Gość: ciekawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 20:25 co oznacza skrót WC? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
z3r0 Nie należy zapominać o tym, że... 18.03.05, 20:53 ...w niektórych kręgach zbitka WC traktowana jest jako skrót od "wartości chrześcijańskich". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks co oznacza WC IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.05, 22:29 Winston Churchil twierdził że to na jego cześc sa umieszczane w wielu miejscach jegi inicjały. Na poważnie: mam prywatna teorię: wg. słownika closet to szafa ścienna, nie sądzę, by w szafie, nawet z woda Anglicy załatwiali te sprawy. Sądzę, że raczej closed, czyli zamkniety za pomoca wody. Istota wynalazku był syfon, czyli rura odpływowa w kształcjie dużej litery N, w której zawsze pozostaje warstwa wody, zamykająca drogę przykro pachnącym gazom z rur kanalizacyjnych. Ten pozornie prosty wanalazek umozliwił instalowanie ustępów w mieszkaniach bez obawy o ich zasmrodzenie. Temat jest wogóle pasjonujący, nic prawie nie wiem jak rozwiązywano ten podstawowy problem na przestrzeni wieków. Co pełniło rolę dzisiejszego papieru towaletowego? Jak dziś rozwiązywany jest w innych kulturach? Dlaczego np. w Rosji, Bułgarii i Grecji (tylko tyle znam z autopsji) zuzyty papier wrzuca się do kosza obok miski a nie do miski klozetowej? Może pociagniemy ten wątek- ale tylko powazne posty Odpowiedz Link Zgłoś
z3r0 Re: co oznacza WC 19.03.05, 08:53 Gość portalu: kiks napisał(a): > Na poważnie: mam prywatna teorię: wg. słownika closet to szafa ścienna, nie > sądzę, by w szafie, nawet z woda Anglicy załatwiali te sprawy. Sądzę, że raczej > > closed, czyli zamkniety za pomoca wody. Obstaję przy "closet": www.hyperdictionary.com/search.aspx?define=water+closet www.hyperdictionary.com/search.aspx?define=water+closed Pozdro! --- www.krist0f.net Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Re: co oznacza WC IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.05, 21:28 z3r0 napisał: > > > > Obstaję przy "closet": No cóż, ja też posprawdzałem w słownikach i wszystkie podaja zgodnie to samo. Ale czy nie jest to tak, że jak jeden autor słownika cos napisze to drugi juz nic nowego nie wymyśla tylko przepisuje od tego pierwszego. trzeci autor ma juz dwie zgodne opinie i oczywiście bez zastanowienia sie przepisuje je do swojego dzieła i tak dalej... Jeśli chodzi o rozszyfrowanie skrótu - najbardzioej na razie podoba mi się: wyjdź cało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: co oznacza WC IP: *.idea.pl 19.03.05, 08:58 Gość portalu: kiks napisał(a): > Temat jest wogóle pasjonujący, nic prawie nie wiem jak rozwiązywano ten > podstawowy problem na przestrzeni wieków. Hmmmm, ciekawy ale żeby pasjonujący ?? :-)) Widzisz, bo u nas historii uczy się w oderwaniu od życia codziennego. Suche daty, fakty i nic poza tym. Nawet jeśli to "poza tym" stanowiło istotną przyczynę tych a nie innych działań politycznych. Nie uczy się jak wyglądało życie codzienne, co jedzono, jak się ubierano, na co chorowało. Jak też działała organizacja społeczeństwa, sądownictwo, urzędy, szkolnictwo właśnie na poziomie zwykłego człowieka. I to jest dopiero pasjonujące. A jeśli chodzi o WC, to jest to wynalazek nowoczesny. Wcześniej załatwiano się gdzie bądź, pod murem domu. Nawet w królewskich pałacach. Dlatego też dwwory królewskie zmieniały co parę miesięcy miejsce pobytu bo fetor wokół był nie do wytrzymania. W miastach funkcjonowały wzdłuż ulic rynsztoki, otwarte ścieki gdzie wylewano nieczystości. Rano trzeba było chodzić środkiem ulicy by nie zostać oblany zawartością wylewanego przez okna nocnika PS. W w niektórych krajach południowych nie wrzuca się papieru do kibla ze względu na zatykanie się kanalizacji (wąskie rury) oraz oszczędność wody do spłukiwania. Dziś jest pewnie już inaczej ale zwyczaj pozostał. Odpowiedz Link Zgłoś
diana1982 Re: co oznacza WC 19.03.05, 09:24 mam dwie propozycje 1.wyjdź cało 2.wytwórnia czekolady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: zapomniałaś o najważnieszym... IP: *.idea.pl 19.03.05, 10:24 Wodna sławojka [sławojka pochodzi od nazwiska przedwojennego premiera Sławoja Składkowskiego, który nakazał budowę tych obiektów przy każdym gospodarstwie] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: co oznacza WC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 22:05 ineteresowałem się tym problemem na Ukrainie ( jeszcze za czasów ZSRR ) i powiedziano mi, że zamontowano rury o zbyt małym przekroju , głównie dlatego że takie normy powodowały niższe koszty ( w całym kraju - gospodarka była zarządzana centralnie). Szczególnie dla obcokrajowców wywieszano kartki żeby nie wrzucać papiru do muszli tylko do kosza. Polacy w większości i tak tego nie robili bo nie umieli czytać po rosyjsku. Dzisiejsze papiery są łatwiej rozpuszczalne w wodzie i nie powodują zatykania się rur, ale w mentalności ludzi pozostał ten kretyński zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Re: co oznacza WC IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.05, 23:16 Gość portalu: ! napisał(a): > ineteresowałem się tym problemem na Ukrainie ( jeszcze za czasów ZSRR ) i > powiedziano mi, że zamontowano rury o zbyt małym przekroju , głównie dlatego że > > takie normy powodowały niższe koszty ( w całym kraju - gospodarka była > zarządzana centralnie). Szczególnie dla obcokrajowców wywieszano kartki żeby > nie wrzucać papiru do muszli tylko do kosza. To rozumiem- nie takie oszczędnościowe pomysły sie rodziły w tym miejscu i w tych czasach, rozumiem- że podobne problemy mogła miec gospodarka socjalistyczna Bułgarii, gdzie też papier wrzuca się do kosza. Ale skąd w Grecji- kraju który raczej od zawsze należał do swiata kapitalistycznego? Byłem na Krecie i tam w toaletach były takie zalecenia ( w j. polskim) żeby wrzucać do kosza - to był rok 2004. Natomiast do dzis pozostaje pod wrażeniem doświadczeń libijskich- w najbardziej zafajdanych toaletach fabrycznych jak i w luksusowym ośrodku wypoczynkowym pod Tripolisem- przy każdej muszli zamontowany jest wężyk z wodą, pozwalający b. kulturalnie i do czysta umyc co trzeba, zamiast za przeproszeniem rozmazywać po europejsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drunner Wojciech Cejrowski;) IP: *.icpnet.pl 19.03.05, 14:35 ten pan mial kiedys program WC Kwadrans. kiedys "polityka" na kpiarskich stronach skomentowala wysadzenie przez nieznanych sprawcow w powietrze murowanego szaletu "czyzby uczynil to jakis milosnik programu WC Kwadrans";)) nota bene dla mnie wyglaszane przez niego opinie nadawaly sie do splukania w instytucji, ktorej inicjaly nosil. Teraz zajal sie podroznictwem a nie polityka i jest bardziej strawny (nieco) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Re: co oznacza skrót WC? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.05, 19:39 WC - węglik wolframu Odpowiedz Link Zgłoś
z3r0 Wellchoice Inc. 19.03.05, 19:50 WC to także skrót używany w informacjach o notowaniach na NYSE spółki Wellchoice Inc. finance.yahoo.com/q?s=WC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Wejdź Człowieku IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 19.03.05, 21:11 WC=Wejdź Człowieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ENERGY 52 Re: co oznacza skrót WC? IP: *.icpnet.pl 28.03.05, 12:02 1.Wiecznie Capi 2.Wali Czarująco 3.Walnij Cloca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: co oznacza skrót WC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.14, 17:09 water closet Odpowiedz Link Zgłoś