Dodaj do ulubionych

Likwidacja kortów?

10.09.04, 13:25
Na forum WW pojawiła się taki wątek. Ponieważ zauważyłem, że chyba niektórzy z Państwa "bojkotuja" tamto forum, pozwolę się podjąć ten ważny wątek również tutaj, Mam nadzieję, że Smecz nie pogniewa się za to.
POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW

"Dnia 2004-08-30 (09:08) smecz napisał:
Likwidacja kortów?
Czy z Wrzesińskiej mapy obiektów sportowych znikną w przyszłym sezonie korty tenisowe? Czy ten znak zapytania ma jeszcze sens czy decyzja już zapadła?"

www.wrzesnia.info.pl/html/forum/rozwin.php?nazwa=wrzesnia_forum1&watek=48&odpowiedz=0&read=209
Wpiszę od razu swoją wypowiedź na ten temat:

"SALA GIMNASTYCZNA DLA 1 PIEKNA I POTRZEBNA RZECZ
Ale, czy nie ma innej na nią lokalizacji??
Czy nie można pobudować sali na istniejącym podwórku szkolnym??
A może można pobudować sale obok kortów w stronę ulicy Szkolnej??
Ja wiem, tam może być problem własności ziemi, ale chyba łatwiej pozyskać te grunty, niż budować nowe korty."

No, chyba, że ten teren jest juz przeznaczony pod jakiś supermarket.
Jeśli tak, to nie ma o czym dyskutować. Bisnes jest bisnes, prawda Panie i Panowie Radni??"

I jeszcze jeden mój:

"Dnia 2004-09-08 (19:02) jackowrzesnianin odpowiedział:
Szanowny Smeczu
Jak znam życi to nasi radni, będą iść w zaparte, że nie maja czasu na czytanie forum, dlatego proponuję tematem zawalić ich skrzynki pocztowe poczty elektronicznej. Na stonie www.wrzesnia.pl (bez info) jest chyba nawet adres burmistrza.
Możesz też wysłać na skrzynkę szefa WW.
Spróbuj.
Powodzenia.
Pozdrawiam"
Obserwuj wątek
    • smecz Likwidacja kortów - już bez znaku zapytania! 10.09.04, 17:59
      Do Jackowrześnianina i nie tylko!

Najpierw może odpowiem na pytania;

"1. Nie mam adresów radnych. Nie były mi potrzebne. Na stonie gminy
      WWW.wrzesnia.pl znalazłem adres Rady e-mail: wrzesnia@wrzesnia.pl."

Oczywiście mógłbym wysłać "coś" na w/w adres ale niestety nie mam gwarancji, że
      to co tam napiszę zostanie wszystkim Radnym przekazane!

"2. Oczywiście powinniście cała grupą tenisistów pójśc na posiedzenie rady."

To dobra rada i myślę, że z niej skorzystamy...choć nie będę ukrywał, że coś
      takiego mam w głowie od dawna.

"3. Jeżeli rzeczywiście zależy Wam na kortach, a uważam, że macie rację broniąc
      ich, powinniście wystosować list otwarty do radnych z odpisem do WW.
      Mam nadzieję, że w Waldek wydrukuje ten list w rubryce listy.
      Z tego forum korzysta bardzo ograniczona liczba ludzi. Znacznie więcej pozna
      temat czytajac o sprawie w WW."

Czy nam zależy na kortach? TAK,TAK,TAK i nie wyobrażam sobie ani ja ani zapewne
      wszyscy korzystający z kortów aby taki obiekt mógł zniknąć z mapy Wrześni.
      Do Radnych i Naczelnego WW na pewno skierujemy list otwarty....choć
      po "Okrągłym Stole" zorganizowanym w Redakcji WW, a który "nic nie dał" oprócz
      lawiny żali działaczy sportowych do Władz Miasta i Powiatu jestem sceptykiem bo
      mija już prawie pół roku i nic po tym spotkaniu się dla poprawy sportu we
      Wrześni "nie urodziło"! Pozostał mi tylko w pamięci na pierwszej stronie WW i
      krzyczący tytuł "Uratujmy sport dla Wrześni".

"4. Wysyłanie listów do Burmistrza ma sens. Najlepiej wszyscy tenisiści po
      kilka.
      Taka sytuacja, może pomóc Burmistrzowi wrócić na ziemie, po chmurnym rozwodzie.
      Takie listy mogą mu przypomnieć, że jeszcze dwa lata ma rządzić tym miastem."

Spróbujemy i to zrobić ale myślę (zresztą pisałem o tym wcześniej), że
      Burmistrz decyzje już podjął i żadne pisanie ani rozmowy nic już nie zmienią.
      Zawsze uważałem i uważam, że nie może być tak iż przychodzi sobie "Ktoś"
      rządzić na 4 lata i może w tym czasie zrealizowć powiedzenie "po mnie choćby
      potop"!

"Zresztą w ogóle mieszkańcy powinni pomóc Burmistrzowi wrócić na ziemię i
      zawalić go problemami do rozwiązania.
      A problemów w Mieście nie brakuje"

W tej kwestii na wiele bym nie liczył bo przecież mieszkańcy mają zdecydowanie
      inne i bardziej przyziemne problemy niż nasz Burmistrz. Zresztą nie wiem czy
      wyciągnietą "rękę społeczeństwa" Burmistrz zechciałby przyjąć!

"5. W sprawie kortów i sali uważam konsekwentnie, że KORTY POWINNY POZOSTAĆ, A
      SALĘ MOŻNA ZLOKALIZOWAĆ W INNYM MIEJSCU
      WSKAZYWAŁEM TEREN MIĘDZY KORATMI A UL. SZKOLNĄ (tam nie musi stać żaden
      market), TEREN ISTNIEJĄCEGO PODWÓRZA SZKOLNEGO."

My wszyscy uważamy, że korty powinny we Wrześni pozostać!!! Sala dla szkoły i
      trybuna dla stadionu oczywiście jest potrzebna ale dlaczego to ma odbyć się
      kosztem tak dobrze utrzymanych i potrzebnych we Wrześni kortów? Nie wspomnę
      tutaj o marnotrawstwie pieniędzy i to dużych pieniędzy, które zostały w ten
      obiekt PRZEZ 15 LAT włożone.

MOJE ZDANIE JEST TAKIE:

TAKŻE UWAŻAM, ŻE HALA MOGŁABY POWSTAĆ W MIEJSCU MIĘDZY KORTAMI A UL. SZKOLNĄ A
      NAJLEPIEJ MIĘDZY CMENTARZEM A SZKOŁĄ (TAKA BYŁA PIERWOTNA LOKALIZACJA
      HALI!) .....ALE JEŚLI NIE BĘDZIE JUŻ INNEJ MOŻLIWOŚCI NIŻ LIKWIDACJA
      ISTNIEJĄCYCH KORTÓW TO PROSZĘ BARDZO PANIE BURMISTRZU WYBUDOWAĆ 4 NOWE KORTY,
      NAJLEPIEJ DWA PRZYKRYTE HALĄ O LEKKIEJ KONSTRUKCJI, OCZYWIŚCIE ZANIM ZLIKWIDUJE
      SIĘ OBECNIE ISTNIEJĄCE KORTY.
      SWOJĄ DROGĄ TO BURMISTRZ OBIECAŁ I MÓWIŁ, ŻE TAKA HALA JUŻ W TYM ROKU POWSTANIE
      A IWESTOREM MIAŁA BYĆ FIRMA GESTAMP....CO Z TYCH OBIECANEK POZOSTAŁO? NIC! NIE
      DOSYĆ, ŻE NIE MA HALI TENISOWEJ TO JESZCZE NIE BĘDZIE KORTÓW!
      KOSZT WYBUDOWANIA 4 KORTÓW (z czego DWÓCH POD DACHEM TO KWOTA ok.500
      TYS.ZŁ....PRZY 6-CIU MILIONACH ZŁOTYCH, KTÓRE MA POCHŁONĄĆ BUDOWA HALI TO
      NIEWIELE!

NAJPIERW POD ŚMIESZNYM PRETEKSTEM ZABRAŁO SIĘ KORTY WTT A NIESPEŁNA PÓŁROKU PO
      TYM LIKWIDUJE SIĘ JE CAŁKOWICIE!!!

CZY LIKWIDACJA KORTÓW BYŁA PANA CELEM OD SAMEGO POCZĄTKU PANIE BURMIESTRZU?
      CO PAN ZROBI Z TĄ ILOŚCIĄ DZIECI I MŁODZIEŻY TRENUJĄCYCH I GRAJĄCYCH W TENISA?
      GDZIE ONI MAJĄ TRENOWAĆ?

I JESZCZE JEDNA RZECZ Z NIEDALEKIEJ PRZESZŁOŚCI GDY NA TUTEJSZYM FORUM NIEJAKI
      TOMASZ KAŁUŻNY (JESZCZE WTEDY KANDYDAT NA BURMISTRZA)MIAŁ WIZJE WYBUDOWANIA
      GÓRKI....A TAKŻE POPARŁ BUDOWĘ NOWYCH KORTÓW PRZYKRYTYCH HALĄ (WSZYSTKO TO
      MOŻNA SPRAWDZIĆ I PRZYPOMNIEĆ CO WTEDY PISAŁ KANDYDAT NA BURMISTRZA!).....ALE
      PUNKT WIDZENIA ZALEŻY OD PUNKTU SIEDZENIA...JAKIE TO PRAWDZIWIE!

I NA KONIEC....NIE ODDAMY KORTÓW BEZ WALKI.

Dzięki Jacko PRAWDZIWY wrześnianinie za poparcie. Myślę, że tak myślących ludzi
      jak Ty jest więcej i to daje nam cichą nadzieję że Września od przyszłego
      sezonu nie zostanie bez kortów.

pozdrawiam
      Smecz
      • janmaria5 Re: Likwidacja kortów - już bez znaku zapytania! 10.09.04, 18:51
        Powiem uczciwie, że nie rozumiem naszych lokalnych władz z ich uporem
        dotyczącym likwidacji wyżej wspomnianych kortów. Wygląda na to, że Pan
        burmistrz wziął sobie to za punkt honoru i już nie słyszy żadnych logicznych i
        racjonalnych argumentów. Nie interesuję się zbytnio sportem, ale myślę, że
        umiejscowienie hali sportowej w proponowanych przez Pana miejscach by tworzyło
        pewien „scementowany” kompleks sportowy. Jeżeli do tego by dodać estetyczną
        architekturę byłoby to jedno z ładniejszych miejsc w naszej szarej Wrześni
        (stadion, korty, hala sportowa). Zgadzam się z Panem, że dla wielu mieszkańców
        borykających się z bezrobociem i postępującą pauperyzacją będzie to problem
        drugoplanowy. Myślę jednak, że społeczeństwo lubi coś, co jest zrobione z głową
        i co powoduje uatrakcyjnienie ich miasta. Zresztą, w ostatnich poczynaniach
        naszych włodarzy widać wyraźną nerwowość związaną z coraz większą utratą
        popularności chociażby ze względu na ostatnie niespodziewane wydarzenia.
        Panowie rządzący nami nie umieją przyznać się do popełnianych błędów, bo nie
        jest to w ich naturze. Oni są nieomylni, jedyni i najmądrzejsi. Swoim
        zachowaniem i postępowaniem przypominają PRL – owską Polskę za czasów Gierka a
        może i Cyrankiewicza. Wątpię również, żeby zechcieli wysłuchać Panów
        zainteresowanych, czy innych petentów naszego miasta. Próbować jednak trzeba.
        Życzę powodzenia! Może zrobicie Panowie małe referendum i zaczniecie zbierać
        podpisy w obronie waszych racji. Macie moje poparcie!

Pozdrawiam.
      • aldi69 Re: Likwidacja kortów - już bez znaku zapytania! 11.09.04, 13:49
        Szczerze mówiąc nie lubię tenisa. Według mnie to bardzo nudny sport. Ale każdy z nas ma prawo wybierać to co lubi, uprawiać taki sport jaki chce. W bloku, w którym mieszkam jest paru chłopaków trenujących ten sport. Wszystkich młodych ludzi chcących rozwijać się w jakiejś dziedzinie należy popierać a nie rzucać im kłody pod nogi. I co Oni będą robili kiedy zabierze im się to co tak lubią?. Istnieje obawa, że zasilą grupę tzw. blokowców; godzinami marnującymi czas przed blokiem.
        Kilka słów do tych co o tym decydują: dając coś jednym nie wolno zabierać innym.
    • eryk8 Re: Likwidacja kortów? 10.09.04, 20:22

A co na to lesio- nasz licealny belfer- "znawca" tematyki sportowej i nie
      tylko? Moż słabo gra w tenisa i dlatego nic nie pisze? Ale jest tam jeszcze
      inny leszko, który trochę gra w tenisa i którego zatrudnia nasz redaktor
      wielki. chyba również nic, bo przecież pracuje dodatowo u tego wielkiego.
      Niewątpliwie są to "entuzjaści" sportu Problem tylko tkwi w dyscyplinie. Może
      w sztafecie 4x100 ?

Nie ma to jak Agór!
      • zaoczniakawf Re: Likwidacja kortów? 11.09.04, 09:56
        O kogo ty pytasz ? O lesiów, że niby mieliby się wstawić za pozostawieniem
        kortów?

A kto się przyczynił do likwidacji mos – u i pozostawieniem kumpla po fachu bez
        pracy? Kumpel był dobry kiedy im dostarczał wytrenowanych przez siebie
        koszykarzy bo przecież oni tylko dzięki tak przygotowanym uzyskiwali jakieś
        wyniki, zresztą w prawie większości dyscyplin. Dzisiaj mają wielki dołek
        rankingowy bo „kumple się skończyły”.
    • jackowrzesnianin APEL (kolejny) do NACZELNEGO WW 10.09.04, 23:12
      Tylko przeklejam

Dnia 2004-09-10 (21:19) jackowrzesnianin napisał:

APEL (kolejny) do NACZELNEGO WW
      Czytałem dziś w WW o pieknej wizji hali sportowej. OK Cieszę się, że ma powstać.

Proszę teraz WW aby spytały decydentów:

1. Dlaczego akurat na miejscu kortów??

2. Dlaczego hala nie może mieć innej lokalizacji ( propozycje podałem).

3.Co przewidziane jest na placu między kortami, a ul Szkolną??

4. Oczywiście liczę, też na pytania autorskie redakcji.

I UPRZEJMIE PROSZĘ "BEZ PICU PANIE, BEZ PICU"

Zakładam nowy temat, bo korty spadły już na drugą stronę. a są tematem aktualnym, o czym świadczy artykuł.

Zdaje sobie sprawę, że korty nie są największym problemem Wrzesni. Ale skoro sprawa został ruszona, to załatwmy ją z głową, a nie... .

• jackowrzesnianin Szanowny panie Big , to sprawa nomenklatury 11.09.04, 14:00
      Niepotrzebnie oburza się Pan na mój "marazm". Okazuje się, że mamy podobne zdanie. To co pan opisał w swoim jak pan pisze przejaskrawionym przykładzie ja właśnie nazywam "MARAZMEM".
      Nie chce mi się szukac roboty, nie chce mi się iść na koncert, nie chce mi się czytać itd. To jest właśnie to, co ja uważam za największy problem i nazywam "MARAZMEM". I tu zacytuję pewną panią, która na kządą propozycję mówiła "SRAM NA TO".

Inna sprawa, to problem pełnej aktywnosci tworzącej, czy kulturę, czy miejsca pracy. Cztałem gdzieś dane, że nawet w USA, tylko kilka procent ludzi przejawia taka aktywność, Reszta z tego korzysta. Dlatego podkreślam cały czas rolę urzędu miasta, powiatu w kreowaniu aktywności mieszkańców. Przecież wybraliśmy ich, jako te "drożdże", które maja aktywizować społeczeństwo, a nie tylko ..... . (no i znów magiel).

POZDRAWIAM
      • jackowrzesnianin Przepraszam ten tekst miał trafić gdzie indziej 11.09.04, 14:24
        Przepraszam ten tekst miał trafić gdzie indziej i tylko elektroniczny chochlik go tu wepchnął. Jest troche nie na temat, choc tezy podtrzymuje.
    • jackowrzesnianin Re: Likwidacja kortów? 11.09.04, 14:01
      Przypominam wszystkim, że nie mówimy o budowie, ale o NISZCZENIU ISTNIEJĄCYCH KORTÓW. KORTÓW, NA KTÓRE WYDALIŚMY JUŻ SPORO SPOŁECZNEGO GROSZA. Kortów, które dzięki władzy i zapaleńcom nieźle funkcjonują.
      Momentami odnoszę wrażenie, że komuś zależy, aby zniszczyć wszystko co pozostało po Bachorzu. A może Pan Burmistrz... . A może Pani Burmistrz.. .
      Postawiłem kropki, bo nie chcę zniżyć się do poziomu "magla"

POZDRAWIAM
      • smecz Re: Likwidacja kortów? 11.09.04, 17:36
        Bardzo dobrze Jacko zuważył, że generalnie chodzi o marnotrastwo publicznych
        pieniędzy, którego to chce dopuścić się obecna WŁADZA nie licząc się z
        nastepstwami swojej decyzji!
        Czy jesteśmy tak bogatą Gminą jak Tarnowo Podgórne, że nie zależy nam na 300
        tysiącach złoty? Choć tamta Gmina pewno nie na marnotrawieniu publicznego
        drosza doszła do takich efektów jak dzisiaj mają! Czy po skończeniu obecnej
        kadencji ktoś nie pozwie przed oblicze prokuratora "Wielkiej Trójcy" za
        marnotrawienie pieniędzy publicznych?
        • wrzesniok Re: Likwidacja kortów? 11.09.04, 18:33
          Powiem wam wszystkim, że pieniądze są tu najmniej ważne w tym temacie. Nie
          jest ważne ile kosztuje wybudowanie nowych kortów, to czy koszt budowy nowych
          to 300 000 zł czy więcej. Powiem wam co jest najważniejsze w tych kortach , to
          mianowicie, że grupa kilkudziesięciu osób do ich budowy i później modernizacji
          poświęciła swój czas, swoją inwencję, swoje pieniądze i swój entuzjazm.
          pamiętam ile godzin poświęciliśmy na to co jeszcze należałoby tu zrobić, co
          upiększyć i co zrobić aby młodzież zachęcić do uprawiania tego sportu.
          Wrzeszcie to , że ś.p. Zbyszek stworzył atmosferę dla której szło się na korty
          niekoniecznie grać ale spotkać się ze znajomymi. Dzisiaj zabija się nie korty
          tylko społecznikowstwo , które siedzi w nas jeszcze mimo różnych przeciwności
          losu, zabija się duszę tego terenu i przykre jest to , że nie liczy się nikt z
          władzy ze zdaniem tych co budowali tą infrastrukturę i nie robili tego tylko
          dla siebie. Robiliśmy na tych kortach bo kochamy ten sport, bo chcielibyśmy aby
          po nas coś dla potomnych zostało - zostało dla Wrześni. To jest najważniejsze w
          tym co dzieje się wokół kortów. Działania władzy wszystkowiedzącej najlepiej są
          nie omieszkam użyć mocnego słowa po prostu drańskie . Powiem Wam ŁAPY PRECZ od
          tego terenu, to nie jest wasze tylko nasze -mieszkańców WRZEŚNI a Wy nimi już
          dla mnie nie jesteście.
          • slastro Likwidacja kortów = "likwidacja" WŁADZY! 11.09.04, 20:57
            Władzy wydaje się, że może robić wszystko.....ale tak nie jest! nie ma powrotu
            do przeszłości.....a tego chciałaby PO w imieniu, której we Wrześni działa
            Burmistrz i Jego Ratuszowa Świta. Styl uprawiany przez obecnych włodarzy i
            nieomylnść Ich decyzji utwierdza mnie w przekonaniu, że to co wyprawiają przez
            ostatnie dwa lata woła o pomstę do nieba, tak dalej być nie może i niech to
            dotrze w koncu do Ich świadomości im predzej tym lepiej!

Panie Burmistrzu ...wiem, że Pan czyta to Forum, więc nich się Pan ocknie z
            tego zadufania w swoje i tylko swoje pomysły zanim nie obudzi się Pan r ręką
            w......! Co Pan zrobi jesli obywatele "doceniając" Pańskie dokonania nie
            wybierze Pana z listy PO na Posła do Sejmu RP, do którego się Pan wybiera?
            Czy chce Pan aby tym razem tenisiści wywieźli Pana na taczce jak chcieli to
            uczynić kibice piłkarscy za Pana negatywne podejście do wszystkich dyscyplin
            sportowych uprawianych we Wrześni.......oprócz oczywiście "plażowej piłki
            siatkowej", którą za publiczne pieniądze Pan tak promuje? Jeśli faworyzuje Pan
            jedną dyscyplinę sportu to przynajmniej niech Pan nie rzuca kłód "pod nogi"
            innym działaczom sportowym! Jeszcze nie jest za późno jeszcze wszystko można
            naprawić trzeba tylko posłuchać ludzi, którzy w przeciwieństwie do Pan
            (kadencja Burmistrza trwa dwa lata) działają społecznie w sporcie od kilkunastu
            albo kilkudziesięciu lat! Pan za swoją pracę pobiera ciężka kasę a Oni robią to
            społecznie dla własnej satysfakcji i dla przyjemnośi innych ludzi. Jeśli Pan
            tego nie rozumie to pora złozyć swój Urząd i dopuścic do rządzenia tych, którzy
            przynajmniej nie psują tego co tak ciężko za tyle pieniedzy i przez tyle lat
            powstawało.
            ŁAPY PRECZ OD OBIEKTÓW SPORTOWYCH!
    • jackowrzesnianin JESZCZE JEDNO BARDZO POWAŻNE PYTANIE 12.09.04, 21:19
      JESZCZE JEDNO BARDZO POWAŻNE PYTANIE

1. Niezależnie od tego, czy zarządzcą obiektu będzie SSP1, czy Victoria, głównym użytkownikiem sali jak rozumiem będą uczniowie SSP1. I to głównie w ramach lekcji WF.

2. Polska nie leży w klimacie śródziemnomorskim, ale znacznie chłodniejszym. W czasie roku szkolnego wiele jest dni deszczowych i wiele mroźnych.

I TERAZ PYTANIE??
      CZY SALA MA BYC POŁACZONA JAKIMŚ ŁACZNIKIEM Z BUDYNIEM SZKOŁY??

Chyba nie.

STĄD DRUGIE PYTANIE
      Jak przechodzenie spoconych po wf-ie dzieci )pamietajmy mówimy o dzieciach od 7 do 13 lat) z budynku sali gimnastycznej do szkoły przy mrozie -15C, albo w ulewnym deszczu, WPŁYNIE NA ZDROWIE TYCH DZIECI.

Trzeba nie mieć dzieci, ani wyobraźni, aby o tym nie pomyśleć.
      Czy nasi władzcy pomyśleli o tym??

Generalnie sala gimnastyczna powinna mieć połączenie chocby łącznikiem z budynkiem szkoły.
      I prosze mi nie odpowiadać, że lepsza sala obok szkoły, niż żadna. Nie po to miasto wydaje pieniądze, żeby budowaĆ coś, co już w założeniach będzie niefunkcjonalne.

PYTANIE O ZDROWIE DZIECI JEST PYTANIEM BARDZO POWAŻNYM.
    • robertmad Re: Likwidacja kortów? 13.09.04, 13:41
      Jeśli likwidacja kortów i budowa nowej sali sportowej wraz z trybuną jest inwestycją która da 200 miejsc pracy to nie można moi drodzy sie tak wywnętrzać nad włodarzami. Tylko jedno nikt nie zwrócił na to uwagi 6 mln złotych od tej kwoty to mi sie gałki wywracają.
      • jackowrzesnianin Re: Likwidacja kortów? 13.09.04, 14:21
        Jakie 200 miejsc pracy?????
        Skąd??
        Przy budowie??
        Czy później??
        A jeżeli przy budowie, to czy te miejsca zależą od lokalizacji??
        Jak na miejscu kortów, to miejsca będą, a jak gdzie indziej to nie???
        Oj głupoty wypisujesz!!
        • bezatu7 Re: Likwidacja kortów? 13.09.04, 16:28
          Panowie!

Walczycie o korty, argumentujecie bezsens budowy hali sportowej w miejscu
          miejskich kortów, podajecie 300tys. argument ekonomiczny, który władza
          zmarnotrawi, zamartwiacie się czy hala będzie miała łącznik, którym dzieciaki w
          zimie będą mogły przechodzić ze szkoły do hali itd. Widać waszą ogromną troskę
          o to, co się we Wrześni dzieje, która przybiera nieraz różne formy wypowiedzi –
          logiczne, mało logiczne, mniej i bardziej złośliwe. Z waszego punktu widzenia
          widzicie tylko swoją rację wskazując burmistrzowi czy radnym inne rozwiązania.
          Myślę jednak, że jest wyjątkowo ograniczone pole działania z tą inwestycją.
          Gdzie ma taka hala powstać?

Na boisku treningowym Victorii? Wywoła protest klubu i jego kibiców.

Równolegle do budynku szkoły Nr1( jej stary plac wyjściowy dla dzieci) ? Myślę,
          że żaden architekt i dozór budowlany się na to nie zgodzi, jeżeli ma to być
          hala z prawdziwego zdarzenia!

Miejsce wskazane przez władze gminy jest trochę nieszczęśliwe, ale obecnie
          chyba jedyne nadające się do budowy ( powtarzam, jeżeli ma to być hala z
          prawdziwego zdarzenia).
          Oczywiście można znaleźć takie rozwiązanie, że na placu przyszkolnym powstanie
          mniejsza hala tylko dla szkoły, a gmina wybuduje w innym miejscu halę miejską,
          z której będą mogli n korzystać np. piłkarze Victorii, koszykarze, siatkarze
          i tenisiści w zimie. Jest to chyba mało realne.

Panowie!
          Szkoła Podstawowa Nr1 liczy 100 lat i czas najwyższy, żeby ta największa
          podstawówka w gminie Września doczekała się własnej hali gimnastycznej. Panowie
          w swojej argumentacji próbujecie ( trochę z zawiści ) przeciwstawiać sobie
          różne dyscypliny sportu jak np. siatkówkę plażową. Jeżeli mielibyśmy porównać
          popularność obu dyscyplin, to zdecydowanie wygrywa siatkówka plażowa. Zobaczcie
          ile boisk powstaje na wsiach, przy drogach itd. Nie straszcie również kibicami
          Victorii, bo jest to trochę prymitywne, a sami działacze tego klubu powinni
          zacząć się bić w piersi odnośnie polityki kadrowej, pracy z młodzieżą i spraw
          finansowych. Tenis powinien mieć również swoje miejsce, bo jak widać ma on
          bardzo wielu zapaleńców i oddanych działaczy, którym na nim bardzo zależy.

Panie Burmistrzu, Panowie działacze Wrzesińskiego Towarzystwa Tenisowego!

Usiądźcie przy stole i zacznijcie rozmawiać na argumenty.

Po tej dyskusji, można wywnioskować, że jest z kim pracować i tworzyć sport we
          Wrześni, tylko trzeba jawności i merytorycznych rozmów.

Z pozdrowieniem zapalony brydżysta.
          • jackowrzesnianin ARGUMENTY 13.09.04, 16:57
            No włąśnie Brydżysto!
            Rozmawiajmy na argumenty.
            Zadałem konkretne pytania na tym forum, a więcej na forum WW.
            Nie będę ich powtarzał. Bo po co??
            Jeżeli prośbę o odpowiedź na te pytania, nie uważasz za konkrety, to co nimi jest??
            Wysmiewasz łącznik??
            A czy nasz dzieci w tym wieku??
            Piszesz na na podwórzu szkolnym nie można??
            To dlaczego nie odpowiesz na konkretne pytanie.
            Jaka ma byc powierzchnia zabudowy, a jaka powierzchnię ma podwórko szkolne??

Pierwsze słyszę o propozycji budowy hali na boisku Victorii.

Piszesz, zbudować mniejszą hale dla "1", a dla siatkarzy, koszykarzy inną.
            Zaraz, a czy siatkarze, koszykarze nie moga grać na hali połozonej na placu "1"??
            Problem z dogadaniem się??
            Ten problem będzie zawsze niezależnie od wielkości hali.
            To tylko kwestia dobrej woli i odpowiedniej obsady stanowisk dyrektorów szkół (chyba nie jest z tym, z małymi wyjątkami tak źle).

Napisałem gdziesz wyżej, że władza ma możliwości przekonania nas do swoich racji. Napisałem, że ma Wieści z Ratusza, że zapewne Waldek udostepni łamy WW.

Niestety władza używa tych możliwości tylko do zakomunikowania nam swoich PRZENAJWYŻSZYCH I PRZENAJMADRZEJSZYCH DECYZJI. Bez argumentów i uzasadnienia.

DLATEGO WŁAŚNIE PANIE BRYDŻYSTO ROZMAWIAJMY NA ARGUMENTY, NA SIŁĘ ARGUMENTÓW, A NIE ARGUMENT SIŁY WŁADZY. (bo my władza zawsze mamy rację, a wy głupie społeczeństwo cicho siedzieć do nastepnych wyborów).
            • bezatu7 Re: ARGUMENTY 13.09.04, 17:51
              Przede wszystkim nie wyśmiewam łącznika. Jesteś mieszkańcu Wrześni trochę
              przewrażliwiony . Podwórze szkolne nie powinno być zabudowane, tylko powinno
              służyć dzieciom, szczególnie w okresach cieplejszych a takich w roku szkolnym
              mamy całkiem dużo. Wymaga tego pewna higiena funkcjonowania szkoły, która jest
              również związana z przebywanie dzieci na powietrzu w czasie przerw. Trudno,
              żeby dzieci wychodziły na powietrze od strony bardzo ruchliwej ulicy.
              Oczywiście można ten teren ogrodzić i być może byłoby to jakieś rozwiązanie.
              Wcale nie twierdzę, że władza jest cacy, ale jest to już inny problem.
              Oczywiście dyrektorzy są różni, tylko jeżeli szkoła pracuje na dwie zmiany, to
              nie ma zbyt dużego pola manewru dla innych chcących korzystać z jej hali.
              Brydż jest wspaniałą grą, oczywiście statyczną, ale zmuszającą gracza do
              analizy różnych wariantów i znalezienie najlepszego rozwiązania. Życzę tego
              tobie i twoim internetowym kolegom.

• robertmad Do jackowrzesnianina 14.09.04, 09:32
          Drogi jacko czy nie zauważyłeś w moim wystąpieniu słów ironii?
          Dwa lata temu mieliśmy trzy razy inwestycje i nowe miejsca teraz nowym hasłem PO jest 4xtak.Miejsca pracy 0 inwestycje 1.Najlepiej rozpieprzyć dorobek pracy innych ludzi mam na myśli pieniądze podatników które poszły na budowę kortów, oraz pieniadze prywatnych iwestorów z naszego terenu którzy też dali sporo kasy.Jeśli słysze że tenis to sport dla bogatych to uprawianie kolarstwa crossowego równiez nie jest tanie.Najtaniej wychodzi piłka plażowa bo tam potrzebne są tylko cztery osoby i jedna piłka.
      • wrzesniok Re: Likwidacja kortów? 13.09.04, 18:19
        Wszyscy zapominamy o jeszcze jednej sprawie, którą funduje nam pan burmistrz ,
        mianowicie stacji benzynowej, dla której wyrżnięte będzie sporo drzew w skwerku
        okalającym korty. Dodajmy do tego budowę hali, wraz z jakimś małym nawet
        parkingiem to w tym miejscu będzie pustynia.
        Skoro ma się likwidować starą trybunę, którą parę lat temu wybudowano od nowa w
        50% (wartość c.a. 100 000) ma się zamiar zlikwidować korty o wartości 300 000
        to może warto zlikwidować pawilon jedynki a nowe pomieszczenia uwzględnić w
        kompleksie hali.
        • jackowrzesnianin Stacja paliw?? Czy już jest decyzja?? 13.09.04, 18:55
          1.
          a) Szanowny Brydżysto, ja nie neguję potrzeby placu dla wyjścia dzieci na przerwę. Ale, bez liczb, o które pytam trudno powiedzieć, czy jakiś i jak duży plac pozostanie, po ewentualnym wybudowaniu hali. Poza tym, można jak sam piszesz skierować dzieci w inne miejsce.
          Natomiast kompletnie nie przenmawia do mnie decyzja bez argumentów. Tak trzeba myśleć i szukac różnych rozwiązań. Ja też twierdzę, że myślenie nie boli.

b) Sprawa nauki na dwie zmiany i pogodzenia różnych interesów.
          Jasne, że im więcej sal, tym łatwiej wszystkim z nich skorzystać. Mimo wszystko uważam, że nie jesteśmy tak bogaci, aby budowac i utrzymywać halę, która słuzyłaby tylko popołudniami i była wykorzystana w kilku procentach.
          Uważam, że przy istnieniu kilku sal w mieście, każdy znajdzie dla siebie miejsce na trening, czy rekreację. I powtórzę, to tylko problem dobrej woli zainteresowanych stron.
          Zresztą w związku z malejącym przyrostem naturalnym, problem zmianowosci chyba niedługo sam sie rozwiąże.

2. Szanowny Wrzesnioku!!
          Czy jest już decyzja o lokalizacj na tym skwerze stacji paliw??
          Jeżeli tak, to chyba kolejny żart.
          Tak, od strony północno- wschodniej Wrzesni nie ma stacji paliw (przynajmniej porządnej), ale czy rzeczywiście stacja powinna stanąć na tym skwerku?? Czy miasto nie powino dogadać się z potencjalnym inwestorem (rozumiem, że Orlen) i zamienić gruntu na połozony dalej od centrum?? Sądzę, że można to zrobić z korzyscia zarówno dla miasta jak i dla inwestora.
          Czy ktos prowadził ewentualnie takie negocjacje??

I na koniec.
          Ja wiem, ze łatwiej krytykować niż działać, ale wiem też, że czasami osoby z zewnatrz układu (np układu władzy), nieuwikłane w bieżące wydarzenia widzą więcej i widza inaczej. Dzięki temu mogą służyć jako hamulec bezpieczeństwa, albo elemet "zewnętrznego" sumienia.
          I tak proszę traktować moje czasami nawet złośliwe uwagi.
          Zapewne byłoby ich mniej, gdyby MAJESTAT władzy, nim podejmie swoje AUTORYTATYWNE decyzje więcej spraw konsultował z mieszkańcami .

Rada miejska, jak wynika z opisów sesji, juz od wielu lat, przestała być dobrym gospodarzem, stając się areną POLITYCZNYCH PRZEPYCHANEK.
          CORAZ CZĘŚCIEJ, NA RADZIE NIE IDZIE O TO, JAK ZROBIC NAJLEPIEJ, ALE JAK "PRZYPIRDOLIC" POLITYCZNEMU PRZECIWNIKOWI. A jakże często, jak ukryc swoje prawdziwe, czasami złodziejskie zamiary.
          Niestety nie służy to dobru i rozwojowi miasta.
    • smecz Re: Likwidacja kortów? 13.09.04, 20:43
      Zastanówmy się zatem najpierw kiedy powstał pomysł budowy hali prz SP nr 1?
      Z tego co mi wiadomo to taki pomysł był w planach już za poprzedników ale nigdy
      nie dotyczył miejsca, które "proponuje" (nie jest to klasyczna propozycja a po
      prostu tryb dokonany!)obecnie nam panujący Burmistrz! Hala zawsze była w
      planach ale na boisku szkolnym (czyżbym się mylił?)'
      Propozycja wybudowania tej hali na kortach "narodziła" się po zwycięskim finale
      Victorii w Pucharze Polski w Wolsztynie a związana jest z propozycją, którą
      otrzymał Burmistrz właśnie po finale (czyżbym się mylił?).
      Tenisiści u obecnej Władzy nie są "w łaskach" więc przy okazji budowy hali
      można zlikwidować korty a wszystkim grającym w tenisa pokazać
      przysłowiową "FIGĘ z MAKIEM"....Nie wierzę w to (i piszę to już nie pierwszy
      raz!), że zostaną na basenie pobudowane w przyszłym roku 4 nowe korty....bo tam
      nie ma po prostu tyle miejsca!, a to co mówi się o zamianie ziemii z Mleczarnią
      to tylko pobożne życzenia ....będzie na kogo zgonić, że kortów nie ma gdzie
      wybudować. I jest to jedna strona medalu.
      Druga strona medalu, którą będę powtarzał do znudzenia to marnotrastwo takiego
      obiektu (4 korty, oświetlenie, ściana tenisowa). Czy Pan wie Panie Burmistrzu
      ile można by za te zmarnowane 300 tys. złotych zrobić dobrego dla
      miasta ....chociażby przykryć halą na lekkiej konstrukcji dwa korty, które
      mógłby egzystować cały rok i służyć SP nr 1 i nie tylko!
      Dziwię się JACKO, że nie słyszałeś o tym, że na miejscu zrujnowanej stacji
      benzynowej powstanie nowa stacja a na całym skwerze zielonym będzie parking
      (czyżbym się mylił?).

Konkluzja moja jest taka: Władza w Ratuszu ma swoją koncepcję na budowę tej
      hali (i bardzo dobrze) tylko dlaczego skoro ta koncepcja wyzwala we wrzesińskim
      społeczeństwie tyle emocji nie usiądzie się przy jednym (może się nawet
      nazywać "okrągły" stole) byle nie było to tak jak z poprzednio zaczętymi
      sprawami (vide; "Uratujmy sport"!) i nic z tego nie wyniknie. Nie może byc
      tak, że Władza tylko informuje o swoich poczynaniach nie licząc się z nikim i z
      niczym! Sprawy niestety zaszły już zbyt daleko. To już ostatni dzwonek aby sie
      opamiętać.

• jackowrzesnianin Re: Likwidacja kortów? 13.09.04, 21:15
        Nic nie słyszałem o decyzji o budowie stacji paliw. Pamietam, jak przed laty obecna Pani Burmistrz walxczyła i to skutecznie o zamknięcie tamtej stacji.
        Później okresowo wielokrotnie pojawiały sie głosy o budowie tam nowoczesnej stacji.
        Natomiast nie wiedziałem, że została podjeta decyzja.
        Ja wiem, że sama stacja w nowowczesnych technologiach nie powoduje wielkiego zagrożenia dla środowiska, ale powoduje wzrost ruchu pojazdów w jej okolicy w tym wypadku, praktycznie na wąskichi ciasnych uliczkach.
        Czy warto tam budować nową stację?? Nie mówię tu czy stacja bedzie dochodowa, bo to inna sprawa, ale, czy nie utrudni ruchu w tym rejonie, czy i jakie bedą społeczne jej koszty. Jestem zdziwiony, że miasto nie dokonało zamiany gruntów korzystnej dla obu stron (Wrzesnia-Orlen).
        I pytam, czy takie rozmowy podjeto??

Odnosnie parkingu dyskutowałe ze skiperem na WW. Nie będe już wklejam. Odsyłam tam
        POZDRAWIAM
      • bezatu7 Re: Likwidacja kortów? 13.09.04, 21:57
        Przykrycie lekką konstrukcją kortów, które w okresie zimowym by mogły służyć
        jako hala sportowa dla jedynki jest również jakimś rozwiązaniem chociaż
        uważam , że prowizorycznym i krótkotrwałym. Doskonale rozumiem twoje argumenty
        dotyczące tego, co przez tyle lat zrobiono na kortach. Jednak należy również
        zrozumieć i mieć na uwadze dzieciaki z jedynki, które nie mogą się doczekać
        swojej, własnej sali sportowej. Rodzice wielokrotnie występowali z petycją do
        władz gminy (poprzednich i obecnych) o budowę takiej hali. Kwestia rozważenia i
        położenia na szali – z jednej strony 1300 dzieciaków docelowo przy niżu około
        700- z drugiej strony miłośników tenisa z ich władzami WTT? Zdaję sobie sprawę,
        że jest to bardzo trudne, ale możliwe do rozwiązania. „Słynny” „okrągły stół”
        dotyczący wrzesińskiego sportu był zwykłym „blubraniem” zorganizowanym bardziej
        w celu propagandowym niż w celu rozwiązania autentycznych jego problemów.
        Zgadzam się, że jest to ostatni dzwonek, żeby sprawę załatwić. Ale do tego
        potrzeba rzeczowych rozmów. Władza jest do tego zobowiązana, bo powinna
        sprawować wobec nas zwykłych mieszkańców rolę służebną a nie „dyktatorską” Mam
        nadzieję, że tak będzie. Chyba, że mamy do czynienia z dzieciakmi, którzy
        przyszli na cztery lata pobawić się zabawkami tudzież innym sprzętem
        elektronicznym.
        • jackowrzesnianin Szanowny Bezatu!! 13.09.04, 22:19
          Szanowny Bezatu!!

Chyba troche przekombinowałeś i położyłeś proste bez atu.

Przecież nikt, ani na tym forum, ani na forum WW nie kwestionuje potrzeby budowy sali dla "1". Jest ona w XXI wieku konieczna i wszystkich normalnych cieszy, że powstaje. Jej potrzebę mógłby kwestionowac tylko idiota i to nie prosty, ale idiota do kwadratu
          Problemem jest lokalizacja tej hali. Czy w miejscu kortów, czy gdzie indziej.

Propozycja smecza odnośnie wykorzystania ewentualnie przykrytych kortów, przez uczniów "1" jest propozycją uzupełnienia bazy sportowej tej szkoły, a nie zastapienia nimi porządnej hali.
          Wiedziałbys o tym, gdybyś poczytał jego czesniejsze wypowiedzi

Pozdrawiam i życzę udanych szlemów.
          • smecz Do Bezatu i nie tylko!! 14.09.04, 07:04
            Podziwiam BEZATU Twój zmysł brydżysty, ale niestety nie wszystko jest
            takie "proste" jak przy licytacji Szlema w brydżu.

W sprawie kortów ich użytowania a teraz próby ich likwidacji wiele w tym roku
            już zostało powiedziane, napisane i zrobione. Nie będę już wracał do tego w
            jaki sposób Władza "pozbyła" się z kortów WTT, ale jak z tego widać był i jest
            to początek końca kortów we Wrześni. Wyeliminowanie (proszę przypomnieć sobie w
            jak "nikczemny" sposób to zrobiono!) WTT z zarządzania kortami miało na celu
            osłabienie ewentualnej siły protestów przy likwidacji obiektu. Jednak Władza
            się przeliczyła bo tenis we Wrześni to nie tylko członkowie WTT ale także Ci,
            którzy przez 15 lat dzałalności Stowarzyszenia dało się namówić na uprawianie
            tej dyscypliny sportu i na dzień dzisiejszy biegających za piłeczką tenisową
            można liczyć w setki! Malkontenci powiedzą jak zwykle kto gra w tenisa
            (ELITA!!! czy do tejże Elity zaliczamy całą grupę nauczycieli codziennie
            grajacych na kortach?) ale kto choć raz przeszedł obok kortów wie, że ten
            śmieszny zarzut jest nieaktualny już conajmniej od 15 lat!

Jak już wielokrotnie pisałem, pisał także Jacko i wielu innych na tym i innym
            Forum nikt normalny nie neguje konieczności budowy hali przy SP nr 1. Myślę, że
            to już ustaliliśmy dawno i proszę nie używać argumentów typu bo dzieci w szkole
            jest 1000 a tenisistów gra mniej. Hala ma być i BASTA! Tylko na litość Boską
            dlaczego kosztem likwidacji kortów? Przecież są alternatywne rozwiązania o
            których też już wielokrotnie pisałem (nowa trybuna w miejsce starej, nowa hala
            na boisku szkolnym lub przed kortami).
            Myślę, że tenisiści użyją wszelkich prawnych sposobów (pisma do Burmistrza, do
            przewodniczącego Rady Miejskiej, ściągnięcie niezależnej prasy (nasze WW oprócz
            informacji Władz nie próbują zrobić nic, żeby ten konflikt rozwiązać!), może
            lokalnej telewizji). Nie cofniemy się także przed pikietą przy kortach a może
            przed Urzędem Miejskim oczywiście po wystąpieniu wcześniej do....Władz o
            pozwolenie na jej organizacje!

Szanowni Włodarze dość tej arogancji Władzy! Trzeba się wsłuchać w to co mówi
            LUD!
            A do Waldka Naczelnego WW apel o wnikliwe przyjrzenie się poczynaniom "Trzech
            Koron" wrzesińskeij sceny politycznej. Czas po dwóch latach kadencji zrobić
            rachunek "dokonań" obecnie na panujących. To już nie ostatni dzwonek ale DZWON
            dla Ich "jednostronnych i nieomylnych" poczynań! Jest jeszcze na to czas ale
            niestety nie ma go za wiele:-(
            • bezatu7 Re: Do jacka i smecza!! 14.09.04, 16:37
              Oczywiście, nieraz można przekombinować, ale nieraz warto położyć prostą grę,
              żeby wygrać większą. Pisałem, że brydż jest grą wyboru optymalnych wariantów
              poprzedzonych analizą sytuacji.
              Zdaję sobie sprawę, że dzisiejsze czasy są mocno skomplikowane i konfliktowe
              sytuacje zalicza się do trudnych. Zechciejcie jednak panowie dokładnie się
              wczytać i przeanalizować to co piszę.
              Jacek oczywiście pisze tutaj kategorycznie o racji swojego punktu widzenia.
              Smecz mówi, że walka o korty się jeszcze nie skończyła – będą pikiety, petycje,
              protesty itd.
              Panowie, obawiam się, że przegracie tą walkę zanim się ona rozpocznie. Nie
              przez przypadek użyłem tutaj „szali” wagi żeby wam uświadomić, że w końcowym
              efekcie wygra manipulacja.

Bo panowie przedmówcy
              Z jednej strony będziecie wy tenisiści i sympatycy tenisa w liczbie 100, 200.
              Z drugiej strony będzie 2000 rodziców i ileś tam nauczycieli i dzieciaków. Tym
              drugim władza powie, że jedynym miejscem budowy hali będzie tylko miejsce
              przez nią wskazane i żadne inne. Czyli albo tu, albo wcale! Jak myślicie, po
              czyjej stronie będzie opinia publiczna? Wy będziecie z jednej strony pikietować
              urząd, oni z drugiej strony. Kto wg was będzie miał większą siłę przebicia? Do
              kogo wyjdzie władza, żeby poprzeć „ważniejszą sprawę”? Dlatego porozmawiajcie
              najpierw z zainteresowaną stroną, uzgodnijcie pewne stanowisko, a potem
              protestujcie, jeżeli będzie taka konieczność.

Socjalizm, jak już ktoś tutaj pisał był „dobrym nauczycielem” i wykształcił
              całkiem pojętnych uczniów, którzy umieją doskonale się posługiwać bronią zwaną
              manipulacja. Chyba nawet tutaj kiedyś ktoś napisał, że najlepiej się rządzi
              społeczeństwem skłóconym lub pijanym.
              • jackowrzesnianin Szanowny Bezatu!! 14.09.04, 17:11
                1. Jacek nie pisze kategorycznie i niczego nie próbuje przesądzać.
                Jacek stawia tylko kategoryczne pytania. I to w dodatku nie wszystkie pytania, na jakie trzeba sobie odpowiedzieć, przed rozpoczęciem inwestycji.
                Gdzie, po co, dla kogo, za ile, jakie są alternatywy lokalizacji, wyboru projektu. Jakie zyski i straty przyniosą rozpatrywane rozwiazania. (czyli dokładnie jak w brydzu).
                (POTRZEBĘ SALI TRAKTUJĘ JAKO BEZDYSKUSYJNĄ)

2. Czy wygra manipulacja?? Byc może, ale czy to znaczy, że mamy godzić się na wszystko co wymysli władza?? Czy to znaczy, że mamy nie powiedzieć swojego zdania??
                "Jak te baranki na rzeź??"

3. Załamałeś mnie Bezatu swoim brakiem wiary w "mądrość ludową", czyli w mądrość naszego społeczeństwa. Ja wiem, nie wszyscy są "orłami", ale twoje stwierdzenie:

"Z drugiej strony będzie 2000 rodziców i ileś tam nauczycieli i dzieciaków. Tym
                drugim władza powie, że jedynym miejscem budowy hali będzie tylko miejsce
                przez nią wskazane i żadne inne. Czyli albo tu, albo wcale! Jak myślicie, po
                czyjej stronie będzie opinia publiczna?"

ZAŁAMAŁO MNIE.

CZY UWAŻASZ, ŻE WŚRÓD TYCH 2000 LUDZI NIE ZNAJDĄ SIĘ MĄDRZY, KTÓRZY SPYTAJĄ
                "DLACZEGO TU, ALBO WCALE", "CZY PAŃSTWO BURMISTRZOSTWO INWESTUJĄ SWOJE PIENIĄDZE", bo przecież tylko inwestycja prywatnych pieniędzy daje prawo do postawienia takiego ultimatum. Postawię wam na moich warunkach, albo wcale może powiedzieć, ktos, kto kładzie swoją prywatną kasę, a nie wybrany przez wyborców URZĘDNIK SAMORZĄDOWY.
                • bezatu7 Re: Szanowny Bezatu!! 14.09.04, 17:54
                  Oczywiście, że masz prawo powiedzieć swoje zdanie, w końcu mamy „15 lat
                  demokracji” i niestety naiwniaków wierzących w idealne charaktery „władców”.
                  Życzę, żeby zwyciężyła „mądrość ludowa” jak to barwnie określasz, ale wiara w
                  to zwycięstwo jest bardzo mizerna. Świat idealistów mamy dawno za sobą, jeżeli
                  kiedykolwiek on istniał. Każda władza, a szczególnie ta nasza - spragniona jest
                  sukcesu i będzie do niego dążyła za wszelką cenę. Żadne korty, ani zapaleńcy do
                  tenisa nie są w stanie jej zatrzymać, jeżeli na widoku jest możliwy większy
                  kąsek propagandowy. Dlatego wybacz kolego, jeżeli trochę naruszę twoje
                  idealistyczne ideały. Ale obok tego idealizmu, potrzeba jest tutaj trochę
                  cwaniactwa, dyplomacji, opanowania i „niewyparzonego pyska”.
                  • bezatu7 Re: Szanowny Jacku!! 14.09.04, 17:59

Oczywiście powinno być szanowny Jacku!
                  • jackowrzesnianin Re: Szanowny Bezatu!! 14.09.04, 19:10
                    I jak tu nie przyznać, że masz niestety dużo racji.

Uważam, że sama sala jest już sukcesem, zresztą nie tylko propagandowym.

Ale władza powinna pamietać, że łyżka dziegdziu (złe usytuowanie hali, likwidacja kortów, brak połaczenia ze szkołą), może zepsuć nawet beczkę miodu.
                    Pozdrawiam.
              • smecz Do Bezatu 14.09.04, 19:47
                bEZATU NAPISAŁ "Panowie, obawiam się, że przegracie tą walkę zanim się ona
                rozpocznie. Nie przez przypadek użyłem tutaj „szali” wagi żeby wam uświadomić,
                że w końcowym efekcie wygra manipulacja"

PO TAKIM TEKŚCIE POWINNIŚMY PO PROSTU "ZŁOŻYC BROŃ" I DAĆ SOBIE Z TYM WSZYSTKIM
                ŚWIĘTY SPOKÓJ!!! CZY O TO CI CHODZI SZANOWNY BRYDŻYSTO?

BEZATU PISZE "Jacek oczywiście pisze tutaj kategorycznie o racji swojego punktu
                widzenia. Smecz mówi, że walka o korty się jeszcze nie skończyła – będą
                pikiety, petycje, Protesty itd."

CZY WCZYTAŁEŚ SIĘ SZANOWNY BEZATU W NASZE WYPOWIEDZI OD SAMEGO POCZĄTKU? MÓJ A
                MYSLĘ, ŻE I JACKO PUNKT WIDZENIA NA TĄ SPRAWĘ OD POCZĄTKU JEST BARDZO KLAROWNY
                I NIEZMIENNY! NIE CHCEMY WALCZYĆ Z RODZICAMI ANI TYM BARDZIEJ Z ICH POCIECHAMI
                BO PRZYNAJMIEJ JA MAM DZIECI WIEKU SZKOLNYM SZKOLNYM I WIEM CO TO ZNACZY
                CHODZIĆ DO SZKOŁY PRZY, KTÓREJ NIE MA SALI GIMNASTYCZNEJ ALE NIE ODBIERAJ NAM
                PRAWA DO WYPOWIEDZENIA SWOJEJ NA TEN TEMAT OPINII.

POWTÓRZĘ MOŻE (NIE WIEM, KTÓRY TO JUŻ RAZ!), ŻE PROJEKT WŁADZ (CHOCIAŻ NIE WIEM
                CZY TO JEST DOPIERO PROJEKT CZY JUŻ "FAKT" DOKONANY) NIE JEST OPTYMALNY I
                ROBIONY ZUPEŁNIE BEZ PATRZENIA NA INNYCH I NA ICH RACJE. WSZYSTKO ROBI SIĘ PO
                CICHU CHOĆ ZARAZ KTOŚ POWIE, ŻE WIADOMOŚCI O TYM PRZECIEŻ PISAŁY?! TAK PISAŁY,
                PISAŁY TYLKO CO Z TEGO WYNIKA?

ABY WYBUDOWAĆ HALĘ POTRZEBNE SĄ PROCEDURY, KTÓRE JUŻ ZOSTAŁY URUCHOMIONE
                (PROJEKT ZABUDOWY JUŻ JEST GOTOWY) RESZTA NA PEWNO W NAJBLIŻSZYM CZASIE. JEŚLI
                DO KOŃCA TYCH PROCEDUR NIE USIĄDZIEMY ABY WYPRACOWAĆ ROZSĄDNY KOMPROMIS WTEDY
                BĘDZIE NIESTETY ZA PÓŹNO....A OSTATNI DZWON BIJE CORAZ GŁOŚNIEJ!

ZATEM CO DALEJ MATURZYSTO CHCIAŁOBY SIĘ ZAPYTAĆ
                • bezatu7 Re: Do Smecza 14.09.04, 20:10
                  Drogi Smeczu

Po pierwsze nigdzie nie napisałem, że macie składać broń i nie walczyć o swoje
                  racje. Po drugie kolego absolutnie jestem pewien, że nigdy nie zamierzaliście
                  walczyć z rodzicami i dzieciakami z jedynki. Jednak do takiego czegoś może
                  doprowadzić sprytna „polityka” władzy, która będzie polegała na zasianiu między
                  wami „małej” intrygi. Wiesz doskonale, że w dzisiejszych czasach, czasach
                  ogromnego zubożenia jest to bardzo łatwe. Oczywiście arogancja władzy jest
                  dzisiaj powszechnym zjawiskiem i żeby się przeciwstawić złym decyzjom , co na
                  pewno nie zawsze będzie postrzegane za obiektywne, trzeba zbudować pewne
                  zaplecze ludzkie, wspólne stanowisko np. wspólnie z Radą Szkoły Nr 1. Będzie to
                  trudne, ale nie niemożliwe. Jeżeli by wam się to udało, będziecie mieli już
                  niezły „kapitał”
                  A władza? Jest demokracja i za dwa lata wybory.

Pozdrawiam
                  Ps.
                  Czyżbyś mnie nazwał maturzystą?
                  Nie powiem bardzo miłe, ale niestety dawne czasy.
                  • smecz Do Bezatu 14.09.04, 21:21
                    Szanowny Bezatu oczywiście powiedzenie "i co dalej maturzysto" nie dotyczyło
                    Twojego wieku (rozbawiłeś mnie:-) a dotyczy porównania "naszej" sytuacji w
                    sprawie decyzji jaką powinniśmy podjąć w celu dalszego działania, dalszych
                    rozmów, dalszych ruchów? do decyzji maturzysty, który ma dylemat gdzie i na
                    jakie studia złożyć papiery! I w jednej i w drugiej sytuacji podjęta decyzja
                    zaważy na długie lata, żeby nie powiedzieć na całe życie!

W tym co piszesz jest wiele gorzkiej prawdy i wielka szkoda, że po 15 latach
                    transformacji poczynania obecnej Władzy można tylko przyrównać do poczynać
                    Aktywistów i Sekretarzy PZPR, POP itp.:-(

Nie wiem jak potoczą się dalsze losy likwidacji kortów? Wiem jedno, że
                    popełniłem ogromny błąd oddając swój głos w wyborach na Tomasza
                    Kałużnego....omamiły mnie Jego wizje przedstawiane na łamach Wiadomości
                    Wrzesińskich (myślę, że nie tylko ja się na Nim zawiodłem?!), z których
                    niestety dzisiaj nic nie pozostało!....ale niestety wybory dopiero za dwa lata
                    i jesteśmy zmuszeni i zdani na takiego Burmistrza.....każdy ma to na co sobie
                    zasłużył:-(

• jackowrzesnianin SZANOWNY SMECZU 14.09.04, 20:59
                  Korzystając, z momentami złosliwych, ale jednak cennych rad Bezatu, pomyślałem o jeszcze jednej sprawie. Wasz komitet WTT (bodaj) ma zapewne w swoim groni ludzi majacych pojęcie o budownictwie.
                  PROPONUJĘ PRZYGOTOWAC NA PIŚMIE (na rysunku, nawet odręcznym) inne propozycje lokalizacji hali. Powiniście w tym celu postarać się o najlepiej geodezyjna mapkę terenu i ewentualnie przygotowane, przez gminę propozycje architektoniczne hali (zarys budynku), rozumiem, że bez trybun. Wasze propozycje zagospodarowania terenu powinny zostać naniesione na mapkę i przedstawione Burmistrzowi. Niech je obala.
                  Oczywiście musicie pamiętać o podwórku dla uczniów i ewntualnie zaproponować, częściową zmianę jego aktualnej lokalizacji.
                  I choć, co prawda, ma dużo racji Bezatu, że naszym życiem rządzi "spisek", jednak warto utrudnić życie spiskowcom. Może uznają racje innych??
                  • bezatu7 Re: Bez Urazy 14.09.04, 21:21
                    Proszę bardzo, jednak coś z tej może długiej, ale jednak konstruktywnej rozmowy
                    trochę wyniknęło. Na pewno macie panowie tutaj ogromną zasługę. Propozycja
                    Jacka jest oryginalna i warto spróbować. Spróbujcie również porozmawiać z Radą
                    Szkoły, żeby chociaż znać ich stanowisko, a może uda się wam wypracować coś
                    wspólnego.

Co do mojej złośliwości, to nigdy nie zamierzałem nikogo urazić, a jeżeli Jacek
                    wziąłeś coś do siebie, to zupełnie niepotrzebnie.
                    W każdym razie bez urazy.
                    • jackowrzesnianin Re: Bez Urazy oj bez!! 14.09.04, 21:32
                      Napisałem, że uwagi bywały złośliwe, a nie obraźliwe.
                      Dlatego nie widzę powodu do urazy.
    • jackowrzesnianin przerzucę 16.09.04, 22:41
      Dnia 2004-09-16 (21:09) smecz napisał:
      Stacja benzynowa, parking, hala....
      W 38 numerze Przemian dowiadujemy się oto że:
      cyt.
      "Protest mieszkańców Wrześni nie został przez gospodarzy Ratusza uwzględniony. Dotyczył stacji benzynoweju zbiegu ulic Kosynierów i Szkolnej"....
      ...."Nie będziemy już protestować, gdyż nie ma to sensu - powiedział przedstawiciel mieszkańców Jerzy Wojtaszek. - Władze miasta zupełnie nie uznają naszej argumentacji"...
      ..."Być może powstanie obok stacji, na dzisiejszym skwerku, parking samochodowy".

Jak więc widzisz szanowny Jacko (o czym jak pamiętam nie wiedziałeś i nie dawałeś temu wiary) wszystko toczy sie "swoim" rytmem....stacja benzynowa, hala, parking! Nic już nie zatrzymie Władzy w marszu po własne i jedynie słuszne cele!

Dnia 2004-09-16 (21:47) jackowrzesnianin odpowiedział:
      SKORO PAN DOKTOR I LPR JEST BEZRADNE!!
      To cóż ja mogę mała mróweczka powiedzieć.
      • smecz Re: przerzucę 17.09.04, 07:06
        POWIEM SZCZERZE, ŻE TA WYPOWIEDŹ:

...."Nie będziemy już protestować, gdyż nie ma to sensu - powiedział
        przedstawiciel mieszkańców Jerzy Wojtaszek. - Władze miasta zupełnie nie uznają
        naszej argumentacji"...

ODBIERA MI JAKĄKOLWIEK NADZIEJĘ, NA TO ŻE COKOLWIEK JESZCZE MOŻE SIĘ ZMIENIĆ W
        POSTANOWIENIU WŁADZY O LIKWIDACJI KORTÓW TENISOWYCH! RĘCE OPADAJĄ. JESTEŚMY ZA
        MALI....WIĘKSZYM SIĘ NIE UDAŁO! NIE MAM JUŻ NIC WIĘCEJ DO DODANIA....JEDYNE CO
        TO MOŻE JEDNAK RADNI ZAUWAŻĄ TO MARNOTRSTWO I NIE PRZEGŁOSUJĄ TEJ PROPOZYCJI?!
        MARZENIA ŚCIĘTEJ GŁOWY POWIE KTOŚ A CÓŻ NAM POZOSTAŁO?

Przemiany niestety z tego co "widzę" strony nie mają....ciekawe tylko
        czemu "nasze" WW o tym nie piszą...a może piszą a ja o tym nie wiem?
        • jackowrzesnianin Ciekawa postawa Pani V-ce Burmistrz 17.09.04, 11:52
          Ciekawa postawa Pani V-ce Burmistrz
          A swoja drogą ciekawa jest postawa Pani V-ce Burmistrz. Kilka lat temu do spóły z ówczesnym Burmistrzem walczyła i skutecznie o likwidacje stacji na Szkolnej, powołując sie miedzy innymi na zgrożenie ruchu. Dzis diametralnie zmieniła zadnie?? Czy zaszły jakieś nowe istotne okoliczności w oraganizacji ruchu.
          Czy też wzięła sobie do serca hasła naszych polityków z pierwszych stron gazet, że "tylko krowa nie zmienia poglądów"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka