Dodaj do ulubionych

Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy

13.08.24, 17:40
Pozostający pod zaborem pruskim Poznaniacy na różne sposoby walczyli z zaborcą. Nie mając żadnych szans na otwartą wojnę sięgano do przeróżnych metod, głównie starano się docierać do świadomości społeczeństwa, że są Polakami i nie powinni nigdy tego zapominać. Wbijano szpilę zaborcy na różne sposoby. Gdy zabroniono Michałowi Drzymale postawić dom- ogłoszono zbiórkę społeczną i kupiono mu wóz mieszkalny- pierwowzór dzisiejszego kampera. Mogli niemieccy urzędnicy zgrzytać zębami ale żadne prawo tego nie zabraniało.
Kierując się podobną metodą grupa działaczy poznańskich wyszła z inicjatywą ufundowania tablic upamiętniających zbliżającą się 200-setną rocznicę zwycięstwa wojsk polskich pod Wiedniem. Odlano kilkadziesiąt żeliwnych tablic z dobrze przemyślanym tekstem, podkreślającym rolę polskiego króla i jego wojska w uratowaniu austriackiego tyłka. Wydaje mi się, że mniejsze znaczenie miała rocznica, ważniejsze było wbicie szpili Niemcom przez przypomnienie pokornego błagania niemieckiego cesarza skierowane do polskiego króla. Czy można było bardziej sponiewierać prusacką butę?
Część tych tablic przetrwała do dziś, zdjęcie przedstawia tablicę w kościele w Skokach. Jeśli ktoś z czytających ten tekst natknie się na podobna tablicę w innym miejscu- proszę o wiadomość.
Obserwuj wątek
    • pijatyka Re: żadne prawo tego nie zabraniało 09.05.25, 18:43

A kropla drążyła skałę...

• pijatyka BTW serial - obowiązkowo! 09.09.25, 13:37

.

• kiks4 Re: żadne prawo tego nie zabraniało 10.09.25, 00:15
        Żeliwne tablice, o których pisałem wcześniej, odlała fabryka założona kilka lat wcześniej przez weterana Powstania Styczniowego inż. Napoleona Urbanowskiego w podpoznańskiej wsi Święty Łazarz. Fabryka działała do roku 1902 pod nazwą Fabryka Maszyn i Lejarnia Żelaza. Potem przeszła w inne ręce i działała aż do lat wielkiego kryzysu lat 30-tych.
        Do dziś zachował się budynek przy obecnej ul. Kolejowej, w którym mieściły się biura.
        • pijatyka Re: "Lejarnia" 21.03.26, 13:23

Ciekawe określenie - nigdzie indziej się z takim nie spotkałem.

• qwardian Re: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy 22.03.26, 19:11
      Jeden z najlepszych seriali, który oglądałem z uwagą, ale jeżeli jesteśmy przy ulicy Kolejowej to ostatni raz tam byłem na początku 2025 roku, gdzie miedziowałem różne rzeczy w firmie Artmet, niestety wtedy zakład się zamknął, a obok trwała wielka rozbiórka i budowa nowego budynku mieszkalnego w stylu starej fabryki, przy zachowaniu zewnętrznej elewacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka