Dodaj do ulubionych

Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi" ...

10.03.13, 11:58
Pani Ludmiło, źle nie życzę Pani,ale....nadal nie rozumie Pani problemu. Czemu ma służyc Pani obecnośc tam? Do znanej mi z autopsji "Barki" przyjeżdżali/ przyjeżdżają działacze, autorytety moralne, politycy, aktorzy, duchowni? Jak to się ma do pomocy pojedynczej osobie bezdomnej do powrotu do społeczeństwa? Proszę ich o to zapytac. Sytuacja była bardziej brutalna, bowiem jedna z dziennikarek radiowych promujących bezrefleksyjnie Barkę zachorowała poważnie, porusza się na wózku inwalidzkim (guz mózgu). Klienci/ mieszkancy "Barki" byli bardzo z tego powodu zadowoleni- wodolejska dziennikarka, która nie była w stanie uczciwie i intelektualnie ogarnąc problemu- zachorowała sama i jest skazana na pomoc innych. Czy z kontenerami będzie to samo? Jak wspomniała mi Pani, są oni tam na 6 m-cy, a urzędnik miejski coś im podobno przyobiecał. Dlaczego, o ile w ogóle jest to prawda, miałby dotrzymac słowa? Mieszkańcy kontenerów muszą uświadomic sobie/ zostac uświadomieni, że ich mieszkanie w kontenerach to nie nagroda, a jeżeli nie podejmą walki o siebie, stoczą się niżej, aż do schroniska dla bezdomnych. Nie pomoże im ani wizyta tabunu gości, dziennikarzy, polityków, ale fachowa pomoc! Czy pomaga im Pani w zorganizowaniu jej? Pozdrawiam, Anka Łojewska
Obserwuj wątek
    • plendz Re: Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi 10.03.13, 13:02
      Niezależnie od zapewne szlachetnych pobudek pani redaktor wydaje mi się, że:
      1) Wybrała nieodpowiednią metodę przekonania się jak się żyje w kontenerze - za krótko, z fanfarami, w świetle fleszy i na blogu - zaobserwuje najwyżej odrobinkę, nie zdoła poznać mieszkańców kontenerów, a jedynie wyprodukuje klisze, stereotypy.
      2) Jej życie tam i tak jest fajne, coś pomiędzy wakacjami a występem w "Big Brother" - ma świadomość, że 2 tygodnie miną szybko i zaraz wróci do swojej "normalnej" codzienności. Paradoksalnie mam wrażenie, że ona legitymizuje kontenery - niezależnie co napisze, to zwolennicy Pucka skwitują, że dała sobie radę z dzieckiem.

Ale o tyle jest to pozytywne, że przynajmniej ktoś o tym pisze. Być może ten ktoś (a za jego pośrednictwem inni) zda sobie choć odrobinę sprawę z bezradności, która może dopaść wielu z nas, wystarczy że się powinie noga, że "coś nas dopadnie". Może p. redaktor trafi też na przypadki "praktyków bezradności" (za T. Rakowskim): osoby, które sobie radzą w roli postrzeganych jako margines, którym "koniecznie trzeba pomóc" i wyrwanie się z "dna" jest jednym z ich mniejszych zmartwień bo się nauczyli juz tak żyć.
      Oby p. redaktor zdołała choć przeprowadzić porządne wywiady i nieformalne rozmowy z lokatorami. Zakładam, że był czas kiedy większość z nich snuła plany życiowe i żaden nie przewidywał "kontenerowej przygody", ani tego co ją poprzedziło. Dobrze byłoby utrzymać kontakt z tymi ludźmi, żeby zobaczyć też co będzie po kontenerach.
      A pani Łojewskiej mogę powiedzieć tyle, że wiadomo, iż "działalność charytatywna" i "publicystyka społeczna" ma swoje blaski i dużo, dużo cieni, że niewiele osób, które się tym zajmują jest w stanie "ugryźć" porządnie tę problematykę i naprawdę pomóc. Nie koniecznie przez ograniczenia umysłowe. Po prostu niewiele osób ma przygotowanie i dostęp do wiedzy, po którą trzeba się porządnie schylić, trzeba zrozumieć, że się nie pisze o "egzotycznych okazach" tylko o ludziach, z których każdy ma do opowiedzenia inną historię, że to nie jest tak, że widzę paru, to już wiem wszystko i wracam opracować materiał; albo mam na koncie kilka "projektów pomocowych" to już niech mi te brudasy nie mówią, że czegoś nie wiem, bo wiem lepiej. Ten problem dotyczy wielu z nas, "wykształconych", albo "doswiadczonych" i może dlatego publicystyka i polityka społeczna oraz oddolne akcje w PL wyglądają tak jak wyglądają.
      • Gość: Gruba Komorowska Pani Łojewska obraca sie wsrod chamow i cpunow IP: 95.108.56.* 10.03.13, 13:19
      • szmecierecie Re: Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi 10.03.13, 13:41
        plendz napisał:

> Ale o tyle jest to pozytywne, że przynajmniej ktoś o tym pisze.

Nie da się ukryć, że dobrze, że ktoś chciał sprawdzić to na własnej skórze. Okazuje się, że w kontenerze da się żyć, że są ludzie, którzy CHCĄ ZAMIESZKAĆ W KONTENERZE bo dla nich to lepsze wyjście. Okazuje się, że nie jest to koniec świata i nikt "wykluczony" nie pozostaje ( cokolwiek owo "wykluczony" miałoby oznaczać).

Jeśli Pani redaktor chciałaby zobaczyć jak się bawią się "najgorsi" to wybrała zły adres. Proponuję aby Pani redaktor pomieszkała dwa tygodnie w budynku, w którym mieszkają osoby obojętne na prawo do spokoju innych mieszkańców.
        Może kiedyś nawet udałoby się napisać taki artykuł jak "Jak się żyje z sąsiadem - menelem?".
        • Gość: bob.19 Re: Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 15:39
          ...albo gdy ktoś się państwu A. wprowadzi pod nieobecność do domu, to będziemy mieli serię artykułów i kamerki pod tytułem-"pozbywany się bezprawnych lokatorów". Dzięki temu pani Ludmiła będzie opisywała swoje przygody przez jakieś 5 lat.
    • sonia_siemionowna Re: Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi 10.03.13, 14:36
      Mieszkańcy kontenerów muszą uświadomic sobie/ zostac uświadomieni, że ich mieszkanie w kontenerach to nie nagroda, a jeżeli nie podejmą walki o siebie, stoczą się niżej, aż do schroniska dla bezdomnych.

To dopiero jest przeintelektualizowane wodolejstwo z wieży z kosci słoniowej (ivory tower - polecam sprawdzić).

Poprosze o konkretne propozycje jak 'walkę o siebie' ma podjąć samotny rencista, którego renta to niecałe 500zł miesięcznie i który wylądował w kontenerze nie ze względu na patologię, ale ze względu na to, że za 500 zł nie można opłacić żadnego mieszkania, nawet bezczynszowego (bo są koszty mediów itp). Słucham.
      • Gość: Ania Re: Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi IP: *.173.26.62.tesatnet.pl 10.03.13, 15:04
        Wy jesteście nienormalni. Pomijając kwestię "towarzystwa" to te kontenery są w lepszym stanie niż niejedno mieszkanie, za które młodym ludziom zmuszonym wynajmować u prywaciarza przychodzi płacić niemałe pieniądze. Za kawalerkę w opłakanym stanie z meblami jak z PRL i z kiblem na klatce schodowej wołają po 1000zł i ludzie tak żyją. Porządni, wykształceni, pracujący uczciwie, niekiedy z małym dzieckiem. Gdyby wstawić tam nowoczesne meble, przed chatą meble ogrodowe i grilla a jakiś fotograf zrobiłby zdjęcia tak by pokazać kontenery z najlepszej strony nagle by była afera, że żule w luksusach mieszkają! Napiętnowano słowo kontener a ten nieszczęsny kontener jest przynajmniej nowy a nie sypiącą się i zagrzybioną kawalerką w zrujnowanej kamienicy. Jedyny minus to ogrzewanie, ale czy we wspomnianej kawalerce z uszkodzonym piecem kaflowym i nieszczelnymi oknami jest lepiej?
        • Gość: melon Re: negatywna propaganda IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.03.13, 20:11
          Aniu - piszesz prawdę, popieram. Kontener - skojarzony z tym na śmieci a jak widzę, to luksus !
          W starych walących się kamienicach nawet w centrum czynsz to ok.700 zł i to jeszcze niski bo i 1000 biorą za 2 pok. Palenie w piecach i cała ta "obsługa" w cenie ok.250 zł/mc w sezonie, zimna woda chyba , że też na prąd bojler. Są i tacy, którzy mają wc na półpiętrze.Nazywanie mieszkańców " najgorszymi" to też pojechanie po bandzie, bo nie powinno się ludzi tak oceniać, upokarzać.
          Nie jeden chciałby zamieszkać w takim lokum a studenci czy osoby nie mające środków na usamodzielnienie się przy tak wysokich czynszach najmu brali by je jak ciepłe bułki. Porządek i ograniczenie "dupereli "pozwala na całkiem przyzwoite życie.
          • sonia_siemionowna Re: negatywna propaganda 11.03.13, 07:33
            Alez nic prostszego. Wystarczy przestać płacić za to, co macie i prędzej czy później wylądujecie w tym dobrobycie.
        • sonia_siemionowna Re: Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi 11.03.13, 07:32
          Wy jesteście nienormalni. Pomijając kwestię "towarzystwa" to te kontenery są w lepszym stanie niż niejedno mieszkanie

Chrzanisz jak potłuczona.

17m kwadratowych na rodzinę to mniej niż w więziennictwie, bo na skazanego przypada min. 5 metrów kwadratowych, drogie ogrzewanie, brak wentylacji nazywasz 'lepszym stanem'? To może wybierz się pomieszkać do takiego kontenera. Jak Cię kilka razy obudzi smród z kibla sąsiada to się opamiętasz.
          • lukask73 bez wentylacji 11.03.13, 09:54
            sonia_siemionowna napisała:

> brak wentylacji nazywasz 'lepszym stanem'? To może wybierz się pomieszkać

Nie byłem w kontenerze, ale wiem, że pomieszczenia bez wentylacji nie można dopuścić do mieszkania. Byłby to zresztą strzał w stopę właściciela, ponieważ para wodna wydychana z płuc jednej osoby to dziennie ok. 1 litr skroplin. Do tego dochodzi para z prysznica, gotowania... W miesiąc wszystko by zgniło.
      • a.lojewska Re: Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi 10.03.13, 15:26
        proszę wrzucic w google moje nazwisko. Walczyłam i walczę przeciw kontenerom i wykluczeniu. Skoro dziennikarka z GW podjęła się tworzenia takiego "Big Brothera";) kosztem wykluczonych- niech i ma świadomośc niebezpieczeństwa takowej hucpy. Nie jestem premierem, aby pytac mnie jak życ za 500zł. Są ludzie, którzy z bazowego 500zł (marzenie wielu w środowisku osób bezdomnych, którymi za chwilę będą ci mieszkańcy kontenerów) dochodzą do czegoś. Mogę opowiedziec, jak z kwoty mniejszej wydzielic środki na podnoszenie kwalifikacji. Kwestia priorytetów i odpowiednio szybkiego wyegzekwowania pomocy od służb do tego powołanych. Przyznaję, że te służby często mają niższe kwalifikacje niż Pani Ludmiła.
        > Poprosze o konkretne propozycje jak 'walkę o siebie' ma podjąć samotny rencista
        > , którego renta to niecałe 500zł miesięcznie i który wylądował w kontenerze nie
        > ze względu na patologię, ale ze względu na to, że za 500 zł nie można opłacić
        > żadnego mieszkania, nawet bezczynszowego (bo są koszty mediów itp). Słucham.
        • Gość: Krzysiek Re: Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi IP: *.icpnet.pl 10.03.13, 16:59
          Szczerze mówiąc lekko jestem zniesmaczony tą akcją,niby się mówi,niby się czyta-więc jakiś tam zysk z tego jest,niby się mieszka,to trochę jak wycieczki po slumsach w afryce gdzie niby się przebywa i niby się pomaga a potem już nie na niby wraca się do fajnej chatki.
          To zamieszkanie na 2 tygodnie to też jest na niby
        • Gość: Gozdzikowa Re: Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi IP: *.pools.arcor-ip.net 10.03.13, 19:21
          Aniu...:-)) POwiem Ci tak,kogo nie boli - ten POwoli chce zablysnac w mediach..!!PS Smutne,ale prawdziwe..!! POzdrawia Gozdzikowa :-))
          • a.lojewska Re: Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi 10.03.13, 19:52

Drogo Goździkowo, to wieta, że lubiem Wos, mój keiter takoż. Ludmiłę i Janusza Łankiewicza- też, ideowi ludzie. Z pragmatyzmem gorzej. Dużo więcej dobrego zrobionoby, gdyby zapytano władze miasta i rożne ROPS-y, MOPRy, jaką mają wizję zarówno na zapobieganie takim sytuacjom (zawieszenie renty przez ZUS od kilku miesięcy, a delikwent nie wie, dlaczego? a czy od MOPRu uzyskał wsparcie w pomocy w wyjaśnieniu sytuacji?), jak też o projekt pomocy tym, którzy już są krok od bezdomności, ale widzę, że tradycyjnie przerasta to percepcję intelektualną dziennikarzy.
            • Gość: Gozdzikowa Re: Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi IP: *.pools.arcor-ip.net 10.03.13, 20:25
              To fakt Kumo..! Dalej sie byde (u)opierala (nie o szafe..:-)) ze kogo nie boli ten POwoli,albo wcale..Musi sie stac w Wolandowie cusik takygo,co by pierdyklo z POmylka tylko o jedno biurko.. (Gienia Pigwa..) :-)) PS Wos i kejtra POzdrowiam tradycyjnie (trzymta sie "pyndzla") i hau hau dla "Rüdego"..:-))
              • a.lojewska Re: Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi 10.03.13, 21:00
                Mocie racją, Kumo, oj mocie, ale ani żurnalii, ani szefów organizacji charytatywnych, ani miłosiernej gawiedzi nie boli. Wszyscy, na czele z Ludmiłą za tydzień pójdą w....z tego i podobnych miejsc, a problemy narosną, bo znajac władze miejskie biorące za to pieniądze, nie mają pomysłu na ich rozwiązanie. Artyści i nihiliści też tym miejscem znudzą się, skoro niewiele, nic zgołą nie wskórali.
            • lukask73 wieta wos 11.03.13, 09:57
              a.lojewska napisała:

> Drogo Goździkowo, to wieta, że lubiem Wos, mój keiter takoż

Co to za indywiduum, ta „Lojewska"?
              • a.lojewska Re: wieta wos 11.03.13, 11:32
                Ktoś, kim chciałbyś byc, ale nie masz szans.
                • lukask73 Re: wieta wos 11.03.13, 12:27
                  a.lojewska napisała:

> Ktoś, kim chciałbyś byc, ale nie masz szans.

Absolutnie nie mam szans, ponieważ do ca. 25 roku życia obracałem się wyłącznie wśród osób umiejących pisać. Wtedy to właśnie ktoś przyznał mi się, że ma taki sprytny mnemotechniczny sposób na zapamiętanie jak się pisze „naprawdę” i „na pewno” (wcześniej nie znałem nikogo, kto miałby z tym jakikolwiek problem). Później upowszechnił się internet, powstał Onet, gazeta.pl i wypłynęły takie indywidua, które nie znają podstaw gramatyki ale muszą pisać.

A takich, którzy cieszą się z cudzej choroby, lub gloryfikują taką postawę, unikam do dziś.
                  • a.lojewska Re: wieta wos 11.03.13, 13:10
                    Chłoptaś,wyluzuj, nie ten po.ziom intelektualny. Nie te klimaty. Żegnam
                    • Gość: Gozdzikowa Re: wieta wos IP: *.pools.arcor-ip.net 11.03.13, 13:31
                      Absztyfikant siolowy trafiony i zatopiony..!! PS Ni wiedziolam Aniu,ze mota takygo celownika i walita z kalibera jok Gruba Berta...! :-)) POzdrowiom

>Do siolowego absztyfikanta..<
                      Takich jak Ty obszczy-murku Ania kupuje na peczki (razem z dziurawymi laczkami) - oczywiscie, jezeli takowe POsiadasz....
                      • a.lojewska Re: wieta wos 11.03.13, 16:25
                        Goździkowo, u Wos żech lekcyjo brała, u Wos:). To że Wos pozdrowiom do następnego poczytania, bo teroz muszem z Węgrami po noszymu pogodac:)
    • good_vibrations Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi" ... 10.03.13, 17:59
      Dobrze rozumiem? Na jednego mieszkańca przypadło około 3 osób "z zewnątrz"? No to niezła impreza musiała być.

Bezalkoholowa? No to panowie pewnie średnio się bawili...
    • poznaniak997 Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi" ... 10.03.13, 19:14
      Na dachu jednego z kontenerów zamontowano antenę sat (prawdopod. Polsat). Widać, że ci biedni lokatorzy mają swoje priorytety. Sprawdziłbym, czy regulują czynsz i czy opłacają abonament radiowo-telewizyjny skoro stać ich na takie luksusy...
      • fan_szmecierecie Re: Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi 10.03.13, 19:34
        Czepiasz się. Ważne, by było na procenty i telewizję. Jeden z panów ma nawet drukarkę. Pani redaktorzyna, czerpiąc wzorce od innego maestra sztuki dziennikarskiej, kolegi z "redakcji" Piotra Ż. (bo ten pan zasługuje na zarzuty prokuratora) pomija istotne fakty. Co z tego, że ci ludzie mieszkali w spelunach o świeczkach, co z tego, że dostali wyroki za demolki i znęcanie się na innymi. Ważne, że zimą śnieg zasypał drzwi. Bo kto normalny spodziewałby się śniegu na przełomie lutego i marca! Wiadomo, że to Pucek ze Śrubą przywieźli ten śnieg na Średzką.
      • Gość: melon Re: CBŚ ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.03.13, 20:21
        ...997 - spytaj w urzędzie skarbowym, może mają jakiś wakat...Czepiasz się i szukasz dziury w całym. Pewnie jesteś ulubieńcem swoich sąsiadów.. Obrzydliwe :(
    • robbie-37 Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi" ... 11.03.13, 08:41
      Nie rozumiem tego całego przedsięwzięcia, czemu ono ma służyć? Pani dziennikarz pokazuje dwóch ludzi w tym przypadku mężczyzn, którym w życiu nie wyszło, ale nie dlatego, że nasz system opieki jest chory. Tylko dlatego, że Ci Panowie nie potrafią prosić o pomoc a gdy znajdą się w sytuacji bez wyjścia poddają się jej dobrowolnie. Jest wielu ludzi na rentach socjalnych, które nie przekraczają 600 złotych ( znam kilku osobiście), nigdzie nie pracują, ale też się nie poddają. W przeciwnym razie możliwe, żeby trafili do takich właśnie kontenerów. Jest coś takiego jak dodatek mieszkaniowy, który osoba w przypadku posiadania tak niskiej renty dostaje ( dodatek ten niejednokrotnie pokrywa 3/4 czynszu), można również prosić o pomoc w regulowaniu świadczeń za prąd czy gaz. Są darmowe stołówki dla bezdomnych i nie tylko bo jadają tam naprawdę różni ludzie, nawet Ci którym dobrze się wiedzie Prowadzone przez Caritas, swego czasu prowadziły również siostry ( ale nie wiem czy obecnie też). I w taki sposób można sobie pomóc, poza tym dorywcze prace, których dla mężczyzn nie brakuje. Ktoś komu sypie się grunt pod nogami, nie ma co jeść, nie ma za co opłacić mieszkania, nie czeka aż ktoś zapuka do jego drzwi z pomocą, tylko szuka ratunku dla siebie. Niestety czasami sytuacja życiowa tak się potoczy, że nie ma co unosić się dumą, tylko poprosić o pomoc, to nie wstyd!!!!
      Ludzie, którzy trafiają do kontenerów to ludzie bezradni, którzy potrzebują pomocy, ale często nie chcą sobie pomóc. Tak samo jak w przypadku niektórych bezdomnych, którzy wybierają bezdomność świadomie i kiedy mają możliwość skorzystania z pomocy odmawiają, tłumacząc się, że im jest tak dobrze.
      Dla mnie osobiście ten artykuł nic nie wnosi nowego, żeby pokazać jak faktycznie się mieszka w takim kontenerze, to trzeba by pomieszkać o wiele dłużej i zobaczyć jaki stan kontenera będzie po zimie, to, że klapa od " kibla" jak to określiła dziennikarka była źle zamontowana, zapraszam do developerskich mieszkań za kilkaset tysięcy i zobaczenia jakie tam są mankamenty.
      Nie zrobiło to na mnie wrażenia.
    • a.lojewska Impreza w kontenerze. Jak się bawią "najgorsi" ... 11.03.13, 09:46
      "najgorsi" poznaniacy- Pani Ludmiło, już samo to określenie jest powodem do wytoczenia procesu. Ma Pani po ludzku szczęście, że trafiła Pani do ludzi zdeptanych życiowo. Inni złożyliby już pozew do sądu. Jak wspomniałam, w Polsce, mimo wszystko obowiązują jeszcze wyższe standardy dziennikarskie niż w Rosji.
      • Gość: brawo gazeta Trudni lokatorzy beda mieszkac w siedzibie wyborcz IP: 95.108.56.* 11.03.13, 12:39
        Brawo gazeta nareszcie pokazecie ze nie piszecie dla pieniedzy i zeby sie najebac w pubach tylko wyciagniecie reke nie wierszowka pisana na Macu.

Od dzisiaj 10 alkoholikow bedzie mieszkac z wyborcza!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka