sandglass 30.06.05, 20:49 Czy nie wydaje Wam się, że jak na tak duże osiedle Ataner zrobił śmiesznie mało miejsc parkingowych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzia.j Re: miejsca parkingowe 01.07.05, 20:12 Hej, a prosze Cie.. jestem tym tak bardzo rozczarowana, ze to sie w glowie nie miesci. Mam wrazenie ze to specjalnie po to, by ludzie kupowali ich drogie garaze. Nie mam pojecia, gdzie sie bedziemy stawiac.. chyba jakos na dziko, bo z tego co widzialam to juz teraz miejscowka robi sie zastawiona autkami. Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: miejsca parkingowe 05.07.05, 11:46 Już od rana parking jest zastawiony na maxa. A przeciez póki co kręcą się po mieszkaniach nieliczni (garstka mieszkańców plus fachowcy). Na tył nie da się narazie wjechać (chyba dopiero po oddaniu etapu II.) Wyglada na to, że będzie spory problem z zaparkowaniem auta. Niewykluczone, że pobliski P strzezony znajdzie nowych klientów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jaszpa Re: miejsca parkingowe 10.07.05, 18:34 jak na razie za dnia 80% tych miejsc zajmuja fachowcy i ekipy... wieczorkiem stoi zaledwie kilka samochodow, wprawdzie miejsc malo, fakt, ale moze nie bedzie tak zle. Moze to kolejna inicjatywa miasta w stylu "zamiast samochodem, lepiej rowerem"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: miejsca parkingowe 10.07.05, 20:03 > Moze to kolejna inicjatywa miasta w stylu "zamiast samochodem, lepiej rowerem"? Nie miałabym nic przeciwko ;) A wieczorem na parkingu sa luzy, bo nikt jeszcze - być może poza 1-2 wyjątkami - tu nie mieszka :) Odpowiedz Link Zgłoś
1steve Re: miejsca parkingowe 10.07.05, 23:31 Słyszałem, że Ataner zdał sobie sprawę z błędu, jakim było przygotowanie zbyt małej liczby miejsc parkingowych. Podobno przyspiesza budowanie hal parkingowych pod następnymi budynkami, żeby w nich sprzedać garaże dla mieszkających w wieżowcu. Ile w tym jest prawdy, nie wiem. Plotka świadczy jednak o tym, że sytuacja jest poważna. Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: miejsca parkingowe 11.07.05, 00:12 Po co wybetonowano taki wielki plac między 6-piętrowcem a torami?? Przeciez tam pomieściłyby się miejsca parkingowe dla przynajmniej dziesięciu aut. A tak, ani parkingu, ani zieleni, tylko beton. Odpowiedz Link Zgłoś
arsil Re: miejsca parkingowe 11.07.05, 10:03 Może po to, żeby ludzie nie mieli pod samymi oknami góry samochodów i tramwaju? Ciekaw jestem, czy ktoś chciałby mieszkać na pierwszym piętrze przy samym parkingu.... Poza tym taki plac "rozpoczyna" w jakimś stopniu całe osiedle i dobrze się wpasowuje w otoczenie... Trzeba by tam tylko posadzić jakieś drzewka... Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: miejsca parkingowe 11.07.05, 11:29 Źle mnie zrozumiałeś. Jestem daleka od zmotoryzowywania placu przed klatkami. Uważam, że ten plac nie powinien być taki "goły" - drzewa, zieleń, jak najbardziej. Własnie o tym piszę, że ich tam nie ma, nic tam nie ma! Nie piszę o "górze" samochodów. 10 aut zmieściłoby się w ciągu z drugiej strony śmietnika (po jednej stronie mamy ledwie 7 miejsc postojowych. To i tak duzo dalej od okien I pietra niz w przypadku prostopadłego parkingu naprzeciwko wiezowca. Nadal uważam, że ten wybetonowany plac nie wygląda dobrze. Nie rozumiem, dlaczego nie zrobiono w tym miejscu klombów zieleni i ławeczek jak przed wiezowcem. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
arsil Re: miejsca parkingowe 11.07.05, 12:32 Faktycznie plac ten jest w tej chwili betonowy... O ile mnie pamięć nie myli, to na pierwszych planach i folderach reklamowych było tam "oczko wodne"... Ale chyba koncepcja padła... Oczywiście jestem jak najbardziej za "zazielenieniem" tego placu. Nie liczyłbym jednak na pomoc Atanera w tej sprawie (ba! mogą nawet zablokować takie pomysły z racji ochrony projektu architektonicznego). Odpowiedz Link Zgłoś
polanek1 Re: miejsca parkingowe 15.08.05, 07:44 Moi Drodzy, miejsc parkingowych (zwłaszcza pod wieżowcem) jest skandalicznie mało (tu niestety Ataner dał ciała) i chodzi o wykalkulowane zalożenie, żeby zmusić ludzi do zakupu miejsca parkingowego. Zobaczcie sobie na wstępne plany zagospodarownia dla Katwickiej - niebawem czeka nas przebudowa Katowickiej i nasz parking ...w dużej części zniknie (podobnie jak wzdłuż budynku vis a vis Komendy) ponieważ w planach Katowicka jest...dwupasmowa z linią zieleni pomiędzy obiema nitkami, co znaczy, że tam gdzie dziś parkują auta (przy śmietniku) poleci ul. Katowicka do parkingu przed hipermarketem na Łacinie (po drugiej stronie torów tramwajowych). Nieźle, co? Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: miejsca parkingowe 15.08.05, 12:50 > chodzi o wykalkulowane zalożenie, żeby > zmusić ludzi do zakupu miejsca parkingowego tyle, że w momencie, gdy kupowaliśmy mieszkanie, wszystkie miejsca parkingowe już dawno były sprzedane, więc nie było o czym mówić Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: miejsca parkingowe 15.08.05, 14:37 >co znaczy, że tam gdzie dziś parkują auta (przy > śmietniku) poleci ul. Katowicka do parkingu przed hipermarketem na Łacinie (po > drugiej stronie torów tramwajowych). Nieźle, co? Nieźle... z jednej strony tramwaje, z drugiej - pod samymi oknami hordy aut... Mam jednak cichą nadzieje,że ulicę poszerzą raczej w kierunku komendy (tam jest znacznie więcej miejsca), a nie naszego bloku... Jeszcze trochę a auta wjadą nam do klatki... To jakiś koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: miejsca parkingowe 16.08.05, 01:17 > Nieźle... z jednej strony tramwaje, z drugiej - pod samymi oknami hordy aut... > Mam jednak cichą nadzieje,że ulicę poszerzą raczej w kierunku komendy (tam jest > znacznie więcej miejsca), a nie naszego bloku... Jeszcze trochę a auta wjadą > nam do klatki... To jakiś koszmar. kol. Polanek trochę przesadził. Ataner przecież dokładnie zna te plany i byłoby bardzo dziwne, gdyby wiedząc, że ulica ma być poszerzona w kierunku budynków robił takie inwestycje na parkingu (chodnik, ławki - zwłaszcza przed wieżowcem, zieleń). Przypuszczam jednak, że druga nitka pobiegnie od strony policji. Odpowiedz Link Zgłoś