Dodaj do ulubionych

KIEROWNICA I OKULARY

17.02.05, 12:58
Do tego wątku zainspirowała mnie dyskusja z Vikki.
A problem jest poważny.
NIE LUBIE ŚLEPCÓW ZA KIEROWNICAMI SAMOCHODÓW.
KIEROWCA MUSI DOBRZE WIDZIEĆ.
Źle widzący kierowca, to potencjalny MORDERCA.

Czy też tak uważacie?

Oczywiście kierowca z wadą wzroku, stosujący odpowiednio dobrane okulary, czy
soczewki kontaktowe JEST OK.
Stosowanie korekty wzroku za kierownicą to konieczność i wyraz rozsądku.

A przy okazji.
Co lepsze do prowadzenia pojazdów?
Soczewki, czy okulary???
Obserwuj wątek
    • marghot Re: KIEROWNICA I OKULARY 17.02.05, 13:07
      zgadzam się z Tobą.
      Wg mnie do prowadzenia samochodu zdecydowanie lepsze są soczewki - dają
      pełniejszy (jak naturalny) kąt widzenia. W okularach patrząc bokiem, oko
      nie "przechodzi" przez soczewkę i tym samym kierowca gorzej widzi.
      Sama stosuję okulary (soczewki zimą mnie drażnią - zbyt sucho).
    • monako77 Re: KIEROWNICA I OKULARY 17.02.05, 13:47
      Najgorsza jest świadomość, że facet jadący naprzeciwko ma np. cukrzycę i widzi
      tylko w 50 %!!! Bo uwierzcie - są tacy, którzy prawie nic nie widzą a wsiadają
      za kółko! Jeżdżą "a może się uda..." KOSZMAR! Osobiście mam soczewki, w
      okularach czuję się jakbym miała rower na nosie. Mam niewielką wadę, ale za nic
      w świecie nie wyjdę z domu bez patrzałek , a tym bardziej nie wsiądę za kółko>
      Pzdr.
      • Gość: george Rewolucja w diagnostyce medycznej IP: *.icpnet.pl 17.02.05, 22:04
        Załóżmy, że jedziesz 60 na godzinę i ten chory na cukrzycę też jedzie z tą
        prędkością. Gdy go mijasz, trwa to ułamek sekundy, Ty w tym czasie potrafisz
        zdiagnozować, na co on jest chory.
        • monako77 Re: Rewolucja w diagnostyce medycznej 18.02.05, 07:55
          Nie chodzi o rozpoznanie. Chodzi o sam fakt! Przepraszam, ale użyję
          drastycznego porównania: niedowidzący to tak samo jak pijany! To nic , że jemu
          się nic nie stanie. Jest bardzo niebezpieczny dla innych kierujących, a jeśli
          przez jego lekkomyślność (niedowidzi z powodu choroby, ale nie zadbał o to, by
          jednak założyć okulary) coś się stanie? Ludzie- to nie jest ot taki sobie
          problem. Wiem, że ludzie tak właśnie robią.
          • Gość: seba Re: Rewolucja w diagnostyce medycznej IP: *.icpnet.pl 21.02.05, 11:37
            eee tam zaraz jak pijany !!! pijany nie jest az tak niebezpieczny. kumpel wraca
            ode mnie przez pol miasta zwykle po dwoch mocnych juz kilka lat i nikomu
            krzywdy nie zrobil. ma lepsze ruchy i bardziej skoordynowane, bo na trzezwo
            jest za bardzo nerwowy i porywczy ;-))

seba
    • Gość: vikka ciesze się,ze byłam inspiracją;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 13:52
      ale jak już wspomniałam,slepa nie jestem,mam pewną wade,która nie przeszkadza mi
      w prowadzeniu autka,a problem dotyczył głównie papierów-nie chce chodzic co x
      lat na badania kontrolne,nie chce miec przymusu prowadzenia w okularach:)

zreszta nie tylko ja tak mam:)po co robic sobie niepotrzebne problemy

jedna z moich znajomych ma obowiazek jezdzic w okularach.....i co?jezdzi bez
      oczywiscie,ale zawsze leza na półce(na wypadek kontroli)...i w takim razie
      powstaje pytanie po co ten obowiazek,jezeli bez okularów świetnie sobie radzi:)
      • Gość: Włodek z Grunwaldu w Niemczech w prawo jazde masz wpisywane, że ... IP: 213.238.96.* 17.02.05, 14:12
        masz wadę i tylko z okularami możesz jeździć. Nie wiem co robią w przypadku
        soczewek, ale mają prawo zatrzymać kierowcę jadącego bez okularów!
        • Gość: vikka Re: w Niemczech w prawo jazde masz wpisywane, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 14:42
          no u nas tez tak jest=kumpela ma wpisane,ze zalecono noszenie
          szkieł?soczewek?okularów?....nie pamietam dokładnie jak to ujeli:)
        • Gość: george Re: w Niemczech w prawo jazde masz wpisywane, że IP: *.icpnet.pl 17.02.05, 22:06
          Gość portalu: Włodek z Grunwaldu napisał(a):

[...] > mają prawo zatrzymać kierowcę jadącego bez okularów!

A skąd wiedzą, że kierowca powinien mieć okulary? W nowych prawach jazdy nie
          jest to wpisane.
      • pan.nikt Re: ciesze się,ze byłam inspiracją;) 17.02.05, 14:35
        Droga Vikki.
        Olac papiery. Tym bardziej, że wzrok się zmienia.
        WAŻNY JEST ROZSĄDEK I DOBRE WIDZENIE.
        (resztę napisałem Ci w wątku o soczewkach)
        • Gość: vikka Re: ciesze się,ze byłam inspiracją;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 14:43
          ale po co mam sobie utrudniać życie:)
          • pan.nikt Re: ciesze się,ze byłam inspiracją;) 17.02.05, 14:49
            Nie rozumiesz??
            Papiery-OK Twoja wola, Twoja sprawa. rzeczywiście lepiej mieć czyste. Tym
            bardzie, że jak masz wpisane szkła, to masz terminy odnawiania Prawa jazdy, jak
            nie masz dostajesz (dostwałeś) bezterminowo/
            Co dotego nie mam wątpliwości.

NATOMIAST ŻYCIE TO CO INNEGO.
            Noszenie okularów (soczewek) ułatwia życie. Ułatwia, bo pozwala je wyraźnie
            widzieć.

Czy Ty to pojmiesz bez kija, albo stłuczki??
            • Gość: vikka Re: ciesze się,ze byłam inspiracją;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 15:19
              mi utrudnia,dlatego nie zamierzam nosic:)
              a i stłuczki/wypadku nigdy nie miałam:))))
              • pan.nikt Re: ciesze się,ze byłam inspiracją;) 17.02.05, 15:22
                I "masz babo placek", albo "jak sie baba uprze"
                No kurcze "bez kija nie podchodź"
                • Gość: vikka Re: ciesze się,ze byłam inspiracją;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 22:14
                  nie będę robic tego,czego nie chcę....ten typ tak ma;)
                  • pan.nikt Re: ciesze się,ze byłam inspiracją;) 17.02.05, 23:05
                    Wyrazy współczucia dla "chłopa". Taką upartą "babę" trafić, to pech.
                    Ciekawe, czy Twoje zalety równoważą tą wadę?
                    • Gość: vikka Re: ciesze się,ze byłam inspiracją;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 23:17
                      oczywiście,ze tak:))bilans jest zdecydowanie dodatni;)
                      • alfalfa Re: jak należy sie domyslać 18.02.05, 14:09
                        jedną z zalet jest skromność.
                        ;))
      • Gość: HTF is VK? NTG - znasz chyba ten skrót IP: *.icpnet.pl 22.02.05, 08:33
        > ale jak już wspomniałam,slepa nie jestem,mam pewną wade,która nie przeszkadza

Ale twoja wada nam przeszkadza. Idź sobie na odpowiednie forum związane z tematem.
        • pan.nikt Re: NTG - znasz chyba ten skrót 22.02.05, 13:01
          Uważasz, że "ślepi" kierowcy, nie śa w Poznaniu problemem??
          A może za mało na ten temat wiesz??
        • Gość: vikka mam w głebokim poważaniu co tobie przeszkadza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 15:32
    • Gość: klapa Re: KIEROWNICA I OKULARY IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.05, 16:20
      pan.nikt napisał:

> NIE LUBIE ŚLEPCÓW ZA KIEROWNICAMI SAMOCHODÓW.
      > KIEROWCA MUSI DOBRZE WIDZIEĆ.

Cos mie się zdaje, drogi panie.nikt, ża masz skłonności do uniformizmu- ludzie
      powinni wyglądać, zachowywac sie i mysleć tak, jak Ty to sobie wyobrażasz. Na
      poczatek okulary, potem przyjdzie kolej na eliminowanie innych brzydkich cech
      bliźnich. W historii Europy było juz paru takich facetów, co lubili ład i
      porządek, lubili gdy wszyscy myśleli i wyglądali podobnie, np. nosili czerwone
      krawaty czy koszule w jednolitym odcieniu.
      Czy każde pokolenie musi zaczynać od popełniania tych samych będów- przeraża
      mnie, gdy tacy młodzi ludzie jak Ty nie zostawiają miejsca na odmienność.
      Pomyśl, że możesz napotkać na podobnie Ci myślącego tylko mającego przewagę nad
      Tobą (władza, siła czy coś w tym stylu ) i co wtedy? Będziesz może musiał nosić
      okulary, bo Wódz źle widzi i oczekuje, że wszyscy powinni także nosić okulary!
      Jak Ci się podoba taka wizja???
      • pan.nikt Re: KIEROWNICA I OKULARY 17.02.05, 23:07
        Źle się Tobie zdaje. To nie uniformizm, to względy bezpieczeństwa ruchu.
        Tak jak czerwone, to stój, jak jeździmy prwą stroną, jak jeździmy trzeźwi, tak
        samou MUSIMY PROWADZĄC WIDZIEĆ.
    • Gość: Fruzia Re: KIEROWNICA I OKULARY IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.05, 16:36
      Sorry pan.nikt-zle zrozumialam(mowie o poprzednim watku:))
      zrozumialam ze NIE MOZNA jezdzic w szklach
      a tak na marginesie-podobno zawsze trzeba miec z soba okulary-nawet jeskli jest
      sie w szklach-zeby okazac WLADZY gdzie Cie zlapie:)
      ja uwilebiam soczewki
      choc przyznac ze na domowe wieczoru lubie chodzi w okularach
      a ze szklami lepiej mi sie
      -prowadzi
      -plywa
      -biega
      -jezdzi na nartach
      -i tanczy na dyskotece

a ludzi z wada wzroku powinni sie przebadac
      juz nie tylko w sprawie ze ZABIJA kogos(bo jednak -0,5dioptrii to nie
      trgaedia),ale dla swego dobra,gdyz nieleczona wada wzroku meczy,sprawia ze sa
      bole glowy i przyspiesza pogarszanie sie wzroku

Pozdrawiam!!
      i szerokiej drogi wszystkim kierowcom!!
      Pozdrawiam
      GosiaSamosia
    • Gość: Sineira Re: KIEROWNICA I OKULARY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 17:34
      To nie jest takie proste. Każdy człowiek jest inny, drogi Panie! Ja na przykład
      zawsze widziałam tak samo, a okulary "przywalono" mi dopiero przy okazji prawa
      jazdy. Niedużo, tylko -0,5. Efekt był taki, że musiałam się od nowa uczyć
      jeździć na placu, bo - przyzwyczajona do życia bez okularów - w szkłach nie
      byłam w stanie prawidłowo określić odległości. Fajnie, nie? Prawko mam
      bezterminowe, ale z obowiązkiem jedżdżenia w "szkłach". Tylko że w okularach
      stanowię większe zagrożenie niż bez nich, bo na co dzień ich po prostu nie
      używam - nie są mi do niczego potrzebne. Czasem tylko zakładam do kina - kiedy
      trafi mi się miejsce z tyłu - i przypłacam to bólem głowy.
      Podejżewam, że z Vikki jest tak samo, więc całkowicie podzielam Jej zdanie.
      • pan.nikt Re: KIEROWNICA I OKULARY 17.02.05, 23:11
        No dobra 0,5 to dałaś sobie wmówić (pewnie przez głupotę).
        Okulary 0,5, to takie nic.
        Mówmy o poważnieszych wadach.

Ps wyjaśniam. Tak, taka wadę powinno się korygować (tak mówią okuliści) i w
        normalnym badaniu nalezy się przyznać. Ale przyznawanie się w badaniu na prawo
        jazdy, to młodzieńcza naiwnosć
        • Gość: Sineira Re: KIEROWNICA I OKULARY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 11:42
          Nie przyznawałam się z naiwności. Po prostu nie widziałam literek:))) (Swoją
          drogą literki na znakach drogowych są zdecydowanie większe). A co do korekcji,
          zdania okulistów są podzielone. Jeżeli wada się pogłebia, naleszy nosić
          okulary. Jeżeli nie - nie należy męczyć oka.
    • Gość: george Re: KIEROWNICA I OKULARY IP: *.icpnet.pl 17.02.05, 22:02
      pan.nikt napisał:

> NIE LUBIE ŚLEPCÓW ZA KIEROWNICAMI SAMOCHODÓW.
      > KIEROWCA MUSI DOBRZE WIDZIEĆ.

Po czym rozpoznajesz źle widzącego kierowcę?
      • pan.nikt Re: KIEROWNICA I OKULARY 17.02.05, 23:17
        To jest problem ODPOWIEDZIALNOSCI KIEROWCY.

A inni kierowcy, niestety najcześciej poznaja po skutkach.
        Na szczęście najczęściej drobne stłuczki parkingowe.
        • Gość: kasik Re: KIEROWNICA I OKULARY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 13:38
          Do Vikki!
          Ciekawi mnie jaką masz wadę wzroku, ile dioptrii?
          Ja mam - 1 , ale choć okularów nie noszę na stałe, bez nich nie siadam za
          kierownicą, choć mam prawo jazdy ponad 20lat.
          pozdr.
        • Gość: violala Re: KIEROWNICA I OKULARY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 21:52
          GDYBY TYLKO KOBIETY BYŁY KIEROVCAMI BYŁOBY O 9 RAZY MNIEJ VYPADKÓV ŚMIERTELNYCH
          I ZMALAŁABY O 50% LICZBA VYPADKÓV SPOVODOVANYCH PRZEZ PIJANYCH KIEROVCÓV JEDYNE
          CO BY SIĘ ZVIĘKSZYŁO TO STŁUCZKI;)
    • Gość: HTF is VK Re: KIEROWNICA I OKULARY IP: *.icpnet.pl 22.02.05, 08:32
      > Do tego wątku zainspirowała mnie dyskusja z Vikki.

Wcześniej trollowała na pl.regionalne.poznan, obracając tamtą grupę w forum o
      prywatnych bzdurach (rozmowy niezwiązane z Poznaniem)

Teraz tutaj trolluje - czy to samo zrobi z tym forum? Mam nadzieję, że nie.
      Proszę nie karmić trolla. Temat okularów i kierowców nie jest związany z
      Poznaniem. Viki może sobie iść na inną grupę, np. alt.pl.dupa.
      • Gość: vikka Re: KIEROWNICA I OKULARY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 15:36
        Gość portalu: HTF is VK napisał(a):

> Wcześniej trollowała na pl.regionalne.poznan, obracając tamtą grupę w forum o
        > prywatnych bzdurach (rozmowy niezwiązane z Poznaniem)
        ### to chyba zle cos przeczytales,ale to twoj problem i nic mi do tego

> Teraz tutaj trolluje - czy to samo zrobi z tym forum? Mam nadzieję, że nie.
        ###zrobie co bede chciala

>Viki może sobie iść na inną grupę, np. alt.pl.dupa.
        ###rozumiem,ze to twoja ulubiona grupa i dlatego polecasz????dziekuje,nie skorzystam
      • Gość: dr huckenbush Re: KIEROWNICA I OKULARY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 16:39
        Gość portalu: HTF is VK napisał(a):

> Teraz tutaj trolluje - czy to samo zrobi z tym forum?

Forum jest od tego, zeby sie wypowiadac. Jak cos nie pasuje - nie czytaj.

> Temat okularów i kierowców nie jest związany z
        > Poznaniem.

A czy Twoim zdaniem tylko tematy zwiazane z Poznaniem powinny sie tu pojawiac?
        Forum to takze pewnego rodzaju spolecznosc. Jak ktos duzo pisuje, to tematy
        zwiazane z ta osoba IMO sa zupelnie pasujace do forum Poznan. Poza tym dyskusja
        byla o wzroku i prowadzeniu samochodem - w Poznaniu wlasnie.

> Viki może sobie iść na inną grupę, np. alt.pl.dupa.

Moze Tobie odpowiada poziom apd, ale Vicce i mi na pewno nie.
    • Gość: nowyy Re: KIEROWNICA I OKULARY IP: *.man.bydgoszcz.pl 23.02.05, 08:42
      Pewno że lepsze sa soczewki, nie parują, większe pole widzenia, podąrzają za
      wzrokiem.

Oficjalnie przy wielkiej wadzie nie ma ktoś większych szans na prawko, ale
      wiadomo że tego się nie respektuje.
      Prędzej czy później taki kierwoca trafi na "swoje drzewko" i sprawa się
      wyjasni :)
      Dla tych co chcą sobie podreperwoać wzrok, polecam
      witrynę www.wzrok.net

czy tableki które mozna dostać, a poprawiają widzenie o zmierzchu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka