wszechpastor 06.08.12, 20:38 rekolekcje? co za bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmmmmm000 Byłoby miło... 06.08.12, 20:52 Stało się, nikt nie jest temu winien. Nieprzewidywalne prawa przyrody, nie do uniknięcia. Ale z pewnością byłoby tym ludziom miło, gdyby ktokolwiek z władz (choćby wójt Pszczewa) złożył rodzinie kondolencje... To zwykłe, ludzkie okazanie współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej winni są opiekunowie - drzewa... IP: *.173.19.125.tesatnet.pl 07.08.12, 00:11 Nikt nie jest winien rozbicia namiotu przy drzewie w okresie burzowym????? Taaaa. Rozumiem, że to komentarz jednego z organizatorów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: winni są opiekunowie - drzewa... IP: *.icpnet.pl 07.08.12, 08:28 ty chyba nie wiesz co to jest obóz harcerski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej za nonszalancję trzeba płacić IP: *.173.19.125.tesatnet.pl 07.08.12, 11:28 Obóz harcerski, który ja pamiętam był rozbity przed lasem a nie w lesie. Obóz harcerski to nie sport ekstremalny. A organizatorzy tego obozu podobnie jak setki innych w Polsce rozbijając namioty w lesie niestety zrobili z obozu harcerskiego sport ekstremalny i są bezpośrednio odpowiedzialni za śmierć tej dziewczynki. Ani głupota, ani powszechność nawet najgłupszego zjawiska, nie usprawiedliwia powtarzania bezmyślności. To, że mnóstwo ludzi klnie publicznie na ulicy, nie oznacza, że to jest poprawnie i zgodne z prawem. Nawet budynki należy lokalizować w pewnej odległości od lasu. A co dopiero wątłe namioty. Organizatorzy pójdą siedzieć. Zamiast jak cielęta czkać na klechę i modlić się do bóstw, powinni byli poświęcić swój czas na użycie rozumu w celach zapewnienia obozowi bezpieczeństwa. Za nonszalancję trzeba płacić kiedy ma się pod opieką bezbronne dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: za nonszalancję trzeba płacić IP: *.centertel.pl 07.08.12, 11:37 Ja swoje obozy harcerskie doskonale pamiętam. Wszystkie były rozbite między drzewami. I nikomu nic się nie stało. Drzewa są odwieczną częścią naszego życia. Tak samo jak siły natury. W tym wypadku nie zawinił żaden człowiek. Jak już szukasz winnego, to proponuję wskazać twojego Boga (jaki by on tam był), bo to on zesłał nawałnicę i spowodował śmierć dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: 11-latka nie żyje. "To drzewo było ogromne, n 06.08.12, 21:24 wszechpastor napisał: > rekolekcje? co za bzdura! O czym piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
xagona 11-latka nie żyje. "To drzewo było ogromne, nie... 06.08.12, 22:59 Co za absurd z tym dochodzeniem, sprawdzaniem kwalifikacji itd. Szukają winnego sił natury? Chore grzebanie w ranach i bezsensowne wydawanie pieniędzy podatników. Obozy harcerskie są w lesie i w lesie przewracają się podczas wichury drzewa. Nieszczęśliwy wypadek i tyle. Najbardziej wykwalifikowana kadra nie jest w stanie przewidzieć takiej sytuacji a oni szukają na siłę kozła ofiarnego. Odpowiedz Link Zgłoś
soyokaze Re: 11-latka nie żyje. "To drzewo było ogromne, n 06.08.12, 23:42 Nie chodzi o to, co już się wydarzyło. Czasu nie da się cofnąć, a ukaranie kogoś może okazać się słuszne bądź nie. Chodzi natomiast o to, żeby na przyszłość organizatorzy nie narażali bezsensownie dzieci organizując obozy bez żadnej rozwagi, bez przestrzegania zasad bhp itd. Takie kontrole mają miejsce nawet bez wypadków i bardzo z tego powodu się cieszę bo warunki i olewanctwo opiekunów często powinny skończyć się wyrokiem. A co do rekolekcji, to jakaś kpina. Chcą się bawić w psychologów? Ksiądz wyjdzie i co powie, "wasza koleżanka jest już w lepszym miejscu, zgodnie z planem boga, który jest nieskończenie miłosierny i was wszystkich kocha"? Tak, i właśnie dlatego zrzuca na namiot drzewo. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: 11-latka nie żyje. "To drzewo było ogromne, n 07.08.12, 14:36 Widać,że nie wiesz człowieku o czym piszesz. Obozy harcerskie,to nie kolonie w spa.Organizowane są dla aktywniejszych,a nie dla ciepłych klusek.No i natura jest nieobliczalna - niestety. Ja wiem o czym piszę,bo przed wielu laty byłem aktywnym harcerzem i instruktorem harcerskim.Uczestniczyłem w prawdziwych obozach harcerskich. Odpowiedz Link Zgłoś
kocurko Re: 11-latka nie żyje. "To drzewo było ogromne, n 07.08.12, 14:43 Chyba nie wiesz o czym piszesz, soyokaze. Obóz harcerski ma to do siebie, że MUSI być w lesie. Tam najlepiej "smakuje". Wyobrażasz sobie namiot w pełnym słońcu? Proponujesz naszym dzieciom udary słoneczne? Co potem powiesz? Zapewniam ciebie, że wypadki losowe się zdarzają. Za piorun w czasie szkolnej wycieczki na Giewont też obciążyłbyś organizatorów? A może od razu Tuska, co? Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Naprawdę bzdura ? 06.08.12, 23:51 wszechpastor napisał: > rekolekcje? co za bzdura! Uważasz że Stypa Party to byłby lepszy pomysł niż rekolekcje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: Naprawdę bzdura ? IP: *.centertel.pl 07.08.12, 09:05 Nie życzę sobie, aby moje dziecko na obozie uczestniczyło w takich zabobonach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Naprawdę bzdura ? IP: 95.108.93.* 07.08.12, 22:08 Gość portalu: Eva napisał(a): > Nie życzę sobie, aby moje dziecko na obozie uczestniczyło w takich zabobonach To wypieprzaj ze swoim bachorem na obóz dla pederastów... może i jakiś pedofil się tam znajdzie ;D Odpowiedz Link Zgłoś
kocurko Pedofila najłatwiej znaleźć w konfesjonale 08.08.12, 07:31 Ciągle się czyta o molestowaniu ministrantów przez księży. Nawet dzisiaj można przeczytać, że prokuratura zatrzymała księdza za molestowanie ministranta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej gdyby opiekunowie myśleli zamiast czekać na klechę IP: *.173.19.125.tesatnet.pl 07.08.12, 00:08 Nie pomógł jej ksiądz, nie pomogło jej bóstwo. A pomogłaby elementarna wiedza opiekunów. Zamiast czekać jak cielęta na klechę, powinni zareagować. Ale, żeby wiedzieć co robić, musieliby posiadać wiedzę, której nie zdobyli bo woleli marnować czas na msze i modły, które nikomu nie pomogły. A niewiedza opiekunów zadziałała śmiercią dziecka. Nauka, fizyka i badania kosmosu dały ludzkości więcej popartych dowodami odpowiedzi na nurtujące nas pytania o to kim jesteśmy, skąd przychodzimy i dokąd zmierzamy, niż jakakolwiek religia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszk3 Re: gdyby opiekunowie myśleli zamiast czekać na k IP: *.icpnet.pl 07.08.12, 07:56 Co sie dziwisz, to bylo ZHR, czyli psedo harcerze powiazani ideowo ze skrajna prawica... Szkoda dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR Re: gdyby opiekunowie myśleli zamiast czekać na k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.12, 12:43 No brawo. A rozumiem, że wiele wypadków jakie się zdarzają w ZHP oraz beznadziejność (czasem kadry - w ubiegłym roku trzeba było z tego powodu zwijać obozy) to przypadki całkowicie usprawiedliwione. Natomiast powtarzające się regularnie przypadki wykorzystywania seksualnego dzieci na obozach ZHP to lewicowa norma. To samo dotyczy libacji alkoholowych, które są standardem ZHP. I wiem o czym piszę ponieważ jestem BYŁĄ harcerką ZHP. Odpowiedz Link Zgłoś
kocurko Re: gdyby opiekunowie myśleli zamiast czekać na k 07.08.12, 14:49 Zapomniałaś dodać w swoim zacietrzewieniu, że regularnie wykorzystywaną seksualnie przez zastęp "czerwonych niedźwiedzi" z druhem drużynowym na czele :D Acha... Wiadomość z dnia dzisiejszego. Ksiądz zatrzymany. Zarzut molestowanie ministranta. I co ty na to? Piersi opadły razem z pośladkami i brzuszkiem? :)) link dla zainteresowanych: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,12269276,Ksiadz_zatrzymany__Zarzuty__Molestowanie_ministranta.html Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: gdyby opiekunowie myśleli zamiast czekać na k 07.08.12, 15:35 Gość portalu: mieszk3 napisał(a): > Co sie dziwisz, to bylo ZHR, czyli psedo harcerze powiazani ideowo ze skrajna p > rawica... Szkoda dziewczynki. A co Ty wiesz o harcerstwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR Re: gdyby opiekunowie myśleli zamiast czekać na k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.12, 12:36 Tyle, że Ci najwięksi uczeni poprzez "swoje" odkrycia odkrywali w nich Boga właśnie. Widać człowieku, że Ty nic dobrego dla innego Człowieka w życiu nie zrobiłeś i w ogóle życia nie znasz. Czerpiesz wiedzę z 3 gazet: FiM, NIE i GW Powodzenia, obyś jak najszybciej zmądrzał Odpowiedz Link Zgłoś
kocurko Re: gdyby opiekunowie myśleli zamiast czekać na k 07.08.12, 14:54 Twój przedmówca może jeszcze trochę zmądrzeć (wszak uczymy się całe życie), ale tobie to już chyba nie grozi... :)) I to nie jest dobra wiadomość. Z ludzkiej tragedii wyciągać takie wnioski to trzeba mieć naprawdę nie po kolei w głowie. Wstydź się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR Re: gdyby opiekunowie myśleli zamiast czekać na k IP: *.toya.net.pl 07.08.12, 16:24 Niestety to są fakty a nie wnioski. Nie zacietrzewiam się wręcz przeciwnie większość wpisów pod tym tematem pełna jest nienawiści do prawicy, ZHR, większość nie ma pojęcia o harcerstwie (tradycji, historii, metodyce i metodzie) (trudne słowa dla niektórych), a chodzi o coś zupełnie innego ważna jest ta dziewczynka, jej rodzina a także jej koleżanki i kadra tego obozu. Oni muszą z tym żyć i jest to już zupełnie inne życie. Nie ma znaczenia czy zostaną skazani. I owszem można było zrobić więcej nie jechać, ale czyż w domu, w łóżku też się nie umiera...? Odpowiedz Link Zgłoś
kocurko Re: gdyby opiekunowie myśleli zamiast czekać na k 08.08.12, 07:46 Jakie fakty? Toż to stek pomówień. Nie jesteś obiektywny i to widać. Nawet nie próbujesz nim być i to jest bardzo smutne. Jeżeli ludzie odwracają się od prawicy to kto jest winny? Ona sama. Podział na lewicę i prawicę to jest takie wahadło. Wracając do dziewczynki. Nikt nie jest winien jej śmierci. Chyba tylko sam Bóg, jeżeli istnieje. Niestety mam co do tego poważne wątpliwości. Zaraz zrobisz ze mnie lewaka, ale to nie tak. Ta opcja jest mi obca. Ja jestem zawsze tam, gdzie rozsądek. Raz po lewej stronie, raz po prawej a kiedy indziej po środku. W obozie mogły być uchybienia. Gdzież ich nie ma? Tylko nawet największe z nich nie miały wpływu na siły natury. Można było ten obóz rozbić zamiast w lesie na polu. Tylko, że i tam może przejść trąba powietrzna... albo pobliska rzeczka nagle wezbrać po deszczu kilkanaście kilometrów dalej. Trzeba zachować umiar. Tobie go zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: gdyby opiekunowie myśleli zamiast czekać na k IP: 95.108.93.* 07.08.12, 22:10 Gość portalu: Maciej napisał(a): > Nie pomógł jej ksiądz, nie pomogło jej bóstwo. A pomogłaby elementarna wiedza o > piekunów. Zamiast czekać jak cielęta na klechę, powinni zareagować. Ale, żeby w > iedzieć co robić, musieliby posiadać wiedzę, której nie zdobyli bo woleli marno > wać czas na msze i modły, które nikomu nie pomogły. A niewiedza opiekunów zadzi > ałała śmiercią dziecka. Tylko strugasz z siebie takiego idiotę, czy naprawdę nim jesteś? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kocurko Re: gdyby opiekunowie myśleli zamiast czekać na k 08.08.12, 07:50 Klepanie pacierzy nie pomoże dziewczynce, która już nie żyje. Ono w założeniu ma pomóc jej rodzinie, oraz tym, których ta tragedia nie dotknęła a byli blisko. Rzecz w tym, że to samo a może i więcej może uczynić psycholog. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota 11-latka nie żyje. "To drzewo było ogromne, nie... 07.08.12, 10:57 PRzestepczosc sie szerzy, a nasza kochana aparatura panstwowa zajmuje sie wyszukiwaniem haka na niewinnych, ktorzy i tak juz przeszli tragedie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: 11-latka nie żyje. "To drzewo było ogromne, n IP: *.centertel.pl 07.08.12, 11:39 Tak, tak... przestępcy zsyłają śmierć na niewinne dzieci... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: 11-latka nie żyje. "To drzewo było ogromne, n 07.08.12, 11:55 Chyba nie zrozumiales... Odpowiedz Link Zgłoś
kocurko Re: 11-latka nie żyje. "To drzewo było ogromne, n 07.08.12, 14:37 Pewnie, że organizatorzy obozu są niewinni. To było nie do przewidzenia. Odpowiedz Link Zgłoś