Dodaj do ulubionych

Piękni czterdziestoletni w Poznaniu. Nie dla ni...

21.01.13, 09:06
Zgadzam się z wypowiedziami wszystkich osób z artykułu. Faktycznie jest tak, że na rynku jest masa ofert dla dzieci, młodzieży i seniorów a także rodzin z dziećmi a osoby w wieku 30-45 lat są "niezagospodarowane". Przykładowo na moim, winogradzkim osiedlu powstaje mnóstwo placów zabaw i boisk dla dzieciaków oraz skwerów czy siłowni dla seniorów a dla osób powyzej 30 nie dzieje się nic. Gdy się pojdzie do ODK Bajka na "otwarty" występ wokalny to okazuje się, ze na sali siedzą sami seniorzy i nawet kierowniczka domu kultury patrzy z wyrzutem, ze pojawiły się osoby o połowe młodsze. Oferta zajec tez jest skierowana do dzieci, nastolatek i osób w sile wieku. Oczywiscie mozna isc na Zumbe z 20-tkami, ale ja nie mam juz takiej kondycji jak one i nie zamierzam sie osmieszac. Mysle, ze ci, ktorzy zaoferują zajecia dla osob 30-45 duzo zyskaja. Wszak to my zarabiamy pieniadze by moc sobie na ciekawe, rozwijajace wyjscie pozwolic.Kursy, warsztaty, wykłady w domach kultury i w klubach "w miescie"- to byłoby to :)
Obserwuj wątek
    • bb5555 Re: Piękni czterdziestoletni w Poznaniu. Nie dla 21.01.13, 09:39
      Jestem z grupy 40+, chodzimy z mężem na zajęcia taneczne do pana Jawora (Dziupla), w naszej kameralnej grupie jest kilka par w tym wieku (kursem tańca tego nie nazwę, bo kurs to był 2 lata temu, a teraz się "doskonalimy" w miarę naszych możliwości). Chodzę też na fitness i zumbę do swarzędzkiego klubu Atrium - grupy są tak zróżnicowane wiekowo, że nikt nie jest nietypowy i chyba nikt nie czuje się wyobcowany. Więc jak się chce, to można sporo znaleźć, ale faktycznie przydałyby się formy rozrywki dostosowane dla przedziału 40-50, bo osobiście wkurza mnie, gdy idę na jakiś festyn adresowany (tak wynika z programu) głównie dla rodzin z dziećmi (moje są w podstawówce), a tam w pierwszych rzędach liczne grono emerytów w wieku 60+, które dzieciakom i ich rodzicom uniemożliwiają zabawę, bo jak już dorwą miejsce siedzące to do końca imprezy się od niego nie oderwą. Ja na imprezy dla emerytów jeszcze długo się nie wybiorę, więc niech osoby starsze, mimo nadmiaru czasu, mają też trochę więcej wyobraźni i omijają te imprezy, które nie są do nich adresowane, lub po prostu trzymają się na nich trochę bardziej z boku, dając też szansę innym na zabawę. Nie zapomnę występu zespołu hip hop (jedna z wielu pozycji festynu), na którym jedna sędziwa pani, nie ruszając się z pierwszego rzędu, z oburzoną miną i stosownym komentarzem wyłączyła aparat słuchowy, ale tyłka z pierwszego rzędu nie ruszyła :):):).
    • bimota Piękni czterdziestoletni w Poznaniu. Nie dla ni... 21.01.13, 12:10
      NO ALE "STREFA 40+" TO TEZ DYSKRYMINACJA... :p

Z TEGO CO WIDZE, TO NP. "ORLIKI" OBLEGANE SA GLOWINIE PRZEZ DOROSLYCH... A CZYJA TO WINA, ZE KTOS W WIEKU 40 LAT NIE MA KONDYCJI ? NIE MASZ, TO SOBIE JA ZROB... DO TEGO NIE POTRZEBA ZADNYCH ZORGANIZOWANYCH ZAJEC...

A Z TYMI SZKOLENIAMI DLA MLODYCH TO FAKTYCZNIE... NA CO IM SZKOLENIA, SKORO DOPIERO CO KONCZYLI SZKOLY ? TAKI NP. ANGIELSKI TO BARDZIEJ BY SIE STARSZYM PRZYDAL, BO WSZKOLE ZAMIAST TEGO UCZYLI ICH RUSKIEGO...

A ATRAKCJE TO PEWNIE - ZAWSZE SIE ZNAJDA... TYLKO TRZEBA MIEC KASE...

ROZUMIEM, ZE SWIAT OBRACA SIE GLOWNIE WOKOL TANCA I FITNESSU... :)
    • mapo0 Re: Piękni czterdziestoletni w Poznaniu. Nie dla 21.01.13, 15:58
      Ciekawy temat. Sam się jakiś czas temu zastanawiałem, czym poza domem można się zajmować w wieku 30+, kiedy już nie czuje się studentem, a chęci i ambicje wciąż są. Znalazłem sobie fajny sport - wspinaczkę skałkową. A po zostaniu ojcem to już brak czasu prawie na nic :))) Co do osiedla spółdzielczego i domu kultury, to myślę, że jakbys poszukała i pochodziła, to być może coś się znalazło. A co maja powiedzieć mieszkańcy osiedli deweloperskich - ataner, budimex, wechta i inne - tam nie ma domów kultury :)))))))))))) i brak kulturalnych rozrywek.
      • Gość: Georg Sommer Re: Piękni czterdziestoletni w Poznaniu. Nie dla IP: *.pools.arcor-ip.net 21.01.13, 16:20
        Nie wspinaj sie mapo0 na skalki - mozesz kiedys odpasc i cooooo...?? Lepiej wez sie za szukanie skarbow - jak ten Australijczyk,ktory znalazl 5-cio kg grude zlota.PS Niech Cie reka Boska broni przed rozpoczeciem POszukiwan od mojej zamrazarki - zadne forumowe POwinowactwo nie bedzie respektowane..!! :))
        • mapo0 Re: Piękni czterdziestoletni w Poznaniu. Nie dla 21.01.13, 18:02
          Od tego jest asekuracja na linie. Szukaj w dojczach pomieszczeń lub skał z napisem Klettern :)
          • Gość: Georg Sommer Mapo0 mam..! Zugspitze - moze byc..?? IP: *.pools.arcor-ip.net 21.01.13, 18:43
            Jest kilka mozliwosci "wdrapania" sie na szczyt (2962,06 m n.p.m.) - 3 kolejki jak i dwa wejscia PO skalach.Jedno wspinanie trwa ok. 6-ciu godz.drugie ok.12-tu.Ktore wejscie mam zarezerwowac aby na szczycie wypic razem Bawara i tchorzofretce zagrac na nosie.. :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka