Dodaj do ulubionych

W prywatnych kamienicach zostały uwolnione czynsze

20.04.05, 22:02
Zapraszam właścicieli na www.kamienice.info.pl oraz na
www.oswn.poznan.pl .
Henryk Tubacki
Przewodniczący Zarządu Oddziału w Poznaniu OSWN
Obserwuj wątek
    • Gość: krotki wyp.... bym takiego prezesa na zbity pysk IP: *.torun.mm.pl 21.04.05, 09:23
      Wojciech Hoehne, prezes Zrzeszenia Właścicieli i Zarządców Domów w Poznaniu. -
      W małych lokalach w centrum, z miejscami do parkowania czynsz faktycznie może
      podskoczyć do 20 zł za metr kw. Ale większość kamienic to stare, zniszczone
      budynki z dużymi mieszkaniami. Tam komorne nie przekroczy 10 zł. I tyle powinno
      nam wystarczyć na sukcesywne remonty.

Jak podkreśla Hoehne, już teraz zaledwie z połowy mieszkań udaje się ściągnąć
      czynsz. Po drastycznych podwyżkach mogłoby być jeszcze gorzej.

Ściągalnośc 50 % facet ty sie nie nadajesz do tej roboty śiągalnośc ok 90 % to
      norma a 80 % to juz prawie dramat ale conajmniej taka maja ja wszyscy:
      spóldzielnie gmniny i prywatni - jak nie umiesz i nie potrafisz nie pchaj sie
      na afisz

Pozdrawiam

Pozdrawikam
    • Gość: mieszkanka Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz IP: *.epsa.pl 21.04.05, 09:48
      Kamienice w centrum Poznania-dookoła starego Rynku w większośći nie mają
      łazienek i ciepłej wody a piece kaflowe w pokojach są jedynym sposobem
      grzewania wysokich pomieszczeń. Klatki schodowe zrujnowane, rynny ledwie się
      rzymają.Okolica jest bardzo hałaśliwa-te nieustanne imprezki na Starym Rynku i
      lokale czynne do połowy nocy nie pozwalają spokojnie się wysypiać.I teraz
      jeszcze czynsz wcale nie taki mały ma wynosić więcej niż zarabiam ja i mój mąż?
      Proponuję zainstalować właścicielom kasy fiskalne i nałożyć na nich obowiązek
      zrobienia czegokolwiek przy domach bo dobrowolnie to mogą tylko brać pieniądze!
      • Gość: lokator Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz IP: *.man.poznan.pl 21.04.05, 10:02
        > Kamienice w centrum Poznania-dookoła starego Rynku w większośći nie mają
        > łazienek i ciepłej wody a piece kaflowe w pokojach są jedynym sposobem
        > grzewania wysokich pomieszczeń. Klatki schodowe zrujnowane, rynny ledwie się
        > rzymają.

A nie odnosisz wrażenia, że to właśnie dlatego, że przez dziesiątki lat czynsz
        nie wystarczał nawet na bieżące naprawy, a co dopiero na remonty kapitalne, że
        o zarobku właściciela już wogóle nie wspomnę??
        • zegmarek Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz 21.04.05, 14:07
          Ja oczywiście jestem za czynszami wolnymi, ale z twoją wypowiedzią nie całkiem
          się zgadzam. Jest sobie kamienica na ul. Zamkowej w Poznaniu , która ma trzy
          niezłe lokale handlowe a jednak kamienica jest zaniedbana a właściciel stale ma
          nowe auto. Uważam więc ,że wolne czynsze tak ale i ostre wymagania w stosunku
          do kamieniczników
      • Gość: george Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz IP: *.icpnet.pl 21.04.05, 10:30
        Co Cię tam trzyma w takim razie?
    • pan.nikt Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz 21.04.05, 10:25
      Moje wątpliwości w wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=22931939
    • mankut400 Jak zawsze... 21.04.05, 11:05
      ...władza zaspała :((((

Gdyby 10 lat temu zaczęła budować prościutkie mieszkanka, to byłoby gdzie
      przeczekać drapieżczość co niektórych "kapitalistów". A potem sami by się
      prosili o lokatorów oferując atrakcyjne czynsze, odpowiadające jakości "towaru"
      który oferują.
      • pan.nikt Re: Jak zawsze... 21.04.05, 11:14
        Gdybu babccia miała kólka.

A poważnie, gdyby 15 lat temu, nie zaczęto rozpieprzać wszystkiego, co zostało
        po tamtym, fakt złym systemie, ale zaczęto solidną i uczciwą rekonstrucję
        gospodarki, to nie byłoby tego KASZMARNEGO bezrobocia.
        Gdyby 15, 10 lat temu stworzono warunki kredytowe, i zabezpieczono w planach
        zagospodarowania przestrzennego tereny pod małe domki, dziś nie byłoby problemu
        z wynajmem mieszkań. Ale zamiast tego, sprzedano Banki, a plany
        zagospodarowania robiono często pod potrzeby "łapówkowe".

I właśnie te gdyby, są dziś problemem w sprawie uwalniania czynszów.
      • Gość: kiks Re: Jak zawsze... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.05, 21:02
        "Prościutkie" mieszkanka władza zaczęła budowac w latach 70_tych ubiegłego
        stulecia, mamy Rataje i Winogrady oraz Piątkowo, Kopernika i co tam jeszcze w
        tym stylu i wystarczy
        • pan.nikt Re: Jak zawsze... 22.04.05, 10:36
          Mówiłem o domkach, a nie o blokowiskach.
          Zresztą opinia o blokowiskach, jest jaka jest, ale te blokowiska, pozwoliły
          milioną ludziw tym kraju zamieszkać "po ludzku"
    • Gość: anonimus Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 11:40
      Bardzo dobrze ze czynsze zostały uwolnione, w koncu zostala ucietata ta socjalistyczna pepwonia skutkiem czego stan kamienic jest w oplakanym stanie, a towarzystwo mieszkajace w tychze budynkach wyglada podobnie (oczywiscie nie wszyscy) ale wystarczy przejsc sie przez Rybaki i mozna wyrobic sobie pewna opinie. Wiec co wam pozostaje w takim wypadku albo szukac tanszych lokali jezeli was nie stac na te ktore teraz macie, i przestac pisac ze mama, tata i ja mamy mala rentke bo to nic nie da, prawo rynku ma swoje zasady albo pisac do rzadzacych (socjaldemokraci - maja zawsze w programie pomoc biednijszym)o pomoc, albo moze blokady ale to juz z inna opcja polityczna, z tego co wiem maja takie krawaty w paski :)) Mysle ze to kolejny krok ku lepszemu w tym panstwie, uwolnione ceny to poszanowanie wlasnosci prywatnej ktorej w naszym kraju jak z widac caly czas brakuje. Pozdrawiam wszystkich liberalow
      • pan.nikt Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz 21.04.05, 12:11
        Moje chamskie życzenia:

Zyczę Ci po wielu latach rzetelnej i uczciwej pracy, takich emerytur, jakie my
        dziś zapewniamy dziadkom. Te 600, 700 zł/mc.

Dlaczego chcesz obalac komunizm kosztem ludzi??
        Dlaczego zmarnowano (a nawet gorzej) ostatnie 15 lat?/

Włąsnie słuchałem dyskusji o prywatyzacji PAK-u. GROZA, GROZA, GROZA

I tak co firma, co dzień.
      • Gość: uczeń rachunek ekonomiczny obowiązuje dwie strony IP: *.icpnet.pl 21.04.05, 12:19
        do problemu czynszu należy podchodzić w sposób adekwatny do sytuacji. Nie negując prawa własności
        ani nie broniąc poprzedniego systemu, wiele mieszkań w prywatnych budynkach nie utraciło wartości
        dzięki zamieszkałym tam lokatorom. Dbając nie tylko o bieżącą konserwację, ale dokonując
        modernizacji w zakresie wymiany stolarki okiennej, instalacji elektrycznej, zamiany piecy węglowych na
        ogrzewania elektryczne (ekologia), zamiany węglowych piecy kąpielowych na gazowe, kafelki zamiast
        farby olejnej i lastrico na podłodze w łazienkach, piece gazowe zamiast kotlin węglowych w kuchniach,
        itd.

Podnoszenie standardu dziś daje szansę innej, wyższej wyceny czynszu, bez nakładu właściciela
        takiego mieszkania. Jak ten problem zamierzają rozwiązać właściciele budynków?
    • caprice83 Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz 21.04.05, 13:40
      Wydaje mi ze ze to dobry pomysł, w koncu te kamienice to własnosc ich
      włascicieli i moga oni zazadac takiej ceny jakiej chca, a jesli komus to nie
      odpowiada to mozna sie wyniesc, nikt na siłe nikogo nie trzyma.
      • pan.nikt Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz 21.04.05, 13:44
        Ciekawe, jak byś śpiewała cieńkim głosem, gdybyś po przepracowaniu 50 lat i
        przemieszkaniu, tyleż mieszkaniu, majac 700 zł emerytury musiała płacić
        czynsze wzięte z kapelusza kamienicznika????

Pamiętaj, rynek mieszkań nie istnieje. Pierwszy okres, to bedzie (może być),
        szaleństwo cenowe.
        pamiętasz rynek lokali użytkowych??
        dziś są już w ludzkich cenach, ale pierwsze lata, to był cyrk.
        • caprice83 Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz 21.04.05, 13:56
          Tak, ale ja jako własciciel czemu mam znosić na karku ludzi którzy spóxniają
          się z opłatami czy płacą mało skoro ktoś inny jest mi w stanie zapłacić dwa
          razy tyle.
          Przykro mi z powodu tych ludzi, ale wynajmując mieszkanie trzeba mieć
          świadomość że nie nalezy ono do ciebie i że jego właściciel może będzie mieć
          jakies inne plany dla niego, tak że będziesz zmuszony się wynieść jeśli nie
          zapłacisz tyle ile on zazada.
        • Gość: mati_lecha Weź na pokój wesołą rodzinkę bezrobotnych! IP: *.icpnet.pl 21.04.05, 15:23
          Mówię Ci. Pomożesz ludziom jak weźmiesz na pokój wesołą rodzinkę bezrobotnych
          (z Rybaków najlepiej). Za 5,80zł za metr.
          • pan.nikt Re: Weź na pokój wesołą rodzinkę bezrobotnych! 21.04.05, 16:44
            Do Capri:
            weż pod uwagę, że ci starsi ludzie, żyli w innych realiach. Być może gdyby
            wiedzieli co ich czeka, kupiliby sobie jakieś mieszkanko.

Przez wiele lat komuny mieszkałem w domu rodziców. I cały czas wkurzały mnie
            koszty utrzymania tego domu (własnego) w porównaniu z groszami, jakie płacili
            spółdzielcy, czy najemcy lokali czynszowych. Tak masz rację, to jest granda.
            Tylko weż pod uwagę aktualną sytuację.
            Ba, ja rozumiem, ze po dwóch trzech latach i ustabilizowaniu rynku mieszkań,
            tym najbiedniejszym (nie z lenistwa, ale np ze starości), może pomagać opieka
            społeczna. Ale zrozum, wpierw trzeba wytrzymać TE CENY WZIETE Z KAPELUSZA. Te
            ceny na zasadzie HULAJ DUSZ PIEKŁA NIE MA. A to może 9nie musi) być trudne do
            wytrzymania.

2. A do manti.
            Problem nie dotyczy tylko bezrobotnych meneli z wyboru, ale dotyczy całej grupy
            emerytów i grupy bezrobotnych z braku pracy. Poznań jest specyficzny, ze swoim
            jednocyfrowym bezrobociem. Średnai krajowa, to prawie 20%, w porywach do 50%.
            W dodatku zarobki w tych bezrobotnych miejscowościach, są adekwatne do skali
            bezrobocia. A uwolnienie czynszów jest krajowe, nie poznańskie, czy warszawskie.
    • Gość: $tefan Pomieszanie z poplataniem! IP: *.hsd1.il.comcast.net 21.04.05, 15:49
      W naszej od długiego czasu obserwuję pomieszanie z poplątaniem (P&P syndrom)
      Przejawia się ten syndrom następująco:
      Za regulowanie wszystkiego biorą się biurokraci.
      Oni także narzucają instytuucjom i osobom prywatnym zadania, które należa do
      innych instytucji lub osób.
      W tym wypadku - opiekę nad biednymi narzucili właścicielom wynajmowanych lokali.
      Wiadomym jest, że właściciel stosując się do praw rynku nie będzie podnosił
      czynszów niebotycznie ze wzgledu na własny interes. Inwestycja wszak ma
      przynosić dochód a nie straty. (Gdy robisz biznes - rób też i pieniądze! MR)
      Tymczasem biurokraci narzucili mu opiekę i dofinansowywanie nie dających sobie
      rady z życiem wynajmujących u niego lokatorów.
      Od takiej opieki są przecież - i po to one są! instytucje pomocy społecznej.
      Gdy nie dajesz sobie rady w życiu - choroba, alkocholizm, starość lub
      nieudacznictwo życiowe - udaj się o pomoc do instytucji temu przeznaczonych.
      Dotąd (socjalizm) było to postawione na głowie(P&P Syndrom).
      Nie działają instytucje i organizacje pomocy społecznej? Zabrać się za nie
      skutecznie aż będą robiły to do czego zostały powołane! Oddzielić biznes od
      pomocy społecznej!
      Oczywiście, że system podatkowy pozwoli właścicielom biznesu część dochodu
      przeznaczyć na działania charytatywne - ale to z zysku i dobrowolnie! To już
      działa i jest sprawdzone! Tyle, że nie w naszej!
    • Gość: mieszkaniec Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 21.04.05, 19:23
      straszne jesli wlasciciele podniosa tak drastycznie komorne Moja mama
      mieszka na debcu w norze za ktora placi 520 zl ma wilgoc sama musi palic w
      centralnym a wode ma z junkersa i wspolny korytarz z sasiadka Przez dzurawe
      sciany swiszcze wiatr . O ile moze podniesc wlasciciel czynsz ? Zwlaszcza ze
      mieszkania na parteze 3 szt stoja juz od dluzszego czasu puste
      • Gość: george Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz IP: *.icpnet.pl 21.04.05, 19:54
        1. Ile metrów kwadratowych ma ta nora?
        2. Czy mama musi mieszkać w Poznaniu? Za 520 zł może wynająć 2-pokojowe
        mieszkanie w bloku w Koninie z CO, ciepłą wodą non-stop, łazieneczką i balkonem.
        Poza tym ceny tam w sklepach są niższe i wszędzie blisko.
        • pan.nikt Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz 21.04.05, 22:21
          George, znów cudujesz. Nie "przesadza sie starych drzew". Ja rozmumiem zamiana
          mieszkania, na mniejsze w tym samym mieście. Ale wysyłanie Poznanniaka, do
          Konina, czy Koziej Wólki, to zwykłe barbarzyństwo.
          • Gość: george Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz IP: *.icpnet.pl 22.04.05, 09:51
            Barbarzyństwo? - przesadzasz. Czy zasada: mieszkam tam, gdzie będzie mnie na to
            stać jest niewłaściwą propozycją?
            • pan.nikt Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz 22.04.05, 10:40
              W normalny kraju masz rację, W kraju postkomunistycznym, gdzie całe pokolenia,
              żyły i pracowały na zasadach innych niż rynkowe, sprawa jest dużo bardziej
              skomplikowana. I właśnie upraszczanie tej sprawy, jest barbarzyństwem.
    • Gość: HA HA POSEŁ W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz IP: *.iee.put.poznan.pl 22.04.05, 09:08
      A niech podbijaą cene w tych ruderach nikt nie będzie mieszkał.
      20 lat temu jak chciałem jechać taksówką (na postoju było dużo ludzi) to mi
      nawet nie chciał się taki PAN zatrzymać . Dzisiaj by się pozabjali. NAwet ręki
      nie muszę podnosić. Samochód za 10tys można kupić w bdb stanie.
      Spoko mam nadzieje a to idzie w tym kierunku ze kredyty są coraz tańsze, będzie
      sie coraz więcej mieszkań budować a z tych ruder ludzie sie i tak wyprowadzą a
      Wam kamieniczniki powinni podnieść podatki od nieruczomości (kastralny) i tak
      będziecie bankrutami jak dzisiejsi taksówkarze. Chcecie rynku to go będziecie
      mieli ale mam nadzieje że wam to wszystko i tak kiedzyś zabiorą urzędy skarbowe
      za nie płacony podetek kastralny.
      Ja nie płace kamienicznikwi (120m *20zł=2400 hi hi), buduję dom (prawie
      wybudowałem) i co czekam na zastępcze mieszkanie hi hi.
      Gdybym opłata wynosiła 4zl *120=480 to nia ma problemu a tak j mam kasę na dom
      itd a on nie ma a podatki płacić musi. HI HI HI. Ja poprostu nie lubię
      arogancji z jaką się odnoszą kamienicznicy do ludzi.
      I robię im na przekór.
      A o kastralny będę walczył.
      • Gość: george Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz IP: *.icpnet.pl 22.04.05, 09:56
        Jak się wybudujesz też będziesz płacić podatki.
      • grazuchna Re: W prywatnych kamienicach zostały uwolnione cz 01.05.05, 20:45
        A może żeby odciążyć po latach wykorzystywabnych "kamieniczników" dokwaterują do
        twojej nowej chałupki ze dwie rodzinki na 50-lat i tego Ci ignorancie życzę.
        Myślę, że w każdym przypadku punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka