Dodaj do ulubionych

Odbiór techniczny

04.07.05, 09:41
Odebrałem mieszkanie na Polance... Czy pozostali mieszkańcy też mają rury
wystające z podłogi??? Zarówno w łazience jak i w kuchni!!! Szare, plastikowe
rury sterczą na wysokość kilku centymetrów powyżej posadzki i jakieś 20 cm w
głąb pokoju. Niestety powiedziano mi, że Ataner tego nie poprawi, bo to moja
wina, że tak sobie zaplanowałem sanitariaty. Nikt niestety nie ostrzegł mnie,
że meble będą musiały stać 20 cm od ściany!!! Porażka. Nie dostałem też
planów rozmieszczenia instalacji elektrycznej i rur od centralnego
ogrzewania. Czy ktoś może coś takiego dostał?
Są też plusy.. Mile zaskoczyły mnie założone gniazdka i włączniki.
Obserwuj wątek
    • mejbi Re: Odbiór techniczny 04.07.05, 11:01
      No niestety, wystające rury (w łazience) to i nasza zmora :(
    • kaizen78 Re: Odbiór techniczny 04.07.05, 11:01
      Ja mam taką rurę tylko w wc (odpływ). Co do rozmieszczenia instalacji to
      przecież pani architekt tłumaczyła, jak są doprowadzane kable do gniazdek a jak
      do kontaktów :-)
    • arsil Re: Odbiór techniczny 04.07.05, 13:53
      Witam!

Problem wystających rur jest "standardem" jeśli chodzi o to osiedle (na innych budowach pewnie jest tak samo). Jak zobaczyłem to u siebie parę miesięcy temu, to chciałem się o to kłócić, ale wszedłem do kilkunastu innych mieszkań i wszędzie coś wystawało. Generalnie odpływ z toalety "wystaje" najbardziej. Inne rurki da się spokojnie jakoś poukrywać, albo przykryć płytkami...

Niestety Ataner nie robi planów instalacji. Któryś z zastępców kierownika budowy powiedział mi tylko, że "generalnie" przewody idą od gniazdek/włączników do góry, a potem pod sufitem do skrzynki...
      • mejbi Re: Odbiór techniczny 04.07.05, 14:41
        My na wszelki wypadek zrobilismy zdjęcia dla instalacji na etapie jej
        kładzenia. Nie do końca wyglądała tak, jak mówią ;) Radziłabym więc uwazać przy
        wierceniu dziur...
        • arsil Re: Odbiór techniczny 04.07.05, 18:28
          To może opublikuj gdzieś te zdjęcia. Każdy będzie mógł zobaczyć jak naprawdę wygląda rozmieszczenie przewodów:)
      • kaizen78 Re: Odbiór techniczny 04.07.05, 15:24
        Według informacji uzyskanych przy odbiorze kable do gniazdek idą przy podłodze i
        pionowo do góry do gniazdka, a kable do włączników biegna u góry i pionowo do
        włączników ;-) No i dla pewności zalecenie, żeby nie wiercić w pasie 30 cm od
        sufitu :-)
    • gagt Re: Odbiór techniczny 08.07.05, 08:24
      A co z kluczem? Nigdzie nie mogę dorobić klucza do domofonu bo jest kodowany.
      Czy wy też dostaliście tylko jeden klucz do domofonu? Niestety pani która
      przekazywała nam mieszkanie już tam nie pracuje - niewytrzymała nerwowo :-)
      • arsil Re: Odbiór techniczny 08.07.05, 10:24
        Ja dostałem dwa klucze do domofonu... Chyba:)
      • mejbi Re: Odbiór techniczny 08.07.05, 10:52
        My (na 99% - bo teraz nie jestem w stanie tego sprawdzić) też mamy dwa klucze.
        Zgłoś się koniecznie z tym do Atanera. Nie dorabiaj niczego na włąsna rękę.
        No, a jakby był problem z kluczami, to jest jeszcze kod :)
        • gagt Re: Odbiór techniczny 08.07.05, 12:23
          Ja dostałem na 100% 1 klucz od domofonu, 3 od mieszkania, 2 od poczty i 1 od
          liczników. Dzwoniłem do Atanera i już wiem, że Pani przekazująca nam meszkanie
          coś pokręciła. Nie wiem dokładnie co bo ona już tam nie pracuje - co ciekawe w
          biurze Atanera o tym nie wiedzą bo wciąż proszą abym się z nią skontaktował :-)
          dziwne... Co do kodu - nie pomaga gdy ochroniarz zamyka klatkę na klucz :-)
          Napiszcie proszę jakie klucze wy dostaliście.
          • mejbi Re: Odbiór techniczny 08.07.05, 12:50
            >Co do kodu - nie pomaga gdy ochroniarz zamyka klatkę na klucz :-)<

Powaznie??

• gagt Re: Odbiór techniczny 08.07.05, 14:37
              Ochrona ma klucze do klatek. Gdy odnalazłem ochroniarza... po około 15 min....
              stwierdził, że zamknął klatkę na klucz bo nikt jeszcze w niej nie mieszka. Mi
              to nie przeszkadza i nawet fajnie, że tak się dba o bezpieczeństwo ale jak mam
              wejść do środka gdy jedyny klucz ma żona :-)
              Apr. Co to znaczy "system jednego klucza"?
              • kaizen78 Re: Odbiór techniczny 20.07.05, 10:01
                System jednego klucza oznacza, że jeden i ten sam klucz służy do otwierania
                drzwi wejściowych do budynku, drzwi na dziedzieniec, drzwi do pomieszczeń
                gospodarczych. Moim zdaniem powinieneś otrzymać dwa takie klucze. Pomęcz
                atanerowców ;-)
          • arsil Re: Odbiór techniczny 08.07.05, 13:20
            No to ciekawe... Ja też dostałem 3 klucze od mieszkania, z których jeden nie pasował:)... Po krótkich wyjaśnieniach okazało się, iż teoretycznie powinniśmy dostać po dwa pełne komplety kluczy (choć nie jestem pewny, czy mam dwa klucze od liczników). Tak więc zabrano mi "niedziałający" klucz.
            • mejbi Re: Odbiór techniczny 08.07.05, 13:28
              Powinny być: 2 klucze do klatki, 2 klucze do mieszkania, 2 klucze do skrzynek i
              1 klucz do szafki z licznikami.
    • gagt Re: Odbiór techniczny 19.07.05, 08:57
      Czy wasze ściany też wymagają gipsowania? Wczoraj zauważyłem że całe ściany są
      usłane niezliczoną ilością "kraterów" dochodzących do 0,5 cm głębokości. Widać
      to tylko po zbliżemniu do nich świecącej żarówki - z daleka wyglądają OK. Czy
      ktoś miał podobny problem?? Czy Ataner naprawia takie rzeczy??
      • mejbi Re: Odbiór techniczny 19.07.05, 10:33
        Takich kraterów to może nie było, ale gładziuśko to też nie, zdecydowalismy się
        więc wygładzić wszystkie ściany łącznie z sufitemi i przeszlifować. Teraz są
        naprawdę gładkie. Raczej na Atanera nie licz, oni oddali ściany
        w "standardzie". Teraz to tylko Twoja decyzja czy chcesz miec bardziej czy
        mniej gładkie.
        No chyba, że te "kratery" rzeczywiście są takie duże i jest ich bez liku, wtedy
        możesz to zgłosić Atanerowi, ale czas na to był raczej przy odbiorze...
      • pg77 Re: Odbiór techniczny 20.07.05, 10:35
        hm kraterow nie zauwazylem.

ogolnie sciany zrobili calkiem dobrze, wymagaja jedynie lekkiego przeszlifowania.
      • gagt Re: Odbiór techniczny 20.07.05, 10:45
        Przy odbiorze nie zwróciłem na to uwagi.. :-(
        No to se poszlifuuuje... dzięki za odp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka