich z budżetu. książki czy filmy, ktore dotykaja mych prywatnych obsesji, kupuję sobie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: infiniti Ale wojciak popierajac palikota nie powinna brac IP: 95.108.125.* 23.02.12, 11:32 pieniedzy publicznych. Okreslila sie ze woli byc najmita mnie lub bradziej udanc byznesmenow to niech tak zostanie. Dlaczego maja dawac na nia kase. Popiera palikmiota,robi warsztaty dla cpunow ze sqotow i wg. mnie ma poglady bardzo ch. popierajac czerwone brygady i lubiac mao. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Ale wojciak popierajac palikota nie powinna b 23.02.12, 12:53 Chcesz powiedzieć, że władze PRLu szykanując Ósemki w tamtych czasach też miały rację? Dyrektor teatru jak najbardziej ma prawo wypowiadać się w ważnych kwestiach społecznych, choć oczywiście musi sobie zdawać sprawę, że z kolei jego oceny podlegać będą ocenie innych, zwłaszcza nas, widzów. Poziom artystyczny teatru to jednak zupełnie insza inszość i jego finansowanie tylko od tego powinno zależeć. Tymczasem są w Poznaniu poważne teatry, co nie mają nawet swojej siedziby (PTT), tymczasem Hinc lekką ręką rozdawał pieniądze na kościelne imprezy "bo ktoś go w sklepie poprosił". Uważasz to za poważne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW Znak Re: Ale wojciak popierajac palikota nie powinna b IP: 95.108.125.* 23.02.12, 13:25 Uwazam za niepowazne ze Ewa Wojciak publicznie chwali terrorystow z czerwonych brygad oraz zbrodniarzy jak Mao. Za niepowazne uwazam tez ze robi warsztaty za pieniadze publiczne dla cponow ze sqotow ktorzy niszcza miasto bazgroalmi po murach. Wreszczie popierajac takie kuriozum jakim jest Palikot nawolujacy do wyrzekania sie polskosci - powinna brac kase od niego a nie od Polskiego podtanika. Chyba ze woda zniszczyla komorki.. Szykany PRL. Walesa i Michnik tez podobno byli szykanowani. A nawet Fronczewski wyrzucal SBka. Doroslem i w niekore bajki nie wierze. Szykanowany to byl Pyjas, Kowalczyk i ksiadz Popieluszko. O grubasach i jakalas pijacych wodke z mordercami trudno mi mowicz o szykanach. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Ale wojciak popierajac palikota nie powinna b 23.02.12, 14:23 Gdybyś za swoje ideału spędził w puszcze połowę tego czasu, co ludzie, których obrażasz, to może byłby sens dyskutować z tobą na ten temat. Co do szefowej Ósemek - już napisałem. Odpowiem, jak napiszesz coś nowego. Przy okazji - gdzie ona wychwalała tego Mao? O tym czytam tylko na forum, nie spotkałem się z tym w realu. Nie twierdzę, że nie było takiego faktu, ale chętnie zobaczyłbym jakiś link na dowód? co do Palikota - jego wypowiedź na tym forum też już kometowaliśmy. Cóz, jeśli bardziej wierzysz nierobom i hipokrytom odmieniającym Polskę wzdłuż i wszerz deklinacji - proszę bardzo. Ja wolę ludzi krytycznych, nawet wypowiadających się gorzko, ale takich, co pracują i płacą podatki, a nie takich, co krzyczą hurra i modlą się w wolnej chwili. Piękna słowa nie kosztują nic. I nic nie znaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winter amber Palikot odmienia Polske przez raje podatkowe IP: 95.108.125.* 23.02.12, 14:53 i podatki na cyprze. Pozycza sobei swoje pieniadze. Biznesmen. Ale o Polske nie doba misiu. i wielce odmienil stan ducha : zartami o widzeniu zmarlych na dworcu. Wiec sie bawmy : ja widzialem Szymbroska znowu dzisiaj jak jarala cmika na dworcu w miejscu niedozwolonym. Extra ekspresja uczuc, co nie? www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,288514.html Tu o wojciak: choc wywiad usuneli O Sartrze: - Ale do końca to ja tolerancyjna nie jestem. Bo ideałem jest staruszek Sartre, stary dziad w berecie, a jeszcze rozrzucał maoistowskie ulotki. Nieważne jakie, ważne, że on, stary człowiek, na ulicy, ciągle w coś autentycznie zaangażowany. O Ulryce M.: - Już widzę te najeżone gęby, ale czasem chciałabym spytać, co to było z tą Ulryką Meinhoff. Bo przecież dopiero dzisiaj w Polsce ludzie mogą zrozumieć, skąd ta potrzeba wysadzenia supermarketu. Przecież nie żeby krzywdzić ludzi. Bylo w wywiadzie jak biegala w koszulce z Mao. Sartre czolowy komunista ,realtwyizator zbrodni komunistycznych jest dla niej bohaterem. I ulryka. Rownie dobrze kiboie Lechii starac sie o dofinansowanie flag z Rudolfem Hessem. Moze Wojciak , moga kibole i Hess. Ja zadnej roznicy nie widzie. Chyba ze Mao i komunizm w ktore wierzy alkoholiczka sa o wiele bardziej zbrodnicze i przestepcze. I cymesik - bala sie PiSu jak piekla. A wyborcza nazywa Palikota politykiem prawicowym:D wyborcza.pl/1,76842,8218531,Ewa_Wojciak__PiS_u_balam_sie_jak_piekla.html I chetnie by mowila ze Kaczynski ma krew na rekach. To mazowiecki tez i michniki. Tylko ze alkohlowe babsko bierze pieniadze podatnikow. Widac jak woda i lewicowe pogladay degenruja mozg. Piekny przyklad i jescze taka sie oburzy ze Kosowo nie jest Serbskie. Jasne lepis albansy alfonsi i i dilerze. W sumie to takie balkansie czerwone brygady. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Palikot odmienia Polske przez raje podatkowe 23.02.12, 18:07 Zmusiłeś mnie do przeczytania całego, średnio mnie interesującego tekstu i co? I nic. Przeczytałem dużo o zaangażowaniu Wójciak w czasch komuny, gdy tacy jak Ty, umierali ze strachu. Jeżeli chodzi o Twoje twierdzenia, to przeczytałem dwa oderwane zdania, niepochodzące z jakiegoś konkretnego wywiadu, z których przynajmniej jedno nie mówi o polityce, tylko o starości, czego pewnie nie zrozumiałeś. Drugie jest głupsze, ale też brzmi inaczej, jeśli się czytało H. Krall. Z tym, że tacy jak ty pewnie jej nie czytali. Dwa zdania w tak długim tekście. Przy czym ani jedno nie jest jakąś polityczną deklaracją. Ile trzeba mieć w sobie nienawiści i jak mało rzetelnej wiedzy, aby na tak wątłej podstawie kogokolwiek oskarżać... PiSu to ja też się bałem. I okazało się że miałem rację. Ręcznie sterowana prokuratura, służby państwowe nawet nieukrywające, że fałszują dokumenty, aby urządzić jakąś prowokację i minister oświaty budujący swój autorytet na bojówkach znanych z faszystowskich gestów (przepraszam - zamawiania piwa). Całe szczęście, że PiS, obok innych paskudnych cech, miał jeszczę tę, że był bandą hałaśliwych nieudaczników i padł szybciej, niż ktokolwiek się spodziewał. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Misterium znów zobaczymy na Cytadeli 21.02.12, 22:39 renepoznan napisał: [...] > Jesteś pewien? [...] A Ty masz jakiś dowód? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Misterium znów zobaczymy na Cytadeli 21.02.12, 22:44 to udowodnij, że nie istnieje. Proszę Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Nie ma dowodów na nic.. 22.02.12, 13:31 Nie ma dowodów na to że istnieje.. Nie ma dowodów na to, że nie istnieje... bo na coś, co nie istnieje nie ma żadnych dowodów... jak udowodnić nic? Okoliczności negatywnych się nie udowadnia... udowadnia się to co się twierdzi - np jeśli wymyślę ufoludków muszę ich udowodnić... Udowodnij renepoznan, że jezus chytrus nie był synem rzymskiego legionisty spłodzonym z grzechu i przez to wymyślono, że niepokalane poczęcie? nie możesz udowodnić, że tak nie było... nie ma dowodów za i nie ma dowodów przeciw - to dla ciebie jest to potwierdzenie za? goopota... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miroo shmata:D Goopota oto slang lewackiej k..y i tchorza IP: 95.108.125.* 22.02.12, 14:08 Udowdnij ze nie jestes tchorzem slangowa cioto:) Masz slang chcwr lewacka mendo. I udowdnij ze byl Holokaust. Bo jak to udowdnic? Spilberg widzial, Goldberg widziala, Bukowski widzial, Michnik widzial, Blumsztajn widzial, Rotschild widzial i Rosjanie co odbudowywali komory. Ale ch z twoim slangiem internetowym:D i twoim udowadnianiem. Pokaz sam siebie miekki dydolku. I pamietaj slang ; chcwd i twoim kolegom:D Odpowiedz Link Zgłoś
miroo nie lewak tylko prawdziwy patriota... 22.02.12, 15:39 Narodowo-socjalistyczny ty doorniu... dlatego mam gdzieś wasze pokrzykiwania i religie... i lewaków tych twoich którzy nie pozwalają tobie zasnąć głuptaku także mam gdzieś... prymitywie... tacy jak ty właśnie z tą waszą religią powalili na kolana I Rzeczpospolitą... gadacze i krzykacze nic nie wiedzący o świecie... a te twoje elity z 1939 roku to uciekły do Rumunii po tym jak się 20 lat w wolnej Polsce elitowały tak, że byliśmy jednym z najsłabszych państw w regionie... i najgłupszych - bo jak niby nazwać pozwolenie hitlerowi na powalenie Czech, bez których istnienia nas praktycznie otoczył... Ty zakało tego kraju... nieuku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miroo to shmata Chciales strzelac do ludzi wiec zapraszam IP: 95.108.125.* 22.02.12, 16:20 Napiales sie ze slangiem. Daj tobie ciot mozliwosc postrzelania a Ty co? Slang , nieuctowo.. Z geby sobie dupe robisz? Czyli ciota jestes. Piszesz ze chetnie bys postrzelal a teraz wymowki? Ciota i frajer. Widzimy sie? I mnie w narodowo socjalistyczny nurt nie mieszaj. To domena takich jak Ty. I pamietaj internetowy slangerze - z geby dupe zrobiles sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klingoński język tchórzu żalosny jak cała twoja rodzina :) IP: 95.108.125.* 22.02.12, 22:46 Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Misterium znów zobaczymy na Cytadeli 22.02.12, 06:31 A po co mi dowód? Ja "wierzę" i nie udaję, iż to w co wierzę to prawda naukowa. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Misterium znów zobaczymy na Cytadeli 22.02.12, 15:06 renepoznan napisał: > A po co mi dowód? > Ja "wierzę" [...] To jedynie wyraz Twoich pragnień i lęków. Nie każdy na to cierpi. To tak jakby zachorować na grypę, od zdrowych domagać się pieniędzy na antybiotyk przy okazać stając na głowie, by ich zarazić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Broniu Gjeremek Grodzka ,Biedron tez chorzy a pracuja za nasze IP: 95.108.125.* 22.02.12, 15:13 podatki. Chorzy ludzie a Ty i lily ich wspieracie ale robcie to na wlasny koszt. Ja chorych psychicznie nie chce utrzymywac. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Misterium znów zobaczymy na Cytadeli 22.02.12, 15:42 l.george.l napisał: > To jedynie wyraz Twoich pragnień i lęków. Nie każdy na to cierpi. To tak jakby > zachorować na grypę, od zdrowych domagać się pieniędzy na antybiotyk przy okaza > ć stając na głowie, by ich zarazić. > > A przekonanie o nieistnieniu istoty wyższej jest jedynie wyrazem Twoich pragnień i leków. Więc co? Remis w "wierze"? Przestaniesz domagać się finansowania bliskich tobie przekonań? Czy może udowodnisz mi nieistnienie Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
miroo renepoznan jesteś chory psychicznie... 22.02.12, 16:09 to właśnie wasze przekonanie o istnieniu istoty wyższej jest jedynie wyrazem waszych pragnień i lęków... nieistnienia nie udowadnia się bo okoliczności negatywne nie wymagają udowadniania.. czegoś co nie istnieje - nie można udowodnić (bóg) i tego czegoś co nie istnieje nie można także udowodnić, że nie istnieje... bo na coś co nie istnieje nie ma dowodów żadnych! żadnych dowodów tylko wyraz waszych pragnień i lęków.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elita z 1939 miroo Bog to suma wszystkich twoich strachow IP: 95.108.125.* 22.02.12, 16:38 tchorzu i cykorze:) dalej rob sobie z geby dupe - chciales strzelac do Polakow , chce sie stawic a tu miroo ze slangiem internetowym wyjezdza.... Poczekaj....ale smierdzi tchorzostwem. Cykoria.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro gębodupa Strzeleja do Polaka ,miroo tchorzu IP: 95.108.125.* 22.02.12, 21:17 ty zamiast geby masz dupe. DOOPE Tchorzliwy śmieć jak ty ktory chce strzelac do Polakow nie bedzi mi mowil co mam uzywac i czego nie. Jestes smieciem i gownem. A zamiast mordy masz dupe. Chcesz strzelac ,daje ci mozliwosc i nic. Wymowki. Cala rodzina taka tchorzliwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: renepoznan jesteś chory psychicznie... IP: *.play-internet.pl 22.02.12, 16:42 Stwierdzenie że Bóg Stwórca nie istnieje (pomimo olbrzymiej ilości przesłanek i dowodów pośrednich) i że nie ma potrzeby tego udowadniać jest niepoważne. To jest sprzeczne z racjonalizmem i zwykłą logiką. To tak jakby astronom stwierdził, że poza poznanymi galaktykami na pewno nie ma innych, i że nie ma potrzeby tego udowadniać ! Odpowiedz Link Zgłoś
miroo hahaha... olbrzymia ilość przesłanek.. hahaha 22.02.12, 19:07 Gość portalu: AAA napisał(a): > Stwierdzenie że Bóg Stwórca nie istnieje (pomimo olbrzymiej ilości przesłanek i > dowodów pośrednich) Twoja "olbrzymia ilość przesłanek i dowody pośrednie" to tylko wymysły i gadanie chorych umysłów... > i że nie ma potrzeby tego udowadniać jest niepoważne. To j > est sprzeczne z racjonalizmem i zwykłą logiką. sprzeczne z racjonalizmem, zwykłą logiką i po prostu rozumem są religie... > To tak jakby astronom stwierdził, że poza poznanymi galaktykami na pewno nie ma > innych, i że nie ma potrzeby tego udowadniać ! astronom tak powie dopiero wtedy gdy będzie miał pewność, że poznał wszelkie galaktyki i wiedział, że nie ma innych.. a wy nie wiecie nic, tylko od tysięcy lat wymyślacie coraz to nowe bzdury i ich interpretacje... od tysięcy lat te wymysły wasze nie znalazły żadnego potwierdzenia i to jest powód do tego, że póki nie pokażą się jakieś prawdziwe dowody i powody do przypuszczeń religia jest bzdurą... wróć tu nieuku i przekrętasie jak coś będziesz miał konkretnego - nawet pośredniego na potwierdzenie istnienia tego waszego stwórcy - nie tylko wymysły i wiarę innych ludzi lecz coś konkretnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: hahaha... olbrzymia ilość przesłanek.. hahaha IP: *.play-internet.pl 22.02.12, 20:02 miroo napisał: > wróć tu nieuku i przekrętasie jak coś będziesz miał konkretnego - nawet pośredn > iego na potwierdzenie istnienia tego waszego stwórcy Konkretów jest naprawdę wiele, ale nie rzuca się pereł przed świnie. Nie mam ochoty się wysilać by wyprowadzać z błędu irracjonalizmu człowieka, który po prostu tego nie chce, bo zamknął się w okowach swojego małego umysłu. Żyj sobie jak chcesz. Powodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Czyli "perełek" konkretów brak... 22.02.12, 20:56 ale w jednym masz rację - szkoda czasu na dyskusję... tacy jak ty będą trwali w swoim błędzie pomimo wszystko... i jeszcze jedno na koniec: z punktu widzenia logiki i wszelkich nauk - nie można udowodnić nieistnienia... np nie możesz udowodnić tego, że nie jestem bogiem albo aniołem zesłanym przez boga aby ciebie nawrócić... Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: hahaha... olbrzymia ilość przesłanek.. hahaha 23.02.12, 00:09 Gość portalu: AAA napisał(a): > Konkretów jest naprawdę wiele, błagamy ci,ę, podaj nam choć jeden. co prawda najpierw mógłbys wreszcie zaspokoić nasza ciekawość i odpowiedziec na pytania zadane ci chyba z 1,5 miesiąca temu - jakie to instytucje KK - twoim zdaniem - broniły praw ateistów czy innowierców, ale tu juz najwyraźniej się poddałes, tylko nie masz klasy, by to przyznać. więc teraz podaj nam, biedakom, przykład tego racjonalengo konkretu. Prosimy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cesare Ripa miro był i widzał dupą gwiazdy IP: 95.108.125.* 22.02.12, 21:29 dotknąłeś jakiejś ze wiesz że są? Widziałeś ziemie chociaż z lotu ptaka( wpuszczają cię do samolotu z dupą zamiast mordy?) Jedynym aksjomatem na forum jest to że jesteś tchórzem. Chętnie byś strzelał do Polaków, wiec odpowiadam na twój śmieciowaty apel i co? I gó.... Bo zwykły tchórz jesteś. Gębodupny:) Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Misterium znów zobaczymy na Cytadeli 23.02.12, 00:14 renepoznan napisał: > A przekonanie o nieistnieniu istoty wyższej jest jedynie wyrazem Twoich pragnie > ń i leków. Więc co? Remis w "wierze"? Nie stac cię na więcej, niż sofizmaty charakterystryczne dla katechetów w gimnazjach ("ateiści tez wierzą. wierzą, że są ateistami" - te brednie na co dzien słyszę)? stosując tak debilną argumentacją, z ciebie nie jest żaden katolik, bo tylko wierzysz, że wierzysz... bez sensu. więc nie baw się w idiotyczne wymaganie udowadniania nieistnienia, bo zaraz ktos młodzy poprosi cię o udowodnienie nieistnienia spaghetii potwora i zrobi się nudno. Po co stosujesz tak prymitywną demagogię? Ciebie akurat stać na więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro puta madre Re: Misterium znów zobaczymy na Cytadeli IP: 95.108.125.* 23.02.12, 13:39 Ciebie tez kazek. udowdnij ze byl holokaust Ja nie znam zadnego swiadka. Wiem z ksiazek ze Rosjanie odbudowywali komory:) Ciebie stac na wiecej jesli przestaniesz udawac ze dewiant seksualny jest artysta. Mowa o zboczonym hiszpanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Misterium znów zobaczymy na Cytadeli IP: *.play-internet.pl 23.02.12, 18:32 kazek100 napisał: > więc nie baw się w idiotyczne wymaganie udowadniania nieistnienia, bo zaraz kto > s młodzy poprosi cię o udowodnienie nieistnienia spaghetii potwora i zrobi się > nudno. Po co stosujesz tak prymitywną demagogię? Ciebie akurat stać na więcej. I tu udowodniłeś swoje prymitywne ograniczenie Kazek ! Dla ciebie zastanawianie się nad istnieniem spaghetti potwora i zastanawianiem się nad istnieniem człowieka, skąd przychodzi i dokąd zmierza, nad istnieniem Boga - to zupełnie to samo. Bez żadnej różnicy. To ci dopiero prymitywna demagogia. Jako człowiek czytając Twoje teksty czuję się zażenowany, a czasem nawet ubrudzony i upodlony. Czasem mam wrażenie, że dyskutując z Tobą muszę zanurzyć się w szambie, w czymś co jest niegodne człowieka. Bardzo trafne są słowa "Nie dawajcie psom tego, co święte, i nie rzucajcie swych pereł przed świnie, by ich nie podeptały nogami, i obróciwszy się, was nie poszarpały" (Mt 7,6). I nie chodzi tu o jakąś pogardę czy brak szacunku dla ludzi, których w tym wypadku możemy utożsamiać ze "świniami" (bo świniami nie są - to tylko obraz), ale o szacunek dla prawdy. Nie rzuca się jej i nie potrzeba udawadniać niczego ludziom, którzy wcale nie są tym zainteresowani. Jednym słowem nie podam Ci żadnej perły zanim nie udowodnisz całą swoją postawą, że cię to naprawdę interesuje. Obserwując Ciebie na forum wiem, że nic cie to nie obchodzi, że każdą perłę unurzasz w błocie zanim ją obejrzysz. Więc póki co pozostaje mi tylko litość, żal, czasem śmiech i drwina z tego co wypisujesz. Oczywiście mam na mysli tematy poważne, dotykające spraw najważniejszych, samego istnienia człowieka. Bo na temat np. remontu wiaduktu górczyńskiego, to myślę, że jakoś tam dałoby się z Tobą podyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Misterium znów zobaczymy na Cytadeli 23.02.12, 20:57 Przykro mi, ale zupełnie nie zrozumiałeś moich słów. Może dlatego, że były skierowane do Rene. Rene bywa prymitywny w argumentacji, dyskutuje często sam z sobą, niekiedy zdarza mu się być po prostu chamskim, ma jednak pewien zasób wiedzy (choć nie we wszystkich dziedzinach, o których się wypowiada) i najczęściej do powiedzenia coś więcej, niż hasełka. I dlatego trudno mi tu odpowiedzieć, bo piszesz o czymś zupełnie innym niż ja. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elita z 1939 Tej miroo tchorzu i frajerze spotkamy sie IP: 95.108.125.* 21.02.12, 17:04 bo cos tam sie napinales ze "goopi" katole i ze chetnie bys postrzelal do Polskie Elity. Wiec jak lewicowa ciotka czy facet z jajami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro to szmata Miroo tchorzu kto pisal "goopi"? IP: 95.108.125.* 22.02.12, 11:20 ale wiedzielam ze stchorzysz :) a podobno bys strzelal do elity. Frajer jestes i tyle. Jakbym ci strzelil liscia to bys przeprosil ze jestes lewicowa szmata. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo ciemniaku który nie umie czytać... 22.02.12, 13:34 1) nie wiesz jak się czyta "oo" ? 2) nie rozumiesz internetowego slangu? 3) nie wiesz, że w niektórych wyrazach się używa zestawu liter aby nie reagowały na nie wyszukiwarki treści? nie wiesz.. bo niezbyt mądry jesteś... dobrze, że chociaż komputera umiesz używać... o co tobie chodzi z tym tchórzem "szmato" prawicowo-religijna? Ty mi liścia? możesz mi rowa wylizać co najwyżej... aaa... i kulturka pieseczku - zamiast obrażać od razu to mógłbyś chociaż jakiś argument przynajmniej skądś przekopiować bo sam rozumować nie potrafisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miroo to szmata Sram na slang lewackiej cioty IP: 95.108.125.* 22.02.12, 13:54 Chetnie bys postrzelal do elity. Wiec zapraszam, spotkajmy sie. Przynies karabin i swoj slang.:D I tak wiem ze sie wykpisz bo jestes tchorzem i lewacka ciota:) A rowa to liz palikotowi i grodzkiej. Wy lewackie cioty lubice takie zabawy. I pamietaj ze kazda Twoja wymowka oznacza ze jestes tchorzem. To jak widzimy sie czy tchorz?:) Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Nie jestem lewakiem tylko prawdziwym patriotą... 22.02.12, 15:38 Narodowo-socjalistycznym ty doorniu... dlatego mam gdzieś wasze pokrzykiwania i religie... i lewaków tych twoich którzy nie pozwalają tobie zasnąć głuptaku także mam gdzieś... prymitywie... tacy jak ty właśnie z tą waszą religią powalili na kolana I Rzeczpospolitą... gadacze i krzykacze nic nie wiedzący o świecie... a te twoje elity z 1939 roku to uciekły do Rumunii po tym jak się 20 lat w wolnej Polsce elitowały tak, że byliśmy jednym z najsłabszych państw w regionie... i najgłupszych - bo jak niby nazwać pozwolenie hitlerowi na powalenie Czech, bez których istnienia nas praktycznie otoczył... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elita z 1939 miroo ma zamiast twarzy dupe=tchorz IP: 95.108.125.* 22.02.12, 16:27 Chciales strzelac. Co wam strzelac nie kazano? Chetnie bys postrzelal do Polakow. typowe ,pewnie twoja rodzina witala okupantow i chciala sie uczyc rosyjskiego i niemieckiego. Pochodzisz widocznie z bardzo tchorzliwej rodziny ktora do Polakow strzela w plecy. Ale ty jestes ponad wszystkie pokolenia i zamiast geby masz dupe=doope:D Tchorz - kazda twoja wymowka pokazajue jakim jestes wymoczkiem i cykorem. A o nieuctwie to spiewaj zanim zanczynasz grozic ze bedziesz strzelal do Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szechteriada.org Smierdzacy tchorz miroo ,cala twoja rodzina IP: 95.108.125.* 22.02.12, 21:16 to tchorze i znajomi. a ty zamiast geby masz dupe. DOOPE Tchorzliwy śmieć jak ty ktory chce strzelac do Polakow nie bedzi mi mowil co mam uzywac i czego nie. Jestes smieciem i gownem. A zamiast mordy masz dupe. Chcesz strzelac ,daje ci mozliwosc i nic. Wymowki. Cala rodzina taka tchorzliwa? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Misterium znów zobaczymy na Cytadeli 21.02.12, 19:07 Autor: miroo 21.02.12, 15:45 Dodaj do ulubionych Skasujcie > zajmijcie się czymś dobrym i pożytecznym tu na ziemi... Od podatkowania i administracji jest Święto 3 Maja, to są ziemskie sprawy świeckie, niegodne przypominania. A sam Belzebub ma swoje Święto 1 Maja i ktoś mi powie jaka tam frekwencja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elf a ile tym razem mln kuria zażąda? IP: *.icpnet.pl 21.02.12, 20:10 2? 5? a może 80? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajcek Kjruoń 40% a ile chce Osmego dnia albo tazdik ? IP: 95.108.125.* 22.02.12, 15:15 milion dwa? Po co na jakies statki nemo :) w HCP robili na faktury:D:D:D czy zeby Kelzmerzy mi brzdekali 100 tysiecy 200 tysiecy po co? Odpowiedz Link Zgłoś
poznanski-rowerzysta Misterium znów zobaczymy na Cytadeli 22.02.12, 01:01 mam nadzieje że żadne pieniądze z moich podatków nie pójdą na ten teatrzyk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wroclaw podziwia patrioci są wszędzie, to młodzież całej Polski IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.12, 07:33 vod.gazetapolska.pl/1220-marsz-zwyciestwa-poznan Odpowiedz Link Zgłoś
miroo a uczycie się pilnie czy tylko krzyczycie? 22.02.12, 13:39 jest różnica między patriotyzmem - nauka i budowa Polski, silnej gospodarczo, dobrze zorganizowanej, sprawnej... do tego prowadzi nauka i technika... to prawdziwa duma... a pseudopatriotyzmem który charakterystyczny jest dla nieuków i zadymiarzy, co tylko krzyczeć, śpiewać potrafią... to fałszywa duma... jeśli uczycie się pilnie i wiecie, że nauka i technika kluczem do siły i to jest prawdziwy patriotyzm (zauważ - kraje naukowe i techniczne potężne są i silne i dumne) - to trzymam za was kciuki i popieram w taki sposób patriotyczną młodzież Polski! Gość portalu: Wroclaw podziwia napisał(a): > vod.gazetapolska.pl/1220-marsz-zwyciestwa-poznan Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: a uczycie się pilnie czy tylko krzyczycie? 22.02.12, 14:20 Bajki wypisujesz. Nikt nie broni wierzącemu uczyć się. Nikt mu nie broni zajmować się techniką. Patriotyzm "techniczny", nie kłóci się z patriotyzmem "religijnym", czy z wiara. Ps Kopernik nie był kobietą, był księdzem, kanonikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miroo gopia shmata miroo to tchorz albo w slangu goopi tchorz:d IP: 95.108.125.* 22.02.12, 14:27 kaz swoim kolegom i blisim mowic frajer i tchorz do siebie:) bo nim jestes a i kazda twoja wymowka potwierdza twoja ciotowatosc i tchorzostwo:) czekam na wymowki Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Nie lewak i nie tchórz tylko prawdziwy patriota.. 22.02.12, 16:06 Narodowo-socjalistyczny ty doorniu... dlatego mam gdzieś wasze pokrzykiwania i religie... i lewaków tych twoich którzy nie pozwalają tobie zasnąć głuptaku także mam gdzieś... prymitywie... tacy jak ty właśnie z tą waszą religią powalili na kolana I Rzeczpospolitą... gadacze i krzykacze nic nie wiedzący o świecie... a te twoje elity z 1939 roku to uciekły do Rumunii po tym jak się 20 lat w wolnej Polsce elitowały tak, że byliśmy jednym z najsłabszych państw w regionie... i najgłupszych - bo jak niby nazwać pozwolenie hitlerowi na powalenie Czech, bez których istnienia nas praktycznie otoczył... Ty zakało tego kraju... nieuku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miroo gebodupa miroo tchorz i gęby dupe sobie zrobiles IP: 95.108.125.* 22.02.12, 16:23 Najpierw chcesz strzelac do Polakow, wiec stawiam sie Tobie a Ty co? Slan i wymowki. Z geby dupe sobie robisz. Typowe dla tchorza. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Religia z nauką i techniką się wyklucza... 22.02.12, 15:42 wybieraj... albo bujasz w obłokach albo się uczysz i tworzysz... Kopernik - dlatego wiedział z kim ma do czynienia i bał się stosu... Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Religia z nauką i techniką się wyklucza... 22.02.12, 16:12 moge sié uczyc i tworzyc. To te rodzaj modlitwy. Problem zamiaru. A na inny rodzaj modlitwy tez znajdzie sie czas Stosy w Polsce? Ile ich bylo?? Kopernik bal sie stosu, a swoja prac opublikowal?? oj kiepsko z toba Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Re: Religia z nauką i techniką się wyklucza... 22.02.12, 19:11 pan.nikt napisał: > Stosy w Polsce? > Ile ich bylo?? tysiące... wygoogluj sobie nawet.. > Kopernik bal sie stosu, a swoja prac opublikowal?? ukazała się po jego śmierci... to także możesz wygooglować.. > oj kiepsko z toba Ze mną wszystko dobrze... z tobą kiepsko bo kłamiesz na forum albo w błędzie jesteś i nie używasz polskich znaków - dysleksja? Odpowiedz Link Zgłoś
miroo a oto źródła jak czarni manipulowali Kopernikiem.. 22.02.12, 19:14 pl.wikipedia.org/wiki/De_revolutionibus_orbium_coelestium losy jego książki.. Najpierw religia twierdzi jedno a potem staruchy twierdzą co innego.. bo nauka im udowodniła że ziemia jest okrągła i porusza się dookoła słońca a nie odwrotnie... a czarni nic nauce jeszcze nie udowodnili... tylko wymyślają, kombinują i kłamią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miroo do budy miroo w szkole cie nie lubili:) IP: 95.108.125.* 22.02.12, 21:35 ksiądz zbeształ ( pewnie za to że masz dupe zamiast mordy) wikipedia:D żrodłem wiedzy zwykłego pedała:D Ty idż do sądu z tą wikipedia i ja cię osądze:D Debil niczym komoruski. Co jescze czytałęs szymborska i podręczniki fizyki do 3 liceum? Czy program na discovery mi podasz jako żrodlo? Na razie zakaz Pauliego. A kot schrodingera ci powiedzial? Tylko ustal który. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: a oto źródła jak czarni manipulowali Kopernik IP: *.ip.netia.com.pl 23.02.12, 02:03 miroo napisał: > Najpierw religia twierdzi jedno a potem staruchy twierdzą co innego.. bo nauka > im udowodniła że ziemia jest okrągła i porusza się dookoła słońca a nie odwrotn > ie... Model geocentryczny zbudowała nie religia lecz Ptolemeusz. Wg Ciebie był papieżem ??? Dopiero kanonik Kościoła katolickiego zbudował model heliocentryczny. > a czarni nic nauce jeszcze nie udowodnili... > tylko wymyślają, kombinują i kłamią... Oj udowodnili, udowodnili...m.in. to że nauka oderwana od Dekalogu jest drogą do katastrofy ludzkości. Hitlerowski rasizm, dialektyczny komunizm miały podstawy naukowe. I to czysto naukowe, bo jednocześnie zaprzeczające istnieniu Boga. Twoje "myślenie" idzie w tym kierunku. A co do kłamania...kłamał Ptolemeusz, kłamał Newton, nawet Einstein, bo po jakimś czasie ich modele okazywały się niepełne, a pewnych zakresach nawet błędne. Coś żałośnie naiwniackie te Twoje wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: a oto źródła jak czarni manipulowali Kopernik 23.02.12, 14:34 Gość portalu: Hania napisał(a): > Model geocentryczny zbudowała nie religia lecz Ptolemeusz. Wg Ciebie był papież > em ??? > Dopiero kanonik Kościoła katolickiego zbudował model heliocentryczny. ale to własnie model Ptolemeusza KK uważał za obowiązujący, a kanonik swego dzieła za życia nie opublikował. KK za to zdjął je z inseksu ksiąg zakazanych w I połowie XIX wieku. Ciekawe, dlaczego. Tak więc mieszasz. Przy okazji - pisanie o Koperniku (i innych wybitnych ludziach tej epoki) jako o naukowcach zawdzięczających cokolwiek Kościołowi jest o tyle pełne hipokryzji, że jak wiesz - w tamtych czasach KK po prostu zagwarantował sobie monopol na nauczanie. Rozumiem, że wszystkie osiągnięcia polskiej nauki w latach 45-89 zawdzięczamy komunie? Bo przecież wszystkie szkoły podlegały komunistycznym władzom? Rene chyba szlag trafi, jak się dowie, że swoje za swoje historyczne wykształcenie ma dziękować komunistycznym władzom. A to właśnie napisałaś. Tak naprawdę to nadal nie mam ochoty dyskutować z tobą - twoje wypowiedzi to nadal zbiór ogólników i hasełek, choc na szczęście mniej w nich czystej wulgarności i chamstwa - rozumiem, że jakkolwiek nie przyznalaś się do tego i nie przeprosiłaś, jednak zrobiło ci się głupio. Z tym że pomyślałem, iż może warto przypomnieć ci się z pytaniem, na które od 2 miesięcy nie mogę się doczekać odpowiedzi - miałaś nam podać przykłady kościelnej tolerancji - jakieś wypowiedzi ludzi KK z krajów, gdzie KK byłby blisko władzy, a które byłyby głosem za przyznaniem równych praw ateistom lub różnowiercom. Haniu, czekamu juz nieomal 2 miesiące! pisałaś tu kilkukrotnie, że pojęcie tolerancji zawdzięczamy Kościołowi, daj nam maluczkim więc proszę jeden przykład! Prosimy.... Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Religia z nauką i techniką się wyklucza... 22.02.12, 20:56 1. dawaj linka do tych stosów. 2. Na swoim kompie mam polskie znaki, na służbowym nie mam. Stąd problem. Przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
miroo właśnie, że pójdą... 22.02.12, 13:35 poznanski-rowerzysta napisał: > mam nadzieje że żadne pieniądze z moich podatków nie pójdą na ten teatrzyk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miroo to szmata Oby lewacki teatrzyk Wojciak nic nie dostal IP: 95.108.125.* 22.02.12, 13:55 Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Wiem, co zamiast misterium 22.02.12, 15:16 Jeśli wydziałowi kultury zależałoby na ludzkiej świadomości, to sfinansowałby projekcje takich filmów, jak: "Ojcowie nasi", "Siostry Magdalenki", "Zgniłe jabłka", "Złe wychowanie" i jeszcze parę innych by się znalazło. To jest prawdziwy obraz watykańskiego kościoła i watykańskiej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykuroń Albo film o Stefanie Michniku,zulu Kuroniu i innyc IP: 95.108.125.* 22.02.12, 15:22 mordercach,kapusiach i podlych ludziach jak Walesa konfident, jak Kołakowski zydowski filozof co w MBP chodzil po lasach i strzelal do Polakow albo o tych bandtyach co uciekli w 68 roku bo sie poklocili z komuchami. Tak zeby ludzie wiedzieli kim byli rodzicie Anny Komorowskiej, Agnieszki Holland, Michnikow i dlaczego ich dzieci tak bardzo nienawidza Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Wiem, co zamiast misterium 22.02.12, 17:24 l.george.l napisał: > Jeśli wydziałowi kultury zależałoby na ludzkiej świadomości, to sfinansowałby p > rojekcje takich filmów, jak: "Ojcowie nasi", "Siostry Magdalenki", "Zgniłe jabł > ka", "Złe wychowanie" i jeszcze parę innych by się znalazło. To jest prawdziwy > obraz watykańskiego kościoła i watykańskiej wiary. > > To jednak twój liberalizm jest niewiewle wart jeśli chcesz finansować te ideologiczne agitki. Zawsze wiedziałem, ze udajesz liberała ale dowodu nie miałem. Teraz mam. Muszę zrobić screen ekranowy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Wiem, co zamiast misterium 23.02.12, 00:19 Nie wszystkie z tych filmów widziałem, ale bądź łaskaw objaśnić nam, na jakiej podstawie wysokiej klasy artystyczne kino, jak np. "Złe wychowanie", nazywasz ideologiczną agitką? Wymień mi proszę jednego katolickiego reżysera, który znaczyłby we współczesnej kulturze tyle, co autor tegoż? To po prostu mentalna slabość, że jak z czymś nie potrafisz dyskutować, to rzucasz inwektywę, czy coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regalia Almodovar artysta:D:D: a Holland tez:D IP: 95.108.125.* 23.02.12, 13:30 O k...a kazek przechodzisz samego siebie:D Moze porucha z Pedro wiare ktorej zmienisz plec. Filmy almodovara sa fajne ale dla dewiantow :) Zreszta policjyjne wiesci niosa jakie filmy ogladaja przestepcy seksualni:D Zagdnij kotku jakiego dewianta z Hiszpanii:D Matdor:D Na watpliwej jakosci i przeslaniu filmy pani Holland Polakozercu tez podatnik sie zrzuca. Moze gminy zydowskie powinny. Bo mnie ten film dla bydła wku...a i jest zenujacy. Chyba ze onanizm zydowek w kanalach jest ok. Epatuj sobie tym jak lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Almodovar artysta:D:D: a Holland tez:D 23.02.12, 14:36 Haniu. Skończ. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Wiem, co zamiast misterium 23.02.12, 10:18 renepoznan napisał: [...] > To jednak twój liberalizm jest niewiewle wart jeśli chcesz finansować te ideolo > giczne agitki. A czym jest misterium, jeśli nie ideologiczną agitką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolywood Misterium agitka ,W ciemnosci holland te IP: 95.108.125.* 23.02.12, 13:27 a pieniadze pani Holland polski podatnik dal na ten film dla debili. Wiec albo filmy holland i misterium. Albo nie ma misterium i nie ma gowna pani Holland. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Misterium znów zobaczymy na Cytadeli 22.02.12, 16:10 Widzę, że na forum poznańskim zaczynają się tradycyjne doroczne rytualne obrządki paschalne. Przekonajcie mnie jedynie, że w swoim zacietrzewieniu nie będziecie żgać naszych katolickich dzieci i hostii najświętszej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ius superioritatis Same cykory,tylko w zaciszu dzgaja hostie i dzieci IP: 95.108.125.* 22.02.12, 16:40 albo strzelaja do Polakow jak miroogebodupa. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo mówię ci - ty zacznij używać polskich znaków... 22.02.12, 19:18 chyba, że nie znasz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro gębodupa mówię ci - fajna masz doope:D zamiast ryja IP: 95.108.125.* 22.02.12, 21:26 w twojej strzelajacej do Polakow rodzinie wszyscy maja doopy zamiast ryjow? Widzisz ja Polskie znaki znam:) gorzej z dupą zamiast ryja. Operacja potrzebna. Ale takiemu frajerowi i tchórzowi jak ty zawsze dupa na mordzie odrośnie:) czekam na dalsze wymówki wymoczku:) Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Misterium znów zobaczymy na Cytadeli 22.02.12, 17:19 qwardian napisał: > > Widzę, że na forum poznańskim zaczynają się tradycyjne doroczne rytualne obrząd > ki paschalne. Przekonajcie mnie jedynie, że w swoim zacietrzewieniu nie będziec > ie żgać naszych katolickich dzieci i hostii najświętszej... Zaraz ci jeden z drugim wywiedzie, iż dowodu negatywnego przeprowadzić nie można. Daj spokój. Znasz to: Z ... nie dyskutuj bo ściągną cię do swego poziomu i pokonają doświadczeniem. ;( Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Re: Misterium znów zobaczymy na Cytadeli 22.02.12, 19:17 qwardian napisał: > Widzę, że na forum poznańskim zaczynają się tradycyjne doroczne rytualne obrząd > ki paschalne. Przekonajcie mnie jedynie, że w swoim zacietrzewieniu nie będziec > ie żgać naszych katolickich dzieci i hostii najświętszej... Rozumiem, że liczysz iż wrócą czasy gdy ateista nie mógł przeżyć gdy tylko się zdradził że jest ateistą.. co do dzieci - muszę cię zmartwić - zanim nie nawtykacie im bzdur do głowy są ateistami... ludzie rodzą się ateistami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miroo tchorz Jak sie zyje z dupa zamiast twarzy miroo IP: 95.108.125.* 22.02.12, 21:21 miroo to tchorz, sam pisze ze chetnie by strzelał do Polaków a kiedy daje mu taka okazje to robi wymowki jak typowa ciota a to slang (goopi) a to pragnie uzywac polskich znakow jestem na forum ktorego z zalozenia nie szanuje, nie szanuje tez takich tchorzy jak Ty ktorzy chca strzelac a pozniej robia wymowki kiedy ma sie okazac ze sa "twardzielami" Frajer jestes , tak jak cala twoja rodzina ktora strzela Polakom w plecy. Takie masz objawy. I pewnie boli Cie to ze Polska to Bog Honor Ojczyzna. Tacy jak ty za 2 ojro liza dupe Niemcom. Tchorz. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Misterium znów zobaczymy na Cytadeli 22.02.12, 22:40 Czyli ludzie rodzą się głupi, a niektórzy nawet tacy umierają . :):) Masz rację i języka i matematyki i iii itd i religii człowiek się uczy. Odpowiedz Link Zgłoś