-
Kupiłam niedawno surową flądrę ale pozbawienie jej łuski było dla mnie
zadaniem nie do wykonania. Pokaleczyłam palce a łuska podoba do pumeksu i tak
została na rybie. W końcu usmażyłam z tą tarką a potem musiałam wyrzucić całą
skórkę a tak ją lubię... Macie jakiś sposób? Czy flądra przy skrobaniu wymaga
specjalnego traktowania o którym ja nie wiem??
-
Czy ktoś zna się na patroszeniu flądry? bo ja kupiłam wczoraj flądrę bez
głowy (tuszkę)i nie wiem co z nią trzeba zrobić. Czy taka tuszka jest juz
gotowa do smażenia? A miało być tak fajnie - ryba morska ...
-
A skąd wziąć w Polsce cydr? Czy można go wyprodukować domowym sposobem?
-
Na obiadek pojechałem nad morze do Stegny, dwie fląderki świeżutkie, na
kolację rydze z patelni, napiszcie że mi zazdościcie
-
mam flądrę i bardzo proszę nie smiejcie się ze mnie, ale ta flądra, a
właściwie flądry mają taką chropowatę skórkę:(( Nigdy aż takiej nie miały jak
kupowałam:(( Próbowałam je oczyścić trochę, ale kiepsko mi idzie:(( To co ja
mam z nią zrobić, sćiągnac???? I jeszcze jedna prośba, ma ktoś jakąś
propozycję jak przygotować taką rybkę??? Na razie pokropiłam je sokiem z
cytryny i zapakowałam do lodówki. Echhh, że też zachciało mi się takiego
śmierdzącego kłopotu!!!:(( Pozdrawiam :)))
-
Weekendowy wypad nad polskie morze skończył się głębokim
zniechęceniem. Lubiąc wędzone ryby "prosto z morza" od razu po
przyjeździe zamówiłem świeżo wędzone węgorze - do odbioru w dniu
wyjazdu. Odnotowałem postęp: reklama mówiła "ryby pakujemy
próżniowo".
Przychodzi do odbioru, moja Pani z ciekawości się pyta gdzie ryby
były złowione (morze w jeziorze, a może na Bałtyku), sprzedwaczyni
pokazuje na port "o, ten niebieski kuter łowi, tu na morzu".
Płacimy, odbieramy, w Poznaniu ro...
-
... ryby oczywiście. Jadłam Turbota w tym roku nad morzem. Niebo w gębie -
bije wg mojego smaku na głowę karmazyna czy flądrę. Jednak nigdzie nie
widziałam go w Warszawie. Czy ktoś wie gdzie można dostać tę dość rzadką
rybę ?
Acha - poszukuję także łososia surowego i wedzonego, ale fińskiego, nie
Norweskiego.