Dodaj do ulubionych

Błąd rachunkowy?!

26.02.05, 21:53
Zaczynam się niepokoić o finanse naszej gminy - a to jakiś błąd rachunkowy na
półtora miliona, jakieś deficyty (nikt nie wie ile tego jest), likwidacja
szkoły, 12 tysięcy premii dla burmistrza (którą ma niby zwrócić), przerwana
sesja... O co tu chodzi? Na szczęście jest jeszcze trochę ziemi do sprzedania
i płynność chyba uda się uratować. No właśnie - a co to za plotki krążą o
ziemi w Obłaczkowie? Czyżby znowu jakieś potworne pomówienia i insynauacje...
Obserwuj wątek
    • pan.nikt Re: Błąd rachunkowy?! 26.02.05, 22:03
      a jakież to plotki krążą??
      • nowak11 Re: Błąd rachunkowy?! 26.02.05, 22:06
        Ano takie, że na skutek różnego rodzaju przekształceń własnościowych tudzież
        zmian w planie zagospodarowania itp. historii, parę osób całkiem nieźle się
        urządziło.
        • pan.nikt Re: Błąd rachunkowy?! 26.02.05, 22:38
          Chodzi o te 19 ha??
          Czy inne też?
          Chyba nie jest wiedzą tajemną odpowiedź na pytanie, kto sprzedał te grunty?
          Nie mam dostępu do wiadomości tajnych, ale to chyba możesz napisać?
          • pan.nikt Ej "jedenastko" już południe, czas wstawać!!! 27.02.05, 12:11
            I może dowiemy się, o jakie grunty chodzi i kto nimi obrócił?
            • nowak11 Re: Ej "jedenastko" już południe, czas wstawać!!! 27.02.05, 15:56
              Dobrze, dobrze - już wstałem! Widzę, że bardzo interesują Cię te grunty; mnie
              też, ale ja naprawdę nie wiem nic więcej. Do dzisiaj traktowałem te "wieści"
              raczej jako plotkę, ale po Twoich dociekaniach i wyganianiu mnie z łóżka
              zaczynam się zastanawiać. Żeby było jasne - mamy gospodarkę rynkową i każdy
              może sprzedać/kupić co chce (oprócz broni, kobiet i paru takich). Jednak w
              plotce jest taki oto zawarty mechanizm: ktoś od kilku lat skupował ziemię od
              rolników w Obłaczkowie i okolicach, bo wiedział, że już wkrótce będą to grunty
              pod AG, i będzie można na tym sporo zarobić. To tyle. Jeżeli wiesz coś więcej
              drogi Nikcie to opowiedz. Albo wskaż na absurdalność tej ploteczki a mnie
              nazwij małym złośliwcem, który wszedzie węszy spisek.
              • pan.nikt Re: Ej "jedenastko" już południe, czas wstawać!!! 27.02.05, 16:07
                Nie mam żadnych informacji. Też słyszałem plotki. Bardzo różne i uważam, że
                powinny one zostać kompetentnie wyjaśnione.
                Myslałem, że Ty masz jakąś własnie kompetentną wiedzę.

Generalnie cieszy mnie każdy nowy inwestor, każde nowe miejsce pracy.
                I pal licho, kto na tym zarobi.

Jednak takie plotki powinny być wyjaśniane.
                Powinno być wyjaśnione, jaka wiedza (skad i dzięki jakim układom czerpana)
                pozwala zarabiac duże pieniądze.

W sumie, nieważne kto zarobił.
                Ważna jest nasza wiedza o tych mechanizmach.
                Szczególnie w okresach wyborczych.

KTOŚ KIEDYŚ NA FORUM (tym, albo WW) dyskutował o roli informacji (chodziło o SB
                TW i teczki).
                Tu ma przykład takiej roli.
                TU MA PRZYKŁAD, JAK DZIĘKI INFORMACJI ZARABIA SIĘ PIENIĄDZE.
              • pan.nikt Re: Ej "jedenastko" już południe, czas wstawać!!! 27.02.05, 16:08
                A swoją drogą "11" wczesnie wstałeś. Już około 16?
                • nowak11 Re: Ej "jedenastko" już południe, czas wstawać!!! 27.02.05, 17:20
                  He he... Wstałem znacznie wcześniej, ale miałem problem z komputerem - jakieś
                  robale, trojany itp. Mi też się marzy przejrzystość w polityce, gospodarce -
                  chociażby tej lokalnej. Nie wiem, może niektórzy z nas (ja też) przesadzają z
                  tą podejrzliwością. No ale to się nie bierze ot tak - znikąd, zawsze gdzieś tam
                  coś w tym... Zresztą w moim poście sprawa Obłaczkowa była marginalną;
                  ważniejsze dla mnie jest owo zamieszanie wokół budżetu. Nie wiem - czy tzw.
                  opozycja szuka dziury w całym, czy obecne władze są rzeczywiście
                  niekompetentne? Niestety, nikt (nomen omen!) nie próbuje tego spokojnie
                  publicznie wyjaśnić. Jest w ratuszu jakaś kontrola; i co? Cisza. Czy chcą coś
                  ukryć? A może wszystko jest o.k? Czytam czasem nasze WW, ale tam na drugiej
                  stronie stoi coś o cukrzycy albo hoemeopatii zamiast o najważniejszych
                  wydarzeniach w mieście (pewnie przesadzam). Dobrze, że mogę sobie czasem
                  zajrzeć na forum (dopóki znowu ktoś mi czegoś nie przyśle).
                  • euglena_pl Re: Ej "jedenastko" już południe, czas wstawać!!! 27.02.05, 18:07
                    Co do WW masz rację, że praktycznie o tym, o czym powinni informować, nie
                    informują. Jakby nie było są to informacje niekorzystne dla władzy, dlatego
                    tego nie robią. Bo jak tu swoim dołożyć? To jest tak samo, jak z moralnością.
                    Odnośnie ziemi- kto skupuje, kto sprzedaje powinna być jawna informacja.
                    Nazywa się to spekulacją, a jeżeli ktoś ma wcześniej informację, wiedzę pod co
                    ma być przeznaczona ta ziemia i dlatego prowadzi jej skup to rodzi się pytania:

Kto takiej informacji udzielił?
                    Czy wszyscy mieli równy dostęp do informacji?
                    Czy są wśród nich osoby publiczne?
    • euglena_pl Re: Błąd rachunkowy?! 26.02.05, 23:13
      W ostatnim czasie jakoś dużo się zdarza tych błędów, tak jakby rządzili nami
      nowicjusze. Nie tak dawno, dowiedzieliśmy się o ogromnym ponad 5 milionowym
      zadłużeniu, teraz jakaś księgowa myli się 1,5 miliona, następnie 150 tysięcy
      musimy zwracać, bo nie umieją wykorzystać na ochronę środowiska itp.
      Tak właśnie Szanowni Mieszkańcy wygląda drugie „Tarnowo Podgórne”. Tak właśnie
      Szanowni Mieszkańcy „zmniejszyło” się u nas bezrobocie chyba z 20 na 23. Tak
      właśnie Szanowni Mieszkańcy, dzięki artykułom sponsorowanym mamy „lepiej”,
      tylko nie wiadomo na jakiej planecie miały się spełnić te obiecanki .
      • rochkowalski11 Re: Błąd rachunkowy?! 27.02.05, 11:30
        Kurcze, to jacy tam pracują fachowcy? Błąd rachunkowy na 1,5 miliona, to aż
        strach pomyśleć. Afery Orlenu i PZU też się wzięły od „błędów rachunkowych”

Premie 12 tysięczne to jest dopiero idylla . A ci z Tonsilu dostawali po 600
        zł i to w ratach oraz się cieszyli, jak w końcu im to wypłacili.
      • wercyngetoryks_wp Re: Błąd rachunkowy?! 27.02.05, 19:51
        Właśnie
        Do kogo należy ziemia, którą zamierza się sprzedać?
        Jakie inwestycje i przez kogo czynione mają tam powstać?
        Ile tej ziemi ma być sprzedana?
        • nowak11 Re: Do Wercyn... 28.02.05, 21:38
          Trochę na ten temat było napisane w ostatnich WW; wiesz, nikt do końca nie wie,
          czy w ogóle jest jakiś problem z tymi gruntami. Może sytuacja w Obłaczkowie
          jest zupełnie czysta, chociaż... Przydałoby się, aby redaktory z WW do sprawy
          wróciły, ale oni raczej rzadko to robią. Podobnie jak z Kołaczkowem. Pamiętasz
          ten wstrząsający artykuł z lata ubiegłego roku o Turnusowym Ośrodku
          Socjoterapeutycznym; miały tam się dziać ponoć straszne rzeczy (np.seks
          wychowawców z wychowankami!) - jak donosili dziennikarze WW. Między innymi na
          skutek tej publikacji kilkoro wychowawców straciło pracę i dobre imię... A
          dzisiaj (po zmianie nazwy, kierownictwa i personelu) w Kołaczkowie ponoć nadal
          coś się dzieje (m.in. jedna z pań psycholożek grozi, iż poda do sądu
          wychowanka za to, że ten źle się o niej wyrażał). Słyszałem też o zamykaniu
          wychowawców (przez młodzież) w pokojach na klucz. Nie wiem ile w tym prawdy,
          nie mam narzędzi, aby to sprawdzić; WW mają, ale czy im się zechce?
          • jackowrzesnianin Re: Do Wercyn... 01.03.05, 01:42
            nowak11 napisał:

> Trochę na ten temat było napisane w ostatnich WW; wiesz, nikt do końca nie
            wie,
            >
            > czy w ogóle jest jakiś problem z tymi gruntami. Może sytuacja w Obłaczkowie
            > jest zupełnie czysta, chociaż...

BYC MOŻE. ALE WŁAŚNIE MILCZENIE RODZI PLOTKI. CZASAMI ZUPEŁNIE BZDURNE.
            Dlatego nawołuję do kompetentnego wyjaśnienia sprawy
            • wercyngetoryks_wp Re: Do przedm.. 01.03.05, 07:08
              Przecież nie tak dawno się chwalili, że przystępują do akcji PRZEJRZYSTY POWIAT.

No to niech pokażą tą swoją przejrzystość we wszystkich dziedzinach.
              • wercyngetoryks_wp Re: Do przedm.. 01.03.05, 17:48
                I u nas , jak się chce komuś dokopać, to najlepiej napuścić "nasze ukochane
                medium". I nikogo już wtedy nie obchodzi czy słusznie, czy nie. Jak jest zamiar
                osiągnięcia pewnego celu, to nawet po trupach.
                • jackowrzesnianin Do wercyngetoryks_wp 01.03.05, 18:23
                  Przepraszam!!
                  To było do mnie???

I przede wszystkim na jaki temat.
                  Naprawdę nie rozumiem.
                  • wercyngetoryks_wp Re: przepraszam, ale to nie do Was 01.03.05, 19:18
                    Oczywiście, że nie było to do ciebie (moje małe zaniedbanie). Mała pomułka.
                    Jeżeli chodzi o temat, to wynika z obserwacji lokalnej sceny i mediów.
                    • jackowrzesnianin Re: przepraszam, ale to nie do Was 01.03.05, 20:14
                      PRZEPRASZAM, A TEN TYTUŁ TO JEST DO MNIE??

WAS??
                      Jak mówił Gustlik "kapusta kwas"

Ja jestem sam. Więc, nie Was, a Ciebie.
                      Prawda Towarzyszu (ale nie mój, bom całe życie bezpartyjny)

A soją drogą mógłbyś wyjaśnić jaśniej, o co Ci chodzi??
                      Zwyczajnie nie kumam!!!!
                      • wercyngetoryks_wp Re: 102 01.03.05, 20:27

Już nie.
                        Dzięki za pouczenia. Przydadzą się szczególnie od "Towarzysza", który jest
                        całe życie bezpartyjny. Przytoczenie Gustlika było mocnym akcentem. Po nim nie
                        ma co już przytaczać.
                      • kalamarnica1 Re: wercynryksie wp 01.03.05, 21:51

Barbarzyńco - nie lubisz kultowego serialu Polski Ludowej?
                        No żeby Cztery Pancerne i Pies nie miały twojego uznania?
                        Widzisz, Jacuś świetnie pamięta wszystkie recytowane w nim dialogi.

> A soją drogą mógłbyś wyjaśnić jaśniej, o co Ci chodzi??

A jak nie wie o co chodzi, to olbrzymi Gustlik z Koniakowa by mu tak
                        odpowiedział:
                        LUFO W KRZOKACH!!!!!!!!!!
            • nowak11 Re: Pleban dołożył swoje 02.03.05, 20:31
              jackowrzesnianin napisał:

> BYC MOŻE. ALE WŁAŚNIE MILCZENIE RODZI PLOTKI. CZASAMI ZUPEŁNIE BZDURNE.
              > Dlatego nawołuję do kompetentnego wyjaśnienia sprawy

Jacku - pisałeś to myśląc o plotkach związanych z ziemią w Obłaczkowie i
              Białężycach; po wypowiedzi niejakiego Plebana (na forum info) znowu coś Cię
              zaniepokoiło. Jak widzisz nie wszystkie rzeczy są takimi, jakimi wydają się
              być. Chyba będziesz musiał zweryfikować swoje nastawienie do niektótych spraw i
              osób. Ja mam podobny do Twojego dylemat: komu wierzyć? Z natury jestem
              człowiekiem naiwnym i wierzę w ludzi; niestety kilkakrotnie się srodze
              zawiodłem. Pozdrawiam.

• jackowrzesnianin Re: Pleban dołożył swoje??? 02.03.05, 20:46
                Trochę się "11-tko" mylisz.

1. Byłem i jestem krytyczny do słowa pisanego (pamiętam dowcip o płocie).
                Waldka chwalę wtedy, kiedy mam z nim zbieżne poglady, kiedy ma inne albo
                milczę, albo mówię, że uważam inaczej. (możesz sprawdzic na forach).

2. Sprawdź pod artykułem o P. Łosińskiej. Moje wątpliwości były przed Plebanem.
                www.wrzesnia.info.pl/html/artyk/load.php?nrartyk=3261

3. Warto też pomysleć o artykule w sprawie kotłowni, ale to Miłosław.
                www.wrzesnia.info.pl/html/artyk/load.php?nrartyk=3257

POZDRAWIAM
                • ilonalos Re: Pleban dołożył swoje??? 02.03.05, 21:03
                  www.wrzesnia.info.pl/html/forumart/rozwin.php?nrf=2&watek=3261&odpowiedz=547
                  Z poważaniem Ilona Łosińska
                  • edwardbonawentura Re: Pleban dołożył swoje??? 02.03.05, 21:50
                    Te wszystkie wynurzenia w tym artykule są zupełnie niezrozumiałe i przede
                    wszystkim napisane bardzo chaotycznym i zagmatwanym językiem . Właściwie co
                    miało być merytorycznym celem tego artykułu? Rozumiem, że jest konkurencyjna
                    firma i w dzisiejszym niestety podłym świecie stosowane są często metody
                    poniżej pewnego poziomu. Tylko dlaczego włącza się w to lokalna prasa? Co tu
                    jest grane?
                • nowak11 Re: Pleban dołożył swoje??? 02.03.05, 21:04
                  Piszesz prawdę, wierzę Ci. Faktycznie pierwszy miałeś wątpliwości co do tekstu
                  o pani Ł. Nie jest moim zamiarem skłócenie Cię z kolegami; chciałem raczej
                  obudzić w Tobie czujność! he he... Nie znam sprawy kotłowni, ostatnio nie
                  interesowałem się w ogóle naszą lokalną polityczką. Chyba po prostu zaufałem
                  tej naszej nowej władzy. Teraz na tym zaufaniu zaczynają rysować się pewne
                  rysy. Ja podobnie jak Ty (oraz niejaki Pan Nikt) oczekuję kompetentnego (jak
                  obaj się wyrażacie!) wyjaśnienia (chciałbym, aby było to dementi) plotek wokół
                  sprzedaży ziemi, kamienicy w Rynku, firm budowlanych i paru innych, o których
                  coraz głośniej mówi się "na mieście". Zaczyna mnie to powoli interesować. Dodam
                  tylko, że w ogóle nie interesują mnie plotki, które dotykają spraw osobistych
                  (pamiętam jak Twój kolega wyciągał na wierzch - i to w gazecie - rodzinne
                  problemy znanych lokalnych decydentów. (tak, to było złośliwe z mojej strony).
                  • jackowrzesnianin Zakładam wątek 02.03.05, 22:05
                    Proponuję ciągnąc go do wyborów.
                    CO WŁADZE LOKALNE POWINNY WYJAŚNIĆ, BY LICZYĆ NA REELEKCJĘ.

Proponuje wpisywać tam sprawy wymagające wyjaśnień.
                    Zarówno, wyjaśnień włądzy, jak i WW. Bo jak znam zycie, możemy usłyszeć od
                    włądz, że gazeta WW kłamie (przekłamuje, pokazuje w krzywym zwierciadle, pomija
                    istotne szczegóły, itp)

Zaczynam oczywiście od stacji paliw na Szkolnej.
                    Jest plotka, że ktoś na niej dobrze zarobił.
                    Czy to prawda??
                    • euglena_pl Re: Zakładam wątek 02.03.05, 22:11
                      Bo jak znam zycie, możemy usłyszeć od
                      włądz, że gazeta WW kłamie (przekłamuje, pokazuje w krzywym zwierciadle, pomija
                      istotne szczegóły, itp)

Czytam WW i jakoś trudno jest się tam doczytać, że władza mówi, że WW kłamią.
                      Raczej zawsze jest pisane pro obecnej władzy. Jedyny zgrzyt, jaki powstał był
                      na temat wystąpienia komendanta policji. I to wszystko. Tak więc bez przesady z
                      taką oceną.
                      • jackowrzesnianin Re: Zakładam wątek 02.03.05, 22:20
                        I tu się mylisz.
                        Kilkakrotnie przeczytałem w wypowiedziach Pana Burmistrza (chocby temat kortów,
                        wizyty Pani poseł Radziszewskiej), że WW źle opisały, pominęły itd.
                        • euglena_pl Re: Zakładam wątek 02.03.05, 22:29

Jeden drobniutki wątek delikatnej krytyki, żeby za mocno nie zaszkodzić.
                          Pozostanę przy swojej ocenie.
                          Jak sobie przypomnę, jak zajadle krytykowano poprzedników obecnej władzy za
                          błachostki lub życie prywatne, to obecnycni mogą się czuć, jakby wypoczywali w
                          ekskluzywnym kurorcie.
                          • jackowrzesnianin Re: Zakładam wątek 02.03.05, 22:36
                            Źle mnie zrozumiałaś.
                            Tak WW wyraźnie oszczędza tą władzę.
                            Nikt, tego nie neguje (może z wyjatkiem Waldka).
                            W końcu WW wykreowało ten układ

Natomiast ja napisałem, że jeżeli WW coś napisze i ktoś sie do czegoś w związku
                            z tym "doczepi", to władza zwala winę na WW.
                            W końcu WW nie podlega reelekcji.
                    • bidemaeier Re: Zakładam wątek 02.03.05, 22:21
                      > Proponuję ciągnąc go do wyborów.
                      > CO WŁADZE LOKALNE POWINNY WYJAŚNIĆ, BY LICZYĆ NA REELEKCJĘ.

Czyli jak wyjaśnią po swojemu to dajemy im absolutorium?
                      Reelekcja - marzenie władzy. Do wyborów blisko.
                      • jackowrzesnianin Re: Zakładam wątek 02.03.05, 22:26
                        Jeżeli wyjaśnią wiarygodnie i zgodnie z prawdą.

Oczywiście, jest to tylko jeden z elementów rozliczenia kadencji.
                        Inny to osiagniecia w realizacji zapowiedzi przedwyborczych.
                        Głównie inwestycje dajace miejsca pracy.
                        Szkolnictwo, w tym wyższe, dbałość o powierzony majątek itd
                        Chopdzi o to, zebyśmy idąc do urn, wiedzieli "na czym stoimy" i nie musieli
                        konsumować nedznej "kiełbasy wyborczej"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka