Dodaj do ulubionych

EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice)

16.06.05, 12:37
Szanowni Forumowicze,

czy ktoś z was kupował mieszkanie od firmy EKONBUD-FANDOM - w chwili obecnej
buduja w Poznaniu na ul. Bolka
Ja noszę się z zamiarem kupna (na kredyt) mieszkania od Ekonbudu, dlatego
będe wdzieczny za każdą opinię pomagającą podjąć decyzję. Z góry dziękuję i
pozdrawiam!

Tomek
Obserwuj wątek
    • Gość: Pavlo Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: 213.134.144.* 05.07.05, 13:10
      czesc Tomek, wlasnie sie z nimi umawiam w tym tygodniu i dowiem sie co i jak.
      martwi mnie tylko sprawa robienia nowej naramowickiej, któredy gdzie i kiedy i
      czy w ogole... głupio byloby mieć pod domem droge co nie :) pozdrawiam Pavlo
      • awprawo Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 05.07.05, 21:07
        Cze Pavlo, odnośnie nowej naramowickiej to będzie ona przebiegać na zachód od
        obecnej naramowickiej - tam gdzie teraz na budowie jest "kupa piachu" - a więc
        od wschodniej strony budynków A i B(nie wiem tylko, kiedy rzeczywiście będzie
        wybudowana).
        Ja jestem juz po spotkaniu z panią Wiznerowicz (przedstawicielka EKONBUD-u) i
        pierwsze wrażenia sa ok. Tym bardziej chętnie skontaktuję się celem wymiany
        informacji.
        Mój e-mail: awprawo@gazeta.pl
        Pozdrawiam
        • Gość: Floox Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: 213.76.149.* 07.07.05, 11:16
          Witam,

ja również kupuję u nich mieszkanie i jak na razie współpraca układa się
          naprawdę znakomicie. Jeżeli chodzi o Naramowicką, która jest tylko w planach, to
          już dziś zbieram zapisy "Bolków" do komitetu protestacyjnego :)

Pozdrowienia,
          --
          Floox
          • awprawo Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 07.07.05, 12:29
            No to fajnie, w kupie zawsze raźniej... no i ewentualnie siła przebicia
            wieksza.
            Pozdrawiam przyszłego siąsiada:)
            awprawo@gazeta.pl
            Awprawo
            • Gość: Floox Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: 213.76.149.* 08.07.05, 12:28
              Jak to mówią lekarze: dobrze będzie :)

Pozdrawiam,
              --
              Floox
    • Gość: Rom Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 14:54
      Widziałem jego budynki w zielonej górze - są całkiem całkiem, jednak tylko tyle
      mogę powiedzieć...
    • Gość: Kryl Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 17:02
      Też się zastanawiam nad tą firmą. Podobno w Z.Górze to jeden z lepszych deweloperów.. Tak mówią... Inwestycja na Bolka wydaje się fajna, okolica jest prześliczna. Tylko poziom obsługi pozostawia trochę do życzenia. Brak informacji na ich stronie też wydaje mi się dziwny.. Trzeba by ich jakoś sprawdzić, tylko jak?
      • Gość: inka Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 21:40
        tylko drogę będziesz miał za oknem - nową Naramowicką. Ekon-bud ma wpisane w
        kw. przekazanie części działki do Miasta na budowę drogi. Sprawdź umowę.
        • awprawo Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 08.09.05, 10:43
          Hm w sumie trudno jest mieszkac bez dróg... jeśli ta droga powstanie (a kjest w
          planach od 20 lat) to z części okien rzeczywiście bedzie ja widać - ale tylko z
          części.
          • Gość: MAGNUM Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: 195.20.110.* 19.09.05, 17:20
            czy orientujesz sie może gdzie można znaleźć dokladne info o ewentulanej
            busowie tej drogi
      • Gość: guest Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.icpnet.pl 12.09.05, 21:57
        Czy jest ktoś zadowlony, bądź nie z Ekonbudu, budującego na ul.Bolka? Bardzo prosze o wszelkie informacje!
        • yomann Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 19.09.05, 17:10
          na stronie www.ekonbud.pl/ zeczywiscie nie ma zadnych info. Jestem
          zainteresowany również mieszkankami dostepnymi u nich.
    • Gość: kriss Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 14:49
      Polecam tego dewelopera. Na stronie informacji faktycznie jest malo, trzeba sie wybrac do nich do biura. Ale za to tam czeka profesjonalna i b. mila obsługa. Rozmowy prowadzi się w bardzo przyjaznej atmosferze. Inwestycja na Bolka jest u mnie w czołówce na rynku poznańskim, okolica wymarzona do zamieszkania. Firma bardzo elastyczna, robi duży ukłon w kierunku klienta. Mieszkania proponowane przez EkonBud są naprawdę funkjonalne i ciekawe. Ja już jestem po etapie podejmowania decyzji.. Z niecierpliwością czekam na marzec..;)
      • awprawo Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 22.09.05, 09:33
        Hej, ja już kupiłem - zgadzam się z Kriss-em - wszystko na razie można zaliczyc
        na piątkę. Jednak jeśli chodzi o obsługe to parę razy zdenerwowała mnie pani
        Żelisława - po podpisani umowy jej stosunek jest troche arogancki... ale moze
        jak sie nie ma poważniejszych problemów to wymysla sie takie...;)
        W razie jakichkolwiek pytań prosze o kontakt.

Pozdrawiam:)
        • Gość: Mia Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 11:30
          To witam serdecznie sąsiada! A co do pani z EkonBudu-zgadzam się, że może wzbudzać różne emocje.. Ale każdy jest inny, trzeba mieć po prostu odpowiednie podejście. Ja chwalę sobie wpółpracę, aczkolwiek obie strony musiały się do siebie trochę przekonać..;) Ja lubię, jeśli ktoś mi mówi otwarcie co i jak, bez owijania i upiększania. A ta pani właśnie tak robi. Nie próbuje na siłę zjednać sobie klienta, nie wciska, nie przekonuje, nie mydli oczu pięknymi słówkami i uśmieszkami. Ja generalnie nie należę do typów obrażalskich, którzy potrzebują adoracji i włażenia w .... żeby się dobrze czuć. Ale zgadzam się, że różni ludzie mogą być nieco "zaskoczeni".. W koncu wydajemy trochę większe sumy niż na co dzień. Ale z drugiej strony, to my tam będziemy mieszkać, a nie Pani/Pan, kt. nam mieszkanie sprzedaje, więc najważniejsze jest to, czy nam się inwestycja podoba i czy zakupu będzie można dokonać na dobrych warunkach. Ja się generalnie z panią dogaduję świetnie jak na razie, choć początki nie były łatwe..;)
          • Gość: Awprawo Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 12:01
            Witam sąsiadke ;) coraz więcej nas... sąsiadów :)
        • Gość: Ana Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.05, 21:55
          Witam!
          Też zamierzam kupić tam mieszkanko. Czy ktoś z Was sprawdził moze ich kondycję
          finansową? Ja w tej kwestii jestem zielona i co gorsza kompletnie nie wiem jak
          to sprawdzić! Twierdzą, że budują z własnych środków. Ale powiedzieć czy
          napisać można wszystko..
          Pozdrawiam
    • Gość: kriss Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 13:07
      Uwaga! Ruszyła nowa strona ekonbudu! Jest naprawdę duuuzo lepsza od poprzedniej! Sa rzuty mieszkan, ceny, wzor umowy.. wizualizacje! Super! No teraz to wyglada profesjonalnie! Gdyby ta strona istniala juz wczesniej to by mi oszczedzilo tylu rozterek z decyzja o zakupie. Teraz to sie jeszcze bardziej ciesze na marzec 2006!;)
      • Gość: ania Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 08:15
        tak, nowa strona jest super! oby to osiedle wyglądało w rzeczywistości jak na
        tych projektach :-) Już też się nie mogę doczekać marca 2006! Pozdrawiam
        wszystkich Sąsiadów. Sąsiadka Ania.
        • oczyczarne Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 30.09.05, 15:20
          Ja też tam będę mieszkała!:-)))Witam ;-)
          • Gość: ania Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.echostar.pl 30.09.05, 21:17
            no to powoli się robi małe grono sąsiadów :-)
            • Gość: Bingo Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.05, 21:52
              Witam sumsiodów/ki, witam!
              Szczególnie tych z budynku B.
              Ze szczególnym uwzględniemiem tych z piętra nr.2
              Wg mnie dobrze, że ich nowa strona www ruszyła teraz - przynajmniej wybrało się
              najlepsze mieszkania!
              U kogo będzie imprezka zapoznawcza?
              • Gość: kriss Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.icpnet.pl 02.10.05, 23:19
                No właśnie..;) Trzeba by jakąś parapetówkę sąsiedzką urządzić!;)Ja jestem z budynku B, więc może tam? No to by było ciekawe..;)
                • oczyczarne Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 03.10.05, 11:17
                  Kiedy powstanie Nowonaramowicka???? Coś wiecie?
                  • oczyczarne Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 03.10.05, 11:24
                    ...bo w szczerze mówiąc wolałabym w błocie nie brodzić;-)))
                    • yomann Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 03.10.05, 16:47
                      Odrobina faktów (to co pewnie dowiecie sie w wywiadowni gospodarczej):
                      W Zielonej Górze, jak dotąd, oddali każdy budynek, który rozpoczeli.
                      Głównym dostawcą materiałów budowlanych dla Ekonbud-Fadom jest hurtownia CMB w
                      Zielonej Górze. Płacą terminowo, nie ma zgrzytów. Jedynym niepokojącym faktem
                      jest forma prawna tego przedsiębiorstwa. 2500 m2 gruntu przy Bolka jest zapisane
                      na miasto Poznan w zwiazku z budową "nowej naramowickiej" - jest to zapisane w
                      umowie.
                      Pytanie, drodzy forumowicze, czy ktoś negocjuje/negocjował już umowę z nimi i co
                      wytargował ?
                      • Gość: kriss Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.icpnet.pl 10.10.05, 00:53
                        Jeśli chodzi o Ekonbud - ich forma prawna może niektórych dziwić, ale jeśli to zbadać dogłębniej, to nie jest ona wcale taka dziwna. Dzięki temu płacą tylko 19% podatku, a to kuszące..;) Odpowiednio zabezpieczając się w umowie nie ma naprawdę się o co bać. A negocjacje.. Cóż, papier jest cierpliwy i wiele zniesie, a firma jest elastyczna i bierze pod uwagę wolę klienta. Wszystko zależy od klienta. Wystarczy trochę odwagi i można wynegocjować więcej niż się oczekiwało..;) Powodzenia!
                • Gość: ania Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.echostar.pl 03.10.05, 19:02
                  Ja myślę, że u tego kto ma największy metraż ;-D
                  Choć na niewielkiej powierzchni też może być ciekawie!
                  • Gość: Bingo Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.05, 20:30
                    Ostatnio zapoznałem się organoleptycznie oraz wzrokowo z naszymi budynkami.
                    Wydaje się, że korytarze są na tyle duże, że mogłyby robić za parkiet
                    taneczny... Tak sobie kombinuję, że jak na dobre się wprowadzimy, to może być
                    ok. maja. A wtedy mają prawo byc już dni i wieczory przyjemne; może by tak na
                    zewnątrz, co by się z siostrami i braćmi z budynku A zbratać?
                    A New Naramowitzka? No cóż - może ją wybudują, a może nie; może koło nas, a może
                    nie. Mnie bardziej interesuje aby Bolka była i przejezdna i przechodnia.
                    • Gość: Awprawo Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.echostar.pl 03.10.05, 20:40
                      I to jest słuszna koncepcja...:) z tem korytarzem...
                      • oczyczarne Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 04.10.05, 07:45
                        A grilla robimy u tych z parteru. Mają tarasy;-)))))
                        • yomann Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 10.10.05, 10:54
                          Szkoda tylko że rozliczenia ciepla (kaloryfery) w budynkach A i B bedą
                          rozliczanie w oparciu o archaiczne podzielniki ciepła instalowane na
                          kaloryferach. Jak wiedzą wszyscy Ci którzy już coś takiego przerabiali jak lato
                          jest gorące to "zuzycie" ciepła też jest wieksze i potem trzeba dopłacać -
                          czyli tu jest potencjalne źródło nadużyć i straty pieniędzy vide spółdzielnia
                          mieszkaniowa - lepsze były by mierniki przepływowe. Teren wokolo budynków nie
                          bedzie ogrodzony, bedą jedynie wyprowadzenia kabli na kamery ochrony i
                          pomieszczenie ochrony - żegnajcie lusterka od samochodów ;-) Ciekawostka:
                          ściany działowe są z silki 12 cm, na życzenie mozna zmienić ją na 8 cm i mieć
                          więcej przestrzeni, bo trzeba pamiętać że te 2 cm grubości zabiera tynk itd.
                          Mimo to chyba się zdecyduję na 4 piętro ;-)
                          • Gość: kriss Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 11:37
                            4 piętro jest najlepsze!;) A to ciekawe z tymi ścianami działowymi.. Dzięki na info!
                            • Gość: młody Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.kv / *.kv-nagel.com 10.10.05, 12:01
                              Nowa Naramowicka na pewno nie powstanie w ciagu najblizszych 2-3 lat. Miasto
                              dostało pieniadze na Głogowską i teraz 2 lata beda ja modernizować. Potem zajmą
                              sie pewnie Naramowicką.
                              W tym momencie korki na Naramowickiej rano są juz bardzo duze, wiec to tylko
                              kwestia czasu. Coraz wiecej sie buduje na Umultowie, Radojewie, Murowanej...
                              Zreszta miejsce jest zostawione i ta 4 pasmówka (!) na pewno powstanie. Mam
                              nadzieje, ze jednak zrobia tylko 2 pasy...
                              Tak wiec przed zakupem mieszkania warto by sie przejść i zobaczyć którędy
                              dokładnie bedzie przebiegać nowa trasa. Zeby przypadkiem nie kupić z oknami na
                              trase ;)

Ja tylko chciałbym zeby zrobili jakies przejscie pod droga albo kładkę nad nią
                              w pobliżu, zeby mozna bylo spokojnie z dzieckiem albo rowerkiem do rezerwatu
                              sie dostac...
                              • oczyczarne Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 10.10.05, 12:32
                                Czteropasmowa???? ...przy rezerwacie???? To chyba jakaś pomyłka...Bez przesady.
                                Droga rozumiem, ale nie autostrada!!!!
                                • Gość: młody Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.kv / *.kv-nagel.com 10.10.05, 12:59
                                  Jak ogladałem plany 4 lata temu, to była to droga dwujezdniowa w dwie strony -
                                  ale nie droga szybkiego ruchu. Cos takiego jak tzw. średnicówka przy "Plazie".
                                  Teraz moglo to ulec zmianie, bo jest dosć wąsko przy budynkach Trusta - no ale
                                  miejsce cały czas jest.
                                  Co do drogi przy Warcie - ponoc teren jest zbyt podmokły zeby tam budować
                                  drogę. No ale to było by najlepsze wyjście.
                                  Zreszta głośno bylo o tej drodze właśnie na przełomie 1999/2000 roku kiedy
                                  powstawały w okolicach Naramowickiej pierwsze budynki. Planów w gazetach
                                  codziennych było sporo.
                                  Jak patrze na budynki Ekonbudu, to wydaje mi sie, ze droga musiałaby iść
                                  pomiedzy nimi, a rezerwatem.
                                  No ale dla 100% pewnosci trzeba by zobaczyć jak wyglądaja aktualne plany...
                                  • Gość: kriss Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.icpnet.pl 10.10.05, 19:50
                                    Droga będzie biegła tam, gdzie teraz jest "kupa" piachu na działce Ekonbudu, od strony wschodniej budynku A i B. Będzie oddalona o 40 m od budynków, więc nie powinno być tak źle. I faktycznie ma mieć w sumie cztery pasy. Także ul. Jasna Rola między rezerwatem a budynkiem C nie jest zagrożona powiększeniem.
                                    • Gość: ania Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.echostar.pl 13.10.05, 19:19
                                      W pracowni urbanistycznej poinformowano mnie, że Nowa Naramowicka będzie takiej
                                      kategorii jak ul. Opienińskiego (przed Tesco). Ma ona biec między Ekonbudem a
                                      Howellem, czyli tam gdzie kupa piachu.
                                      • Gość: Bingo Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.05, 21:34
                                        Kupa piachu (dobrze, że nie śmierdzi) robi furorę. Proponuję nadać jej nazwę im.
                                        Nowej Naramowickiej.
                                        A'propos zapachów. Czy ktoś wie, gdzie zostaną umiejscowione śmietniki?
                                        • Gość: yomann(ten sam) Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.icpnet.pl 13.10.05, 23:36
                                          Śmietniki będą na zewnątrz od strony ul. Bolka tam gdzie są narożne mieszkania
                                          50.05 m2 - kilka metrów od nich. Pierwotnie planowano umieścic je w środku
                                          podwórka między budynkami A,B,C ale za mocno by śmierdziało wszystkim więc
                                          będzie śmierdzieć tylko niektórym ;-)
                            • Gość: Julius Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 09:00
                              Ja właśnie podpisuję umowę na mieszkanko na 4 pietrze:))
                              A wiecie może coś na temat sprawdzania wiarygodności kredytowej. Kiedyś zrobiłam sobie mnius w WBK i PKO. Co prawda parę złotych (wkurzył mnie WBK i sobie to "olałam") ale jeżeli mnie wrzuciili o to do BIKU to kredytu nie dostanę? :(( to się chyba załamię.

• Gość: młody Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.kv / *.kv-nagel.com 14.10.05, 10:04
                                Czyli "Nowa Naramowicka" bedzie bardzo blisko Ekonbudu i Howella. Howell ma
                                kilkudziesiecio metrowy bufor w postaci niezagospodarowanej ale ogrodzonej
                                działki, a Ekonbud ?
                                Lepiej zeby od razu sadzili tam jakies wysokie iglaki, a najlepiej zywopłot...
                                Jak zaczną budowe tej ulicy to trzeba bedzie uciekac z tego rejonu - mam
                                nadzieje ze wczesniej niz za 3 lata nie zaczną ;) Bo w tej chwili to super
                                lokalizacja (pomijajac spore korki na Naramowickiej rano).
                                pzdr
                                • oczyczarne Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 14.10.05, 12:33
                                  Mam czuja, że nie powstanie. A przynajmniej nie w takim kształcie tzn.
                                  dwupasmówka.
                                • Gość: ania Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.echostar.pl 16.10.05, 11:54
                                  Ja osobiście uważam, że ta ulica jest potrzebna i wolałabym, aby jak
                                  najszybciej ją wybudowano. Nawet czasami, jak jeżdżę na budowę w weekend to
                                  ruch jest duży, a co dopiero w normalny dzień. No i na Naramowicach ciąle się
                                  buduje nowe bloki. Teraz prawie każdy ma samochód (co najmniej jeden),a jeśli
                                  nie to przecież autobusy tez stoją w korkach...
                                  Nie chciałabym wyjeżdżać z domu o 7:00 rano na 8:00 do niedaleko odległej pracy
                                  tylko po to, żeby uniknąć korków na Naramowickiej (gorzej jak tak pomyśli
                                  większość sąsiadów i wszyscy spotkamy sie w korku :-).
                                  Na planie naszego osiedla widać, że ten kto kupił mieszkanie od strony "kupy
                                  piachu" będzie miał przed balkonem miejsca postojowe oraz jakąś zieleń, więc
                                  może nie będzie tak źle. Zresztą, sami zobaczymy jak to naprawdę będzie, już
                                  niedługo :-)
                                  • Gość: Bingo Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.05, 20:30
                                    Dziękuję za informację zapachową. Z innych przyziemnych pytań dręczy mnie jeszcze:
                                    1. przypuszczalna kwota czynszu;
                                    2. wysokość funduszu remontowego (warto nad tym zastanowić się już teraz);
                                    3. kwota potrzebna na kupno i zainstalowanie kamer;
                                    4. kwota potrzebna na ochronę;
                                    5. kwota na ewentualne opłotowanie (jeżeli chcemy).
                                    Może dobrze by się stało, abyśmy mieli już NATO wspólny pogląd?
                                    Pozdrowienia!
                                    • Gość: kriss Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.icpnet.pl 16.10.05, 20:41
                                      Z moich informacji wynika, że:
                                      1. Czynsz-nie więcej niż 1 pln/mkw, to oczywiście bez wody, ogrzewania itp. To tylko koszty zarządu, wywóz śmieci itp.
                                      2. Na razie funduszu remontowego chyba nie będzie. A jak się pojawi, to nie będzie to duża kwota, bo w przypadku nowych budynków nie ma takiej potrzeby. Zresztą wysokośc funduszu remontowego ustala wspólnota.
                                      3. Z kamerami to nie wiem jak będzie. Wiem tylko, że będziemy mieć możliwość ich podłączenia, ale resztą będziemy musieli się zająć sami.
                                      4. Ze wstępnych obliczeń wynika, że to kwota rzędu 40-60 pln za mieszkanie miesięcznie.
                                      5. A z płotem, to też od nas zależy. A jakie to są kwoty, to już nie wiem...?

Fakt, warto te kwestie przemyśleć.

POZDRAWIAM
                              • Gość: kriss Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.icpnet.pl 14.10.05, 22:25
                                Na 4 piętrze? W jakim budynku? Może będziemy sąsiadami!
                                • Gość: yomann(ten sam) Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.icpnet.pl 17.10.05, 07:25
                                  Z kwestią ogrodzenia osiedla wszystkich pewnie tu rozczaruję ale to nie od nas
                                  zależy czy je ogrodzimy - w Ekonbud Fadom p. Adam i p. Żaneta potwierdzą każdemu
                                  że inwestor nie dostał zezwolenia na ogordzenie terenu inwestycji i tak jest w
                                  planie zagospodarowania i ogrodzenie pa pa....;-) A propos czynszu uśredniając
                                  wszystko będzie on wynosił ok 250 do 350 zł za odpowiednio 50m2 i 60 m2. Mnie to
                                  trochę zszokowało bo np. na osiedlu Naramowice I i II (Echo Development) opłaty
                                  są niższe a lokalizacja, ochrona i ogrodzenie bez porównania o wyższym
                                  standardzie. I powinniśmy coś zrobić z tymi podzielnikami ciepła ktore nam
                                  sprezentuje Ekonbud sprawiając tym samym że trafimy do wesolego grona nabijanych
                                  w kabzę jak np. spółdzielcy którzy zamiast płacic za swoje płacą za ogrzewanie
                                  sąsiada...To jedyny deweloper na rynku poznańskim który zamontuje parowniki na
                                  kaloryferach zamiast liczników przepływowych C.O. !!!
                                  • oczyczarne Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 17.10.05, 09:14
                                    A co to są te parowniki? Jaka to różnica? Jeszcze mam pytanie o internet?
                                    Bedzie w ramach kablówki, czy jak?
                                    • Gość: młody Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.kv / *.kv-nagel.com 17.10.05, 10:09
                                      Kablówka na pewno bedzie East&West, wiec internet w cenach ICPnet (sprawdz na
                                      ich stronach WWW).

Co do ogrodzenia i ochrony to warto o nie powalczyć. U Trusta (niechronione i
                                      nieogrodzone) regularnie są włamania do aut i kradzieze lusterek, kołpaków itp.
                                  • Gość: ania Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.echostar.pl 17.10.05, 22:11
                                    A może by tak jakoś wpłynąć na Ekonbud w sprawie tych podzielników? Póki
                                    jeszcze nie zainstalowali nam tego czegoś....
                                • Gość: Julius Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 14:58
                                  Budynek A! Ale czy zostaniemy sąsiadami zależy od banku jak mnie oceni a tego się obawiam. Ale jestem dobrej myśli. Wczoraj byłam zobaczyć budowe. okolica ładna, zresztą do tej pory mieszkan na Wonogradach więc całkiem blisko - pół godzinki spacerkiem. Pozdrawiam
                                  • oczyczarne Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 17.10.05, 16:19
                                    Jeszcze raz zapytam o te parowniki - czym róznią się od zwykłych liczników
                                    przepływowych? Słyszałam o założeniu, że każdy płaci minimum za 40% ogrzewania.
                                    Nie ma, że sobie wyłączysz, bo masz ochotę sobie pomieszkać w zimnie, albo
                                    Ciebie nie ma w domu. Trzeba grzać! To zostało wymyślone, żeby nie było, że
                                    sąsiad ogrzewa mieszkanie sąsiada. Szczerze mówiąc wolałabym mieć wiekszą
                                    niezaleznośc w tej sprawie czyli ogrzewam tyle ile chcę, a nie tyle ile muszę.
                                    A opłaty za ogrzewanie są w czynszu, tak?
                                    • Gość: Bingo Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.05, 20:04
                                      Też sądzę, że o ogrodzenie i ochronę (+ kamery) warto powalczyć. Kiedy widzę,
                                      jak na niektórych nowych osiedlach co wspólnota (= 1 dom) to opłotek, wtedy
                                      jakoś nie wydaje mi się aby plan czy cokolwiek miało NATO wpływ. Czynsz... hm.
                                      Po pierwsze nie rezygnowałbym od razu z Funduszu. Mogę zapewnić, że przydaje się
                                      w najmniej oczekiwanym momencie. Faktem jest, że wiele ustaleń podejmuje sama
                                      wspólnota. Jednak przy tylu jej członkach może to sprawiać pewien problem.
                                      Faktem jest również, że kwoty czynszu nieco zieją zgrozą. Myślę, że nieco się to
                                      "ułoży" po ostatecznym ustaleniu, co wchodzi w nasz czynsz: zimna woda(?),
                                      ogrzewanie(?), ochrona(?). 40% bezwzględnej opłaty za ogrzewanie może z kolei
                                      wynikać z faktu, że kotłownia będzie naszą własnością, więc za coś trzeba ją
                                      utrzymać (obsługa?!). Ciekawe, czy to czasem nie znaczy, iż ciepła woda będzie
                                      wspólnotowej produkcji?
                                      • yomann Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 18.10.05, 22:21
                                        Ciepła woda użytkowa będzie pochodzić z tej samej kotłowni wspólnoty
                                        mieszkaniowej co ogrzewanie, znajdowac się bedzie w piwnicach budynku A od
                                        strony wschodniej...Hmmm. Czynsz będzie zawierał wszystkie zryczałtowane opłaty
                                        z wyjątkiem kosztów prądu oczywiście. Gazu w mieszkaniach nie będzie. Muszę
                                        przyznać ze z nikim mi sie tak dobrze nie rozmawiało jak z przedstawicielami
                                        EkonBudu...Aż podejrzane...;-) Podzielniki wieszane na kaloryferach są już
                                        postanowione...nie wiem dlaczego się na nie uparli. Pewnie chcą nam wydrenować
                                        kieszenie zanim po roku zarządzania budynkami oddadzą je w ręce wspólnoty...Aha
                                        droga naramowicka będzie przechodzić 40 metrów od bydynków ale uwaga...40 m od
                                        osi jezdni a nie jej przegu! Co to oznacza wie każdy kto sie zetknął z matematyką...
                                        • Gość: anulenka Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.au.poznan.pl 21.10.05, 08:05
                                          Witam
                                          Mam pytank, czy wszyscy chcemy tych nieszczęsnych podzielników na kaloryferach?
                                          Ja będę negocjować, bo nie chcę być nabita w butelkę, bez możliwości
                                          późniejszego odkręcenia sprawy. Może uda się założyć licznik ciepła
                                          przepływowy. Czy może ktoś już taką usługę wynegocjował?
                  • Gość: Juleczka Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 13:34
                    Witam wszystkich sąsiadów. Własnie wstąpiłam w Wasze szeregi. Budynek A IV piętro. :)) Pozdr
    • ad2802 Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 19.10.05, 17:13
      Witam przyszłych Sąsiadów ( mam nadzieję ).
      Zamierzam wziąć kredyt na mieszkanko - mam już upatrzone.
      Czy ktoś z Was negocjował już cenę zakupu ??? Chcę się trochę potargować i
      informacje o możliwym upuście procentowym bardzo by mi pomogły. Sama nie wiem
      od jakiej kwoty mam zacząć i na co wogóle mogę liczyć. Jeśli już to
      przerabialiście to proszę o informację na priv. Pozdrawiam
    • Gość: Marek Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 13:14
      Ja rowniez przymierzam sie do kupna i prosze o informacje na temat mozliwych do
      wynegocjonowania upustow z ceny mieszkan ?
    • awprawo PODZIELNIKI CIEPŁA -----I----------------------- 23.10.05, 19:17
      W związku z faktem, iż Ekonbud chce nam założyć anachroniczne podzielniki
      ciepła na kaloryferach zamiast indywidualnych liczników ciepła, proponuję:

Spotkajmy się dnia 06.11.2005 (niedziela) o godz 15.00 na naszej budowie i
      napiszmy oficjalne pismo do Ekonbudu z prośbą o instalację indywidualnych
      liczników ciepła.
      Uważam, że jest to dobry, jeżeli nie jedyny sposób na zmianę decyzji Ekonbudu.
      Jak już ktoś napisał - to jedyny deweloper na rynku poznańskim który zamontuje
      parowniki na kaloryferach zamiast liczników przepływowych C.O. !!!

Poza tym będzie to dobra okazja do poznania się..;)
      Proszę o potwierdzenie (na forum lub na priv.)
      Pozdrawiam,
      Tomek
      • Gość: ania Re: PODZIELNIKI CIEPŁA -----I------------------- IP: *.echostar.pl 23.10.05, 22:48
        Jeżeli istnieje szansa zdziałania czegoś w tej sprawie, to jestem zaaa.

Pozdrawiam i do zobaczenia!
        Ania
      • Gość: Juleczka Re: PODZIELNIKI CIEPŁA -----I------------------- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 08:18
        Ja również jestem za. Bo skoro możemy coś wspólnie zdziałać powinniśmy to zrobić. Pozdrawiam.
        Mój nr GG1406568
        • oczyczarne Re: PODZIELNIKI CIEPŁA -----I------------------- 24.10.05, 09:19
          Jak to w praktyce wygląda z tymi parownikami na kaloryferach???
          • Gość: młody Re: PODZIELNIKI CIEPŁA -----I------------------- IP: *.kv / *.kv-nagel.com 24.10.05, 10:15
            Z reguły jest tak, ze koszty sa rozliczane na 2 częsci.
            Tzn. np. 30% - "rzeczywiste" zużycie wg. podzielników/parowników i 70% wg.
            metrażu mieszkania. Ten stosunek rozliczania kosztów jest ustalany przez zarząd
            wspólnoty mieszkaniowej lub na poczatku przez dewelopera.
            Oczywiscie najlepiej dla mieszkańca, gdyby rozliczenie następowało wg. klucza:
            100% rzeczywiste zużycie, 0% metraż. Stąd najlepsze dla uzytkownika sa dzis
            przepływomierze - jesli mało uzywasz - mało płacisz.
            pzdr
            • oczyczarne Re: PODZIELNIKI CIEPŁA -----I------------------- 24.10.05, 10:31
              Dziękuję. Jestem za spotkaniem.
      • anulenka2 Re: PODZIELNIKI CIEPŁA -----I------------------- 24.10.05, 15:28
        Super.
        Uzgodnimy stanowisko w sprawie kaloryferów, przy okazji poznamy sąsiadów.
        Będę w niedzielę 6.11.2005 o godzinie 15.00 na budowie przy Bolka.
        Pozdrawiam
        Anulenka
        • amoran Koniecznie Liczniki ciepła 24.10.05, 22:04
          Witam,

Podpisaliśmy umowę na mieszkanie w budynku A, II piętro. Cieszę się bardzo, że
          poruszona została kwestia podzielników ciepła. W projekcie budowlanym budynku
          były liczniki, ale inwestor je zmienił. Mój mąż "walczył" z Panem Adamem, aby
          przywrócić liczniki. Nawet argument mówiący, że możemy dopłacić nie
          przekonywał, gdzyż twierdził, że jako wspólnota możemy to sobie ustalić (muszą
          mieć wszyscy albo liczniki albo podzielniki). Jeśli część z Was już na tym
          etapie chce liczników to do dzieła!!! Poproszę męża, aby się tutaj wypowiedział
          na ten tamat bardziej fachowo, gdyż ma duże doświadczenie z ogrzewaniem
          związane z wykonywanym zawodem.

Jak najbardziej jesteśmy za spotkaniem.

Poza tą jedyną kwestią polecam EkonBud, gdyż jest znaną firmą w Zielonej.
          Sprawdzaliśmy na różne sposoby ;-). Kwestie umowy były do negocjacji i wogóle
          towzrzyszy temu miła atmosfera :-)

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów serdecznie.

Ania
          • juleczka.s Re: Koniecznie Liczniki ciepła 25.10.05, 11:02
            Tu sąsiadka z IV piętra. Zgadzam się i dlatego stawię sie na tym spotkaniu na 100%. Pozdrawiam
      • Gość: Awprawo UWAGA WSZYSCY - SPOTKANIE.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 16:07
        • Gość: ka Re: UWAGA WSZYSCY - SPOTKANIE.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 11:41
          dom.gazeta.pl/prawo/1,68408,1626025.html?as=3&ias=3
          • Gość: floox Alternatywy 4? :-) IP: 213.76.149.* 03.11.05, 07:13
            Witam!

Jak tak (niestety z dość dużym opóźnieniem) czytam posty na forum to cały czas
            stoi mi przed oczyma pewien film :) Co ciekawsze - my jesteśmy lepsi bo
            zaczynamy zabawę zanim powstanie blok. Nawiasem mówiąc ciekawe jaki będzie miał
            numer ten nasz blok - a nie przypadkiem 4? :)

Ale na poważnie: pomysł montażu podzielników ciepła uważam za bezwzględnie
            idiotyczny i jak najbardziej jestem za spotkaniem. Myślę też, że warto by było
            mieć już tam na miejscu gotowy projekt petycji/pisma do EkonBudu. Wtedy
            moglibyśmy je od razu podpisać. TOMEK (awprawo), uważam że jesteś najlepszą
            osobą, która takie pismo może przygotować. Tak sobie myślę, że wszyscy
            zainteresowani mogliby je otrzymać e-mailem i zgłosić ew poprawki/uwagi. W
            razie jak to przejdzie adres do mnie: *floox@o2.pl*

Niestety z racji powierzonych mi obowiązków dość rzadko zaglądam gdziekolwiek,
            ale w tym przypadku, jak to mówią Rosjanie, I'll do my best.

Serdecznie pozdrawiam liczne rzesze towarzyszek i towarzyszy sąsiadów :)))

Z harcerskim Choo-Vay,
            --
            Floox
            (Blokhaus A, I kl, I p.)
            • oczyczarne Re: Alternatywy 4? :-) 03.11.05, 07:58
              Witam sąsiada zza ściany ;-)))
              • Gość: bluemchen Re: Alternatywy 4? :-) IP: 195.68.192.* 03.11.05, 09:46
                witam wszystkich przyszłych sąsiadów!
                również uważam, że podzielniki to najgorsza opcja rozliczania za ciepło i
                jestem jak najbardziej za spotkaniem i napisaniem oficjalnego pisma w tej
                sprawie do ekonbudu. może jeszcze uda się coś wskórać w tej sprawie, mam
                bynajmniej taką nadzieję.
                pozdrawiam wszystkich z bloku A i nie tylko!

• Gość: Floox Re: Alternatywy 4? :-) IP: *.plusgsm.pl 03.11.05, 17:42
                Hej!

A zza której bo nie wiem jak mam kolumny ustawić :)))

Pozdrowienia,
                --
                Floox
                • Gość: Bingo Spotkanie IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.05, 22:05
                  Z podzielnikami i tak się nie uuuuuuuuuuda. Ale co tam. Czego się nie robi dla
                  dobrego towarzystwa! Będę w niedzielę. Tzn. będziemy (bo z żoną będę, tj. we
                  dwoje, inaczej mówiąc razem przyjedziemy). Będziemy już o 14.55, bo później może
                  być ciemno i się nie poznamy.
                  Do zobaczenia!
                • oczyczarne Re: Alternatywy 4? :-) 04.11.05, 09:48
                  Pierwsza klatka licząc od której strony?
                  • Gość: floox Re: Alternatywy 4? :-) IP: 213.76.149.* 05.11.05, 15:02
                    Od strony lasu :)

Pozdro,
                    --
                    Floox
            • Gość: boloniusz Re: Alternatywy 4? :-) IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.05, 11:38
              Witam wszystkich.Ja z tym samym problemem co wszyscy a wiec ...podzielniki
              ciepła to jest bardzo głupiiiiii pomysł i jestem za aby się spotkac w
              najbliższa niedziele i coś z tym zrobic pozdrawiam i do zobaczenia
              • amoran Wnioski po spotkaniu w/s liczników ciepła 06.11.05, 19:09
                Dziękujemy wszystkim za liczne przybycie, kilka wniosków ze spotkania :

1)
                Okazuje się ze bardzo duża liczba osób, które kupiły mieszkanie w EBF
                jest zainteresowana założeniem liczników ciepła, zamiast archaicznych
                podzielników ciepła, z prostego powodu - chodzi o kasę wydawaną co miesiąc na
                ogrzewanie, a w takim przypadku każdy lubi wiedzieć za co płaci i w zależności
                od "stylu życia" ile zużywa w ciągu danej zimy.

2)
                Dla osób które zastanawiają się jeszcze nad tematem, przypomnijmy wady
                podzielników :

- Podzielniki nie ułatwiają sprawiedliwego podziału kosztów, a jedynie
                zaciemniają sytuacje mieszkańcom.
                Ogrzewanie z natury nie jest sprawiedliwe, tzn. osoba która kupuje mieszkanie
                szczytowe zdaje sobie sprawę że starty cieplne takiego mieszkania są większe
                niż mieszkania w środku i że w chwili dalszej odsprzedaży jej mieszkanie będzie
                tańsze niż inne. Z tego powodu mieszkania na ostatnim piętrze w każdym bloku są
                tańsze, ale lokatorzy płacą potem więcej za ogrzewanie.

- Niezależnie od położenia mieszkania w bloku, podzielniki ciepła nie dają nam
                w praktyce żadnej kontroli nad ilością zużytego ciepła, nie wiemy ile dokładnie
                zużyliśmy, ciężko nam reklamować wirtualny wynik obliczony przez jakąś firmę
                rozliczającą i podającą nam swoje obliczenia jako pewnik.

- Parują także w lecie i w pomieszczeniach w których jest ciepło mimo że nie
                ogrzewamy w danej chwili (np. łazienka, kuchnia podczas gotowania).

- Często firmy rozliczające nie mają opracowanych dobrych metod obliczania
                udziału w ogrzewaniu dla danego grzejnika i robią to „na oko” , a między innymi
                to powoduje opisywane szeroko w prasie i znane z opowieści innych osób ogromne
                rachunki za ogrzewanie, mimo „przykręcania” grzejników.

- Podzielniki z powodu umieszczenia w mieszkaniu łatwiej jest oszukać, a
                czasami same odpadają więc można je po prostu włożyć do lodówki.

- Niektórzy producenci nie mają aktualnych dopuszczeń do stosowania w
                budownictwie.

- Na podzielnikach zarabia firma rozliczająca nad którą wspólnota mieszkaniowa
                nie ma kontroli, a podpisane umowy ciężko potem zerwać. Liczniki należy więc
                wprowadzić zanim pojawią się podzielniki, gdyż trudno będzie anulować umowę z
                firmą rozliczającą.

3)
                Co daje licznik ciepła :

- Jest to urządzenie z cechą legalizacji, które mierzy dokładną ilość ciepła
                dostarczoną do grzejników (pomiar strumienia przepływającej wody grzewczej oraz
                różnicy jej temperatur na zasilaniu i powrocie), wynik dostajemy w postaci
                wartości energii w GJ (gigadżulach) jako moc grzewcza przesłana do mieszkania w
                określonym czasie.
                Znając koszt 1 GJ już w trakcie sezonu możemy na podstawie konkretnych wskazań
                licznika oszacować ile przyjdzie nam zapłacić za opłaty zmienne.

- Jeżeli mamy podejrzenie że jest popsuty zawsze możemy go oddać do badań
                legalizacyjnych i w razie stwierdzenia awarii na tej podstawie domagać się
                redukcji naliczonej kwoty za ogrzewanie.

- Zawsze możemy porównać zużycie zmieniając styl życia i przyzwyczajenia (np.
                dodatkowy sweter i pierzynka)

- Oszczędzamy kasę, nie musimy opłacać firmy kalkulującej zużycie (której nie
                będziemy mogli w żaden sposób kontrolować). Wskazanie licznika głównego -
                (minus) suma zużycia wszystkich mieszkań = da nam zużycie ciepła na klatkach,
                do podziału między mieszkańców np. wg udziału w powierzchni.

- Z pomocą liczników i sensownego regulaminu rozliczania mieszkańców unikamy
                wielu nieporozumień (zarówno mieszkańcy jak i zarządca budynku)

4)
                Pozostało jeszcze kilka innych tematów do poruszenia, między innymi:

- lokalizacja śmietnika
                - lokalizacja placu zabaw

Czekamy na Wasze komentarze i wnioski.

Pozdrowienia
                Amoran
                • amoran Wnioski po spotkaniu w/s liczników ciepła - cz.2 06.11.05, 19:18
                  No i oczywiście czekamy na odpowiedź firmy EBF
                  na nasz pisemny wniosek dotyczący wstawienia liczników ciepła.
                  • Gość: Kaśka Dzieki za info:)! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 10:32
                    Dzięki za to świetne podsumowanie! Nie było nas z mężem na spotkaniu bo nie
                    było nas wogóle w Poznaniu przez ostatnie 7 dni. Ale oczywiście podpisujemy
                    się pod Waszymi ustaleniami co do montownia liczników ciepła zamiast
                    podzielników (podzielniki to jakaś paranoja - nie wiem co za mądrala je
                    wymyślił..!)

EKONBUD jest poważną firmą i myślę że przychyli sie do próśb przyszłych
                    mieszkańców - tym bardziej że na pewno zależy im na dobrej reklamie ( z tego co
                    wiem oprócz budynku C będa jeszcze cos budowac w Poznaiu) i referencjach.

Pozdrawiam sąsiadów!
                    KAcha (bud B)
                    moj email: katka99@o2.pl
                    • Gość: Floox Re: Dzieki za info:)! IP: *.plusgsm.pl 07.11.05, 14:26
                      Kaśka,

serwer zwrócił mi informację, że taki adres nie istnieje!

Pozdro,
                      --
                      Floox
                  • Gość: floox Re: Wnioski po spotkaniu w/s liczników ciepła - c IP: *.plusgsm.pl 07.11.05, 14:25
                    Serwer zwrócił mi informację, że masz zapchaną skrzynkę :(

Pozdro,
                    --
                    Floox
                • Gość: Marazm Re: Wnioski po spotkaniu w/s liczników ciepła IP: *.epsa.pl 07.11.05, 10:35
                  Witam wszyskich!
                  Jestem świeżo upieczonym nabywcą mieszkania więc temat sposobu rozliczania za
                  ciepło bardzo mnie interesuję więc nie omieszkałem być na spotkaniu w niedzielę.
                  Przyznam szczerze, nie sądziłem, że będzie aż tak owocne. Wnioski i decyzje,
                  które zostały podjęte na tym spotkaniu są bardzo trafne i mam nadzieję, że
                  skuteczne, sądzę że liczniki w końcu Ekonbud nam założy bo jak widzę
                  determinacji nam nie brak. Co do rozliczania części wspólnych to mam inną
                  propozycję mam nadzieję że bardziej sprawiedliwą (Wskazanie licznika głównego -
                  - suma zużycia wszystkich mieszkań = da nam zużycie ciepła na klatkach,
                  do podziału między mieszkańców np. na każde mieszkanie równą część bo to jak
                  sama nazwa wskazuje jest część wspólna do której dostęp mają wszyscy bez względu
                  na udział w powierzchni, ale to jest oczywiście dalsza debata i myślę, że
                  rozwiązywana w sposób sprawiedliwy :-). Kończąc powiem tylko - mam nadzieję, że
                  Ekonbud ugnie się na te liczniki już teraz bo determinacji w walce o nie nam nie
                  brak co pokazło spotkanie w niedzielę. I jeszcze jedno na rynku poznańskim nie
                  ma developera, który używa w swoich rozwiązanich podzielników jako opomiarowania
                  c.o. a nie liczników więc chcąc się przebić na tym rynku musi być konkurencyjny
                  nie tylko w cenie za mieszkanie ale również w nowinkach technicznych i
                  standardzie, tak szczerze mówiąc to my przyszli lokatorzy wystawimy mu opinię na
                  rynku poznańskim - a od liczników (w durzej mierze) zależy czy będzie ona
                  pozytywna czy nie!
                  • slis1 Re: Wnioski po spotkaniu w/s liczników ciepła 07.11.05, 11:30
                    Witam !!
                    Szkoda że nie wiedziałem o spotkaniu. Z podzielnikami oczywiscie musimy coś
                    zrobic bo jest to beznadziejny pomysł. Ekonbud zapewniał że bedzie własna
                    kotłownia z licznikami a nie złodziejskimi podzielnikami.
                    Budynek A klatka I, II piętro
                    biuro6666@wp.pl
                    • Gość: floox Ważna informacja - dotyczy niedzielnego spotkania IP: *.plusgsm.pl 07.11.05, 13:52
                      Moi Drodzy,

chciałbym wszystkich poinformować, że odpowiednie pismo w sprawie podzielników
                      (podpisane przez obecnych na spotkaniu) zostało dzisiaj wysłane do EkonBudu.
                      Więcej szczegółów w wiadomości, którą za chwilę wysyłam do wszystkich e-mailem.

Tych, którzy do chwili obecnej jeszcze się nie zgłosili bardzo proszę o kontakt
                      na adres: ***floox@o2.pl****.

Przy okazji - cieszę się, że mogłem Was wszystkich poznać bo teraz już wiem, że
                      mój wybór odnośnie kupna mieszkania to już nie tylko kwestia dobrej lokalizacji
                      i funkcjonalnego układu mieszkania, ale również towarzystwa za ścianą :)

Co do szczegółów związanych z rozliczaniem tzw. części wspólnych to uważam, że
                      jest to temat na następne spotkanie. Tym bardziej, że jak już ktoś zauważył
                      musimy jeszcze omówić kwestię śmietnika, ogrodzenia, monitoringu czy też
                      parkingu. Jestem zdania, że zawsze lepiej jest przedyskutować wszystko zanim
                      coś powstanie niż później się martwić tym, co nam zafundowano.

Serdecznie pozdrawiam,
                      --
                      Floox
                      (Blokhaus A, kl I., p. I.)
                      • Gość: anulenka Re: Ważna informacja - dotyczy niedzielnego spotk IP: *.au.poznan.pl 08.11.05, 08:59
                        Witam,
                        Miło było Was poznać w niedzielę.
                        Trzeba będzie także poruszyć inną, bardzo ważną kwestię - koszty czynszu w
                        naszych mieszkaniach. Jak dotąd deweloper milczy, a uważam, że takie ustalenia
                        powinny być integralną częścią umowy (niestety nie są). Jeżeli deweloper ma
                        rządzić przez min. 1 rok, to możemy się zdziwić jak przyjdzie nam płacić 800 zł
                        miesięcznie, bo takie np. są koszty wg zarządcy.
                        Zastanówmy się jak to zmienić. Macie jakieś pomysły?
                    • Gość: Bingo Re: Wnioski po spotkaniu w/s liczników ciepła IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.05, 20:36
                      Witam wszystkich!
                      Powiem krótko:
                      - jestem za następnym spotkaniem i omówieniem wszystkich niedomówionych kwestii;
                      - popieram pomysł Marazma odnośnie rozliczenia ciepła wspólnego;
                      - jestem bardzo mile zaskoczony frekwencją i chęcią ruszenia zadka (=
                      zaangażowania)przez tak wiele osób.

Myślę, że o ile będziemy konsekwentni, to i uporamy się z tymi nieszczęsnymi
                      parownikami i porozumiemy się co do pozostałych spraw.

Tak trzymać!
                      • slis1 Re: Wnioski po spotkaniu w/s liczników ciepła 08.11.05, 13:42
                        Ekonbud bedzie sie powoływał na zapis w załaczniku do umowy - grzejniki
                        panelowe z opomiarowaiem - jestem na siebie wściekły że nie zwróciłem na to
                        uwagi i zawierzyłem informacji że bedą indywidualne liczniki !). Według Urzędu
                        Regulacji Energetyki: "...rozliczenia za ciepło prowadzone są na podstawie
                        wskazań układu pomiarowego ? licznika ciepła tj. przyrządu pomiarowego
                        przeznaczonego do pomiaru zużycia ciepła, podlegającego kontroli metrologicznej
                        organów administracji miar w zakresie: legalizacji, uwierzytelnienia,
                        zatwierdzania typu. Ciepłomierz mierzy strumień objętości nośnika ciepła oraz
                        temperaturę nośnika ciepła na zasilaniu i powrocie. Zmierzone wartości fizyczne
                        są przeliczane na wartości zużycia ciepła w odpowiednich jednostkach (GJ)."
                        I dalej "... Podzielniki ciepła nie są urządzeniami pomiarowymi, nie podlegają
                        więc legalizacji,..."
                        Jak sama nazwa wskazuje, podzielniki kosztów ogrzewania (zwane
                        dalej „podzielnikami”) są urządzeniami służącymi do „podziału” kosztów ciepła
                        zużytego przez mieszkańców budynku wielolokalowego, a inaczej rzecz ujmując —
                        do określania udziału pojedynczego lokalu w kosztach zużycia ciepła, będących
                        częścią kosztów ogrzewania całego budynku. Tym samym stanowczo należy
                        podkreślić, iż podzielniki nie są urządzeniami służącymi do pomiaru ilości
                        zużytego ciepła i z licznikami ciepła (układami pomiarowo-rozliczeniowymi) nie
                        mają nic wspólnego, a więc nie spełniają wymogów określonych w Prawie
                        energetycznym.
                        Tak więc ... to jest moja moja interpretacja !!! - zainstalowanie podzielników
                        jest nie zgodna z zapisem umowy.
                • amoran Liczniki ciepła - DECYZJA EBF ZAPADŁA !! 17.11.05, 21:01
                  Witam Sąsiadów !

Wg. informacji przekazanych mi dzisiaj przez Pana Adama,
                  EBF przemyślało sprawę i .............................

..... zamontuje nam liczniki ciepła :-) !!!!

To bardzo dobra decyzja developera. Dziękujemy w imieniu
                  mieszkańców i czekamy na pisemne potwierdzenie.
    • Gość: Huhu Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 02:53
      Ludziki! Oni (developerzy) robią Was w wała! Jesteście dla nich dojnymi
      krówkami, które mając kredyt na 30 lat nie będa śmiały podsakiwać i wezmą z
      pocałowaniem ręki co im się pokaże! Mieszkania w Poznaniu i okolicy to
      dziadostwo jakich mało. Kupcie działkę niedaleko miasta tam gdzie się Wam
      podoba, z widokiem jaki Wam się podoba, łyknijcie relanium na czas budowy i
      walki z ekipami "fachowców", ale jak już będzie koniec - to JESTEŚCIE NA SWOIM!
      i wali Was ADM, Sp-nia, itp. debile ze Wspólnoty, nie słychać jak
      sąsiadka "dochodzi", etc ;-) Ja już NIGDY nie dam zarobić (a też dałem d..y)
      żadnemu developerowi, chyba tylko kupując coś do wynajęcia Pozdrawiam!
      • Gość: anulenka Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.au.poznan.pl 08.11.05, 08:55
        No, no tylko więcej takich komentarzy! Człowieku to nie przelewki, forum jest
        dla ludzi zaangażowanych i POWAŻNYCH!!
        Pozdro
        • bluemchen Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 08.11.05, 09:40
          Witam i pozdrawiam wszystkich uczestników niedzielnego spotkania oraz tych,
          którym nie udało sie dotrzeć. Teraz pozostaje nam czekać na decyzję Ekonbudu
          odnośnie liczników (oby zgodną z naszymi oczekiwaniami:-) Ale oczywiście nie
          czekamy bezczynnie i już dziś zastanawiamy się nad innymi istotnymi sprawami,
          które nas jako przyszłych lokatorów interesują, np. śmietniki, plac zabaw,
          przwidywany czynsz (oby to nie było 800 pln...!) czy w późniejszym etapie
          nieuniknione rozważania nt rozliczania ciepła wspólnego...
          Tematów do rozmów jest wiele i mam nadzieję że chęci nam nie zabraknie!
          • juleczka.s Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 08.11.05, 11:28
            Coś mi się wydaje, że nie pozwolą sobie na aż tak wysoki czynsz ale i tak warto tę kwestię omówić. Nie udało mi się dotrzeć na poprzednie spotkanie ale jestem jak najbardziej za każdym kolejnym :)) W końcu poznam tak liczne grono SĄSIADÓW:)) I mam nadzieję, że te 800 zł czynszu to tylko nasz czarny scenariusz, który nie zostanie wprowadzony w zycie. Pozdrawiam
            • Gość: Marazm Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.epsa.pl 08.11.05, 13:04
              Witam serdecznie wszystkich!
              Myślę, że następne spotkanie będzie zaraz po tym jak otrzymamy odpowiedź
              Ekonbudu czyli po 16 listopada. Jeśli do tego czasu nie odpowiedza to też trzeba
              się bedzie spotkać i zastanowić się jak zmusić ich do zajęcia stanowiska
              zgodnego z naszym tzn. bezwględnie liczniki. Przy okazji zapoznamy się z tymi
              którzy nie mogli być na naszym pierwszym spotkaniu, no i omówimy inne kwestie
              które też dotyczą nas wszystkich.
              Pozdrawiam wszystkich
              • Gość: Awprawo Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 13:14
                W dom-eko podają dokładne wyliczenia - z wyszczególnieniem ile za wywóz
                nieczystości ile za zarządzanie itd. - szkoda że My nie otrzymaliśmy takiej
                specyfikacji.
                p.s.
                wszyscy moi znajomi mieszkajacy w "nowowybudowanych wspólnotach" płacą w
                porównaniu do spółdzielni bardzo niskie czynsze (sumy opłat za uzytkowanie
                mieszkania).
                Do zobaczenia na następnym spotkaniu!
                • slis1 Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 08.11.05, 13:43
                  Ekonbud bedzie sie powoływał na zapis w załaczniku do umowy - grzejniki
                  panelowe z opomiarowaiem - jestem na siebie wściekły że nie zwróciłem na to
                  uwagi i zawierzyłem informacji że bedą indywidualne liczniki !). Według Urzędu
                  Regulacji Energetyki: "...rozliczenia za ciepło prowadzone są na podstawie
                  wskazań układu pomiarowego ? licznika ciepła tj. przyrządu pomiarowego
                  przeznaczonego do pomiaru zużycia ciepła, podlegającego kontroli metrologicznej
                  organów administracji miar w zakresie: legalizacji, uwierzytelnienia,
                  zatwierdzania typu. Ciepłomierz mierzy strumień objętości nośnika ciepła oraz
                  temperaturę nośnika ciepła na zasilaniu i powrocie. Zmierzone wartości fizyczne
                  są przeliczane na wartości zużycia ciepła w odpowiednich jednostkach (GJ)."
                  I dalej "... Podzielniki ciepła nie są urządzeniami pomiarowymi, nie podlegają
                  więc legalizacji,..."
                  Jak sama nazwa wskazuje, podzielniki kosztów ogrzewania (zwane
                  dalej „podzielnikami”) są urządzeniami służącymi do „podziału” kosztów ciepła
                  zużytego przez mieszkańców budynku wielolokalowego, a inaczej rzecz ujmując —
                  do określania udziału pojedynczego lokalu w kosztach zużycia ciepła, będących
                  częścią kosztów ogrzewania całego budynku. Tym samym stanowczo należy
                  podkreślić, iż podzielniki nie są urządzeniami służącymi do pomiaru ilości
                  zużytego ciepła i z licznikami ciepła (układami pomiarowo-rozliczeniowymi) nie
                  mają nic wspólnego, a więc nie spełniają wymogów określonych w Prawie
                  energetycznym.
                  Tak więc ... to jest moja moja interpretacja !!! - zainstalowanie podzielników
                  jest nie zgodna z zapisem umowy.
                  • Gość: floox Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.plusgsm.pl 08.11.05, 14:26
                    Sławek,

nie róbmy dramatu. Jak do tej pory trudno jest znaleźć i powiedzieć coś złego
                    na temat EkonBudu i jestem absolutnie przekonany, że w tej sprawie "zatkają nam
                    dzioby" przychylną decyzją. Kto im podskoczy jak będą bez zarzutu? No kto?
                    Budują całkiem do rzeczy i raczej terminowo więc taki krok wstecz (oczywiście
                    nie chodzi mi tylko i wyłącznie o kwestię samej techniki) można będzie porównać
                    do zatonięcia okrętu w porcie...

A z drugiej strony po co nam jakiś urząd regulacji czegokolwiek? Ja podchodzę
                    do tego tak: to jest nasz piec, nasza energia, nasza wspólnota i nasze
                    pieniądze więc musi być sprawiedliwie (wyszło mi hasło jak na pochód
                    pierwszomajowy). I dzięki Bogu, że nasi koledzy w porę odpowiednio nagłośnili
                    sprawę.

Ktoś mądrze powiedział - spotkajmy się po 16.11 - wtedy będziemy już wiedzieć
                    więcej i co najbardziej cieszy - nas również będzie już więcej :)))

Za chwilę zepnę nowe adresy mailowe, które otrzymałem dzisiaj.

Pozdrowienia,
                    --
                    Floox
                    (Blokhaus A, Kl. I, p. I)
                    • slis1 Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 08.11.05, 14:44
                      Absolutnie nie chce robic dramatu. Co do współpracy z Ekonbudem to nie mogę
                      powiedzieć ani jednego złego słowa. Zaskoczenie moje na temat podzielników było
                      tak wielkie ze może byłem nadgorliwy. Mam nadzieję ze wszystko bedzie ok.
                      • Gość: floox Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.plusgsm.pl 08.11.05, 14:50
                        Ktoś mądry kiedyś powiedział, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu :)))

Pozdro,
                        --
                        Floox
                        • Gość: justart Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.tce.put.poznan.pl 08.11.05, 15:42
                          Witamy sąsiadów,
                          temat podzielników/liczników ciepła jest nam o tyle bliski, że kupiliśmy
                          mieszkanie szczytowe, chcielibyśmy poznać zdanie na ten temat tych
                          współmieszkańców, którzy również zdają sobie sprawę że ich mieszkania będą
                          generować największe straty ciepła.
                          Interesuje nas również kwestia kosztów liczników i ich zainstalowania, jakiego
                          rzędu jest to kwota i kto ma ją zapłacić, mieszkańcy czy developer?
                          Pozdrawiamy, justart budynek A I kl. II p.
                        • Gość: Ondraszek Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 22:39
                          Witam, przymierzamy się do zakupu w budynku C mieszkanka. Po rozmowie w
                          Ekonbudzie zauważyliśmy, że gość jest bardzo elastyczny w rozmowach na temat
                          mieszkania. Czy udało Wam się coś dodać w umowie co wykraczało poza standard
                          ich umowy oryginalnej? Jesteśmy narazie dość zieloni w tych sprawach, a jeśli
                          można coś dodatkowo wynegocjować to jest mile widziane.
                    • Gość: Marazm Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.epsa.pl 08.11.05, 15:16
                      Popieram "floox'a" jest to oczywiście nie na rękę Ekonbudowi instalowanie czegoś
                      co tak naprawdę obniża ich wartość na rynku na którym chcą być wsród
                      najlepszych. Póki co są w czołówce bo nie są tak zmianierowani jak inni
                      developerzy, a co do podzielników to pewnie przemyślą sprawę i dadzą nam
                      pozytywną odpowiedź zgadzając się na instalowanie liczników. W końcu nie ma to
                      jak dobry start na terenie na którym można sporo wybudować, sprzedać i zarobić
                      to my im napędzimy nabywców na następne mieszkania swoimi pozytywnymi opiniami,
                      a na razie nie są one złe. Przemyślenia "slis" są prawidłowe w moim odczuciu ale
                      można je odłożyć na później. Myślę że liczniki przejdą po pierwszym piśmie. Pozdro
                  • Gość: kilimandzaro Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 10:23
                    jasne-liczniczek na wejsciu do mieszkania!.Ito jest moje cieplo!.Aza klatki
                    schodowe pralnie itp.niech se placi spoldzielnia!Tzn.-przepraszam kto?
            • bluemchen Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 08.11.05, 15:59
              rowniez mam znajomych, ktorzy mieszkaja w nowych bloczkach wspolnotowych i ich
              czynsz za 70 m mieszkanie nie przekracza 200 pln. tak by bylo ok :-)
              • Gość: Bingo Termin nowego spotkania IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.05, 22:02
                Prosiłbym bardzo, aby terminu następnego sptkania NIE ustalać na weekend 25-27
                listopada. Niestety wtedy pracuję, a niechciałbym opuścić tak ciekawie
                zapowiadającego się iwentu.

Na razie!
                • Gość: juleczka.s Re: Termin nowego spotkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 10:18
                  Przychylam się bo wówczas wybywam z Poznania:)) Pozdrowienia
                • Gość: floox Re: Termin nowego spotkania IP: *.plusgsm.pl 09.11.05, 10:42
                  Hej,

podejrzewam, że najwcześniej spotkanie może się odbyć w weekend 19-20
                  listopada. Wszystko zależy od treści odpowiedzi z EkonBudu - jeżeli oczywiście
                  dotrze w terminie.

Pytanie tylko gdzie? Czy może ktoś ma jakieś propozycje?

Pozdrowienia,
                  --
                  Floox
    • Gość: Ondraszek Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 22:40
      --------------------------------------------------------------------------------
      Witam, przymierzamy się do zakupu w budynku C mieszkanka. Po rozmowie w
      Ekonbudzie zauważyliśmy, że gość jest bardzo elastyczny w rozmowach na temat
      mieszkania. Czy udało Wam się coś dodać w umowie co wykraczało poza standard
      ich umowy oryginalnej? Jesteśmy narazie dość zieloni w tych sprawach, a jeśli
      można coś dodatkowo wynegocjować to jest mile widziane.
      • Gość: floox Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.plusgsm.pl 09.11.05, 10:35
        Ondraszek,

rzeczywiście są bardzo elastyczni, ale zapewne w przypadku każdego developera
        można wynegocjować coś ponad standard. Każda podpisana umowa jest w jakimś
        sensie poufna dlatego nie sądzę, żeby nagle pojawiła się tu lawina informacji
        na temat konkretnych, zmienionych czy wprowadzonych zapisów. Jak już tu ktoś
        powiedział - wszystko zależy od Twoich umiejętności i oczekiwań w stosunku do
        developera.

Ogólnie rzecz biorąc należy przeanalizować:
        1. Zabezpieczenie przed nienależytym niewykonaniem umowy z obydwu stron -
        terminy, kary.
        2. Wszelkie inne terminy - np. oddania mieszkania do użytkowania, itd.
        3. Kwestię bliskości ew. lokali usługowo-handlowych (nie wiem jak to wygląda w
        bloku C - w A i B takich nie przewidziano)
        4. Kwestię zmianiającego się VAT - z tego co mówi slis1 (mocna siedzi w
        temacie) w przyszłym roku Vat nie podskoczy, ale co będzie dalej nie wiadomo.

Jeżeli chodzi o samą firmę to jak na razie nie ma z nią większych problemów
        (pomijając podzielniki) jeżeli chodzi o wykonastwo czy też ew. zadłużenie na
        poczet gruntów więc śmiało można ją polecić. Blok C jeszcze co prawda nie
        istnieje, ale ma to też swoje zalety a najważniejsza z nich to duży wybór
        mieszkań i możliwość ich odpowiedniego "dopasowania" do potrzeb (ścianki
        działowe, przyłącza wodne, gniazdka, itd.).

Sam pewnie wybrałbym mieszkanie z widokiem na Żurawiniec :)

Pozdrowienia,
        --
        Floox
        • Gość: ka Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 11:43
          Nie zapomnę rozmowy z panią Ż na temat widoków z okien budynku C.
          Niesamowicie się zdziwiła, ze chciałabym mieć las na widoku, a nie drogę.
          Zapodała mi gadkę o muchach i komarach, no i że to kompletnie nie istotne co
          sie widzi za oknem, bo przecież nie ma się na to czasu, żeby podziwiać
          krajobrazy.
          ;-))))A ja myślałam, że otoczenie rezerwatu jest dla EKONBUDU atutem...;-))))
          • Gość: Marazm Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.epsa.pl 09.11.05, 13:09
            ka,

Widać już p. Żaneta upchneła wszystkie mieszkania z widokiem na las i zostały
            jej z widokiem na drogę to i gadka zachęcająca się zmieniła wcześniej był piekny
            las i droga, a teraz paskudne komary i brak czasu na podziwianie widoków :))))
            • Gość: Marazm Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.epsa.pl 09.11.05, 16:06
              Na forum panuje cisza oczekując na odpowiedź Ekonbudu:) A może w tym czasie
              zastanowimy się jak uzyskać z Ekonbudu informację na temat sposobu w jaki będą
              naliczać czynsz?? wszystkie składowe itp. To nam zrobi wizję jakiego czynszu
              możemy się spodziewać po zamieszkaniu w pierwszym roku.
              Pozdrawiam
              • Gość: floox CZYNSZ IP: *.plusgsm.pl 10.11.05, 12:31
                Witam,

różne opinie można znaleźć na temat wspólnot mieszkaniowych, ale większość z
                nich wskazuje na to, że w porównaniu ze spółdzielnią można tam liczyć na niższe
                czynsze - zwłaszcza w pierwszym okresie eksploatacji mieszkania, kiedy blok
                jest nowy i nie wymaga składki na złodziejski fundusz remontowy.

Pytanie więc jest takie: ile Waszym zdaniem powinien wynosić czynsz za 1m2
                naszego nowego gniazdka? Oczywiście wliczamy w to ogrzewanie, wodę i inne
                składniki oprócz ochrony.

W tej chwili mieszkam na Łokietka i za mieszkanie o pow. 41,5 m2 płacę 240 zł
                (przy oszczędnym rozkręcaniu grzejników). Jakby nie liczyć wychodzi ok. 5,7
                zł/m2 co jest dla mnie kwotą co najmniej o połowę za wysoką! To jest kompletnie
                nie do przyjęcia!

Moje oczekiwania to czynsz na poziomie max 3,5 zł/m2 (bez ochrony).

Jakie są Wasze doświadczenia i oczekiwania? Jak jest tam, gdzie mieszkacie?

Pozdrowienia,
                --
                Floox
                • Gość: floox KABLÓWKA IP: *.plusgsm.pl 10.11.05, 12:37
                  Tak przypadkiem wszedłem tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=441&w=28117642&a=28412190
                  I trochę się zjeżyłem bo my również mamy mieć kablówkę w East&West.

Pozdrowienia,
                  --
                  Floox
                  • Gość: Juleczka.s Re: KABLÓWKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 13:14
                    Jakieś 2 tyg. temu p. Adam wspominał, że jest trochę rozbity bo podpisał juz umowę z East&West (na preferencyjnych warunkach) a teraz zgłasza się do niego inna sieć i proponuje równie atrakcyjne warunki - tak przynajmniej zrozumiałam. Nie wiem jak to wyglada dzisiaj. Byc może będę w EFB jeszcze dziś lub w poniedziałek. Zaczępię ich w tym temacie i równiez w sprawie czynszu.
                    • awprawo Re: KABLÓWKA 10.11.05, 14:08
                      Gość portalu: Juleczka.s napisał(a):

> Jakieś 2 tyg. temu p. Adam wspominał, że jest trochę rozbity bo podpisał juz
                      um
                      > owę z East&West (na preferencyjnych warunkach) a teraz zgłasza się do niego
                      inn
                      > a sieć i proponuje równie atrakcyjne warunki - tak przynajmniej zrozumiałam.
                      Ni
                      > e wiem jak to wyglada dzisiaj. Byc może będę w EFB jeszcze dziś lub w
                      poniedzia
                      > łek. Zaczępię ich w tym temacie i równiez w sprawie czynszu.

Hej,
                      zapytaj czyją własnością będzie instalacja...
                  • awprawo KABLÓWKA-instalacja własnością wspólnoty! 10.11.05, 14:06
                    Gość portalu: floox napisał(a):

> Tak przypadkiem wszedłem tutaj:
                    >
                    > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=441&w=28117642&a=28412190
                    > I trochę się zjeżyłem bo my również mamy mieć kablówkę w East&West.
                    >

Masz rację - okablowanie powinno należeć do Wspólnoty (TAK JEST ZAPISANE W
                    UMOWIE!) Załącznik nr 1. pkt 4.

Mam nadzieje że tak właśnie będzie.
                    Do czasu wyboru operatora przez Wspólnotę (który oczywiście zaproponuje
                    najkorzystniejszą dla mieszkańców ofertę - np. internet bez TV) powinniśmy
                    otrzymywać sygnał z anteny zbiorczej.
                • Gość: Julueczka.s Re: CZYNSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 12:59
                  W moim przypadku czynsz na os. Wichrowe Wzgórze 47mkw ok. 300 zł. Myslę, że kwota którą podałeś tj. 3,5 zł jest do zaakceptowania. Pozdrawiam
                • Gość: Marazm Re: CZYNSZ IP: *.epsa.pl 10.11.05, 13:38
                  Witam,
                  Ja również uważam że to co proponuje floox (max 3,5zł/m2 bez ochrony) jest do
                  przyjęcia.
                  Pozdrowienia
          • Gość: floox Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.plusgsm.pl 10.11.05, 16:45
            Hehehehe rzeczywiście coś mi się ostatnio obiło o uszy, że na ostatnim zebraniu
            muchy i komary w biznes planie na 2006 postawiły sobie za cel atakowanie
            mieszkańców bloku C, natomiast Żurawiniec stwierdził, że specjalnie z tej
            okazji nie wypuści liści na wiosnę :)

Ale tak na poważnie: oczywiście, że rezerwat jest atutem i jestem przekonany,
            że Pani Żelisława na pewno kupiłaby mieszkanie z widokiem na zachód :)

Pozdro,
            --
            Floox
            • amoran Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 11.11.05, 10:14
              Takie krótkie podsumowanie dla tych, którzy zastanawiają się jeszcze nad
              zakupem mieszkania. Oprócz podzielników, we wszystkich innych sprawach można
              ogólnikowo stwierdzić, że jest OK. Mamy najdzieję, że i ta kwestia zostanie
              rozstrzygnięta pozytywnie dla mieszkańców.

- Developer jest znany w Zielonej Górze i sporo wybudował, nie jest zapisany w
              Krajowym Rejestrze Dłużników, buduje z własnych środków finansowych
              - budowa idzie zgodnie z hormonogramem prac budowalanych, używają materiałów
              takich, jakie są zapisane w umowie
              - obsługa, zarówno Pan Adam reprezentujący firmę, jaki i Pani Żaneta są
              elastyczni i w wielu kwestiach ustępliwy - wystarczy negocjować
              - w wielu kwesitach można się dogadać, umawiać się na spotkanie, dokładnie
              zapoznać się z ofertą
              - jest to ich pierwsza budowa w Poznaniu i z pewnością zależy Wykonawcom na
              dobrym wykonaniu i oddaniu budynku o czasie.

Na wysokość czynszu ma również wpływ Wspólnota, jak i na wiele innych kwestii.
              Najważniejszy głos mamy więc my - Mieszkańcy i od naszej współpracy i
              wypracowanych ustaleń zależy, jak nam się będzie mieszkać.

Pozdrawiamy Wszystkich sąsiadów i zapraszamy do kolejnego spotkania. Moża
              dobrym miejscem będzie kawiarnia "Gruszecki" na ul. Naranowickiej? (tam jest
              chyba sporo miejsca).

Blok A, II piętro, chyba klatka "b".

Ania

• Gość: floox Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: 212.2.100.* 12.11.05, 01:03
                Gruszecki? Hmmm... czemu nie - można wpaść na dobrą kawkę i ciacho, a przy
                odrobinie szczęścia powinniśmy się zmieścić :)I co najważniejsze - można płacić
                kartą kredytową! Kurcze ja nigdy nie noszę przy sobie gotówki :(

Pozdrowienia,
                --
                Floox
                • Gość: maciej w Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:04
                  Kiedy to spotkanie, i gdzie dokładnie?
                  • Gość: Marazm Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) IP: *.epsa.pl 16.11.05, 11:54
                    Witam,
                    Do dziś mają czas na odpowiedź więc dajmy czas na otrzymanie pisma do 18.11
                    różnie bywa z tą pocztą.
                    Pozdrawiam
                    • yomann Re: EKONBUD-FADOM -ul. Bolka (Naramowice) 16.11.05, 15:57
                      W budynku B zaczynają wstawiać okna, dach już abizolem wylany i papą przykryty.
                      Budynek A chyba trochę zmoknie przez zimę, w taką pogodę cieżko sie buduje...
                      Podobno ocieplenie budynków styropianem bedzie wykonywane w marcu lub później,
                      po prostu wtedy kiedy bedzie ku temu pogoda.

Pozdrawiam ciepło przyszlych mam nadzieje sąsiadów z IV p. budynku B.
                      • amoran Liczniki ciepła - DECYZJA EBF ZAPADŁA !! 17.11.05, 21:04
                        Witam Sąsiadów !

Wg. informacji przekazanych mi dzisiaj przez Pana Adama,
                        EBF przemyślało sprawę i .............................

..... zamontuje nam liczniki ciepła :-) !!!!

To bardzo dobra decyzja developera. Dziękujemy w imieniu
                        mieszkańców i czekamy na pisemne potwierdzenie.
                        • Gość: Maciej W Re: Liczniki ciepła - DECYZJA EBF ZAPADŁA !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 08:09
                          świetnie! Jednak nasze starania się przydały.

Maciej
                          • Gość: Marazm Re: Liczniki ciepła - DECYZJA EBF ZAPADŁA !! IP: *.epsa.pl 18.11.05, 08:23
                            Witam,
                            muszę przyznać, że na chwilę obecną EBF to developer bardzo elastyczny i godny
                            polecenia. :)
                        • Gość: Awprawo Re: Liczniki ciepła - DECYZJA EBF ZAPADŁA !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 09:03
                          Świetnie! Duży plus dla Ekonbudu za elastyczność!
                          • bluemchen Re: Liczniki ciepła - DECYZJA EBF ZAPADŁA !! 18.11.05, 12:02
                            Super!
                            • oczyczarne Re: Liczniki ciepła - DECYZJA EBF ZAPADŁA !! 18.11.05, 12:27
                              Trochę z tych braw - dla nas samych ;-)))
                              • Gość: juleczka.s Re: Liczniki ciepła - DECYZJA EBF ZAPADŁA !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 12:48
                                Nieobecna na spotkaniu robi ukłon w stronę obecnych. Pozdrawiam sąsiadów :))
                                • Gość: maciej w Czy w ten weekend jest spotkanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 13:01
                                  Czy spotykamy się w ten weekend w celu omówienia nastepnych spraw? Gdzie i
                                  kiedy? Wspominaliście coś o Gruszeckim, to aktualne?
                                  • Gość: Bingo Re: Czy w ten weekend jest spotkanie? IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.05, 20:17
                                    Jeżeli w ten weekend, to chyba w niedzielę?
                                    Byle nie w przyszły.
                                    Jeśli nie w ten i nie w przyszły to może za 2 tygodnie?

Liczniki... uwieżę, jak zobaczę (na drugie mam Tomasz).

Zdrówko!
                                • Gość: floox Re: Liczniki ciepła - DECYZJA EBF ZAPADŁA !! IP: 213.76.149.* 19.11.05, 15:55
                                  Niestety ten tydzień mnie nie oszczędzał i nie było na nic czasu, a tu ci
                                  proszę taka decyzja - szkoda tylko, że jak do tej pory nie ma nic na piśmie.

Myślę, że dzisiaj już jest za późno, żeby ustalić spotkanie w ten weekend...

Pozdrowienia,
                                  --
                                  Floox
                                  • floox NOWE FORUM (czyli przeprowadzka) 20.11.05, 08:59
                                    Witam,

myślę, że zasługujemy na to, żeby mieć własne forum dlatego wszystkich bardzo
                                    serdecznie zapraszam na nasze nowe forum pod adresem:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35208
                                    Pozdrawiam,
                                    --
                                    Floox
                              • Gość: nowy sąsiad Witam wszystkich IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.05, 13:51
                                chciałbym pozdrowic wszystkich mieszkanców (przyszłych)bloku A i B przy
                                Bolka.Dopiero niedawno kupiłem mieszkanie i tak sobie czytałem na forum o tych
                                podzielnikach. Należa się bardzo duże brawa dla tych "człowieków :)" co
                                wywalczyli te podzielniki. Mam nadzieje że jak bedzie jakies spotkanie
                                lokatorskie w nie dłudim czsaie to się spotkam z sąsiadami. Jeszcze raz
                                pozdrawiam!!!!
                                • Gość: MG Re: Witam wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 10:53
                                  Witam Państwa
                                  jestem zainteresowamy - nawet mocno - kupnem mieszkania w bloku C.
                                  Interesuje mnie gdzie ma przebiegać to nowa droga?
                                  jeśli ktoś wie, prosilbym o informacje

pozdr.
                                  • Gość: młody Re: Witam wszystkich IP: *.kv / *.kv-nagel.com 16.12.05, 11:29
                                    Nowa droga będzie przebiegać pomiędzy budynkami A/B, a Biedronką. Bedzie
                                    najprawdopodobniej 4 pasmowa (bez zieleni pomiedzy pasami). Wg. planu
                                    kilkanaście metrow od okien budynku A/B.
                                    W budynku C, z widokiem na Żurawiniec, powinieneś mieć względny spokój
                                    (kilkadziesiat metrow od drogi).
                                    Droga raczej na pewno nie powstanie wcześniej niz za 3-4 lata.
                                    Droge wybudują ze względu na to, ze tereny przy Warcie juz zostały przekazane
                                    przez miasto do PTBS z planem wybudowania w ciągu 6 lat : 100 domów
                                    jednorodzinnych i 2000 mieszkań w tym rejonie. Dodaj do tego ok. 600 mieszkań
                                    budowanych jest w tej chwili...
                                    Naramowicka nie jest w stanie obsłużyc takiego ruchu (w zasadzie juz dzis nie
                                    daje rady - regularne korki)
                                    pozdrawiam
                                    • Gość: MG Re: droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 11:47
                                      Dzięki za inforamcje
                                      trochę mi się rozjasniło, ale chyba bez wizyty na miejscu się nie objedzie.

pozdr.
                                      • Gość: DromoZomo Re: droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 23:47
                                        Dodam, że były plany przedłużenia dwupasmowej ulicy Stroińskiego wzdłuż
                                        południowej ściany lasu "Rezerwatu" Żurawiniec (wzdłuz linii 110 kV), potem
                                        łukiem w lewo aż do ul. Jasna Rola (tu piękny węzeł) i dalej na północ. Akurat
                                        pomiędzy blokiem "C" a laso-rezerwatem. Tam gdzie obecnie spacerowe ładne górki
                                        jest przecież niepokojąco dużo miejsca - aż się prosi o jakąś czteropasmówkę...
                                        Może jakieś baraki socjalne? Może jakaś baza transportowa? Wie ktoś co tam
                                        NAPRAWDĘ będzie? Bo kupować mieszkania z widokiem na hipotetyczny las nie mam
                                        zamiaru... Pozdrawiam! ZomoDromo
                                        • Gość: MG Re: droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 14:59
                                          witam
                                          Właśnie wczoraj zrobiłem inspekcję na miejscu i wyszło mi, ze puszczenie ulicy
                                          wg planów jest raczej bez sensu. wg mnie - choc na budowie ulic sie nie znam -
                                          to Jasna Rola nadawała by sie idealnie do tego celu. I co z widokiem z okien
                                          bloku C? prosto na piękny wyasfalotwany dywanik. i co tu kurcze zrobić???
                                          pozdr.
                                          • Gość: młody Re: droga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 20:19
                                            cytat : "i co tu kurcze zrobić???"

Nie kupować w tym miejscu mieszkania, jesli nie chcesz ryzykować.
                                            Cena w C jest dosc wysoka - droga gdziekolwiek nie pojdzie i tak bedzie bardzo
                                            blisko tych budynków.
                                            Albo kupic i traktowac tę inwestycje jako przejściową.
                                            Wg. mnie lepszą lokalizacją w tym rejonie jest w tej chwili prawa strona
                                            Naramowickiej (jadąc od strony miasta do Biedruska). Jest tam spokojniej (teren
                                            jest lekko obnizony) no i od tzw. Nowej Naramowickiej bedzie dalej...

Zresztą wszystko zalezy od tego, jak odporny jesteś na hałas ;) Zimą droga nie
                                            przeszkadza - latem jest juz gorzej.

ps. gdybym miał dzis kupować, to zdecydowanie brałbym mieszkanie nr 45 na 3
                                            pietrze w klatce C - "najbezpieczniej" usytuowany pion w całym komplesie
                                            Ekonbudu.
                                            • Gość: DromoZomo Re: droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 23:27
                                              45? Płacić za dwa przedpokoje, dwie łazienki - po co, jak tylko jeden
                                              poziom "mieszkalny", od północy - ciemno, brrr. I tylko trzy pokoje, choć
                                              tzw. "duży" można by podzielić ścianą z Pn na Pd.
                                              Mnie bardziej podchodzi nr 44, ale też za duży kiszkowaty przedpokój,
                                              niepotrzebna druga kibelko-łazienka...Ale większy balkonik.
                                              Jakoś trudno znaleźć trzy-czteropokojowe mieszkanie z normalnym widokiem,
                                              niedaleko PST, w budynku nie będącym potencjalnym akademikiem...
                                • Gość: Brałning Re: Witam wszystkich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 08:52
                                  Witam wszystkich sąsiadów!

Jestem szczęśliwym (mam nadzieję;) przyszłym ;) posiadaczem mieszkania w
                                  Budynku C.

Pozdrawiam!
                                  Brałning
                                  • Gość: floox Re: Witam wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 19:12
                                    Hej,

no to gratulacje! Ponoć to nie tak łatwo kupić mieszkanie w budynku C (duży
                                    popyt mała podaż :) ). Zapraszam na nasze forum:
                                    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35208
                                    Pozdrowienia,
                                    --
                                    Floox
                                    • Gość: ap77 Re: Witam wszystkich i prosze o pomoc IP: *.acn.waw.pl 05.02.06, 23:27
                                      Wiem, ze to nie na temat,ale troszeczke tak, bo chodzi o Naramowice :)

Prosze przeczytajcie
                                      W PIĄTEK, 3.02.2006R. W GODZINACH WIECZORNYCH, W POZNANIU, W OKOLICY
                                      NARAMOWICKIEJ, BOLKA ZAGINĘŁA KILKULETNIA SUKA, PODOBNA TROCHĘ DO BORDERA.
                                      PRAWODPODOBNIE POBIEGŁA W STRONĘ LASU.

UKA JEST ŚREDNIEJ WIELKOŚCI, RACZEJ Z DŁUŻSZYM WŁOSEM, CZARNA Z BIAŁYMI
                                      ZNACZENIAMI NA GŁOWIE, BIAŁYM KOŁNIERZEM I FRONTEM ORAZ BIAŁYMI ŁAPAMI.

SUKA POCHODZI ZE SCHRONISKA, JEST PSEM PO CIĘŻKICH PRZEJŚCIACH, CHORYM NA
                                      SERCE. NIE ZNA REJONÓW, W KTÓRYCH ZGINĘŁA, BEZ POMOCY NIE PRZEŻYJE.

BARDZO PROSIMY WSZYSTKICH, KTÓRZY MOGĄ POMÓC, KTÓRZY WIDZIELI SUKĘ LUB WIEDZĄ,
                                      GDZIE MOŻE BYC O PILNY KONTAKT.

ZNALAZCÓW SUKI WYNAGRODZIMY!

NIE BĄDŹCIE OBOJĘTNI, SUKA ZNALAZŁA DOM PO LATACH CIERPIENIA – UCIEKŁA BO NIE
                                      WIEDZIAŁA CO JĄ CZEKA – NIE PRZEŻYJE BEZ POMOCY!!!

Tel w sprawie SUKI : tel. 606 663 625.
                                      Wiecej szczegolow tutaj

www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=21139

• Gość: DS75 Re: Witam wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 13:03
                                    Hej, witam, jak się mieszka w Waszych mieszkaniach na ulicy Bolka?
                                    Czy odbiór przebiegł bez problemów i terminowo?

My zastanawiamy się nad kupnem w nowej inwestycji Ekonbudu na piątkowie.
                                    Będę wdzięczna za wszelkie komentarze!

Pozdrawiam,
                                    Diana
                                    • marta_inter Re: Witam wszystkich 03.06.06, 13:19
                                      Odbiory dopiero sie zaczęły - duuuuuze spóźnienie.
                                      Obsługa w biurze fatalna.
                                      Generalnie duzy bałagan i dezinformacja :(
                                      Szczegóły wyczytasz tutaj : forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35208
                                      Developer sie nie wykazał - straszny przeciętniak.
                                      • Gość: DS75 Re: Witam wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 13:52
                                        Jak to jeszcze nie mieszkacie?????
                                        Przeciez na stronie napisano że odbiory miały byc pod koniec marca??
                                        Z tego co słyszałam deweloper był jednak bardzo elastyczny i nastawiony
                                        pozytywnie do klienta...?
                                        Dzięki za info pozdrawiam... mam o czym myślec...
                                        Diana
                                        • kasiamalinska Re: Witam wszystkich 01.07.06, 10:54
                                          Diana,
                                          widze ze myslimy o podobnej inwestycji. jak tam przemyslenia?:)
                                          pozdrawiam
                                  • Gość: Holender Re: Witam wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 10:53
                                    Jak tam, EKONbud skoończyłl juz na Bolka, czy nadal się grzebią...?
                                    A podobno taka solidna firma...
                                    • Gość: marta Re: Witam wszystkich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.06, 15:45
                                      Koło solidnej firmy, to Ekonbud nawet nie stał ;)
                                      Dobrze ze chociaz sciany w mieszkaniu proste - marnie wygladaja za to klatki i
                                      samo otoczenie budynku (postep prac).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka