Dodaj do ulubionych

Nie musimy mieszkać w pisance. Walczmy z pastel...

22.04.12, 19:49
> Ci domagali się dodatkowych apanaży dla siebie.

Z nazwiska i nazwę osiedla poproszę!
Obserwuj wątek
    • pan.zaskroniec Mam tego dość! 22.04.12, 20:02
      Dlaczego ciągle ktoś chce nas pouczać, co jest ładne a co brzydkie, w co wierzyć i z czego się śmiać. Niech każdy maluje sobie dom tak jak mu się podoba. Jak tak dalej pójdzie to zaczniecie mieć pretensje, że mamy brzydkie meble w mieszkaniach lub nieestetyczne fryzury albo że czytamy niewłaściwą literaturę.
      • Gość: Pan Gąsienica Re: Mam tego dość! IP: *.icpnet.pl 22.04.12, 20:31
        Panie Zaskroniec. W domu moze sobie Pan malowac wnetrze we wszystkich kolorach teczy. Na zewnatrz - juz nie. I tak jest w cywilizowanym swiecie. Zewnetrze Pana domu nalezy juz do wszystkich widzow, tworzy wspolna przestrzen i dlatego ci, ktorzy zajmuja sie architektura zawodowo mga Panu powiedziec, ze buraczkowa elewacja obok wsciekle pistacjowej to pomysl mocno niefortunny.
        • Gość: pandor Re: Mam tego dość! IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.12, 20:50
          Tzw. "zawodowi architekci" już od dawna niszczą nasze miasto.
          Arsenał, Alfy, Muzeum Narodowe, zabudowanie iglicy MTP, Kupiec Poznański, galeria MM, Interaktywne Centrum Historii Ostrowa Tumskiego.
          Same "perełki".
        • Gość: pan.zaskroniec Re: Mam tego dość! IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.12, 21:43
          O gustach się nie dyskutuje, jeden lubi kolor żółty a inny woli zielony. Jeden i drugi ma prawo do swojego zdania, na całe szczęście nie wprowadzono jeszcze odgórnie kanonu piękna, który miałby obowiązywać wszystkich. Niech ktoś mi wytłumaczy dlaczego pastelowe jest brzydkie, kto to ustala??? Czy ja jako obywatel tego kraju nie mam prawa uważać, że ładne są właśnie kolory pastelowe?
        • szmecierecie Re: Mam tego dość! 22.04.12, 21:45
          Gość portalu: Pan Gąsienica napisał(a):

> Zewnetrze Pana domu nalezy juz do wszystkich widzow

Coś mojego nie jest moje? Ludzie, rozumiem, że każdy chce przeciągnąć linkę na swoją stronę, ale nie odwołujcie się proszę do alogiki!
          • Gość: kryl Re: Mam tego dość! IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.12, 22:20
            Jeśli zewnętrze mojego do mu nie należy do mnie i mam brać pod uwagę odczucia przechodniów, to w jaki sposób mam ustalić co się będzie podobało przechodniom? Przeciec każdy ma inny gust.
      • Gość: Marta Re: Mam tego dość! IP: *.cse.put.poznan.pl 23.04.12, 10:05
        Bo to jest przestrzeń publiczna, a ona nie jest od tego, żeby każdy robił komu się podoba. W swoim prywatnym mieszkaniu - co innego. Można sobie realizować swoja radosną twórczość..
        • Gość: jajo Re: Mam tego dość! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.12, 10:10
          Zamierzam latem pomalować swój dom na Winogradach, w jaki sposób mam ustalić kolor jaki będzie się podobał społeczeństwu? Czy mam przeprowadzić referendum w tej sprawie?
      • Gość: Edmund Re: Mam tego dość! IP: *.icpnet.pl 23.04.12, 14:21
        I właśnie takie wypowiedzi ukazują nasza zaściankowość...
    • paruwa78 Nie musimy mieszkać w pisance. Walczmy z pastel... 22.04.12, 20:42
      Do pismaków z GW-na- jesteście głupsi niż stawa przewiduje. Pa:)
    • epox nie musimy słuchać oszołomów .... 22.04.12, 20:54
      ciekawy tytuł .... tyle że spółdzielnie i właściciele mieszkań nie protestują ..... to oni decydują o tym jak te bloki maja wyglądać. Wara od tego .... Architekci mają za złe bo zostali pominięci ... Może gazeto zabrać się za te części miasta które nie są odnawiane bo tu jest problem a nie w tym że ktoś przy okazji termomodernizacji przemaluje sobie blok. Najważniejsze jest że jest czysto.
      Najważniejsze ... tytuł który wprowadza w błąd ... mieszkańcy nie maja nic przeciw ... są zadowoleni że mieszkają w odnowionym bloku i jest git.
      Chory kraj w którym zawsze znajdzie się jakaś menda która wie lepiej .... i chce to wymusić na innych.
    • epox Walczmy z pastelowymi ubraniami ..... 22.04.12, 21:04
      a może powalczymy z tymi barwnymi ubraniami ... no jak to wygląda na ulicy ... ludzie w kolorowych tandetnych ubraniach ..... może tak jak w Chinach .... jednokolorowe mundurki-ubranka ????
      • xaliemorph Re: Walczmy z pastelowymi ubraniami ..... 23.04.12, 08:48
        Raczej w Korei Północnej w Chinach powoli też już tak nie jest a w dużych miastach już od dawna.
    • Gość: poznaniak Re: Nie musimy mieszkać w pisance. Walczmy z past IP: *.icpnet.pl 22.04.12, 22:01
      Mnie się nie podoba stary browar od strony Ratajczaka. Wygląda jakby to była jakaś kamienica z mieszkaniami komunalnymi w trakcie remontu i z ustawionym rusztowaniem. A to rusztowanie przykryte folią. Proszę interweniować i zburzyć lub przebudować, przemalować.

Ohydny jest także nowy dworzec. Proszę przemalować.

Warto też sprawdzić na jakie kolory mają pomalowane domy ci, którzy narzekają na kolorowe bloki. Przecież na te ich domy muszą patrzeć inni Poznaniacy.
    • Gość: pit Re: Nie musimy mieszkać w pisance. Walczmy z past IP: *.wtvk.pl 22.04.12, 22:02
      Co się czepiacie??? Przecież GW ma tutaj absolutnie rację i cieszę się, że w końcu ktoś ten temat podniósł!

Przecież te osiedla wyglądają koszmarnie! Niepasujące do siebie kolory, dziwne wzorki - o co chodzi??? Jeszcze rozumiem, że w latach 90-tych tak malowali, ale większość bloków była odnawiana po 2000 roku!!!

No ludzie, jak coś takiego się może podobać???
      • Gość: epox Re: Nie musimy mieszkać w pisance. Walczmy z past IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 22:12
        Gość portalu: pit napisał(a):
        > Co się czepiacie??? Przecież GW ma tutaj absolutnie rację i cieszę się, że w ko
        > ńcu ktoś ten temat podniósł!
        > Przecież te osiedla wyglądają koszmarnie! Niepasujące do siebie kolory, dziwne
        > wzorki - o co chodzi??? Jeszcze rozumiem, że w latach 90-tych tak malowali, ale
        > większość bloków była odnawiana po 2000 roku!!!
        > No ludzie, jak coś takiego się może podobać???

a więc propozycja aby zabrać się jeszcze za źle ubranych, źle ogolonych ......... bravo
        a Białoruś coraz bliżej ...........
      • Gość: Ała Re: Nie musimy mieszkać w pisance. Walczmy z past IP: *.219.110.250.devs.futuro.pl 22.04.12, 23:46
        Ja też nie mam pojęcia, dlaczego ktoś jeżeli już odnawia blok, nie zrobi tego z gustem. Może te okropne farby są tańsze, bo nikt ich nie kupuje?
        • Gość: jajo Re: Nie musimy mieszkać w pisance. Walczmy z past IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.12, 10:15
          A co to znaczy "z gustem" ? A przede wszystkim z czyim gustem ma się te domy odmalowywać, z gustem właściciela, który sprawę finansuje czy z gustem dziennikarzyny z GW?
    • xaliemorph Nie musimy mieszkać w pisance. Walczmy z pastel... 23.04.12, 08:52
      Hmmm.... wolę to niż szare. Ale tak po prawdzie to w zasadzie nie widać mocno tych pastelowych kolorów bo bardzo szybko pokrywają się brudem na tyle że już dziś są wyszarzałe i absolutnie nie kłują oczu. Paradoksalnie nawet dobrze że są takie pastele, bo gdyby zastosować bardziej stonowane kolory to pod tą samą warstwą brudu bloki byłyby po prostu SZARE i nic więcej.
    • Gość: Anka Re: Nie musimy mieszkać w pisance. Walczmy z past IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.04.12, 11:31
      a ile na tym geszefcie chce zarobić kolo architekt?
    • antidotumm Przestrzen publiczna podlega ograniczeniom 23.04.12, 12:20
      Przestrzen publiczna podlega ograniczeniom na calym swiecie! Niektóre budynki po termomoderniczacji wołają o pomstę do nieba!
      Ostatnio 'upiększono" budynek internatu dla niepełnosprawnych na rogu ulic Szamarzewskiego i Szamotulskiej - jeden z ładniejszych budynków w rejonie wygląda teraz jak sałatka jajeczna....
      Pastele to nawet nie są najgorsze - zazwyczaj stapiają się z otoczeniem, koszmar to 'wyraziste kolory" - a szczególnie intensywna żółć i intensywny pomarańcz.
      • Gość: Zbyszek A może ktoś zainteresuje się budynkami miejskimi? IP: *.cable.net-inotel.pl 23.04.12, 21:24
        gdzie nie robi się zupełnie nic pod tym względem? Dopieprzacie się do spółdzielni, uzasadniając to wątpliwymi autorytetami albo osławionego tow. Piotra Bobera albo jakichś architektów, którzy koniecznie chcą zarobić; mało tego przy pomocy Gazety wręcz muszą zarobić. Chamska kryptoreklama i skandal.
        Z tego co wiem, w żadnej spóldzielni o kolorach termomodernizowanych budynków nie decydują prezesi tylko właśnie architekci czy plastycy z uprawnieniami. Czy Pan Redaktor gdziekolwiek sprawdzał swoje informacje o prezesach - pacykarzach czy jak zwykle nieodpowiedzialnie coś tam sobie knutli ku uciesze motłochu?
        • Gość: Darek Re: A może ktoś zainteresuje się budynkami miejsk IP: *.173.19.125.tesatnet.pl 23.04.12, 21:54
          Przede wszystkim, całe śródmieście i dzielnice dookoła są pod ochroną konserwatorską ("obszar wpisany do rejestru"). Oznacza to, że jedyną osobą odpowiedzialną za kolorystykę tych budynków jest konserwator. Ale patrząc na kolorystykę restaurowanych kamienic, można dojść do wniosku, że coś tu jest nie tak z teorią kolorów i edukacją estetyczną. Nie zawsze to co stare, jest poprawne. Sto lat temu też byli kiepscy architekci, którzy popełniali kolorystyczne pomyłki.
        • Gość: Darek największe rudery w Poznaniu, to budynki ZKZL IP: *.173.19.125.tesatnet.pl 23.04.12, 21:59
          I jeszcze warto zwrócić uwagę, że wśród najbardziej zaniedbanych budynków w Poznaniu liderami są budynki należące do zasobu ZKZLu. Co ciekawe z budynków tych odpadają tynki, zagrażając życiu i zdrowiu Poznaniaków. I co? I zachodzi tu układ, w którym organ kontrolny podlega osobie kontrolowanej (Prezydentowi Miasta Poznania). Hmmmm. Takie dosyć patologiczne. Nie sądzicie? Gazeta mogłaby zapytać nadzór budowalny, czy wystawił chociażby jeden nakaz albo mandat miastu poznań? Zgodnie z przepisami budowlanymi utrzymywać należy również dobry stan estetyczny (dosłownie).
    • Gość: Darek pastelowe towarzystwo od zamku gargamela dało czad IP: *.173.19.125.tesatnet.pl 23.04.12, 21:48
      heh, a dzisiaj na Poznańskim wykładzie na którym poruszano kwestie prymitywizmu ideii zamku gargamela, przyszło pastelowe towarzystwo przedstawicieli idei odbudowy infantylnej koncepcji zamku. I się okazało, że ich niski poziom intelektualny przewyższa (pewnie jedynie) ich poziom kultury osobistej. Powiem krótki: wszczęli autentyczną burdę. Zachowywali się jakby byli pijani. Normalnie jak agresywne orangutany spod budki z piwem... Widać to takie środowisko alakibolskie wśród poznańskich pseudo historyków architektury.
    • manissa "Najpiękniejsza" była wielka płyta sauté 24.04.12, 00:51
      czar, powab, kolorystyka na miarę trzeciego tysiąclecia i te przepiękna złącza między płytami.:-) Któż nie chciałby powrotu do tego realizmu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka