Dodaj do ulubionych

Drewno kominkowe

20.09.13, 12:44
Czy ktoś z własnego doświadczenia wie gdzie można uczciwie kupić na m3 ułożone na samochodzie drewno kominkowe twarde liściaste (buk, dąb, grab) w okolicach Puszczykowa-Mosiny ?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lili_marleen Re: Drewno kominkowe 20.09.13, 14:06
      Od 10 lat ogrzewamy dom wyłacznie kominkiem. Kiedyś korzystaliśmy z drewna. Niestety z uwagi na praktycznie zerową ofertę suchego materiału i częste oszustwa dostawców na "metrach" oraz skomplikowany sposób magazynowania zrezygnowaliśmy z drewna jako opału.

Od kilku lat palimy brykietem z trocin. Ten jest zawsze suchy, kupowany na tony zatem nie ma mowy o oszustwie. Układamy paczki z brykietem jak klocki lego pod ścianami w garażu. Pali się bardzo dobrze , jest bardzo energetyczny i daje tak mało popiołu, że czyszczę kominek odkurzaczem.

Oczywiście brykiet brykietowi nie równy. Najlepszy jest dębowy - w formie podłużnych walców z taką dziurką jako rdzeniem. Daj maila to Ci wyślę namiar na producenta.

• kazek100 Re: Drewno kominkowe 20.09.13, 14:43
        No dobra, ale jak to wychodzi w kwestii "uroczy wieczór", "zapach kominka", "nastrój" etc???

Ja palę drewnem, ale to jest faktycznie sporo zachodu.
        • lili_marleen Demografia a energia odnawialna 20.09.13, 19:27
          kazek100 napisał:

> No dobra, ale jak to wychodzi w kwestii "uroczy wieczór", "zapach kominka", "na
          > strój" etc???

Jak masz minus 20 za oknem a do tego zrezygnowałeś kilka lat temu z usług Pegenige to ów nastrojowy kominek staje się prozaicznym urządzeniem grzewczym na podobieństwo kaloryfera. Chociaż - żywy ogień ( nawet ten z płonących trocin) nigdy nie przestaje mile łechtać drzemiących w ludzkich genach atawizmów.

Może dlatego jakoś wszystkie nasze dzieci rodziły się w pełni lata lub na jesień ;)
      • Gość: Borsuk ekolog Re: Drewno kominkowe IP: *.pools.arcor-ip.net 20.09.13, 16:25
        Dzieciaki - blagam... Nie robcie z osiedli wedzarni...!! Smrod na POlskich osiedlach ze az trzeba zwieracze zaciskac...Zaczyna sie od trocin a konczy na plastikach i smieciach....
        • lili_marleen Re: Drewno kominkowe 20.09.13, 19:30
          Sommer - przeca to nic innego jak sortowanie śmieci. Na te, które pali się w dzień i na te spalane w nocy :))))
          • Gość: Borsuk ekolog Re: Drewno kominkowe IP: *.pools.arcor-ip.net 21.09.13, 00:16
            Jasny gwint Lili...

Jak to dobrze,ze przewazaja zachodnie wiatry...
            Jak to dobrze,ze rok przestepny co cztery lata....
            Jak to dobrze,ze markety w niedziele otwarte...
            Jak to dobrze,ze macie Grodzka i Srode...
            Jak to dobrze,ze na ich widok pucka nie staje...

No sama POwiedz Lili,co to by bylo...?? Az strach sie bac... :):)
      • pawelg17 Re: Drewno kominkowe 21.09.13, 12:06
        A jak wygląda z kalorycznością w porównaniu do drewna ? Czytałem że 1tona brykietu odpowiada ok 5 m3 drewna tak ?
        Chodzi Ci o brykiet dębowy typu pini-kay ?
        Mój mail pawelg17(małpa)wp.pl
        • lili_marleen Re: Drewno kominkowe 22.09.13, 10:42
          Nie wiem czy brykiet jest aż 5 razy lepszy od drewna ale naprawdę jest bardzo energowydajny. Może z tym pięciokrotnym biciem na łeb drewna to i prawda, zwłaszcza że tzw "metr przestrzenny" zawsze zawiera sporo luk i nigdy nie waży 1000 kg. No i kupić naprawdę suche drewno to szansa jedna na tysiąc.

My, w każdym razie, odkąd palimy brykietem z ulgą zapomnieliśmy o drewnie

Wysłałam Ci maila z namiarami.

• Gość: Borsuk ekolog Re: Drewno kominkowe IP: *.pools.arcor-ip.net 22.09.13, 11:28
            Lili... serduszko Ty moje...Z tymi "metrami przestrzennymi" i tonami roznie to to bywa...Uzaleznione jest to od gatunku drewna,gestosci materialowej,ksztaltu "klocow" i co najistotniejsze nawilgocenia..Dla przykladu : 10 g suchej balsy zanurz w wodzie na kilka godzin i PO wyciagnieciu otrzymasz 20 g "zywej" wagi..Z brykietami jest POdobnie - stosunek :):) "metra przestrzennego" do tony to abstrakcja z piekla rodem...:):)

POzdrawiam z
            drugiej POlkuli..

Borsuk von Sommer.:):)
    • Gość: Magda Re: Drewno kominkowe IP: *.komster.pl 06.12.13, 12:36
      Też w ostatnim czasie poszukiwałam drewna kominkowego i z pomocą przyszedł mi tartak "STANMARK" ;) Bardzo miła i fachowa obsługa, i ceny naprawdę konkurencyjne. Polecam podjechać do firmy i sprawdzić jaka mają ofertę, albo przynajmniej podskoczyć na ich stronę- www.stanmark.com.pl

Pozdrawiam w ten mikołajkowy dzień :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka