Dodaj do ulubionych

Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystankach?

04.07.04, 23:01
Możliwe, że dla wielu osób to głupi problem i kompletna błahostka i nie
istotny tak jak problem toalet w mieście czy problem psich odchodów na
chodnikach, ale wg mnie zmieniać trzeba na PLUS każdy aspekt naszego
otoczenia, a nie ukrywajmy ... mentalność zmienia się najtrudniej.
Trochę to mrówcza praca i taka walka z wiatrakami, ale wg mnie warto.
Za to dziękuję Gazecie i każdemu kto się w takie akcje angazuje i stara się
jakoś zmieniać nasze otoczenie na lepsze, mimo że najczęściej
zamiast "dziękuję" usłyszy, że to ten/ta co najbardziej mąci i ciągle cos
krytykuje lub się coś mu/jej nie podoba.

Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • Gość: Przemeque Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: 213.199.217.* 04.07.04, 23:34
      Jestem ZA!!! już nie można wytrzymać, tego nachalnego zachowania palaczy! Jedna
      osoba paląca jest w stanie zatruwać kilkanaście napalących i nawet się nie
      zastanowi nad swoim postępowaniem. NIE CHCĘ, by ktoś zmuszał mnie do zatruwania
      własnego organizmu!!! Panie Grobelny! Pomyśl Pan o pasażerach, którzy
      mimowolnie są narażeni na wdychanie tych trujących substancji! Panie Prezesie
      Tublibacki - TAK trzymać! a może Ustawa o ochronie zdrowia przed skutkami
      używania tytoniu i wyrobów tytoniowych coś pomoże...?
      • Gość: Alex Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.04, 11:51
        Zdecydowanie sie zgadzam!! Nie chce byc biernyn palaczem i wdychac
        papierosowego dymu. Wiekszosc palaczy to osoby, ktore sie z innymi nie licza.
        Proponuje tez cos zrobic z palacymi kierowcami w autobusach PKS i MPK!!
        Traktuja autobus jak swoja prywatna wlasnosc i zmuszaja pasazerow do wachania
        dymu.
        • jete Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank 05.07.04, 16:46
          > Proponuje tez cos zrobic z palacymi kierowcami w autobusach PKS i MPK!!
          > Traktuja autobus jak swoja prywatna wlasnosc i zmuszaja pasazerow do wachania
          > dymu.

Mnie to tez bardzo wkurza, bo czasem smierdzi w calym autobusie a ja nie mam
          wyboru. W sklepie, w ktorym sie pali napewno nie robil bym zakupow!
          • Gość: ja Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.tvgawex.pl 05.07.04, 20:21
            Szkoda, że palacze nie zdają sobie sprawy, jaki smród wokół roziewają czy to na
            przystanku czy gdziekolwiek indziej nie powinno palić się w miejscu publicznym
            a przynajmniej niech zorientują się czy komuś to nie przeszkadza bardzo
            niekulturalne to, bowiem wychodzisz z domu i nie masz żadnego wyboru nawet w
            takich szpitalach przy wejściu tumany dymu tu już nie chodzi o zdrowie, ale
            zwyczajnie człowiekowi niedobrze od smrodu i nawet slalom gigant nie pomoże
        • Gość: L Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.p-s-inter.net 26.07.04, 10:15
          Ja też jestem za, choc mało wierzę w skutecznośc takiego zakazu. urocza scena -
          stoje z dzieckiem pod wiatą, deszcz pada, więc poza wiate nie wyjde, przychodzi
          jeden gbur (czesto gburem jest dobrze ubrana kobieta, niestety nie chodzi tylko
          o jakies prymitywne dresy) i zaczyna palić - oczywiście pod ta wiatą. Wszyscy
          mają obowiązek delektować sie jej smrodem.
      • Gość: max Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.crowley.pl 05.07.04, 16:50
        A co grobelniaka obchodza pasazerowie??? On nie jezdzi komunikacja miejska, a
        nie chce stracic do konca jescze w ich oczach.
    • Gość: RAUBER Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 00:04
      Jestem za bezwzględnym karaniem i gnębieniem palaczy, zakazać palenia we
      wszystkich miejscach publicznych. Papierochy powinny kosztować tyle żeby z
      akcyzy jaką byłyby obłożone mozna było opłacić leczenie chorujących na raka i
      choroby płuc, oraz kampanie antynikotynowe.
      • Gość: tur Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 09:41
        Papierosy od dawna są obłożone wysoką akcyzą. Te pieniądze trafiają
        do budżetu i wydawane są zgodnie z ogólną polityką państwa. Między innymi
        dostają pieniądze sierotki z tego budżetu.
      • Gość: dr huckenbush Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.241.114.242.adsl.inetia.pl 27.07.04, 01:15
        Nie zapominaj o prawach palaczy. Ograniczac na przystankach - oki. Wyznaczyc
        ulice na ktorych nie moga palic - oki. Ale "bezwzgledne karanie i gnebienie to
        przesada". Nie przyczepiaj sie do tego, ze szpitale lecza za Twoje pieniadze
        osobe chora na raka pluc - bo mi np nie odpowiadac moze to, ze szpitale za moje
        pieniadze lecza kogokolwiek.
        Zeby nie bylo: ja generalnie nie pale.
    • Gość: Szy Nie tylko pod wiatami IP: *.icpnet.pl 05.07.04, 00:09
      Zakaz palenia powinien obowiącywać nie tylko pod wiatami,
      ale na całym przystanku... definicję przystanku proponuję
      "ściągnąć" z kodeksu drogowego - tam jest to bardzo dokładnie
      zdefiniowane...
    • Gość: george Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.icpnet.pl 05.07.04, 00:33
      Pękam ze śmiechu przyglądając się dyskusji nad problemem, z który mają zderzyć
      się nasi radni. Nie prościej byłoby pójść z duchem czasu i zakazać palenia w
      całym mieście? Przecież i tak to nastąpi. Może za rok, może dwa taki zakaz
      będzie obowiązywać w całej Europie. Ale już dziś ustawa o ochronie zdrowia
      przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych stwarza radnym
      możliwość, by nie czekając na dyrektywy unijne wyzwolili miasto od śmierdzieli.
      • Gość: LukasK Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: 213.25.88.* 05.07.04, 11:36
        > Nie prościej byłoby pójść z duchem czasu i zakazać palenia w
        > całym mieście?

W tej chwili obowiązuje zakaz picia (poza wydzielonymi miejscami) w całym
        mieście. I jak się go egzekwuje?

Po wprowadzeniu - słusznego skądinąd - trudnego do egzekucji przepisu, należy
        natychmiast założyć samofinansującą się z mandatów jednostkę, która wymusi
        przestrzeganie tego przepisu. To może być prywatna firma. Kiedy interes
        przestanie się opłacać, znaczy, że niepalenie na przystankach jest
        wystarczająco dobrze zaszczepione mieszkańcom i problamu więcej nie ma.
        • Gość: tur Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 12:02
          LukasK , czy ty nie jesteś czasem pracownikiem (lub byłym) Konsolu?.
          • Gość: lukaszbandi Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.icpnet.pl 05.07.04, 15:25
            BTW. Nie ma już Konsolu, jest Transkontrol, pracownicy ci sami ;p
        • Gość: dr huckenbush Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.241.114.242.adsl.inetia.pl 27.07.04, 01:21
          Gość portalu: LukasK napisał(a):
          > W tej chwili obowiązuje zakaz picia (poza wydzielonymi miejscami) w całym
          > mieście. I jak się go egzekwuje?
          >

I jest to zly zakaz.

Zamykanie palaczy po domach, knajpach (a nie, przepraszam, tam tez
          przeszkadzaja) to zbyt duze ograniczanie ICH wolnosci.
          • Gość: marocaine Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 18:02
            tak, ale palący ogranicza moją wolność chuchając na mnie śmierdzącym dymem i
            strzepując mi na ciuchy równie śmierdzący popiół. nie mówiąc a tym, ze jak ide
            do knajpy, to sala dla niepalących jest rzadkością i musze się kisić w
            koszmarnej zawiesinie, po której moja cera jest szara, a włosy cuchną!!
            jesli mam wybierać ograniczenie praw moich, albo palaczy, to wybieram
            ograniczenie praw palaczy - ja ich nie truję, oni mnie tak!!
            pozdrowienia
    • Gość: Anita Błoch Radna Puszczykowa!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 07:10
      Hej radna weź się do porządnej polityki, a nie udawaj zatroskanej. Na kiblach
      i smrodzie kariery nie zrobisz.
      • vipunia Re: Radna Puszczykowa!! 05.07.04, 13:00
        Gość portalu: Anita Błoch napisał(a):

> Hej radna weź się do porządnej polityki, a nie udawaj zatroskanej. Na kiblach
        > i smrodzie kariery nie zrobisz.

hmmm dawno się nikt tak publicznie o moją karierę nie martwił... :)))
        Dziękuję za radę, ale i tak swoje będę robić, mówi się trudno jeśli kariery nie
        zrobię, no ale taka już moja natura... że 5 razy częściej pomagam innym niż
        sobie, to już chyba przesądzone, że "Szewc bez butów chodzi".... ale może mi
        kiedyś ktoś wiatrak postawi jako pomnik? :P

Udawać zatroskanej nie muszę, bo wcale nie jestem - jak ktoś mi dmuchnie dymem
        w twarz jak wychodzę z tramwaju przy upale to "delikatnie" zwracam uwagę, co
        myślę o takim zachowaniu, a to z zatroskaniem nie wiele ma wspólnego :)
        • Gość: Anita Błoch Re: Radna Puszczykowa!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 14:25
          No dobra. Przeslij mi listę tematów , które mam poruszyć abyś mogła się na nie
          wypowiedzieć.
    • Gość: hegemon Pytanko IP: *.icpnet.pl 05.07.04, 08:31
      kto ma ten zakaz egzekwować???? Może policjanci w radiowozach z których dymi
      jak z parowozu??? I ci sami policjanci którzy wyrzucają pety z tego samochodu
      na ulicę -czyli śmiecą???
      A tak poza tym JAK NAJBARDZIEJ ZA.
      • vipunia Re: Pytanko 05.07.04, 12:45
        no masz w tym troszkę racji, egzekwowanie to priorytet,
        może zanim radni uchwalą zakaz palenia przydałyby się plakaty typu:
        "Śmierdzielu! Tak do Ciebie mówię, Ty... z tym obrzydliwym papierosem... Proszę
        odejdź kulturalnie z 5m od przystanku, bo mi zatruwasz życie" :P

Może drastyczne, ale coś w tym stylu :P
        • Gość: tur Re: Pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 16:05
          super tekst na ten plakat. Nic tu specjalnie drastycznego.
          Nie takie plakaty już były.
        • Gość: Repatriant Re: Pytanko IP: *.cm-upc.chello.se 13.07.04, 03:07
          Wspanialy pomysl... Najlepiej pszydala by sie kampania podziemna z takimi
          pieknymi napisami o smierdzielach. Do dziela wszysczy anty palacze!
          Drukowac i naklejac takie pszepisy na pszystankach.
          "Śmierdzielu! Tak do Ciebie mówię, Ty... z tym obrzydliwym papierosem... Proszę
          odejdź kulturalnie z 5m od przystanku, bo mi zatruwasz życie"

Zgadzam sie ze wedlug pszepisuw zabronione jest naklejanie na pszystankach ale
          to jest akcjia obywatelska w stylu" reclaim the streets".

Czyli nieposluszenstwo cywilne pszetlumaczone na polski.

/Repatriant ze Zachodu :-)
    • the_dzidka Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank 05.07.04, 09:01
      Kuurcze :-/
      Ja w ogóle nie mogę zrozumieć, jak można palić POD WIATĄ?! Dmuchać dymem na
      ludzi, którzy tam stoją? To tak jak kiedyś wolno było palić w tramwajac,
      dzisiaj nikt juz sobie tego nie wyobraża.
      Kiedy drzewiej zdarzało mi się zapalać papierosa w oczekiwaniu na autobus, to
      mało że odchodziłam na bok, to jeszcze wręcz chowałam się np. za kiosk. Nie że
      taka dobrze wychowana jestem, po prostu nie chciałam, żeby ktoś mnie
      opierniczył :)
      Niestety obawiam się, ze żadne zakazy nie zaszczepią zwykłej kultury osobistej.
      Albo będziemy musieli czekać na to cale lata.
      • Gość: tur Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 09:32
        W kraju panuje ogólne chamstwo i nie liczenie się z innymi ludźmi.
        Puszczanie dymka na innych ludzi jest tego wymownym dowodem.
        Walka z palaczami w takich miejscach jest jak najbardziej celowa.
        Zachowanie Grobelnego świadczy natomiast o utracie instynktu politycznego
        i braku wizji rozwoju społeczeństwa. Już za rok mieszkańcy w wyborach
        go ocenią.
      • Gość: dr huckenbush Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.241.114.242.adsl.inetia.pl 27.07.04, 01:26
        the_dzidka napisała:

> Kuurcze :-/
        > Ja w ogóle nie mogę zrozumieć, jak można palić POD WIATĄ?! Dmuchać dymem na
        > ludzi, którzy tam stoją? To tak jak kiedyś wolno było palić w tramwajac,
        > dzisiaj nikt juz sobie tego nie wyobraża.

Nie pamietam tych czasow. Ale jesli tak piszesz, to mam pewne rozwiazanie:
        zezwolic na palenie w drugim wagonie ;-) Jako, ze wiecej ludzie sa w tramwaju
        niz na przystanku, to by ulatwilo zlikwodiwanie palaczy z przystankow.
    • belfegor121 Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank 05.07.04, 09:46
      A gdzie ci biedacy w szponach nalogu sie maja podziac? Przeciez im trzeba
      pomagac, wydzielic strefe palenia.Oni traca majatek na swoj nalog, moze jakas
      dotacja by sie nawet przydala na leczenie.
    • Gość: tintin Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.ae.poznan.pl 05.07.04, 11:01
      W Poznaniu jest wiele przystanków na wąskich wysepkach, gdzie wiaty nie mają
      ścian bocznych, wtedy palacz stąjąc obok i tak będzie smrodził innym
    • caprice83 Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank 05.07.04, 11:09
      Jestem za wytyczeniem kilku metrów jako przystanku i bardzo surowego karania
      palaczy!
    • Gość: Ktośka Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.icpnet.pl 05.07.04, 12:31
      Najczęściej mrożę wzrokiem tych, którzy kopcą pod wiatą...Zwłaszcza szału można
      dostać jak pada deszcz i na przystanakach jest ciasno. Nie wierzę, że
      wprowadzenie przepisu zmieni sytuację. To kwestia kultury, a Ci którzy palą
      najczęściej mają w nosie wszystkich i wszystko. Tylko czekają z arogancką
      odpowiedzią na zwrócenie uwagi.
      • Gość: tur Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 16:21
        Mrożenie wzrokiem w lecie może być bardzo przyjemnie.
        Na mrożeniu nie można jednak poprzestać, trzeba zacząć działać
        aby osiągnać wymarzony cel.
    • Gość: Tomasz Sz. Panie Grobelny IP: 195.20.110.* 05.07.04, 13:16
      Jak Pan nie widzi potrzeby to znaczy, że nie jeździ Pan tramwajami w godzinach
      szczytu (albo w ogóle). Na zatłoczonych przystankach często prawie nie ma gdzie
      stanąć, a co piąty z tych co stoją pali i robi się taka zadyma, że widocznoć
      spada do pięciu metrów.

Pozdrawiam,
      P.S. Zachęcam do zniżenia się do naszego poziomu, choć czasami, to naprawdę
      dobrze robi, może wtedy lepiej zrozumie Pan obywateli.
      • Gość: Poznaniak Re: Sz. Panie Grobelny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 14:27
        Na co ty liczysz, że grobelniak zrobi coś na czym nie zależy kulczykowi?
    • Gość: grzegorz sęk Re: Będzie zakaz palenia pod wiatami na przystank IP: 62.233.246.* 05.07.04, 14:06
      Nie wiem kiedy ostatnio pan Grobelny stał na przystanku...? Mnie natomiast
      zdarza się to często. I przeszkadza mi, gdy ktoś pali pod wiatą. Zdarzało się,
      że stałem poza nią... To dobra inicjatywa. Dzięki.
    • Gość: A-Tolerate ZAKAZ BEZSENSOWNY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 14:48
      LEPIEJ ZAKAŻMY GEJOM PUBLICZNEGO OKAZYWANIA DOWODÓW ICH CHOREJ MIŁOŚCI, NIECH
      NASZE DZIECI NIE PATRZĄ NA CAŁUJĄCYCH SIĘ FACETÓW!!!! PROBLEM, ŻE KTOŚ SOBIE
      ZAPALI NA PRZYSTANKU - COŻ TO ZA PROBLEM. SAM NIE PALĘ, A GDY KTOŚ OBOK MNIE
      STOJĄCY WYCIĄGA PAPIEROSA, MOGĘ PRZEJŚĆ KILKA KROKÓW DALEJ - I WILK JEST SYTY I
      OWCA CAŁA:)
      TO MOŻE JESZCZE ZAKAZAĆ DRAPANIA SIĘ PO GŁOWIE ALBO DŁUBANIA W NOSIE
      ZAJMIJMY SIĘ PRAWDZIWYMI PROBLEMAMI POLSKICH ULIC (A TAKŻE
      PRZYSTANKÓW):PRZEMOCĄ - STRAŻNIK MIEJSKI BĘDZIE CWANIAKIEM, BY PODEJŚĆ DO
      STARSZEGO MĘŻCZYZNY CZY SAMOTNEJ KOBIETY I WYPISAĆ MANDAT ZA PALENIE NA
      PRZYSTANKU, ALE TEN SAM STRAŻNIK PRZEJDZIE NA DRUGĄ STRONĘ ULICY, GDY NA JEGO
      OCZACH CZTERECH KARKÓW SKOSI TEMU SAMEMU MĘŻCZYŹNIE PORTFEL...LUDZIE, NIE
      POPADAJMY W PARANOJĘ, JEŚLI JUŻ CZEGOŚ ZAKAZUJEMY, TO LEPIEJ PUBLICZNYCH
      WULGARYZMÓW (WALKA Z WIATRAKAMI,NIESTETY)
      • rzuf Re: ZAKAZ BEZSENSOWNY!!! 05.07.04, 23:36
        Bezsensowny moze nie! Ale fakt, ze jakby karac tylko tych "bezpiecznych" to nie moznaby chyba mowic o rownosci wobec prawa. A jak chodzi o to, ze niby mozna odejsc gdzie indziej to jesli juz to palacy powinien odejsc tak by inni jego toksycznych wyziewow nie wdychali, co i tak byloby trudne bo wystarczy lekki wiatr w odpowiednia strone by zasmrodzic caly przystanek. Palacy maja niestety to do siebie, ze nie staja w jakiejsc zwartej grupce na uboczy a rownomiernie zadymiaja wieksza czesc przystankow, a co gorsza, gdy juz ten tramwaj czy autobus podjedzie, to zawsze ostatni wydech robia juz wewnatrz!
        • Gość: dr huckenbush Re: ZAKAZ BEZSENSOWNY!!! IP: *.241.114.242.adsl.inetia.pl 27.07.04, 01:36
          rzuf napisał:
          > a co gorsza, gdy juz ten tramwaj czy autobus pod
          > jedzie, to zawsze ostatni wydech robia juz wewnatrz!
          >

I to jest najgorsze. Ten wydychany dym ma duzo mniej przyjemny zapach niz
          bezposredni z palacego sie papierosa. Zwlaszcza jak pala jakies tanie, kiepskie
          papierosy.
      • Gość: Alex Re: ZAKAZ BEZSENSOWNY!!! Moze nie zupelnie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 08:31
        Wiesz, wydaje mi sie ze w tym wszystkim nie chodzi o karanie mandatami palaczy
        tylko o zwrocenie uwagi na to, zeby ze strony palaczy bylo wiecej zyczliwosci i
        wczucia sie w sytuacje osoby niepalacej. Wlasnie w naszym kraju tej zyczliwosci
        nam na co dzien brakuje! A walke z wulgaryzmami popieram jak najbardziej!!
        Kolejny problem, ktorym warto sie zajac.
        Pozdrawiam.
    • Gość: hegemon Kiedy pan Grobelny stał ostatni raz na przystanku? IP: *.icpnet.pl 05.07.04, 16:27
      A czy widział tramwaj od środka???
    • Gość: spjonka Grobelny jest przeciwny, bo nie korzysta z wiat! IP: *.icpnet.pl 05.07.04, 17:26
    • Gość: mteulin Palenie albo zdrowie - wybór należy do Grobelnego IP: *.visp.energis.pl 05.07.04, 19:03
      • Gość: Poznaniak Re: Palenie albo zdrowie - wybór należy do Grobel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 11:33
        Od niego( tzn. grobelnego) nie powinno nic zależeć.
        Czemu jeszcze tef facet jest Prezydentem Poznania. Widać, że to zależy nie od
        niego anie nie od nas tylko od jakiegośc smrodliwego układu.
    • alfalfa Re: zakazać tramwaje i autobusy! 27.07.04, 01:27
      Przystanki są tylko dla nich! Ludzie! Jakie ryzyko! CZY WIESZ NA CO JEST CHORY
      PASAŻER Z KTÓRYM JEDZIESZ???????? Może w niezauważone skaleczenie właśnie włazi
      aids????

Życie jest strasze, na każdym kroku czai się śmierć...
      :))))))

Miejsca oznaczone dla palaczy? Oczywiście. Zadaszone, z ławeczką itd. Np. dwie
      wiaty - dla palących i niepalących. Kampania antynikotynowa i zwalczanie
      palaczy? Skoro produkt jest sprzedawany i dopuszczony prawnie - odwalcie się!
      Ja Wam nie zakazuję opychac sie marchewką!:)))
      • Gość: Brzdąc Re: zakazać tramwaje i autobusy! IP: *.icpnet.pl 13.08.04, 14:56
        Wolałbym czasem, aby ktoś obok mnie puścił bąka niż palił papierocha. Nie
        szkodzi i chyba ładniej pachnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka