Forum   1936

1936

(60 wyników)
  • po wybuchu hiszpańskiej wojny domowej rząd republiki w przypływie rewolucyjnej głupoty praktycznie zlikwidował całą swoją armię, a po krótkim okresie wahania (czy nie oprzeć sił zbrojnych na systemie milicji) postanowił ją odtworzyć, oczywiście na nowych zasadach, jako Armię Ludową (Ejercito Popular). Trzonem tej nowej armii stały się, zgodnie z sugestiami radzieckich doradców, tzw. Brygady Mieszane. Jeśli dobrze się doczytałem, te brygady mieszane były czymś w rodzaju kieszonkowych dywizj...
  • nie: generalny inspektor armii, tylko: Generalny Inspektor Sił zbrojnych. Nie wiem czy wtedy nie był juz również marszałkiem a nie jeszcze generałem...
  • Wstrząsająca historia. Za to obecnie Holandia jest wzorem postępu i nowoczesności.
  • Otwarcie jednej z zelektryfikowanych linii warszawskiego węzła kolejowego. audiovis.nac.gov.pl/obraz/81210/1caa6e929dc09ea5f457e5068b79cc9f/
  • www.krakownews.pl/film-z-1936 Glosuje za powrotem do przeszlosci...
  • Mialem tu akurat kilka fajnych kumpli i kilka herbatek, kawek, puszek piwa.... :) Bylo milo i ciekawie, m.in. bo se fajnie pogadalismy o fusbalu i historii, np. ze w 1954, jak wiadowo, az 4 Slazakow (2 zagralo, 2 na lawce) w druzynie Herbergera, przeciwko Wegrom. A na koniec zeszlo oczywiscie na Olimpiade w Chinach. I na takie tematy jak manipulacja, propaganda itp. No i bylo oczywiscie zaraz porownywanie do Berlina 1936. Jako hobby-historyk wyciagnalem zaraz 2 albumy na ten...
  • W tekstach wyborczej pojawiły się min. takie kwiatki: "Na Myślenice Doboszyński ruszył w nocy z 22 na 23 czerwca. Bojówkarze zerwali łączność telefoniczną z Myślenicami, rozbroili posterunek policji. Zaplanował również chłostę ówczesnego burmistrza Myślenic, ten jednak zdołał się ukryć." Nie chciał wychłostać burmistrza Myślenic tylko starostę myślenickiego Antoniego Bassarę "Przedsmak piekła zgotował myślenickim Żydom dopiero Adam Doboszyński. Nie dowiemy się już pewnie, ...
  • Pod koniec tego filmiku jest plac Narutowicza i "akademik" z 1936 roku, wykopałem tą stronę z netu.Jak macie takie perełki to piszcie.
  • nie wiem czy to juz bylo na liscie. jesli nie to prosze 3- jednodniowka parafii Najczystszego Serca Maryi na Grochowie ze stycznia 1936 r. www.polona.pl/dlibra/doccontent2?id=10321&from=editionindex&from=-3search&dirids=28&lang=pl polecam cala stronke www.polona.pl/dlibra/collectiondescription2?dirids=28#1 warszawa w slowie i obrazie. A tak przy okazji to pojawila sie kolekcja gazet polskich z wrzenia 1939 roku. Rowniez do obejrzenia na stronie: www.polona.pl/dlibra/coll...
  • Wtedy w 1936 r nie było żadnych zakłóceń w biegu olimp-ognia ... Rankiem wszystko biegło jeszcze zgodnie z planem … Po masywnych protestach olimpijski ogień został zgaszony i zabezpieczony przez policję w autobusie. Z powodu protestów przeciw polityce Chin wobec Tybetu , bieg z pochodnią w Paryżu został przerwany. Po masywnych protestach w niedzielę w Londynie , wzdłuż trasy sztafety zgromadziły się także dzisiaj w Paryżu tysiące osób. 80 biegaczy wystartowało z pod wież...
  • 2-miesięczny maluch 2-latek Mąż i ja. Gdzie: wynajem mieszkania + opłaty-950 zł kredyt-130 zł tv+internet 90 zł pieluszki-100zł mleko modyfikowane małego-100 zł reszta na kosmetyki i jedzenie.Ale jakoś nie potrafię zaoszczędzić a nawet brakuje.
  • ... oglądając telewizję czy czytając prasę z czerwca 2006 roku nie sposób opędzić się od informacji o wydarzeniach poznańskich czy wypadkach radomskich. Jest to ze wszech miar godne poparcia: w czasach PRL wiedzę na temat tych dwóch wydarzeń reglamentowano, albo wręcz fałszowano (a publikacjom II obiegu też nie można było wierzyć: na użytek walki z nielubianymi władzami zawyżano celowo liczbę ofiar). Ciesząc się z wysokiego zainteresowania młodzieży wypadkami 1956 i 76 pozwolę...
  • Ty Krasnicki nie dosc ze zydlaczysz, to jeszcze germanisz.. Zmien mape, przestan chodzic do templa i wypierz majtki..
  • To była Warszawa, prawdziwa Warszawa. Teraz jest wieś z wieśniakami, chamskimi, prymitywnymi i głupimi. Zawdzięczamy to "bohaterskim burzymórkom, powstańcom", którzy to piękne miasto obrucili w ruinę i doprowadzili do śmierci 200 000 prawdziwych Warszawiaków..
  • Baraki postawiono dla bezdomnych gliwickich rodzin w 1926 roku , w czasie kiedy miasto Gliwice cierpialo na najwiekszy ze wszystkich niemieckich miast niedobor mieszkan . Ludzono sie ze w krotkim czasie bedzie mozliwe wybudowanie solidniejszych malych prostych mieszkan. Jednak pomimo wielu podan kierowanych na rece rzadu , pomimo wstrzasajacych opisow i materialu zdjeciowego dokumentujacego tragiczne warunki zycia w gliwickiej dzielnicy barakowej przy ulicy Toszeckiej, pomimo...
  • byłem dziś świadkiem awantury w media markt. kolejnej. i kolejnej, która wynika z braku kultury i obycia pracujących tam "ochroniarzy", którzy poziomem swego zachowania ustępują każdemu. dziś znany już mojej żonie pan z numerem 1936 dogadywał klientowi, zamiast zamknąć twarz i być potulnym, bo to jego zakichany obowiązek - no, chyba że ktoś np. kradnie, wówczas potulny być nie musi. na dodatek bezczelnie nie chciał pokazać swojego numerka, w czym początkowo popierał go jego przełożon...
  • Jak miło przeczytać rzetelny artykuł w którym jest wiele ciekawych informacji. To ostatnio rzadkość na łamach GW.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się