Dodaj do ulubionych

Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pływ...

04.07.12, 10:33
a ja tam jezdze rowerem i mam spokoj. gdyby jeszcze dolozyly jakis sensowny stojak dla rowerow, to juz by bylo super :)
Obserwuj wątek
    • tvn24_od_dawna_jest_tabloidem Re: Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pł 04.07.12, 11:27
      Ja jeżdżę mpk i jest kul. Atlantis jest fajną, kameralna pływalnią. Z racji, że lubi jak na torze wraz ze mną pływają maks 2 osoby to NIE POLECAM NIKOMU TEJ PŁYWALNI! Idźcie na termy!
    • runn-ing Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pływ... 04.07.12, 12:25
      Ważne, że dla klientów pływalni parking będzie darmowy. Wielokrotnie byłem świadkiem braku miejsca na parkingu w godzinach wieczornych. Parkowali nie tylko mieszkańcy, ale także osoby wynajmujące okoliczne obiekty, osoby korzystający z sal gimnastycznych gimnazjum i szkoły podstawowej oraz - w okresach prowadzenia zebrań z rodzicami - rodzice dzieci uczęszczających do sąsiednich szkół i przedszkoli. Może okazać się - wbrew pozorom - że wprowadzone zmiany zwiększą dostępność parkingu, poprawią bezpieczeństwo pozostawianych tam pojazdów i poprawią sytuację mieszkańców okolicznych bloków.
      • Gość: jimmi Re: Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pł IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.12, 12:25
        zgadzam się całkowicie, jestem klientką pływalni i zawsze jak przyjerzdzałam na basen we wczesnych godzinach porannych 6,00 nigdy nie było miejsca do parkowania zawsze auto musiało pozostać na drugim osiedlu, a od jakiegoś czasu jak tylko pojawiły się bramki a przecież system płatności rozpoczyna się we wrześniu to odrazu klient może ze spokojem zaparkować. mimo że szlabany jeszcze nie działają. Tak wię okazuje się ,że będzie to trafne rozwiązanie.
      • Gość: drive Tym "okolicznym mieszkańcom" się chyba... IP: *.icpnet.pl 05.07.12, 23:37

...w łepetynach poprzewracało; dyrekcja pływalni i tak im robi łaskę (zresztą - bardzo sensownie i racjonalnie) podejmując decyzję o udostępnieniu parkingu między 23" a 7".
    • lukask73 Parking jest miejski 04.07.12, 12:28
      Naturalna kolej rzeczy. Dobro niepomnażalne, dotychczas dostępne bez ograniczeń, jest coraz bardziej pożądane i jego dostępność spada. Dlatego dysponent — w tym wypadku miasto rękami swojej agentury czyli miejskiej pływalni — reguluje popyt, zmniejszając atrakcyjność parkowania, czyli przez dodatkową opłatę. Efekt uboczny: dodatkowy przychód.

Nie da się zbudować tylu parkingów, aby każdy chętny mógł na pewno znaleźć miejsce, bo trzeba by zlikwidować nie tylko okoliczną zieleń (podobno rezerwat), ale i bloki a nawet samą pływalnię. W sytuacji, gdzie robi się coraz ciaśniej, we własnym interesie każdy powinien znaleźć metodę dotarcia do pływalni jak najmniej wymagającą w sensie zajętości miejsca. Kolega powyżej, który dojeżdża rowerem, idzie w dobrym kierunku. Najlepiej przyjść po prostu pieszo. Wtedy nie zajmuje się wcale żadnej dodatkowej powierzchni i stojaki nie są potrzebne.

Zaraz rozlegnie się gromki chór tych, którzy mają daleko albo do tramwaju im nie po drodze. Im kto mieszka dalej, tym ma gorzej. Odwieczne prawo natury. Prosta zależność: mieszkamy za miastem, ziemia jest tania, ale daleko jest właściwie wszędzie. Do szkoły, do pracy, na basen, do lekarza...

A, i bardzo ważna rzecz: pan dyrektor powinien korzystać z tego parkingu na takich samych zasadach jak jego klienci. Tzn. z własnej pensji, która nie ma prawa być skorygowana o koszty parkowania, płaci za każdą godzinę.
    • pixel.universum Re: Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pł 04.07.12, 14:19
      To jest tak, że miasto nauczyło ludzi darmowego parkowania. W kilkunastu miejscach władze miasta zlikwidowały drogę rowerową (np. na Dąbrowskiego, Winogradach czy Głogowskiej), aby mieszkańcy spłukani z ostatnich pieniędzy wydatkiem na zakup auta mieli możliwość za darmo pozostawić swoje cztery kółka. Teraz są tego owoce. Darmowe miejsce postojowe podstawowym prawem człowieka!
      • Gość: b Re: Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pł IP: *.xdsl.centertel.pl 04.07.12, 14:58
        I OBOWIĄZEK w MPZP, by podczas wydawania WZZ zapewnić DWA miejsca postojowe na mieszkanie. Skończy się jak obok bloku HAU-HAU przy lecznicy weterynaryjnej na Winogradach, gdzie Netto wieczorem zamyka parking szlabanami. A Pani zamykająca - dość buraczana w obyciu wyjeżdża Corsa POD PRĄD w ul. Serbską... Nieładnie.
        • wlodzimierz_nowak Re: Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pł 04.07.12, 15:39
          Szwajcarzy już wiele dekad temu wprowadzili ograniczenie 0,8 do 1,0 miejsca parkingowego na mieszkanie plus tamtejsze służby odpowiedzialne za usuwanie źle zaparkowanych samochodów są bardzo wydajne. Skutkuje to "zwiększoną skłonnością" do używania transportu publicznego. Korki w Szwajcarii tworzą prawie wyłącznie commuterzy i dla nich właśnie miasta, związki metropolitalne i kantony tworzą od lat sieć kolei metropolitalnych wokół miast.
          Zurych jako aglomeracja jest nieznacznie większy od Poznania (1,1 mln wobec naszego 0,9 mln) i zmiasta tory kolejowe wychodzą w 23 kierunkach (Poznań należy do najlepiej kolejowo rozwiniętych polskich miast mając tory wychodzące w 9 kierunkach).
      • wlodzimierz_nowak ecco e punto! 04.07.12, 15:32
        Niestety masz rację. Przyczyny problemu są 2:
        - brak jednakowo dobrych basenów w każdej dzielnicy, co sprawia, że mieszkańcy ujeżdżają daleko do basenów to się nazywa wzbudzaniem ruchu, zamiast likwidowanie jego przyczyn,
        - zbudowane wyobrażenie, że samochodem da się wszędzie dojechać. Czy koło tego basenu jest przystanek tramwaju?
        • tvn24_od_dawna_jest_tabloidem Re: ecco e punto! 04.07.12, 17:09
          Oczywiście, że jest, autobusowy "strugarka I" z którego odjeżdżają linie: 46 , 74 , 87 , 234 , 248 plus niedalekie sąsiedztwo trasy PST !
          • tvn24_od_dawna_jest_tabloidem Re: ecco e punto! 04.07.12, 17:12
            i 91, a tramwaj to jakieś kilkaset metrów do trasy PST.
    • k.osiara Bardzo dobrze 04.07.12, 14:55
      No to chyba normalne, że skoro jest to parking PŁYWALNI, to żeby na nim stanąć trzeba być albo pracownikiem pływalni albo klientem. Jeżeli mieszkańcy sąsiedniego osiedla chcą mieć darmowy parking to albo niech wybudują sobie obok parking piętrowy (taki jak buduje się na całym świecie obok osiedli, żeby nie było problemu) albo stawiają samochody gdzieś indziej.
      Narzekanie na taki stan rzeczy to tylko PRZYZNAWANIE się do bezprawnego używania parkingu tej pływalni. Na miejscu dyrektora wystawiłbym tym "narzekaczom" rachunek za bezprawne używanie miejsc parkingowych.
      • wlodzimierz_nowak parking służbowy 04.07.12, 15:47
        Żeby ograniczać ruch samochodowy na terenach miast urzędy skarbowe Francji, Niemiec, Szwajcarii i Holandii nie tylko pobierają podatek dochodowy od przychodu jakim jest korzystanie z samochodu służbowego, ale także ze służbowych miejsc parkingowych. W Polsce oczywiście grozi to demonstracjami liberałów przeciw nadmiernym podatkom ;-) gdy tymczasem zasada płacenia za to z czego się korzysta jest najbardziej liberalną z możliwych. Właśnie dlatego można mówić o kolejnym nurcie liberalizmu: POL-liberalizmie :-)
        pl.wikipedia.org/wiki/Liberalizm
        • lukask73 Re: parking służbowy 04.07.12, 20:56
          > W Polsce oczywiście grozi to demonstracjami liberałów przeciw nadm
          > iernym podatkom ;-)

Bo podatki są nadmierne, natomiast sobiepaństwo urzędników to zupełnie inna sprawa.
          Największy dziedziniec na terenie starego miasta zajęty przez urzędowe samochody to największy wstyd tego miasta.

Jeśli prywatna firma na swoim terenie przyznaje komuś parking na prywatne potrzeby, powinno to być opodatkowane dokładnie tak samo, jak gdyby dawała odpowiedniej wysokości dodatek do pensji. Czyli wcale. A redukowanie takich zjawisk należy realizować na drodze planów miejscowych itp. U nas na razie trwa dyktatura głośno krzyczących przedsiębiorców np. z Bukowskiej, gdzie nie dało się zbudować przyzwoitego chodnika właśnie przez takich oligofreników (dosłownie).
      • Gość: lok mar Re: Bardzo dobrze IP: *.147.194.253.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.07.12, 18:34
        Np. na Ratajach za podobne miejsce parkingowe trzeba słono płacić. Tutaj było za free i stąd to oburzenie okolicznych mieszkańców.
    • jim19 Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pływ... 04.07.12, 15:57
      Przecież jeżeli decyzja była spowodowana troską o klientów pływalni to nic prostszego jak wprowadzenie rabatu na bilet pływalni w wysokości opłaty parkingowej.
      Obawiam się jednak, iż bardziej tu chodzi o przysłowiowe "golenie" klientów a przy okazji i okolicznych mieszkańców.
      • Gość: JUMI........2 Re: Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pł IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.12, 11:39
        PARKING DLA KLIENTÓW JEST DARMOWY Z TEGO CO SIĘ DOWIEDZIAŁM, WIĘC BEZ OBAW.
    • Gość: Klient pływalni Re: Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pł IP: *.network.biggnet.net 04.07.12, 16:20
      Jestem regularnym klientem pływalni. Bardzo mi się podoba i cena także jest przystępna. Ale kilka razy już mi się zdążyło, że musiałem krążyć po osiedlu bo nie było gdzie zaparkować. Także skoro parking przy pływalni jest głównie dla klientów, to czemu przyjeżdżając na pływalnie mam krążyć po osiedlu którego nie znam w poszukiwaniu miejsca. Trochę szkoda mi mieszkańców bo wiem że to dla nich uciążliwe ale myślę, że to dobra decyzja.
    • dwabe Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pływ... 04.07.12, 16:38
      nie wiem na czym polega problem panów radnych. parking jest parkingiem pływalni, a nie parkingiem osiedlowym, podobnie jak miejsca postojowe pod stacjami benzynowymi nie są przeznaczone do użytku przez okolicznych mieszkańców, czy parkingi pod marketami - które są dla klientów robiących zakupy. niestety nasi radni to ludzie przyzwyczajeni do dostawania czegoś za darmo - i dlatego mamy problem. parking pod pływalnią ma umożliwić pływalni sprawne wykonywanie zadań, do jakich została stworzona. na pewno nie należy do nich darmowe przechowowanie samochodu pana radnego... takie mamy "elity" dziś niestety - prawdziwe wyginęły na wojnie, a te dopiero uczą się podstaw. o ile w ogóle się uczą - bo tego procesu póki co nie da się zaobserwować.
    • aus_posen Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pływ... 04.07.12, 17:49
      problem polega na tym, że nierzadko klienci pływalni korzystają z parkongów osiedlowych i robią to częściej niż mieszkańcy korzystając z parkingu pływalni. Wprowadzając bramki na wjeździe do pływalni, mieszkańcy mogą wygrodzić "blokowe" parkingi. W ten sposób zabraknie miejsc dla klientów, za to przybędą wydatki na płoty, bramki itd. Chodzi o to by zdzierać wkrótce od wszystkich złotówki.
      • marion658 Re: Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pł 05.07.12, 13:13
        Robią tak, bo zostają zmuszeni przez brak miejsc na parkingu pływalni zajmowanych przez mieszkańców. To błędne koło. Jedyne rozwiązanie, to ograniczenie prawa parkowania dla mieszkańców w godzinach pracy basenu. Klienci nic nie stracą, bo dla nich parkowanie ma być DARMOWE. Mieszkańcy też mogą zyskać. Nie będą zastawiane okoliczne uliczki i miejsca parkingowe a w nocy będą mieli do dyspozycji darmowy zabezpieczony parking.
    • emissarius Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pływ... 04.07.12, 22:55
      Jeżeli pływalnia znajduje się na terenie spółdzielni, to jakby interes spółdzielców powinien być nadrzędny. Tak więc pływalnia może sobie postawić szlaban przy parkingu, ale za to spółdzielnia może ogrodzić płotem całe osiedle i wystawić tabliczki z napisem - teren prywatny - wstęp surowo wzbroniony.
      • Gość: bywalec Re: Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 18:03
        Dla mnie, jako częstego klienta basenu, ważne jest spokojne pływanie bez obaw czy będę miał czym do domu wrócić. Zawsze, o ile to możliwe, korzystam ze strzeżonych parkingów przy kinie czy markecie. Pomysł ze szlabanami na parkingu to duży PLUS.
    • magdalena7815 Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pływ... 05.07.12, 10:01
      Nie rozumiem o co ten szum - jestem stałą bywalczynią tej pływalni i trudno mi było znaleźć miejsce by wraz z dziećmi spokojnie kożystać z usług. Z tego co MÓWIĄ PRACOWNICY to parking będzie całkowicie bezpłatny dla klientów pływalni. Nie widze tu żadnego naruszenia jedynie poprawę dla PRAWDZIWYCH KLIENTÓW PŁYWALNI.
      • tvn24_od_dawna_jest_tabloidem Re: Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pł 05.07.12, 20:30
        Madzia, tylko nie ucz dzieci ortografii !
    • flor-a123 Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pływ... 05.07.12, 10:02
      Nie rozumiem oburzenia mieszkańców. Teren na którym powstał parking jest od początku parkingiem dla klientów pływalni. Oburzenie wyrazają Ci mieszkańcy, którzy do tej pory parkowali nieprawnie na tym terenie. Działanie dyrektora jest jak najbardziej zasadne. Nieraz zdarzało mi się , że nie miałam gdzie zaparkować. Teraz będzie normalnie, bo jak się dowiedziałam, parking dla klientów pływalni będzie CAŁKOWICIE BEZPŁATNY!
    • magdalena7815 Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pływ... 05.07.12, 10:10
      Nie rozumiem o co ten szum - jestem stałą bywalczynią tej pływalni i trudno mi było znaleźć miejsce by wraz z dziećmi spokojnie korzystać z usług. Z tego co MÓWIĄ PRACOWNICY to parking będzie całkowicie bezpłatny dla klientów pływalni. Nie widze tu żadnego naruszenia jedynie poprawę dla PRAWDZIWYCH KLIENTÓW PŁYWALNI.
    • Gość: Malwina Re: Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 11:40
      Odnośnie stojaka na rowery to przecież jest, przy samym wejściu. Sama z niego korzystam :)
    • marion658 Dawno trzeba było coś zrobić z tym parkingiem 05.07.12, 12:42
      Mieszkam na Batorego od lat i praktycznie codziennie kilka razy przechodzę obok tego parkingu. W nocy nawet 1/2 parkingu bywa zastawiona, to chyba nie przez klientów pływalni? Myślę, że jakieś znaczenie ma tu jasne oświetlenie i okoliczni mieszkańcy po prostu wolą tu parkować niż na niedoświetlonych parkingach osiedlowych. Za to w dzień, szczególnie wieczorami, parking bywa przepełniony i samochody klientów stoją na chodniku wzdłuż drogi dojazdowej przez co nie idzie tam normalnie przejść.
    • alex1177 Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pływ... 06.07.12, 13:32
      nie rozumiem jaki jest problem z tym parkingiem, bo przecież dla klientów pływalni bedzie on bezpłatny, a mieszkańcy przecież mają swoje parkingi pod blokami!!!A jeżeli ich nie mają to jest problem, ponieważ kupując mieszkanie trzeba było tę kwestię sprawdzić pod względem zagospodarowania przestrzennego. A myślenie że miejska pływalnia to także miejski parking jest trochę błędne, zaznaczam, że w całym Poznaniu są strefy parkowania, za które trzeba płacić.Chyba niektórych mieszkańców boli fakt, iż stracą parking, który jest oświetlony i posiada monitoring.
      • Gość: AnMar Re: Atrakcyjny szlaban przyciągnie klientów na pł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.12, 23:32
        Jeśli parking został wybudowany razem z pływalnią, to zapewne od początku był przeznaczony tylko dla klientów. Podobnie jak parkingi budowane przy marketach. Okoliczni mieszkańcy o tym nie wiedzieli? Ja mieszkam na Wildzie, gdzie mało jest miejsc parkingowych, ale tu nikogo nie dziwią szlabany na parkingach przy Lidl-u czy Green Point-cie. Czasami to jedyne rozwiązanie by nie tracić klientów nie mających gdzie zaparkować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka