Dodaj do ulubionych

Decyzja Gądeckiego wymierzona w środowisko

08.06.23, 01:16
Gądecki udzielił na najbliższy piątek dyspensy od wstrzemięźliwości od spożycia mięsa. Wydaje mi się, że człowiek rozumny w spożywaniu produktów żywnościowych kieruje się przede wszystkim wskazaniami dietetyków i potrzebami organizmu, ale też powinien myśleć o środowisku i nie wydaje mi się, by Gądecki dysponował w tym zakresie kompetencjami, by doradzać, co można, a czego nie można jeść. Zachęcanie współcześnie do spożywania mięsa zakrawa na skrajną ignorancję. Jeśli nie jest obojętne nam środowisko, w którym żyjemy, musimy w ciągu najbliższych lat blisko pięciokrotnie zredukować spożycie mięsa. Obecnie jemy 70 kg mięsa rocznie. Naukowcy zalecają, byśmy do 2030 roku zeszli do 16 kg lub całkowicie zrezygnowali z mięsa. Proponuję spojrzeć na dane statystyczne z Nowej Zelandii. W ostatniej dekadzie pogłowie owiec spadło o 17% i ciągle spada. Pastwiska zamieniane są na lasy, bo to się opłaca.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Decyzja Gądeckiego wymierzona w środowisko 08.06.23, 11:18
      l.george.l napisał:

> Gądecki udzielił na najbliższy piątek dyspensy od wstrzemięźliwości od spożycia
      > mięsa. Wydaje mi się, że człowiek rozumny w spożywaniu produktów żywnościowych
      > kieruje się przede wszystkim wskazaniami dietetyków i potrzebami organizmu, al
      > e też powinien myśleć o środowisku i nie wydaje mi się, by Gądecki dysponował w
      > tym zakresie kompetencjami, by doradzać, co można, a czego nie można jeść. Zac
      > hęcanie współcześnie do spożywania mięsa zakrawa na skrajną ignorancję. Jeśli n
      > ie jest obojętne nam środowisko, w którym żyjemy, musimy w ciągu najbliższych l
      > at blisko pięciokrotnie zredukować spożycie mięsa. Obecnie jemy 70 kg mięsa roc
      > znie. Naukowcy zalecają, byśmy do 2030 roku zeszli do 16 kg lub całkowicie zrez
      > ygnowali z mięsa. Proponuję spojrzeć na dane statystyczne z Nowej Zelandii. W o
      > statniej dekadzie pogłowie owiec spadło o 17% i ciągle spada. Pastwiska zamieni
      > ane są na lasy, bo to się opłaca.

Sądzisz ze ludzi obchodzi co ten czy tamten szaman zaleca? Sądzisz ze ustalając swój jadłospis czekają na instrukcje szamanów? Szaman pozwala jeść mięso? A jakby nie pozwolił, to by ludzie grillowali paprykę i cebulę? No weź... Niech szaman nie zapomni pozwolić Sloncu wzejść o świcie. Wiesz co bybsie stało, gdyby niecpizwolil? Słońce by wzeszło beż jego zgody i by ucierpiał jego autorytet.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka