Dodaj do ulubionych

Płyta przy Pomniku 68 pp

01.10.04, 08:12
Ponieważ temat ten pominięto w lokalnych mediach, pragne poinformować, ze w
dniu 27 wrzesnia o godz. 11 ossłonięto płytę z nazwiskami 50 poległych
zołnierzy 68pp w pierwszych dniach wojny 1939roku. Organizatorami tej
uroczystosci był Związek Kombatantów oraz Obywatelskie Forum Samorzadowe,
które w znacznej mierze sfinansowało koszt tej płyty. Lokalne władze nie
przekazały na ten cel ani skromnej złotówki. W uroczystosci uczestniczyły
delegacje miasta i powiatu , szkół oraz organizacji społecznych.
Obserwuj wątek
    • jackowrzesnianin Pamietam, jak przed laty 01.10.04, 09:16
      Pamietam, jak przed laty, jako uczeń liceum pod dyrekcja Prof. Wieckowskiego (przedwojennego podoficera), budowaliśmy fundamenty pod ten pomnik. (W fundamentach jest butelka z naszymi nazwiskami). Pierwotnie pomnik był skromniejszy. Mały kopiec i pionowa płyta (ta co dziś). Bo pomnik, ten rzeczywiscie powstał społecznym staraniem i ze społecznej inicjatywy. Dopiero po kilku latach, chyba siłami PBR-ol podniesiono tablicę wyżej, dołozono te piki i zrobiono kostkę wokół.
      • kramer100 Re: Pamietam, jak przed laty 01.10.04, 09:50
        Przykre jest to,że władze powiatowe znajduja pieniądze na dziesiątki pucharów,
        foldery dla ZOZ, władze gminne na ręczniki i koszulki czy podświetlanie ratusza
        a na płytę nie znalazły nawet "symbolicznej" kwoty.
    • robertmad Re: Płyta przy Pomniku 68 pp 01.10.04, 09:48
      Jestem bardzo zbulwersowany brakiem nawet małego artykułu na temat odsłonięcia płyty przy pomniku żołnierzy 68 pp.Sam nie mogłem uczestniczyć w tym wspaniałym geście ze względu na obowiązki służbowe, ale sercem i dusza byłem obecny.Z 68 PP związana jest historia mojego rodu gdyż obaj moi dziadkowie tam odbywali służbę wojskową.Jest to odnotowane zresztą w broszurze o genezie powstania tej jednostki.Myślę że społeczeństwo odnotuje ten fakt w swej pamięci i doceni tych którzy wyszli z ta inicjatywą, a o tych którzy przysłali ósmy garnitur pod pomnik 68 pp zapomni.

Pozdrawiam
      Robert Madaliński
    • jackowrzesnianin Ten pomnik jest ogólnie "mało szczęśliwy" 01.10.04, 10:03
      Pisałem juz kiedyś o tym, jak 3 lata temy (jeszcze za czasów Pani Taciak) przebiegały tam uroczystości w dniu 15 sierpnia. (pisałem kilka razy, ostatnio chyba w wątku "zburzyć pomnik Dzieci Wrzesińskich)
      ABSOLUTNE ZERO WŁADZ, O przepraszam, był Radny Pan Bolesław Święciochowski i w imieniu WTK trzymał mowę. UCZNIOWIE MAJĄ W SIERPNIU WAKACJE, więc nie szło ich zagnać, DLATEGO MOWY SŁUCHAŁO KILKU PRZYPADKOWYCH PRZECHODNIÓW.

Stwierdziliśmy wtedy, z moim teściem (on był oburzony do białości), że przecież pod pomnikiem nie ma listy wypłat, nie stał bogato zastawiony szwedzki bufet,no, to przecież RADNI NIE BĘDĄ SIĘ WYSILALI ZA DARMO.
      Władza się zmieniła, ale obyczaje jak widać nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka