Dodaj do ulubionych

Ratuj maluchy przed Elbanowską

08.11.13, 08:57
Niech mi ktoś powie, skąd wzięła się ta histeria wokół sprawy skierowania do szkoły podstawowej 6-cio latków.
Ja akurat tak przeszedłem przez podstawówkę i nie dlatego, żebym był specjalnie uzdolnionym dzieckiem. Jednak z tego co pamiętam, szedłem do szkoły jako 6-ciolaatek znając litery i umiejąc je składać w słowa, siedzenie w domu przez rok byłoby marnotrawstwem czasu. Dzieciak ma niesłychanie plastyczny mózg- wystarczy sobie uzmysłowić, że uczy się mówić w obcym sobie języku w warunkach o wiele cięższych niż dorośli. Nikt dzieciakowi nie jest w stanie na początek niczego podpowiedzieć, skoro on nie zna żadnego języka. A jednak uczy się szybko. Jednak z każdym rokiem te zdolności szybko zanikają- nauka obcego języka zajmuje dorosłym całe lata. Żona zmarłego Prezydenta Kaczyńskiego mówiła kiedyś, że jej mąż uczył się angielskiego przez całe życie. Z wiadomym skutkiem.
Więc każdy rok nauki w życiu kilkulatka jest o wiele cenniejszy niż kilkunastolatka.
A p. Elbanowska z sobie tylko znanych powodów chce ten najlepszy czas zmarnować.
Co gorzej, we współczesnej rzeczywistości wyścigu szczurów mali Polacy od razu przegrywają na starcie, bo w innych krajach Europy nauka rozpoczyna się w 6-tym roku życia.
Uważam, że swoje dzieci może p. Elbanowska wychowywać wg. swojego pomysłu, może ich także np. nie szczepić przeciw chorobom zakaźnym ale nie może tego narzucać innym.
Obserwuj wątek
    • kazek100 Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 08.11.13, 10:55
      Uczciwie mówiąc -nie mam zdania.
      Nie wierzę w cudowne remedium na wszelkie bolączki rynku pracy i konkurencji edukacyjnej w postaci obniżenia wieku edukacji szkolnej. Nie wierzę sądzę też, z drugiej strony, aby akurat dla tych młodszych dzieci miało to być krzywdą (paradoksalnie - być może bardziej skrzywdzono dzieci ciut starsze, ale o tym za chwilę).
      Większy problem widzę w absolutnie chaotycznym stylu wprowadzania tej reformy. Non stop martwimy się o przystosowanie sal i umywalek, tymczasem do tej reformy nieprzystosowane jest samo ministerstwo. Przykład pierwszy z brzegu? Do dziś nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie, co z absolwentami zawodówek? Dotychczas kończyli oni edukację w 18 roku życia, teraz będzie to rok 17. Tymczasem do 18 roku życia mamy w Polsce obowiązek edukacyjny. Jak można wprowadzać tak kluczowe zmiany bez przemyślenia tego rodzaju kwestii?
      Beznadziejnym pomysłem było odwlekanie w czasie tej reformy. Jeżeli już miała być, trzeba było to zrobić po męsku, konkretnie. Tymczasem mamy ileś tam kolejnych roczników (już się pogubiłem, ile), gdzie w klasach są dzieci z dwóch roczników, co w połączeniu z faktem typowych różnic w rozwoju, powoduje że belfer ma klasie dzieci, które mentalnie różnią się od siebie jakby o kilka lat. Niestety - do tej dziwnej konwencji dopasowali się, bo pewnie musieli, autorzy podręczników i efekt jest taki, że bystry 11-latek dostaje podręcznik napisany dla przeciętnego 10-latka i zastanawia się, czy ktoś robi sobie z niego jaja pytając o takie prostactwa, jakie widzi w ćwiczeniach.

Przy okazji zresztą wróciła dyskusja o gimnazjach. 10 lat temu byłem ogromnym wrogiem tego absurdalnego pomysłu, wprowadzanego tylko dlatego, że histeryczna prawica miała fetysz na przedwojenne słowo "gimnazjum". Wyrzucono w błoto ogrom pieniędzy, wykonano ogromną i nikomu niepotrzebną pracę organizacyjną, zupełnie jakby ktoś wierzył, że zmiana ruchu na lewostronny poprawi jakość polskich dróg. Zniszczono genialny w swej prostocie ustrój szkolny. Wprowadzono wychowawczy koszmarek, o czym wiedział każdy, kto ma jakiekolwiek pojęcie o wychowywaniu nastolatków. Ale przechodzić ten koszmar po raz kolejny? Znów wydawać ogrom pieniędzy, zwalniać nauczycieli, przesuwać dzieciaki???

Nie - raczej nigdy więcej nie głosować na ignorantów, którzy ignorancję przykrywają krzykliwą ideologią.
      • kiks4 Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 08.11.13, 12:02
        kazek100 napisał: ...teraz będzie to rok 17. Tymczasem do 18 roku życia mamy w Polsce obowiązek edukacyjny.
        Po części i to dużej stan ten spowodowany jest brakiem stabilnej, apolitycznej kadry urzędniczej. Ideę Korpusu Służby Cywilnej zgrabnie rozmontował- o ile pamiętam- Leszek Miller w krótkim okresie premierowania. Ale nie można tylko na nim wieszać psów- żaden z jego następców nie naprawił po Millerze. Bo która partia dobrowolnie wyzbędzie mozliwości obsadzania swoimi ludźmi ciepłych posad. Państwowych fabryk coraz mniej a urzędników raczej przybywa- więc urzędy- to rzecz łakoma. I po każdej zmianie opcji politycznej doświadczonych urzędników wyrzuca się przyjmując swoich BMW.
        Ze skutkiem opisanym przez ciebie.
    • pan.nikt Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 08.11.13, 12:11
      A ja znam UK
      Tu dzieci idą do szkoły od 5 roku życia.

Tylko, to są zupełnie inne szkoły. Dziś widziałem grupę na oko 6 latków na rowerach, hulajnogach itp

Ok szkoła od 5, czy 6 lat ALE JAKA
      • l.george.l Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 09.11.13, 20:33
        pan.nikt napisał:
        [...]
        > Tylko, to są zupełnie inne szkoły. Dziś widziałem grupę na oko 6 latków na rowe
        > rach, hulajnogach itp
        [...]

To straszne. Nauczyli dzieci jeździć na rowerkach, ale pewnie pasem przez dupę nie wpoili bezmyślnego klepania kiepskiej poezji watykańskiej.
        • pan.nikt Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 09.11.13, 21:13
          przepraszam jebie cię?? Weź tabletki
          Szkocja jest Chrześcijańska, ale nie katolicka, a dzieci miały bardzo różny kolor skóry.
          Byli biali i czarni, byli Hindusi i Muzułmanie. Naprawdę Chcesz adres?? Glasgow Cardonald

• kiks4 Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 10.11.13, 10:36
            Sorry! Który z panów tak emocjonalnie dyskutujących w tym wątku ma dziecko (dzieci) w wieku 6 ciu lat i stoi przed problemem wyboru momentu posłania go do szkoły.
            Obawiam się, że nikt! Ja oczywiście tez nie.
            I to pokazuje bezsens pomysłu najpierw pp. Elbanowskich a teraz Kaczyńskiego na powszechne referendum w tej sprawie. O tak ważnej sprawie decydować będą ludzie całkowicie z nią niezwiązani, kierujący się wyłącznie emocjami politycznymi. Pardon- POlitycznymi...
            Cynizm polityków PIS widać nawet w treści proponowanego pytania referendalnego, gdzie mówi się o dzieciach przymusowo kierowanych do szkół. Zaraz zapłaczę nad ciężką dolą polskich dzieci i ich dzielnym obrońcy- starym kawalerze.
            • renepoznan Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 10.11.13, 10:47
              Z drugiej strony Kiksie.
              A dlaczego o wieku posyłania dzieci do szkoły ma decydować Państwo - które ma gdzieś moje dziecko a dba jedynie o swój urzędniczy interes?
              Fakt, iż PO czy PIS traktują nas wszystkich jako własność Państwową jest dowodem na degenerację naszej demokracji a nie na ich prawo do ustalania wieku szkolnego.

Brzmi korwinowsko - ale sensownie.
              • kiks4 Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 10.11.13, 12:28
                Jest pewien powód, który doskonale znasz- państwo opłaca naukę dzieci. Oczywiście - o ile chcą.
                A kto płaci- ten wymaga.
                Już nie wspominam o tym, że dobrze jest dla samych uczniów czy później studentów, gdy istnieje ujednolicony system nauczania. Co umożliwia np. przenoszenie się ze szkoły do szkoły, czy właściwie interpretowanie stopni wykształcenia przez przyszłych pracodawców.
                NA przykład przy rożnych systemach kształcenia nie możemy się dogadać, czy np. p. Binienda jest profesorem amerykańskiej uczelni czy doktorem- wg. polskich standardów.
                • renepoznan Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 10.11.13, 13:12
                  kiks4 napisał:

> Jest pewien powód, który doskonale znasz- państwo opłaca naukę dzieci. Oczywiśc
                  > ie - o ile chcą.
                  > A kto płaci- ten wymaga.

A Państwo wpierw te pieniądze zabiera Podatnikom. Więc zgoda - kto płaci ten ma prawo wymagać. Odmawiasz prawa głosu tym, którzy naprawdę płacą?
                  Natomiast reszta - to kwestia przyjętego modelu wykształcenie. Wszystko równo czy kształcenie zależnie od wymagań. Już nawet nie będę powoływał się na pochodzenie noblistów. Popatrzmy na innowacyjność gospodarki. ;)
                  • kiks4 Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 10.11.13, 16:26
                    renepoznan napisał: A Państwo wpierw te pieniądze zabiera Podatnikom. Więc zgoda - kto płaci ten ma prawo wymagać. Odmawiasz prawa głosu tym, którzy naprawdę płacą?
                    Mistrzostwo świata w wykręcaniu kota ogonem!
                    Wybierając przedstawicieli do władz cedujemy na nich swe uprawnienia. Nie wyobrażam sobie samochodu kierowanego w tym samym czasie przez 40 milionów kierowców o bardzo zróżnicowanych pomysłach. Jeśli mamy jechać prosto do celu- kierowca musi być jeden. A jak się nie sprawdzi- wybierzemy następnego. Jednak wydzieraniu mu kierownicy w czasie jazdy jest raczej niewskazane.
    • Gość: obserwator Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską IP: 150.254.92.* 08.11.13, 14:08
      Cały problem z Elbanowskimi polega na tym, ze dzieci 6-letnie już i tak są w szkole. Poza tym Elbanowscy (co zresztą wykazano) manipulowali faktami, podając przykłady szkół, których dyrektorzy (lub organy założycielskie tych szkół) powinni wystąpić wobec Elbanowskich z pozwami.

• pan.nikt Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 08.11.13, 14:29
        oczywiście wg TVN
        tuskitd
    • qwardian Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 08.11.13, 14:39

Osobiście nie miałbym problemu wysłać dziecka do szkoły katolickiej w wieku lat pięć. Ten temat niewiele ma wspólnego z edukacją, ale całą traumą związaną z całym systemem szkolnym w ogóle. A o nauce języków niech świadczy ilość prywatnie udzielanych kursów językowych. Ze szkół z zasobem wiedzy wychodzą te dzieci, które pogłębiają naukę w domu przy asyście rodziców albo starszego rodzeństwa. Reszta wychodzi z poddtawową znajomością rachunków i pisania. Taką wiedzę można zdobyć w dwa lata.

Co do szkół zawodowych, nie dalej jak wczoraj zachwalano model niemiecki przyjęty za czasów kiedy rządził tam elegancik z wąsikiem i proponuje się zeby taki obowiązywał w całej Europie...
      • kazek100 Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 08.11.13, 16:25
        qwardian napisał:

. Ze szkół z zasobem wiedzy wychodzą te dzieci,
        > które pogłębiają naukę w domu przy asyście rodziców albo starszego rodzeństwa.
        > Reszta wychodzi z poddtawową znajomością rachunków i pisania.

Ale podasz nam rzetelne źródło, z którego czerpiesz te swoje fachowe informacje?
        Współpracownicy ministra Handtke wiele co prawda zrobili w ostatnich latach na rzecz obniżenia poziomu nauczania, ale jednak ty swoimi pustymi ogólnikami wyrażasz po prostu własną ignorancję w temacie. Więc go opuść.
        • qwardian Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 08.11.13, 18:02

Myślę, że hasło kluczowe "korepetycje" w przeglądarce dałoby odpowiedź na to pytanie.

Ale wracając jeszcze do szesciolatków, to ja ze względu na ryzyko kontaktu z nieodpowiednim towarzystwem, czy nałogów nie chciałbym wysłać dziecka do szkoły. Ten opór rodziców ma swoje podłoże w niepokoju o ich los. To szerszy temat.

maturzysta.dlastudenta.pl/artykul/Czy_szkola_przygotuje_Cie_do_matury_Na_pewno,99524.html

-
          Deklaracja organizacji Ojczyzna księdza prałata Józefa Prądzyńskiego- 1939 rok:

”okazja poprawienia granicy zachodniej zdarza się raz na tysiąc lat, trzeba ją wykorzystać! Odzyskać ziemie macierzyste, oprzeć granicę na Odrze- to są zadania Polaków w tej wojnie."
          • kazek100 Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 08.11.13, 19:20
            Łykasz jak dziecko prymitywną propagandę. Narkotyki to poważny problem społeczny - ale dealerzy naprawdę nie stoją w samochodach przed szkołami, jak to pokazują durne seriale. Nie nadążają z zaspokojeniem popytu wśród już dorosłych (albo na tyle dorastających, że nie kupują w szkołach).

Korepetycje - to akurat problem realny, zgoda. Niekiedy nawet udzielam, ale tylko na wyraźną prośbę kogoś z bliskich znajomych. Ze szkół katolickich też mi się klienci zdarzali...
      • Gość: wesołe gile Re: wysłać dziecko do szkoły katolickiej IP: *.icpnet.pl 09.11.13, 14:32

www.andrzejrysuje.pl/6-latki/
    • Gość: Georg Sommer Trudne dziecinstwo Stacha "Gadzkiego" - kiksa4.... IP: *.pools.arcor-ip.net 08.11.13, 16:02
      W wieku 6-ciu lat POgoniono go szkoly POniewaz byl nieprzecietnym rojbrem... Ze starszym bracholem chodzil w kieracie i "POmpowal" wode do piwnic sasiadow - dla zabawy..Jakby tego bylo malo zamiast wyrywac marchewke i saczyc rope trokami z otworu (mial ja sprzedawac zydowi w Jedliczu) to wolal ogladac gwiazdy nad Krosnem i marzyc o niebieskich migdalach...Cale zycie uczyl sie niemieckiego i nici z tego wyszly...Raz napisal do Sommera tak: Gute Tak Cher Sommer... No mowie Wam kochani forumowicze - jaja jak berety - nic dodac nic ujac... :):)
    • pro.anty.k Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 09.11.13, 17:52
      Dla mnie to tylko bicie piany, ale celowe i maksymalnie głośne. Za chwilę się okaże że Elbanowscy są na czele listy wyborczej którejś z partii opozycyjnych, a dzieci są tylko populistycznym hasłem do zdobycia poparcia w dotarciu do koryta sejmowego. Żal tylko tych dzieci naiwnych rodziców, którzy nie chcą kształcić własnych pociech, a potem organizują pod presją środowiska całoroczny survival w postaci dodatkowych zajęć z nauki języków, lekcji tenisa, pływania synchronicznego, nauki kiteserfingu i freeski, jazdy konnej i tańca towarzyskiego. I to wszystko z absolutnym zakazem brudzenia się i niszczenia firmowych ciuszków.

• angrusz1 Skoro tylko 15 % 09.11.13, 20:04
      rodziców posłało swoje sześcioletnie dzieci do szkoły , to oznacza ,że reszta rodziców uznała za właściwe posłać rok później i nie nabrała się na reklamy telewizyjne .
    • renepoznan Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 09.11.13, 20:16
      Nie bierzesz Kiksie pod uwagę jednej ważnej rzeczy. Szkoły nie są przygotowane na przyjęcie tych maluchów. Szkoły w miastach nie są przykładem.
      A do tego - to podobno ratowanie zatrudnienia dla nauczycieli. Ale nie jestem w stanie tego twierdzenia zweryfikować.
      • Gość: gość Re: nie jestem w stanie tego zweryfikować IP: *.icpnet.pl 10.11.13, 15:21
        A co tu "weryfikować"?

Przedszkoli niemal wszędzie brakuje - szkół niemal wszędzie jest (zwłaszcza gdy poszły do nich "niżowe" roczniki) za dużo...

Wniosek chyba oczywisty?
    • posenerka Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 10.11.13, 16:36
      Równie dobrze państwo może uznać, że każdy ma obowiązek przeżyć swój pierwszy seks w wieku lat 16stu a w wieku lat 18stu na wszelki wypadek niech obowiązkowo przeżyje seks z osobnikiem własnej płci (albo odwrotnie, wg upodobań).

W wieku lat 18stu człowiek staje się pełnoletni - czy wszyscy rodzice w dniu tych urodzin zmuszają swoje dzieci do założenia rodziny? W końcu są pełnoletnie.

I o to chodzi Elbanowskim. By rodzice, którzy znają swoje dzieci, mogli choć czasem o nich decydować.

Elbanowscy nie mają nic przeciwko szkole dla 6-cio latków, oni tylko chcą by to rodzice mogli sami zdecydować za własne dzieci, czy to będzie 6 czy 7 lat.
      • kiks4 Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 10.11.13, 17:35
        posenerka napisała: Elbanowscy nie mają nic przeciwko szkole dla 6-cio latków
        Oczywiście że mają. Poniżej jest tekst pobrany ze strony Elbanowskich:
        Dlaczego referendum?.
        Pytanie 1.
        Czy jesteś za zniesieniem obowiązku szkolnego sześciolatków?
        Pytanie 2.
        Czy jesteś za zniesieniem obowiązku przedszkolnego pięciolatków?.
        Pytanie 3.
        Czy jesteś za przywróceniem w liceach ogólnokształcących pełnego kursu historii oraz innych przedmiotów?
        Pytanie 4.
        Czy jesteś za stopniowym powrotem do systemu: 8 lat szkoły podstawowej + 4 lata
        szkoły średniej?
        Pytanie 5.
        Czy jesteś za ustawowym powstrzymaniem procesu likwidacji publicznych szkół
        i przedszkoli?

Jakoś nie widzę tu ano słowa o dobrowolności wyboru wieku szkolnego.
        A ostatnie pytanie porażą głębia myśli: Tendencje niżowe pogłęnbiają się ale państwo musi utrzymywać szkoły i przedszkola w ilości takiej jak za dawnych dobrych czasów.
        Żałosne!
        -------
        Muszę wymyślić nową sygnaturkę. Na razie nie mam pomysłu
        • posenerka Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 10.11.13, 17:40
          kiks4 napisał:

> Pytanie 1.
          > Czy jesteś za zniesieniem obowiązku szkolnego sześciolatków?

No właśnie - OBOWIĄZEK.
          • kazek100 Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 11.11.13, 20:30
            To dzięki tym ludziom już zawsze będziemy mieli w klasach połowę 6-latków i połowę 7-latków?
            To fajnie będzie. Połowę wysiłku poświęcimy na próby porozumienia z tymi tak różnymi grupami. Zamiast na pracę.
            Ja nie mam zdania co do 6-latków. Dla mnie dzieciaki mogą zaczynać szkołę nawet w 5, albo 15 roku życia. Ale tak czy owak musi to być jakoś uregulowane. W tym wypadku niestety, jak rzadko, jestem za państwem.
    • mapo0 Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 10.11.13, 21:49
      > Niech mi ktoś powie, skąd wzięła się ta histeria wokół sprawy skierowania do sz
      > koły podstawowej 6-cio latków.
      Z tego powodu, że ta "reforma" nie jest w żaden sposób motywowana dobrem dzieci ani chęcią polepszenia ich edukacji.
      Tak się składa, że rządowi chodzi wyłącznie o pieniądze:
      - rok mniej przedszkoli do sfinansowania
      - rok dłużej płacenia podatków i składek na ZUS przez pracowników
      a w zakłamany sposób nazywa to "reformą edukacji".

W szkole nie następują żadne zmiany, żeby takie małe dzieci uczyć.

Tak więc to jest ukryty sposób na wydłużenie wieku emerytalnego o rok i skrócenie o rok ścieżki edukacyjnej w Polsce.

Jeszcze wzięcie sześciolatków do ODPOWIEDNIO PRZYGOTOWANEJ pierwszej-zerowej klasy, przy nieskracaniu ścieżki edukacyjnej, tj. przy wydłużeniu podstawówki o rok bym może mógł zaakceptować.

Jako rodzic jestem przeciw takiemu postępowaniu, przeciw zabieraniu ode mnie z domu dziecka rok wcześniej, chcę i oczekuję móc zagłosować na ten temat w referendum.
      Rząd i parlament o tym wiedzą, że ludzie tego w większości nie chcą, dlatego chcą społeczeństwu zakneblować usta.
      • Gość: Georg Sommer Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską IP: *.pools.arcor-ip.net 10.11.13, 22:51
        Mapo0... Z kim Ty chcesz dyskutowac...?? Z komuchem Gackim...?? On jak by mogl to by wlasna rodzicielke sprzedal za kociolek POwidel z Mniszek.. :):)

PS POzdrawiam
      • Gość: Georg Sommer Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.13, 08:50
        mapo0 napisał: - rok mniej przedszkoli do sfinansowania...

Podejrzewasz rząd o zamiar trwania przez najbliższe 60 lat bo wspomniane przez ciebie korzyści dla budżetu wtedy właśnie wystąpią..
        Bo na krótka metę czy rząd płaci za przedszkole czy za pierwszą klasę w szkole- na jedno wychodzi.
        Gdyby rząd miał rzeczywiście tak dalekosiężne plany- to byłby tylko "dodatni plus" dla niego. Bo dotychczasowi władcy nie podejmowali decyzji o tak dalekosiężnych skutkach.
        • Gość: mapo0 Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską IP: *.wtvk.pl 11.11.13, 12:05
          No jak? Dotychczas rząd musiał finansować 4 lata przedszkola: 3,4,5,6 latków. Jak puści wszystkie dzieci do szkoły w wieku 6 lat, to już ma tylko 3 lata do sfinansowania. To szybki zysk! A co do dalekosiężnych planów, no to dlaczego podwyższył wiek emerytalny do 67 lat? Przecież to zadziała dopiero za x lat? Ci złodzieje Rostowskiego są i krótko i dalekosiężni.
    • alfalfa Re: Ratuj maluchy przed Elbanowską 11.11.13, 21:46
      Ty już jesteś na takim etapie, że polecenia rządzących są dla Ciebie oczywiste. Nie zauważasz nawet tego przymusu. Sprawdź sobie jakie studia skończyli Gates i Jobs.
      A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka