Dodaj do ulubionych

86. rocznica wybuchu Powstania Wielkopolskiego ...

28.12.04, 00:28
...szkoda,ze tak niewielu dzis pamieta o tym,ze w ogóle bylo takie powstanie
nie mówiac o tym co tak naprawde nam przynioslo...
Obserwuj wątek
    • Gość: LMB Re: 86. rocznica wybuchu Powstania Wielkopolskieg IP: *.icpnet.pl 28.12.04, 09:26
      Pamiętamy. W końcu to jedno z dwóch prawdziwych powstań
    • Gość: warszawiak wiem do czego pijecie, ale nie porównujcie IP: *.zigzag.pl 28.12.04, 13:24
      Powstania Wielkopolskiego do Powstania Warszawskiego. Różnią sie one od siebie
      tak jak różnią się od siebie I i II wojna światowa. Ilu cywili roztrzelały
      kaiserowskie wojska miemieskie w czasie wybuchu Powstania Wlkp.? I w czasie
      wycofywania się z Wlkp.? Bo parę dni po wybuchu Powstawnia Warszawskiego Niemcy
      zamordowali np. kilkadziesiąt tys. bezbronnych mieszkanców Woli i Ochoty,
      głownie kobiety, dzieci i starców. No bo łatwiej było się wyżyć na bezbronnych
      no nie? Po drugiej stronie ulicy gdzie pracuje (Wolska na Woli) jest tablica
      upamietniająca zabicie 7000 cywili na terenie dawnych zakładów Ursusa. 2
      przecznice dalej koło torów kolejowych jest tablica upamiętniająca zamordowanie
      12tys ludzi. Ulice dalej - zamordowanie całego personelu szpitala Wolskiego i
      wszystkich chorych i rannych.

Nie chodzi o licytowanie się na ofirary ale chcę uswiadomić różnicę. W czasie
      II wojny pacyfikacja ludności cywilnej była podstawą tej wojny. Nawet Churchill
      poważnie rozważał użycie gazów bojowych wobec ludności cywilnej Niemiec. Tyle
      ze H. choć nie uzywał gazów bojowych wydawał rozkazy pacyfikacji.

Chcialbym jeszcze uzmysłowic, że w Powst.Warsz. na słabo nieuzbrojonego
      powstanca przypadał 1 i więcej zabity uzbrojony Niemiec. Zginęło coś około
      20tys powstanców i tyle samo albo nieco więcej Niemców walczacych po drugiej
      stronie.

A Warszawa nie została zniszczona podczas samego Powstania (w najmniejszym w
      sumie stopniu) jak głownie we wrzesniu 1939 podczas nalotów, podczas
      pacyfikacji getta (1/3 ówczesnego miasta zrównano z ziemią - samo centrum) i
      już po upadku Powstania, kiedy systematycznie wysadzao albo podpalano budynek
      po budynku na rozkaz H.

Powst.Warsz. było kleską militarną ale na pewno nie organizacyjną.
      • krystian10 Re: wiem do czego pijecie, ale nie porównujcie 28.12.04, 14:33
        No tak, myśmy tylko zwyciężyli, przepraszamy. :)
      • Gość: Sebar Nikt nie zaprzecza ze Powstanie Warszawskie IP: *.icpnet.pl 28.12.04, 14:48
        bylo niezwykla ofiara Warszawiakow. Moja intencja nie jest napewno umniejszania
        roli Warszawiakow w walce z Niemcami, w walce o wolnosc. Wiem ze zginela
        ogromna ilosc ludnosci cywilnej, planowo rozstrzeliwanej na placach,
        podworkach. Nie byli to tylko partyzanci, ale dzieci, kobiety ludzie starsi.
        Niemcom czasami brakowalo amunicji na egzekucje :(

Bylem na Okopowej w muzeum, zobilo na mnie wrazenie, choc wciaz wiele trzeba
        tam zrobic. Dziwi mnie to ze wladze Warszawy wciaz za malo dbaja o
        upamietnianie tamtych dni, zbrodni,... wciaz za malo rekwizytow, wciaz za malo
        wstrzasajace.... bo zagraniczni turysci wciaz moga odbierac ta wystawe
        jako "swiatlo i dziwek" na temat kilku partyzantow.

No wlasnie... nie moja intencja jest zaprzeczanie, czy pomniejszanie ofiary
        Powstancow i mieszkancow Warszawy..., ale prosze przestudjujcie mapy
        historyczne Polski....

Poznan zawsze rdzennie byl Polski, przed wojna tez... A Powstanie Wielkopolskie
        bylo wspanialym, dobrze zorganziowanym aktem zbrojnym, ktory spowodowal ze
        ogromne obszary Wielkopolski zdecydowano przywrocic do Polski.. w 1919 roku...
        a nie w 1945 jak niekotorzy Warszawiacy mysla.

Powstanie Wielkopolskie tez bylo Polskie, bylo zwycieskie.. dlatego my WSZYSCY
        Polacy tez powinnismy o nim pamietac.

Sebar
        sebar_rysiu@yahoo.co.uk

P.S.: Ja tez zrobilem male zadanie domowe w Swieta i pokazalem stara mape mej
        dziweczynie Warszawiance, pokazujac Jej ze Poznan byl polskim miastem po I
        Wojnie Swiatowej.
      • Gość: jakozanoi POWSTANIE WIELKOPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 14:48
        To jest temat o Powstaniu WIELKOPOLSKIM!!! JEDYNYM UDANYM POWSTANIU W HISTORII
        POLSKI!!! A nie o Powstaniu Warszawskim!!! Po cholere to piszesz? Nie chodzi
        tu, żeby porównywać oba powstania, chodzi o to, aby nie umiejszać roli
        Powstania Wielkopolskiego. Cała Polska wraz z marszałkiem Piłsudskim olała
        Poznań i Wielkopolskę. Piszesz, że warszawiecy byli słabo uzbrojeni, a co wiesz
        o uzbrojeniu wielkopolan? Był to zryw powstały na skutek impulsu, jakim był
        przyjazd Paderewskiego. gadanie, że Piłsudski wiedział, iz Wielkopolanie sobie
        poradzą uważam, że idiotyczny, olał Nas i tyle.

Gość portalu: warszawiak napisał(a):
        > Powstania Wielkopolskiego do Powstania Warszawskiego. Różnią sie one od
        siebie
        > tak jak różnią się od siebie I i II wojna światowa.

masz rację, inne były realia I i II wojny światowej. ta druga cechowała się
        okrucieństwem, stąd tyle zabitych. Ale czy to powód, żeby marginalizować
        Powstanie Wielkopolskie?! Zobacz ile miejsca antenowego poświęcon jest obu
        powstaniom, o czasie w serwisach informacyjnych nawet nie wspomnę (na
        marginesie, jest o tym oddzielny wątek na forum, stąd widze, że nie tylko mnie
        to boli).
        • Gość: warszawiak nie wiem dlaczego Powst.Wlkp. jest marginalizowane IP: *.zigzag.pl 28.12.04, 16:34
          i nikt nie ma zamiaru go umniejszać. Ale fakt, że o nim w świadomości zwykłego
          Polaka wiadomo niewiele. Nie wiem do kogo nalezy miec o to pretensje... No bo
          ja wiem, ze wybuchło, zakończyło się zwycięstwem ale nic poza tym. Ani w co
          byli uzbrojeni Powstancy ani kto był ich dowódzcą ani jakie były straty po obu
          stronach.

Fakt, że 60-rocznica wybuchu Powst.Warsz. była urządzona z pompą. i można nie
          lubieć Kaczynskiego, ale naprawde mało kto w tej materii zarzucał mu
          politykierstwo, bo to wstyd że na otwarcie Muzeum i szczere oddanie hołdu
          Powstańcom czekano aż 60 lat. Tyle ze rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego
          była robiona rękami warszawiaków (nawet rodzionych i tych flancowanych). Sam
          byłem w środku tych wydarzeń i - naprawde - eksplozja patriotyzmu zwykłych
          ludzi 1 sieprnia 2004 była szczera i autentyczna. Jak pochód 80-letnich
          staruszków szedł z Bankowego na pl. Powstanców ludzie stojący na chodnikach
          bili im gorąco brawo. To było szczere, autentyczne i niewymuszone. To nie jest
          tak, ze cała ta pompa to tylko telewizja i Kaczynski. Bardzo duzo ludzi brało w
          tym udział jesli nie fizycznie to duchowo.

Nie zmienia to jednak, że Powst.Wlkp. jest słabo "rozreklamowane" w świadomości
          Polaków. Bo czy na warszafską telewizornie i media można liczyć to tego nie
          wiem... To ze gwiazdy niechętnie ruszają się poza swoje opłotki to fakt, ale
          też trzeba umiec ich stamtąd wyciągnąć... No ale to chyba zadanie dla władz
          Poznania i samych Poznaniaków?
        • oszolom.z.radia.maryja Re: POWSTANIE WIELKOPOLSKIE 29.12.04, 15:35
          Powstanie Wielkopolskie z 1918/19 roku nie było jedynym zwycieskim...w 1806
          takze Wielkopolanie wzniecili bunt i przepędzili Prusaków na wieść ze wojska
          napoleońskie podążają do Wielkopolski..tak też się stało i gdy napoleon
          wkroczył na nasze ziemie pełniliśmy rolę gospodarzy tej ziemi...zwycięskie było
          też powstanie Czarnieckiego w czasie potopu szwedzkiego...

poza tym dużo zdrowia dla pana Jana Rzepy jedynego już dziś zyjącego 105-
          cioletniego powstańca!!!
      • Gość: Łukasz Re: wiem do czego pijecie, ale nie porównujcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 19:49
        No i plujesz sie jakby nie wiem co sie stalo. Niby mieskzamy w jednym kraju i
        jestesmy sobie rowni a ty ta warszawe ponad wszystkim chcialbys postawic.
        Zastanow sie co piszesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka