Dodaj do ulubionych

dzisiejszy sondaż

22.12.25, 11:05
cytat z internetu:
Na pytanie o to, czy Polska powinna wyjść z Unii Europejskiej, 65,7 proc. uczestników badania IBRiS na zlecenie Wirtualnej Polski odpowiedziało przecząco. Zdecydowanych przeciwników "polexitu" jest aż 48,6 proc., 17,1 proc. osób wybrało opcję "raczej nie".

Pomimo wysokiego poparcia dla pozostania we wspólnocie, największą uwagę przykuwa odsetek Polaków, którzy chcieliby zerwania sojuszu z Brukselą. Łącznie 24,7 proc. badanych opowiada się za "polexitem". 11,6 proc. głosujących zdecydowanie popiera ten pomysł, a odpowiedzi "raczej tak" udzieliło 13,1 proc. osób.

Co Polacy mają w głowach? 1/4 narodu powinna pojechąc do GB i pogadać tam o brexicie i jego skutkach
Obserwuj wątek
    • renepoznan Re: dzisiejszy sondaż 22.12.25, 13:03
      Myślisz, że ogarną konsekwencje wyjścia z UE?
      • m-dyskretna Re: dzisiejszy sondaż 22.12.25, 13:22
        Nie sądzę. Nasze społeczeństwo, z prawa i z lewa, przestało myśleć krytycznie. Nie ma własnych przemyśleń, nie wyciąga wniosków, powtarza opinie zasłyszane.
      • kiks4 Re: dzisiejszy sondaż 22.12.25, 15:41
        Ciekawym przypadkiem są rolnicy, którzy pełnymi garściami korzystają ze środków unijnych po czym wsiadają na swoje ciągniki z najwyższej półki, zakupione z dotacji unijnych i jadą na manifestację z hasłami przeciwunijnymi. Tu naprawdę nie trzeba wyrafinowanych dowodów na korzyści płynące z faktu bycia w Unii. A jednak...
        Bardziej skomplikowanych przemyśleń trzeba dokonać, żeby zauważyć skutki zamknięcia się na obce rynki. Zarówno odcina to producentom wiele możliwości eksportowych jak i powoduje zwyżki cen na rynku detalicznym, bo handlowcy mają mniejsze możliwości manewru.
        Jak w tym dotrzeć do ludu polskiego? Może na odwrocie etykiet na napojach pisać proste informacje? Spożycie znowu wzrasta więc jest szansa na dotarcie do świadomości szan. Obywateli.
      • qwardian Re: dzisiejszy sondaż 22.12.25, 18:42
        renepoznan napisał:

> Myślisz, że ogarną konsekwencje wyjścia z UE?

Konsekwencje bycia w UE, to rozpirzenie przemysłu samochodowego, zamykanie, elektrowni i kopalni np. w Turowie, bo taki jest wasz zamiar, wraz z Brukselą, oraz zabieranie pieców z domów. Twoje gestapo było dwa razy w moim domu, mam co się nazywa, Protokoły Kontroli Na podstawie wydanego przez Prezydenta Miasta Poznania upoważnienia NR. 122/2017. Więc życzę wam xuje wszystkiego najgorszego i mnumplajcie mojego kindżybała..

www.farmer.pl/farmer-po-godzinach/czy-twoj-piec-przetrwa-zime-2026-zaostrzaja-sie-przepisy-i-wymagania-dla-domow,167329.html
        • m-dyskretna Re: dzisiejszy sondaż 22.12.25, 19:12
          Ale wiesz, że w dużej mierze przepisy antysmogowe zostały wypracowane lokalnie? Porównaj jak wyglądają regulacje w Niemczech, a jak u nas. To niestety "nasza" nadgorliwość i niedouczenie urzędników. Swoją drogą, musisz mieć jakiegoś "życzliwego" sąsiada, który wysyła do Ciebie Strażników Miejskich. Widzę z okien kominy starych kamienic i widzę, że w piecach przepalany jest nie tylko węgiel. Nikt tych ludzi nie niepokoi.
          • qwardian Re: dzisiejszy sondaż 22.12.25, 21:25
            Brzoza, cis i olcha to moje źródła. Że mam szpicli wokoło nie trzeba mnie przekonać, bo cięli plakaty wyborcze, które zawieszali znajomi sąsiedzi na moim ogrodzeniu. Nawrocki był cięty ostrym nożem, wprawdzie Anna Bryłka też się tu prezentowała, ale nie miałem pojęcia gdzie jest jej biuro wyborcze, więc brałem te plakaty, które były akurat dostępne pod ręką. Mój norweski Jotul ma certyfikat Ekoprojektu, ale nie był wydawany kiedy go kupiłem, ciekawe co z klientami, którzy nie są w stanie go teraz zdobyć, bo ja potrafiłem.
          • kiks4 Re: dzisiejszy sondaż 23.12.25, 21:20
            Nie ma to jak "życzliwy sąsiad", o którym pisze wcześniej m-dyskretna.
            Kilka lat temu pojechaliśmy w okolice Sierakowa na wycieczkę- kilkadziesiąt kilometrów od domu, w którym została kilkunastoletnia wnuczka. W pewnym momencie dostaliśmy od niej telefon, że dwóch ponurych panów z Enei chce się dostać do komórki z licznikiem. Oczywiście oprotestowałem kontrolę bez naszej obecności więc ci "dżentelmeni" czekali kilka godzin na nasz powrót i nic nie mówiąc podjęci sobie tylko znane działania. Rozciągali jakieś pomocnicze kable między skrzynką przyłączniową a licznikiem, jakieś przyrządy pomiarowe. Wszystko w milczeniu.
            Po pół godzinie albo więcej zrezygnowali i ciągle w milczeniu spakowali się i smutni odjechali. A myśmy zostali i do dziś myślimy, który to z kochanych sąsiadów doniósł, że kradniemy prąd.
            Nie muszę dodawać, że nigdy nie kradłem i nie wiem nawet, jak to zrobić a z sąsiadami żyjemy w jak najlepszych stosunkach.
            Donos jednak musiał być mocno uzasadniony, skoro ci panowie bezproduktywnie stracili cały dzień, kończąc pracę już w nadgodzinach.
            BTW- jak się kradnie prąd?
    • qwardian Re: dzisiejszy sondaż 24.12.25, 08:54
      Co do UE, jakim cudownym zbiegiem okoliczności jest, że odkurzono stary projekt Mercosur, a EWG akurat w momencie kiedy Donald Trump skutecznie zablokował narkotyki z tej części świata. Nie miało żadnego sensu, bo tu nikt nie potrzebuje zboża, a to ukraińskie na pewno jest tańsze niż z drugiej części świata, odejmując koszty załadunku i rozładunku w dwóch portach i transport przez Atlantyk. Tylko załadowane barki z kokainą mają ekonomiczny sens, żeby otworzyć nowy szlak narkotykowy i jednocześnie rozwalić europejskie rolnictwo, bo innego wyjaśnienia nie ma. To są prawdziwe skutki..
      • kiks4 Tusk łże jak pies 24.12.25, 09:27
        Wśród obietnic przedwyborczych Tuska padła i ta, że gdy zostanie premierem to cena benzyny spadnie do 5,18 zł/litr.
        I co. Został premierem a cena benzyny w drogich stacjach BP zatrzymała się na 5,19 zł./l.
        Nie dostaniesz ryży Tusku mojego głosu. Za Obajtka to były ceny... Obajtku wróć razem z inflacją, bo jak nie ma inflacji to emeryckie rekompensaty są grosikowe.
        • qwardian Re: Tusk łże jak pies 24.12.25, 11:39
          Kiedy zapuszkują Obajtka i jego semickie paliwo z Arabii Saudyjskiej, dystrybutory będą pompować powietrze, może to najlepsze co może się przydarzyć, Kiksie. Wtedy będziemy szukać stacji Tuska z Łukaszenkowym paliwem, dawno już o tym myślałem, żeby ciągnąć za sobą cysternę pełną bratniej pomocy..
          • kiks4 Re: Tusk łże jak pies 26.12.25, 11:19
            Ponad trzy dekady po upadku komunizmu w Rumunii nie słabnie tęsknota za komunizmem - taki wynik dał najnowszy sondaż, w którym 55 proc. badanych stwierdziło, że czasy, w których krajem rządził reżim Nicolae Ceausescu - w latach 1965-1989 przywódca Rumuńskiej Partii Komunistycznej (PCR) - "był dobry".
            • qwardian Re: Tusk łże jak pies 26.12.25, 12:57
              Było nie rozstrzelać Ceausescu, my mamy swojego feldmarszałka, towarzysza Wołodymira Czarzastoj, który panuje nad ludem. Ohoo paliwko już po 4,99..

ttps://www.youtube.com/shorts/LwjhrDQjq_A
              • qwardian Re: Tusk łże jak pies 26.12.25, 12:58
                www.youtube.com/shorts/LwjhrDQjq_A
    • pijatyka Re: łącznie 1/4 narodu z PolExitem 28.03.26, 04:33

Czyli mniej więcej tyle zawsze, już od referendum akcesyjnego.

Sęk w tym, że w obecnym stanie prawnym, ew. przyszła psychoprawicowa władza, wybrana wg innych kryteriów, może nas wyprowadzić z UE nawet nie oglądając się na zdanie większości obywateli - wystarczy doraźna większość sejmowa i pomocny prezydent.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka