Dodaj do ulubionych

Więcej wiary!

19.02.26, 17:58
Niedowiarki krytykujące wszystkie wielkie programy rządów PIS- fabryka samochodów IZERA, przekop Mierzei Wiślanej, budowa serii promów zakończona na jednej stępce, lotnisko w Radomiu maja wreszcie godną odpowiedź. Opłaciło się, mówi wam to sam Marek Suski, Autor wyboru Radomia dla wczasowiczów do Egiptu. Bo bliżej!
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Więcej wiary! 19.02.26, 19:12
      Wojsko ma teraz worek pieniędzy, żeby płacić za szkolenia i funkcjonowanie 42 Bazy Lotnictwa Szkolnego. Lotnisko powstało równo sto lat temu dla celów wojskowych i korzysta z tego samego pasa dla lotów cywilnych i militarnych. Pewnie wymagałoby zmiany przepisów, żeby obsługę lotów cywilnych prowadzili wojskowi w ramach szkoleń i problem kosztu zniknąłby, ale wyobrażam sobie histerię z tym związaną...

"W 2025 r. lotnisko w Radomiu odprawiło 95 tysięcy podróżnych. W tym roku – jak szacuje PPL – ta liczba powinna wzrosnąć do około 120 tys. W styczniu (2026) port obsłużył 3288 podróżnych, notując wzrost względem analogicznego okresu ubiegłego roku o ok. 3 proc. W sumie wykonano 17 rozkładowych rejsów pasażerskich oraz 63 inne operacje cywilne."
      • kiks4 Re: Więcej wiary! 19.02.26, 19:52
        qwardian napisał:

W styczniu (2026 ) port obsłużył 3288 podróżnych, notując wzrost względem analogicznego okresu ubiegłego roku o ok. 3 proc. W sumie wykonano 17 rozkładowych rejsów pasażerskich oraz 63 inne operacje cywilne.
        >
        17 rejsów w miesiącu oznacza, że z grubsza co drugi dzień odlatuje/przylatuje jeden samolot. Nie brzmiałoby to źle, gdyby nie świadomość, że dla utrzymania lotniska w ruchu niezbędna jest załoga 120 osób- nie najgorzej opłacanych.
        Leciałem kiedyś do Kalmar w Szwecji. Jeden i ten sam człowiek podjechał schodkami do samolotu, po czym przeszedł do budyneczku i dokonał odprawy. Pewnie po opuszczeniu budynku przez pasażów zapewne pozamiatał i przygotował kanapki dla odlatującego samolotu.
        Oczywiście to nie był wielki samolot, lokalna linia kursująca na trasie Kopengaha- Kalmar, latająca małymi, starymi samolotami.
        Chodzi mi o to, że lokalne małe lolnisko nie musi być kopią gigantycznego huba. A Radom jest.
        • qwardian Re: Więcej wiary! 19.02.26, 21:23
          Kiedy nam odbiorą ostatnie piece, wszyscy będziemy latać do ciepłych krajów w zimie. Tam żadna obsługa nie jest potrzebna, kilku wojskowych wystarczy, żeby sprawdzić paszporty i bilety, oraz maszyny, żeby prześwietlić bagaż. Lądowałem na najbardziej dziwnych lądowiskach, gdzie prześwietlali mnie oficerowie polityczni w warunkach gdzie kilkuletnie dzieci biegały wokół pasu startowego. W USA są Non Towered Airports bez żadnej obsługi, z których korzystają biznesmeni, żeby uniknąć absurdalnych opłat. Tam się komunikują tylko z jakim centralnym ośrodkiem, który informuje o pozycji innych samolotów. Ale tu przecież mówimy o lotnisku, który ma obsługę militarną, co przeszkadza, żeby uzyskali cywilne certyfikaty do obsługi samolotów komercyjnych i pasażerskich..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka