13.02.05, 16:00
Pare dni temu pisalem o dolince,ciagnacej sie od"labedzi"do salonu
fiata.Pisalem z pamieci,wiec sa bledy niestety;)powinno byc tak:rzeczka
ciagnela sie od "labedzi",wzdloz ul.Westerplatte(nie ul.Slonecznej-to przez
knajpke,ktora tam sie znajdowala;)),pzrecinala ul.Zwirki i Wigory,potem
ul.Zamojskich(nie ul.Dzialynskich),obok salonu Fiata,az do Moskawy.Teraz jest
ok:)
Obserwuj wątek
    • duch3 Re: pomylka:P 13.02.05, 22:49
      To Ci sie wybaczy... ;)))
    • duch3 Jeziorna- 15.02.05, 21:09
      Znalazłem to w „Średzkim kwartalniku kulturalnym”. Jest to list czytelnika do
      redakcji.

Najprawdopodobniej był to ciek powiązany hydrograficznie z ciekiem (źródłowym?)
      wypływającym ze wzgórza kolegiackiego i wprzęgniętym niejako w system fosowy
      średniowiecznej Środy. Jego przebieg na planie z 1783 roku oraz seria obniżeń
      terenu w okolicach dzisiejszego przedszkola nr 3 pozwala wysunąć
      przypuszczenie, że ciek ten powiązany był również z oczkiem wodnym, na tzw.
      Budziakach (popularne „łabędzie”). Zbigniew Jóźwiak mówi o przebiegu
      zapomnianej Jeziornej w okolicach dzisiejszej ulicy Witosa, połączonej z
      oczkiem na Budziakach. Trudno jest dzisiaj przesądzić jak naprawdę przebiegał
      ów ciek i co dokładnie nazywane było Jeziorną. Nie bez podstaw wydawałoby się
      twierdzenie, że obydwa cieki to jeden system hydrograficzny. Jak mi się wydaje,
      prawie za pewne przyjąć możemy, że za bramą Gnieźnieńską szlak przekraczał ciek
      wodny brodem lub mostkiem. Ta czy inaczej należy zauważyć, że wszystkie cieki
      wodne tworzyły wokół Środy nader skomplikowany system wodny, który zapewniał
      doskonałe walory obronne, co może nie pozostawało bez wpływu na
      wczesnośredniowieczne osadnictwo na tym terenie.

I znowu wpadlem tylko na chwilke...
    • duch3 Re: pomylka:P 16.02.05, 12:41
      Zatem wyglada na to, ze ta rzeczka nazywala sie Jeziorna. To jest odpowidz na
      Twoje pytanie ktore zadales mi na forum GS.
    • wolframiq Re: pomylka:P 16.02.05, 12:55
      Lepiej pozno niz wcale hehe:)
    • wolframiq Re: pomylka:P 16.02.05, 12:57
      Proponuje ponownie rozruszac watek ciekawych miejsc(rowniez tych o ciekawej
      historii).Dzialaj duchu:)
      • natala77 Re: pomylka:P 27.02.05, 11:52
        popieram przedmówcę. Temat 'miejsca niezwykłe/ nieznane' na gś to przecież był
        początek... można by powiedzieć kamień budulcowy lub fundament dla tego
        forum!!:-) to on był pierwszym z opublikowanych, to on nas rozruszał i jakby
        połączył:-))):P
        tylko nie wiem w jakiej formie by go przywrócić, zostawiamy to Tobie duchu,
        Tobie jako wodzowi:-), Tobie jako masterowi:-)) I Tobie jako specowi:-)))
        warto, więc Cię zachęcamy - wznów go. To Twoja działka:D A na serio, to lecę z
        forum, bo w końcu słońce dla Średzian zaświeciło:) Jeśli duch się nie weźmie,
        to sami cuś zrobimy:P
        pozdrawiammmmmm
        • kormoran7 Re: pomylka:P 27.02.05, 14:58
          I wlasnie kiedy zaczynal sie ten temat na GS los skierowal mnie wlasnie na to
          forum GS i w sumie dzieki temu moglem Was poznac. Poprostu czasem los mi
          sprzyja:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka